3DMark отримав версію для комп’ютерів з macOS на основі API Metal

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.06.2025 01:07 От коли з'явиться стандартизований лінукс, тоді і зроблять. Під яку DE робити? Ба більше, під який графік шел і менеджер вікон?
DE, графік шел і менеджер вікон - взагалі по-барабану. Давайте у цих хлопців запитаємо, як же вони змогли зробити версію під Linux: https://www.geekbench.com/download/ ? Може поділяться секретом з розробниками 3DMark :rotate:
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

[/quote] через arm процесори, пішли найлегшим шляхом
[/quote]
Та ні. Це не проблема.
Проблема - АПІ вінди на яку дуже сильно завязаний віндовий офісний пакет.
"Звичайним" користувачам які на VB жодного скріпта не написали - без різниці.
Але тим хто користується ним серйозно - альтернативи вінді нема.

Відправлено через 43 секунди:
SergiusTheBest: 14.06.2025 15:33
Scoffer: 14.06.2025 01:07 От коли з'явиться стандартизований лінукс, тоді і зроблять. Під яку DE робити? Ба більше, під який графік шел і менеджер вікон?
DE, графік шел і менеджер вікон - взагалі по-барабану. Давайте у цих хлопців запитаємо, як же вони змогли зробити версію під Linux: https://www.geekbench.com/download/ ? Може поділяться секретом з розробниками 3DMark :rotate:
Не зовсім по барабану.
Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
На цьому можна і завершити.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 14.06.2025 18:41 Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
Хтось та й купить. Ігри ж купують. А от під мак не зрозуміло навіщо воно. Хто на ньому грає? Там аж цілих 1.5 гри є.
AFU_power
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 14.06.2025 22:19
ArmagedoonZergs: 14.06.2025 18:41 Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
Хтось та й купить. Ігри ж купують. А от під мак не зрозуміло навіщо воно. Хто на ньому грає? Там аж цілих 1.5 гри є.
А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

AFU_power: 15.06.2025 01:09 А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?
До чого тут це питання? Я ж показав, що під Linux можна успішно продавати. А робити бенчмарк під macOS, де майже немає ігор, і де обмежений набір заліза - має мало сенсу, краще зробити під Linux, де більше ігор, більше заліза, більше людей проводять бенчмарки. Для мене це виглядає як Apple занесли чемодан грошей розробникам 3DMark.
AFU_power
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 15.06.2025 11:09
AFU_power: 15.06.2025 01:09 А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?
До чого тут це питання? Я ж показав, що під Linux можна успішно продавати. А робити бенчмарк під macOS, де майже немає ігор, і де обмежений набір заліза - має мало сенсу, краще зробити під Linux, де більше ігор, більше заліза, більше людей проводять бенчмарки. Для мене це виглядає як Apple занесли чемодан грошей розробникам 3DMark.
Так само до чого питання про ігри, якщо тема була про 3д бенчмарк? Навіщо лінуксу бенчмарк, якщо він працює на тому же залізі де є вінда і там є бенчмарк? Люди на пк тільки грають, чи працюють? Може 3дмарк потрібен на макос для того, щоб мати уявлення що можуть епловські гпу за межами презентації епл?
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

AFU_power: 15.06.2025 12:28 Так само до чого питання про ігри, якщо тема була про 3д бенчмарк? Навіщо лінуксу бенчмарк, якщо він працює на тому же залізі де є вінда і там є бенчмарк? Люди на пк тільки грають, чи працюють? Може 3дмарк потрібен на макос для того, щоб мати уявлення що можуть епловські гпу за межами презентації епл?
Бо питання було в тому, чи купують щось під Linux. А бенчмарк потрібен, щоб мати можливість порівняти архітектуру ОС та графічні API. Плюс під різні ОС залізо може працювати більш або менш ефективно. Я б залюбки подивився відповідні тести. Частенько переглядаю phoronix. Так що сенс в цьому є.
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 15.06.2025 11:09
Дивні питання.
Ось я вибираю собі новий Мак, я хочу порівняти попугаї нових М4 процессорів з чимось на вінді, як мені це зробити?
Варіанти "глянь бенчмарк в софті" - таке собі, по ряду причин. 3д Марк справляється з цим дуже добре.

+ Не дуже ясно що ти показав де "можна успішно продавати". Ті самі JetBrains ніяк не можуть зробити нормальну підтримку лінукса, при тому що "продають" на ньому вже років 20.
Почати хоча б з того що на лінуксі нема магазину аппок. (Снап стор це не те).
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 17.06.2025 14:11 Ось я вибираю собі новий Мак, я хочу порівняти попугаї нових М4 процессорів з чимось на вінді, як мені це зробити?
Мак не для ігор. Навіщо там ігровий бенчмарк? Краще поміряти в робочих задачах.
ArmagedoonZergs: 17.06.2025 14:11 Ті самі JetBrains ніяк не можуть зробити нормальну підтримку лінукса, при тому що "продають" на ньому вже років 20.
JetBrains чудово працює під Linux. Нуль проблем. Плюс натівний докер на відміну від macOS та Windows.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 14.06.2025 15:33Давайте у цих хлопців запитаємо
Давай краще у цих хлопців запитаємо, котрі програмулину під лінукс клепають мало не з народження лінуксу, а останні 6 років ще й в рамках linux foundation:
https://www.kicad.org/blog/2025/06/KiCa ... d-Support/
А потім дійсно чому ж розробники не хочуть мати головняк.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.06.2025 16:12 Давай краще у цих хлопців запитаємо, котрі програмулину під лінукс клепають мало не з народження лінуксу, а останні 6 років ще й в рамках linux foundation:
https://www.kicad.org/blog/2025/06/KiCa ... d-Support/
А потім дійсно чому ж розробники не хочуть мати головняк.
Тю, всім відомо що Wayland ще розвивається, і його використання - це бета тестування. Це як користуватися preview версією Windows чи нічною збіркою браузера. Потрібна стабільність - для вас є X11. Linux Mint сидить на ньом, і клопоту немає.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 17.06.2025 16:27Тю, всім відомо що Wayland ще розвивається
15 років розвичається і все ніяк не дорозвинеться :laugh:
X11 благополучно випилили або в процесі випилювання з більшості дистрибутивів. Там де ще не випилили, то ікси вже встигли зламати. Наприклад в віртуалці вмварі ні федора, ні дебіан з граф стеком більше внятно не працюють ні на іксах, ні на вейланді, хоча якихось 5 років тому ніяких подібних проблем не водилось. Тупить і багаєть вже голий десктоп. От тобі і тю.

Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
Ну і претензія до вейланда від кікада навіть не в стабільності, а в тому що протокол бай дизайн не вміє в цілий ряд можливостей, котрі вміють ікси. І не вмітиме ніколи тому що заморожений. Всьо, приїхали.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.06.2025 16:36 Ну і претензія до вейланда від кікада навіть не в стабільності, а в тому що протокол бай дизайн не вміє в цілий ряд можливостей, котрі вміють ікси. І не вмітиме ніколи тому що заморожений. Всьо, приїхали.
Нічого він не заморожений. Як раз зараз йде процес додавання нових протоколів. Наприклад, нещодавно додали для HDR. Ось тут є всі деталі: https://gitlab.freedesktop.org/wayland/ ... -protocols
Scoffer: 17.06.2025 16:36 X11 благополучно випилили або в процесі випилювання з більшості дистрибутивів
Ні, тільки в тих, які сидять на передових технологіях і використовуються для їх обкатки.
Scoffer: 17.06.2025 16:36 Там де ще не випилили, то ікси вже встигли зламати. Наприклад в віртуалці вмварі ні федора, ні дебіан з граф стеком більше внятно не працюють ні на іксах, ні на вейланді, хоча якихось 5 років тому ніяких подібних проблем не водилось. Тупить і багаєть вже голий десктоп. От тобі і тю.
В мене на linux хості virtual-box та gnome-boxes, на windows хості vmware - все працює. Не думаю, що проблема саме в іксах.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.06.2025 17:54 Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
Ось детальна відповідь, щоб розставити все на свої місця:

Wayland — це специфікація протоколу для взаємодії між композитним сервером (наприклад, Weston, KWin, Mutter, Sway) і клієнтами (GUI-додатками). Основний протокол є досить стабільним, але не "замороженим": нові розширення додаються через wayland-protocols, а не змінюють сам протокол кардинально. Приклади активних розширень: xdg-shell, layer-shell, fractional scaling, pointer constraints, input-method protocols.

Основний протокол Wayland дуже консервативний — зміни до нього вносяться рідко, щоби не зламати сумісність. Проте нові функції додаються через розширення — вони бувають нестабільними (unstable) або стабільними (stable) і постійно вдосконалюються.

Висновок: Wayland — не заморожений. Основний протокол стабільний, але розвиток іде активно через систему розширень.

P.S. Те саме OpenGL, Vulkan, Direct3D і всі інші системні API, які постійно розширяються в нових версіях ОС.
Gold_Star
Member

Повідомлення

f24gun69: 13.06.2025 20:26Мало лі мотлоху портовано на макі
f24gun69: 13.06.2025 20:26 фотошоп від адобе
Вперше бачу людину, яка не знає, що фотошоп спочатку випускався саме для маків :rotate:
AFU_power
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 17.06.2025 18:40
Scoffer: 17.06.2025 17:54 Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.

Wayland — це специфікація протоколу для взаємодії між композитним сервером (наприклад, Weston, KWin, Mutter, Sway) і клієнтами (GUI-додатками). Основний протокол є досить стабільним, але не "замороженим": нові розширення додаються через wayland-protocols, а не змінюють сам протокол кардинально. Приклади активних розширень: xdg-shell, layer-shell, fractional scaling, pointer constraints, input-method protocols.

Основний протокол Wayland дуже консервативний — зміни до нього вносяться рідко, щоби не зламати сумісність. Проте нові функції додаються через розширення — вони бувають нестабільними (unstable) або стабільними (stable) і постійно вдосконалюються.

Висновок: Wayland — не заморожений. Основний протокол стабільний, але розвиток іде активно через систему розширень.

P.S. Те саме OpenGL, Vulkan, Direct3D і всі інші системні API, які постійно розширяються в нових версіях ОС.
Судячи по довгих тире - писав це чатгпт, а він любить вигадувати.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

AFU_power: 17.06.2025 23:01 Судячи по довгих тире - писав це чатгпт, а він любить вигадувати.
Довіряй, але перевіряй. Репозиторій з wayland я скидував вище. Зайдіть і подивіться, коли були останні зміни.
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 17.06.2025 18:40

Ти не розумієш про що пишеш.

Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
Scoffer: 17.06.2025 17:54 SergiusTheBest
Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
Ікси теж не вихід, будь яка апка яка має доступ до іксів = має рут. Таке собі.
Те що розробники звикли до його апі - проблема розробників.
Але я не захищаю вейленд. У мене теж горить дупа що на десктопі нема диктатури яка є у Торвальдса з ядром.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:14 Ти не розумієш про що пишеш.
Ікси теж не вихід, будь яка апка яка має доступ до іксів = має рут. Таке собі.
Це ж неправда, що перше, що друге. Спробуйте аргументувати. От я навів аргументи, що wayland живий і в активній розробці.
Відповісти