DE, графік шел і менеджер вікон - взагалі по-барабану. Давайте у цих хлопців запитаємо, як же вони змогли зробити версію під Linux: https://www.geekbench.com/download/ ? Може поділяться секретом з розробниками 3DMarkScoffer: ↑ 14.06.2025 01:07 От коли з'явиться стандартизований лінукс, тоді і зроблять. Під яку DE робити? Ба більше, під який графік шел і менеджер вікон?
Новини
Останні статті і огляди
3DMark отримав версію для комп’ютерів з macOS на основі API Metal
-
SergiusTheBest
Member
-
ArmagedoonZergs
Member
[/quote] через arm процесори, пішли найлегшим шляхом
[/quote]
Та ні. Це не проблема.
Проблема - АПІ вінди на яку дуже сильно завязаний віндовий офісний пакет.
"Звичайним" користувачам які на VB жодного скріпта не написали - без різниці.
Але тим хто користується ним серйозно - альтернативи вінді нема.
Відправлено через 43 секунди:
Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
На цьому можна і завершити.
[/quote]
Та ні. Це не проблема.
Проблема - АПІ вінди на яку дуже сильно завязаний віндовий офісний пакет.
"Звичайним" користувачам які на VB жодного скріпта не написали - без різниці.
Але тим хто користується ним серйозно - альтернативи вінді нема.
Відправлено через 43 секунди:
Не зовсім по барабану.SergiusTheBest: ↑ 14.06.2025 15:33DE, графік шел і менеджер вікон - взагалі по-барабану. Давайте у цих хлопців запитаємо, як же вони змогли зробити версію під Linux: https://www.geekbench.com/download/ ? Може поділяться секретом з розробниками 3DMarkScoffer: ↑ 14.06.2025 01:07 От коли з'явиться стандартизований лінукс, тоді і зроблять. Під яку DE робити? Ба більше, під який графік шел і менеджер вікон?![]()
Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
-
SergiusTheBest
Member
Хтось та й купить. Ігри ж купують. А от під мак не зрозуміло навіщо воно. Хто на ньому грає? Там аж цілих 1.5 гри є.ArmagedoonZergs: ↑ 14.06.2025 18:41 Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
-
AFU_power
Member
А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?SergiusTheBest: ↑ 14.06.2025 22:19Хтось та й купить. Ігри ж купують. А от під мак не зрозуміло навіщо воно. Хто на ньому грає? Там аж цілих 1.5 гри є.ArmagedoonZergs: ↑ 14.06.2025 18:41 Справжня причина інша - на лінуксі ніхто той 3дмарк не купить.
-
SergiusTheBest
Member
До чого тут це питання? Я ж показав, що під Linux можна успішно продавати. А робити бенчмарк під macOS, де майже немає ігор, і де обмежений набір заліза - має мало сенсу, краще зробити під Linux, де більше ігор, більше заліза, більше людей проводять бенчмарки. Для мене це виглядає як Apple занесли чемодан грошей розробникам 3DMark.AFU_power: ↑ 15.06.2025 01:09 А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?
-
AFU_power
Member
Так само до чого питання про ігри, якщо тема була про 3д бенчмарк? Навіщо лінуксу бенчмарк, якщо він працює на тому же залізі де є вінда і там є бенчмарк? Люди на пк тільки грають, чи працюють? Може 3дмарк потрібен на макос для того, щоб мати уявлення що можуть епловські гпу за межами презентації епл?SergiusTheBest: ↑ 15.06.2025 11:09До чого тут це питання? Я ж показав, що під Linux можна успішно продавати. А робити бенчмарк під macOS, де майже немає ігор, і де обмежений набір заліза - має мало сенсу, краще зробити під Linux, де більше ігор, більше заліза, більше людей проводять бенчмарки. Для мене це виглядає як Apple занесли чемодан грошей розробникам 3DMark.AFU_power: ↑ 15.06.2025 01:09 А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?
-
SergiusTheBest
Member
Бо питання було в тому, чи купують щось під Linux. А бенчмарк потрібен, щоб мати можливість порівняти архітектуру ОС та графічні API. Плюс під різні ОС залізо може працювати більш або менш ефективно. Я б залюбки подивився відповідні тести. Частенько переглядаю phoronix. Так що сенс в цьому є.AFU_power: ↑ 15.06.2025 12:28 Так само до чого питання про ігри, якщо тема була про 3д бенчмарк? Навіщо лінуксу бенчмарк, якщо він працює на тому же залізі де є вінда і там є бенчмарк? Люди на пк тільки грають, чи працюють? Може 3дмарк потрібен на макос для того, щоб мати уявлення що можуть епловські гпу за межами презентації епл?
-
ArmagedoonZergs
Member
Дивні питання.SergiusTheBest: ↑ 15.06.2025 11:09До чого тут це питання? Я ж показав, що під Linux можна успішно продавати. А робити бенчмарк під macOS, де майже немає ігор, і де обмежений набір заліза - має мало сенсу, краще зробити під Linux, де більше ігор, більше заліза, більше людей проводять бенчмарки. Для мене це виглядає як Apple занесли чемодан грошей розробникам 3DMark.AFU_power: ↑ 15.06.2025 01:09 А який в 3дмарк сюжет і геймплей? Чи це все-таки бенчмарк, а не гра?
Ось я вибираю собі новий Мак, я хочу порівняти попугаї нових М4 процессорів з чимось на вінді, як мені це зробити?
Варіанти "глянь бенчмарк в софті" - таке собі, по ряду причин. 3д Марк справляється з цим дуже добре.
+ Не дуже ясно що ти показав де "можна успішно продавати". Ті самі JetBrains ніяк не можуть зробити нормальну підтримку лінукса, при тому що "продають" на ньому вже років 20.
Почати хоча б з того що на лінуксі нема магазину аппок. (Снап стор це не те).
-
SergiusTheBest
Member
Мак не для ігор. Навіщо там ігровий бенчмарк? Краще поміряти в робочих задачах.ArmagedoonZergs: ↑ 17.06.2025 14:11 Ось я вибираю собі новий Мак, я хочу порівняти попугаї нових М4 процессорів з чимось на вінді, як мені це зробити?
JetBrains чудово працює під Linux. Нуль проблем. Плюс натівний докер на відміну від macOS та Windows.ArmagedoonZergs: ↑ 17.06.2025 14:11 Ті самі JetBrains ніяк не можуть зробити нормальну підтримку лінукса, при тому що "продають" на ньому вже років 20.
-
Scoffer
Member
Давай краще у цих хлопців запитаємо, котрі програмулину під лінукс клепають мало не з народження лінуксу, а останні 6 років ще й в рамках linux foundation:SergiusTheBest: ↑ 14.06.2025 15:33Давайте у цих хлопців запитаємо
https://www.kicad.org/blog/2025/06/KiCa ... d-Support/
А потім дійсно чому ж розробники не хочуть мати головняк.
-
SergiusTheBest
Member
Тю, всім відомо що Wayland ще розвивається, і його використання - це бета тестування. Це як користуватися preview версією Windows чи нічною збіркою браузера. Потрібна стабільність - для вас є X11. Linux Mint сидить на ньом, і клопоту немає.Scoffer: ↑ 17.06.2025 16:12 Давай краще у цих хлопців запитаємо, котрі програмулину під лінукс клепають мало не з народження лінуксу, а останні 6 років ще й в рамках linux foundation:
https://www.kicad.org/blog/2025/06/KiCa ... d-Support/
А потім дійсно чому ж розробники не хочуть мати головняк.
-
Scoffer
Member
15 років розвичається і все ніяк не дорозвинетьсяSergiusTheBest: ↑ 17.06.2025 16:27Тю, всім відомо що Wayland ще розвивається
X11 благополучно випилили або в процесі випилювання з більшості дистрибутивів. Там де ще не випилили, то ікси вже встигли зламати. Наприклад в віртуалці вмварі ні федора, ні дебіан з граф стеком більше внятно не працюють ні на іксах, ні на вейланді, хоча якихось 5 років тому ніяких подібних проблем не водилось. Тупить і багаєть вже голий десктоп. От тобі і тю.
Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
Ну і претензія до вейланда від кікада навіть не в стабільності, а в тому що протокол бай дизайн не вміє в цілий ряд можливостей, котрі вміють ікси. І не вмітиме ніколи тому що заморожений. Всьо, приїхали.
-
SergiusTheBest
Member
Нічого він не заморожений. Як раз зараз йде процес додавання нових протоколів. Наприклад, нещодавно додали для HDR. Ось тут є всі деталі: https://gitlab.freedesktop.org/wayland/ ... -protocolsScoffer: ↑ 17.06.2025 16:36 Ну і претензія до вейланда від кікада навіть не в стабільності, а в тому що протокол бай дизайн не вміє в цілий ряд можливостей, котрі вміють ікси. І не вмітиме ніколи тому що заморожений. Всьо, приїхали.
Ні, тільки в тих, які сидять на передових технологіях і використовуються для їх обкатки.Scoffer: ↑ 17.06.2025 16:36 X11 благополучно випилили або в процесі випилювання з більшості дистрибутивів
В мене на linux хості virtual-box та gnome-boxes, на windows хості vmware - все працює. Не думаю, що проблема саме в іксах.Scoffer: ↑ 17.06.2025 16:36 Там де ще не випилили, то ікси вже встигли зламати. Наприклад в віртуалці вмварі ні федора, ні дебіан з граф стеком більше внятно не працюють ні на іксах, ні на вейланді, хоча якихось 5 років тому ніяких подібних проблем не водилось. Тупить і багаєть вже голий десктоп. От тобі і тю.
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
-
SergiusTheBest
Member
Ось детальна відповідь, щоб розставити все на свої місця:Scoffer: ↑ 17.06.2025 17:54 Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
Wayland — це специфікація протоколу для взаємодії між композитним сервером (наприклад, Weston, KWin, Mutter, Sway) і клієнтами (GUI-додатками). Основний протокол є досить стабільним, але не "замороженим": нові розширення додаються через wayland-protocols, а не змінюють сам протокол кардинально. Приклади активних розширень: xdg-shell, layer-shell, fractional scaling, pointer constraints, input-method protocols.
Основний протокол Wayland дуже консервативний — зміни до нього вносяться рідко, щоби не зламати сумісність. Проте нові функції додаються через розширення — вони бувають нестабільними (unstable) або стабільними (stable) і постійно вдосконалюються.
Висновок: Wayland — не заморожений. Основний протокол стабільний, але розвиток іде активно через систему розширень.
P.S. Те саме OpenGL, Vulkan, Direct3D і всі інші системні API, які постійно розширяються в нових версіях ОС.
-
Gold_Star
Member
f24gun69: ↑ 13.06.2025 20:26Мало лі мотлоху портовано на макі
Вперше бачу людину, яка не знає, що фотошоп спочатку випускався саме для маківf24gun69: ↑ 13.06.2025 20:26 фотошоп від адобе
-
AFU_power
Member
Судячи по довгих тире - писав це чатгпт, а він любить вигадувати.SergiusTheBest: ↑ 17.06.2025 18:40Ось детальна відповідь, щоб розставити все на свої місця:Scoffer: ↑ 17.06.2025 17:54 Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
Wayland — це специфікація протоколу для взаємодії між композитним сервером (наприклад, Weston, KWin, Mutter, Sway) і клієнтами (GUI-додатками). Основний протокол є досить стабільним, але не "замороженим": нові розширення додаються через wayland-protocols, а не змінюють сам протокол кардинально. Приклади активних розширень: xdg-shell, layer-shell, fractional scaling, pointer constraints, input-method protocols.
Основний протокол Wayland дуже консервативний — зміни до нього вносяться рідко, щоби не зламати сумісність. Проте нові функції додаються через розширення — вони бувають нестабільними (unstable) або стабільними (stable) і постійно вдосконалюються.
Висновок: Wayland — не заморожений. Основний протокол стабільний, але розвиток іде активно через систему розширень.
P.S. Те саме OpenGL, Vulkan, Direct3D і всі інші системні API, які постійно розширяються в нових версіях ОС.
-
SergiusTheBest
Member
Довіряй, але перевіряй. Репозиторій з wayland я скидував вище. Зайдіть і подивіться, коли були останні зміни.AFU_power: ↑ 17.06.2025 23:01 Судячи по довгих тире - писав це чатгпт, а він любить вигадувати.
-
ArmagedoonZergs
Member
Ти не розумієш про що пишеш.SergiusTheBest: ↑ 17.06.2025 18:40Ось детальна відповідь, щоб розставити все на свої місця:Scoffer: ↑ 17.06.2025 17:54 Основний протокол вейланда заморожений. Те що у тебе по лінку це надбудови/варіації без жодної гарантії щодо імплементації в дистрибутивах.
Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
Ікси теж не вихід, будь яка апка яка має доступ до іксів = має рут. Таке собі.Scoffer: ↑ 17.06.2025 17:54 SergiusTheBest
Те що розробники звикли до його апі - проблема розробників.
Але я не захищаю вейленд. У мене теж горить дупа що на десктопі нема диктатури яка є у Торвальдса з ядром.
-
SergiusTheBest
Member
Це ж неправда, що перше, що друге. Спробуйте аргументувати. От я навів аргументи, що wayland живий і в активній розробці.ArmagedoonZergs: ↑ 20.06.2025 13:14 Ти не розумієш про що пишеш.
Ікси теж не вихід, будь яка апка яка має доступ до іксів = має рут. Таке собі.