Представлено ще один ігровий процесор для платформи AMD AM4 — Ryzen 5 5500X3D

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Earanak
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 15.06.2025 00:21Ну, ще з часів 5800х3д було виявлено що 3д кеш в робочих задачах не дає жодного прирісту. Тому дивно що ви взяли х3д проц і тепер впевнено констатуєте що немає профіту :dontknow:
Я уже отвечал по этому поводу. Повторюсь. Среди моих коллег, на форуме где тусят чуваки которые работают по теме архивиза, никто не делал тестов и сравнений. Да, в интернете было много сравнений в SSE-Рендрилках типа Corona/V-Ray, это ясное дело что там прироста нету от Кэша. А вот в плане отзывчивости софта, того как комфортно собирать сцены/моделлить, как отрабатывают тяжелые модификаторы, вот это никто не сравнивал адекватно. Переплата за проц с Кэшем меня не особо парила, а вот интересно было что в этом плане может этот Кэш. Я еще до покупки тут на форуме писал что если не будет профита - ну, ничего страшного. Еще я так понял у 9950X3D отборные чиплеты. Которые держат -35/-30 Curve Optimizer, с PBO в 235вт бустят ядра до 5.3Ггц на 1.1 VCore в рендере, не прогревая проц больше 76с, в этом плане я доволен процом. А вот то что он более тугим оказался чем 13900K, и жрет больше питалова в играх чем 13900K, и у него вечная тряска по температурам в легких задачах - это все конечно немного печалит. Ну так, совсем чуточку. Вот между 5950Х и 13900KF была прям пропасть в плане отзывчивости, там по некоторым моим тестам и +70% я получил в резвости, чаще +30%, а тут получается небольшой даунгрейд в этом плане случился. Ну спасибо хоть рендрит на 17.4% быстрее при том же потреблении что и Интел, греется правда чутка больше, ну то такое. В играх конечно ОГОГО прирост, обыграюсь теперь. Куплю 500гц монитор и буду в эти ваши Фортнайты и Контрейстрайки рубится 24/7 :laugh:
Востаннє редагувалось 15.06.2025 00:58 користувачем Earanak, всього редагувалось 3 разів.
daesz
Member

Повідомлення

Donate: 15.06.2025 00:38
daesz: 15.06.2025 00:26
У нього частоти не відрізняються від тих, які має звичайний 9950х.
спойлер
Зображення
На відміну від 7600 та 7600х3д, наприклад, де у х3д варіанту вони суттєво нижчі. До слова - у 7600 частоти у ядер на рівні 7800х3д, навіть не 7700 :)

Маєте на увазі у 7800х3д?
Я просто не дуже маю бажання ставити 120 Вт у 8ми літровий корпус і жити в копіумі, що ЛП кулер його нормально буде охолоджувати під час декількох годинних рендерів :)
В мене 3600 в стоці не може охолодити dark rock pro 4 температура 68/79 по датчикам, зате без турбобусту на 3.6 температура в повному навантаженні 50/60. Причина проста падіння продуктивності на 11% за рахунок живлення з 82 до 48 ват. Що там у 7ххх моделях я честно не знаю але картинку я бачу схожу. Знайти би гаврика з таким процом щоб прогнав в двох випадках в сайнбенчі чи взагалі 7zip/nanazip щоб побачити скільки продуктивності втрачаємо. Але ставлю 40 гривень що там буде ват 65 і десь 15% зменшення продуктивності
Мб трохи пізніше прожену (десь за годинку) й гляну заодно :)

Відправлено через 1 годину 42 хвилини 35 секунд:
Donate: 15.06.2025 00:38Але ставлю 40 гривень що там буде ват 65 і десь 15% зменшення продуктивності.
Якийсь мем вийшов. Для початку умови : після того як закінчив з роботою - дав системі хвилин 10 щоб остила. Також по дефолту в біосі виставлений ліміт температури 75*С, якщо глянути CPU PPT - то видно що воно не на 100%, а на ~90% в обидвох прогонах. Стоїть андервольт в -50мВ, раніше було -70мВ (але із ним зрізало продуктивність, з -30 та з -50 продуктивність виходить вища ніж в стоці, з -70 чуть нижча ніж в стоці, десь на 1-2%). Далі, під час першого прогону з РВО дивився ютуб (бравзер біля 30-35 вкладок, але активна була тільки одна із ютубом за весь прогін 10 хв :
спойлер
Зображення
Без РВО, час остивання ПК - буквально час перезагрузки ПК та пару хвилин які я пробував знайти РВО, спочатку думав воно в Advanced/AMD CMS або Advanced/CPU Configuration, але як виявилось воно в Advanced/AMD Overclocking, в любому випадку остивав ну максимум 5 хв, anyways, без РВО і в основному серфив в інеті, і десь останні 3 хв дивився ютуб :
спойлер
Зображення
Як виявилось - споживання в обох випадках на рівні ~81-83 Вт і це з врахування дефолтного ліміту біосу в 75*С. Але те, що з вимкненим РВО та з процом який майже не остивав після попереднього прогону вийшло на 700 папуг більше - це мемно якось.

7800х3д з його 120 Вт буде явно дуже гаряче. І це при тому, що поки ще у великому корпусі (15л), а не малому який вже пів року в кладовці стоїть (8л)..
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

Long live AM4. Жалко, что 5950х3д так и не вышел.
Смысл нытья? Поменял шило на мыло. Взял бы ддр5 790 плату под богоподобный 13900к. Штеуд же пофиксил производственный брак софтверными заплатками. Не сарказм.
Earanak
Member

Повідомлення

Intel74320ASuperFin+: 15.06.2025 06:58Смысл нытья? Поменял шило на мыло. Взял бы ддр5 790 плату под богоподобный 13900к. Штеуд же пофиксил производственный брак софтверными заплатками. Не сарказм.
Да с чего это я ною, просто делюсь впечатлениями. Уж простите что я не среди игрунов у которых X3D-Головного мозга и шишка у меня не дымит от FPS в играх, тогда я бы конечно прыгал от счастья, 1000FPS в Counter Strike это конечно улёт :lol: И как я уже ни раз отмечал я не менял а докупал железо в сеть. Мой 13900KF никуда не делся, как рендрил себе 30+ месяцев к ряду так и дальше будет рендрить, никаких проблем с ним нету и не было. Если и буду 13900KF менять то уже на Nova Lake (если он не будет мусором), а 9950X3D на 24-ех ядерный Zen6 (если он даст норм буст в рендере). Хотя конечно сейчас процессорных мощностей мне хватает, с запасом. Пора копить деньги на видяху ))
Lorichic
Member

Повідомлення

daesz: 15.06.2025 02:237800х3д з його 120 Вт
Никогда не видел 120w, с PBO или без, вот стандартный результат в синебенче 18700, 65w, он может сильнее греться из-за кеша, но потребляет мизер
download/file.php?id=366909&mode=view
Под Thermalright PS120 SE, настроенный через курву
daesz
Member

Повідомлення

Lorichic: 15.06.2025 07:40
daesz: 15.06.2025 02:237800х3д з його 120 Вт
Никогда не видел 120w, с PBO или без, вот стандартный результат в синебенче 18700, 65w, он может сильнее греться из-за кеша, но потребляет мизер
download/file.php?id=366909&mode=view
Под Thermalright PS120 SE, настроенный через курву
Мені розходиться не в споживанні, а саме в нагріві. В корпусі буде низькопрофільний (макс 66мм висотою) кулер, слабо віриться що він зможе охолодити проц при рендерах в АЕ, в іграх точно все буде нормально :(
Саме тому й хотів 7600х3д, бо там всього 65 Вт тепла..
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

Earanak: 15.06.2025 07:25
Intel74320ASuperFin+: 15.06.2025 06:58Смысл нытья? Поменял шило на мыло. Взял бы ддр5 790 плату под богоподобный 13900к. Штеуд же пофиксил производственный брак софтверными заплатками. Не сарказм.
Да с чего это я ною, просто делюсь впечатлениями. Уж простите что я не среди игрунов у которых X3D-Головного мозга и шишка у меня не дымит от FPS в играх, тогда я бы конечно прыгал от счастья, 1000FPS в Counter Strike это конечно улёт :lol: И как я уже ни раз отмечал я не менял а докупал железо в сеть. Мой 13900KF никуда не делся, как рендрил себе 30+ месяцев к ряду так и дальше будет рендрить, никаких проблем с ним нету и не было. Если и буду 13900KF менять то уже на Nova Lake (если он не будет мусором), а 9950X3D на 24-ех ядерный Zen6 (если он даст норм буст в рендере). Хотя конечно сейчас процессорных мощностей мне хватает, с запасом. Пора копить деньги на видяху ))
В топку этих киберкотлет и геймеров. Толку от липовых сотен кадров, если картинка мыльная и низкого качества детализации? Даже 5090 с сотней фп32 терафлопсов загибается от кривого кода современных разрабов. Хуанг хоть миллион кадров нарисует на мониторе, человеческая физиологическая реакция не улучшается уже сколько лет.

Тоже жду многоядерные процессоры для массового потребительского рынка с большим количеством псие линий. Рипперы и зеоны слишком дорогие. Память и платы под них тоже. Слишком большой разрыв между HEDT и массовыми платформами слишком большая. Можно машину или квартиру взять за стоимость этой уберсборки.
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Вот это патанцевал у платформы, спустя столько лет новые отбраковки выходят :laugh:
Dremjke
Member

Повідомлення

Vladys77: 14.06.2025 08:34Так коли то було? Коли 3600 був актуальним процесором 6 років тому? Зараз на цьому смітті вже нічого не потягне вище 30 кадрів на мінімалках.
Ти довбограй? Цей процесор тягне зараз абсолютно все. В тому числі і той ААА-шлак, в який ти на своїй всратій плойці граєш після офісу :D

Отправлено спустя 5 минут 11 секунд:
Vladys77: 14.06.2025 08:18Випустили нормальний процесор 5800X3D. Думав собі брати чи ні. Поки думав, зняли з виробництва і випустили 5700X3D. Вже не думав, швидко купив за 5400 грн
Довбодятел, ти і не думав його брати, бо ти бомжара, який щось із себе намагається корчити :lol:
Donate
Member

Повідомлення

daesz: 15.06.2025 02:23
Donate: 15.06.2025 00:38

В мене 3600 в стоці не може охолодити dark rock pro 4 температура 68/79 по датчикам, зате без турбобусту на 3.6 температура в повному навантаженні 50/60. Причина проста падіння продуктивності на 11% за рахунок живлення з 82 до 48 ват. Що там у 7ххх моделях я честно не знаю але картинку я бачу схожу. Знайти би гаврика з таким процом щоб прогнав в двох випадках в сайнбенчі чи взагалі 7zip/nanazip щоб побачити скільки продуктивності втрачаємо. Але ставлю 40 гривень що там буде ват 65 і десь 15% зменшення продуктивності

Donate: 15.06.2025 00:38Але ставлю 40 гривень що там буде ват 65 і десь 15% зменшення продуктивності.
Якийсь мем вийшов. Для початку умови : після того як закінчив з роботою - дав системі хвилин 10 щоб остила. Також по дефолту в біосі виставлений ліміт температури 75*С, якщо глянути CPU PPT - то видно що воно не на 100%, а на ~90% в обидвох прогонах. Стоїть андервольт в -50мВ, раніше було -70мВ (але із ним зрізало продуктивність, з -30 та з -50 продуктивність виходить вища ніж в стоці, з -70 чуть нижча ніж в стоці, десь на 1-2%). Далі, під час першого прогону з РВО дивився ютуб (бравзер біля 30-35 вкладок, але активна була тільки одна із ютубом за весь прогін 10 хв :
спойлер
Зображення
Без РВО, час остивання ПК - буквально час перезагрузки ПК та пару хвилин які я пробував знайти РВО, спочатку думав воно в Advanced/AMD CMS або Advanced/CPU Configuration, але як виявилось воно в Advanced/AMD Overclocking, в любому випадку остивав ну максимум 5 хв, anyways, без РВО і в основному серфив в інеті, і десь останні 3 хв дивився ютуб :
спойлер
Зображення
Як виявилось - споживання в обох випадках на рівні ~81-83 Вт і це з врахування дефолтного ліміту біосу в 75*С. Але те, що з вимкненим РВО та з процом який майже не остивав після попереднього прогону вийшло на 700 папуг більше - це мемно якось.

7800х3д з його 120 Вт буде явно дуже гаряче. І це при тому, що поки ще у великому корпусі (15л), а не малому який вже пів року в кладовці стоїть (8л)..
Я трішке про інше... В налаштування називається це:
AMD Core Performance Boost (CPB) або AMD Turbo Core, на асусової материнці в параметрах воно в Advanced > AMD CBS
В мене ось така картина якщо ввімкнути (ще раз до уваги проц на топовому повітрі!)
Зображення
P.S: Це мій ганж бо PBO це інтелектуальне розширення CPB, а вимикаємо ми саме останнє (тому в таблиці помилка) :rotate:
Востаннє редагувалось 15.06.2025 13:38 користувачем Donate, всього редагувалось 1 раз.
yurius_r
Member

Повідомлення

Donate
7600x3d можна знайти. Але низькі частотиі гарячій. Ці два недоліки мав 9600x3d полікувати
Donate
Member

Повідомлення

yurius_r: 15.06.2025 13:36 Donate
7600x3d можна знайти. Але низькі частотиі гарячій. Ці два недоліки мав 9600x3d полікувати
Мені б бачити скількі прирісту дає буст ядер і скількі додатково воно жерє зверху :gigi:
daesz
Member

Повідомлення

Donate: 15.06.2025 13:26
daesz: 15.06.2025 02:23

спойлер
Зображення
спойлер
Зображення

Я трішке про інше... В налаштування називається це:
AMD Core Performance Boost (CPB) або AMD Turbo Core, на асусової материнці в параметрах воно в Advanced > AMD CBS
В мене ось така картина якщо ввімкнути (ще раз до уваги проц на топовому повітрі!)
Зображення
P.S: Це мій ганж бо PBO це інтелектуальне розширення CPB, а вимикаємо ми саме останнє (тому в таблиці помилка) :rotate:
Зроз, мб якщо буде час - то цієї ночі потещу, а як ні - то вже десь на тижні :)
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Dremjke: 15.06.2025 13:25
Vladys77: 14.06.2025 08:34Так коли то було? Коли 3600 був актуальним процесором 6 років тому? Зараз на цьому смітті вже нічого не потягне вище 30 кадрів на мінімалках.
Ти довбограй? Цей процесор тягне зараз абсолютно все. В тому числі і той ААА-шлак, в який ти на своїй всратій плойці граєш після офісу :D
не тягне 3600 зараз ААА-шлак, це нормальний проц особливо за свій прайс, але він задихається у більшості сучасних ігор, з опен ворлдами взагалі біда. ледь в 60 кадрів з поганими 0.1% та 1% лоу.
Mozdev
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 15.06.2025 19:21
Dremjke: 15.06.2025 13:25
не тягне 3600 зараз ААА-шлак, це нормальний проц особливо за свій прайс, але він задихається у більшості сучасних ігор, з опен ворлдами взагалі біда. ледь в 60 кадрів з поганими 0.1% та 1% лоу.
Вітаю, тоді порадьте, не дорогий CPU, під АМ4, юз кейс, Грайки та компілювання П.З., наприклад, я іноді із сирців збираю ядро(Linux), та мозіллу (роблю модифікації-патчі та декілька додатків до неї).
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Mozdev: 15.06.2025 21:06
Вітаю, тоді порадьте, не дорогий CPU, під АМ4, юз кейс, Грайки та компілювання П.З., наприклад, я іноді із сирців збираю ядро(Linux), та мозіллу (роблю модифікації-патчі та декілька додатків до неї).
який бюджет, щоб розуміти що таке "бюджетний"
Donate
Member

Повідомлення

Продай АМ4 та купи АМ5 поки дешево. Ryzen 7 7700 - 8к взагалі :rolleyes:
Mozdev
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 15.06.2025 22:24
Після заміни згорілої відеокарти, ( нова буде або 5060 Ti, або 9060 TX, а може й щось подешевше візьму ще не вирішив ) і купувати проц. дороще ніж 5-7 тис. не бачу сенсу, але якщо він є, то можу і подумати, зараз в мене стоїть райзен 3600.
В мене зараз не так багато коштів як хотілося б, щоб витрачати їх на дороге залізо, є більш важливі видатки.
KingofgamE
Member

Повідомлення

ДядяСаша: 13.06.2025 15:37 Гарна новина для тих, хто ще не купив 5700x3d. Полюбе дешевше буде 6тис. грн., якшо достатня кількість буде, а не так як 5600х3d - тіки для обраних магазинів.
Це по ідеї, йому все одно яка частота пам'яті буде чи 2400 чи 3600, за рахунок кеша зневілює різницю в пропускній здатності ddr4?
Який резон брати 5500х3д, якщо є 5700х за 4200+-?

Отправлено спустя 1 минуту 14 секунд:
Mozdev: 15.06.2025 22:49
Enjthesilence: 15.06.2025 22:24

Після заміни згорілої відеокарти, ( нова буде або 5060 Ti, або 9060 TX, а може й щось подешевше візьму ще не вирішив ) і купувати проц. дороще ніж 5-7 тис. не бачу сенсу, але якщо він є, то можу і подумати, зараз в мене стоїть райзен 3600.
В мене зараз не так багато коштів як хотілося б, щоб витрачати їх на дороге залізо, є більш важливі видатки.
5700х. На аліку щось до 4к
Dremjke
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 15.06.2025 19:21не тягне 3600 зараз ААА-шлак, це нормальний проц особливо за свій прайс, але він задихається у більшості сучасних ігор, з опен ворлдами взагалі біда. ледь в 60 кадрів з поганими 0.1% та 1% лоу.
А в яких саме опенворлдах?
Ось зараз по другому колу проходжу Elden Ring, 60 стабільних кадрів в 1440р. В Вальхалі також ніяких проблем, зробив лок на 60fps, навіть на телевізорі 4к запускав і 60кадрів є, але з апскейлером для відеокарти. Far Cry 5-6 перепроходив - теж все окей. В RDR2, GTA5 Enhanced також чудові результати і 60 стабільних кадрів є, а взагалі - ще вище, якщо ті самі апскейлери юзати. При цьому на моніторингу не видно, щоб процу погано було. Спробую із цікавості записати.
Відповісти