Привiт!
Комплектуючi ПК:
- Плата - Asus PRIME B450M-K II
- Процесор - AMD Ryzen 5 2600
- Пам'ять - G.Skill DDR4 16GB (2x8GB) 3200Mhz Trident Z
- Охолодження - AMD Wraith Max (125W TDP)
- Вiдео - ASUS RTX 3060 12Gb
- Живлення - Chieftec Power Smart GPS-750C 750W
ПК (крiм вiдеокарти i блоку живлення) було куплено в 2020 роцi. BIOS "прошито" в 2024 pоцi. Iнших налаштувань не проводилось - ЦП 3.4ГГц, пам'ять по XMP профiлю ввiмкнулась на 3000МГц (таймiнги не змiнено). Вiдеокарта теж не розганялась. Нiколи не розганяв комплекнуючi але чув, що АМД процесори залежнi вiд частот пам'ятi i що можна пiдняти продуктивнiсть.
Питання - чи можна безпечно розiгнати цей набiр, чи буде хоч якийсь вiдчутний прирiст в iграх? Купити новi комплектуючi зараз не можу, тому реально ризикувати не буду. Однак, якщо гра варта свiчок, тодi пiду розбиратись як проводити розгiн.
Дякую за вiдповiдi!
Новини
Останні статті і огляди
Доцiльнiсть "розгону"
-
f4k3
Junior
-
waryag
Member
Конкретно АМД і в іграх залежить не стільки від частот, скільки від затримок.f4k3: ↑ 14.06.2025 13:21Нiколи не розганяв комплекнуючi але чув, що АМД процесори залежнi вiд частот пам'ятi i що можна пiдняти продуктивнiсть.
Пробувати можна. По правильному гайду - досить безпечно. Яким буде приріст, залежить від чипів пам'яті і бажання заморочитися.
Але навіть в найкращому випадку чудес не буде, майте на увазі апгрейд на 5000 серію.
Відеокарті можна зробити андервольт. При правильному виконанні і досить вдалопу чипі одні плюси: менше температури і шум, трішки вище продуктивність.
-
f4k3
Junior
Дякую!
Починаю iнтенсивно думати про перехiд на R5 5600X коли буде можливiсть.
Пояснiть будь-ласка як працює буст на процесорi? В R5 2600 з коробки частота 3.4, а при бустi 3.9ГГц. Якщо я в BIOS поставлю множник на х39 тим самим зробивши 3.9ГГц по замовчуванню, воно стане краще працювати? Чи буде те ж саме, що з бустом? Щось не можу збагнути як воно буде.
Починаю iнтенсивно думати про перехiд на R5 5600X коли буде можливiсть.
Пояснiть будь-ласка як працює буст на процесорi? В R5 2600 з коробки частота 3.4, а при бустi 3.9ГГц. Якщо я в BIOS поставлю множник на х39 тим самим зробивши 3.9ГГц по замовчуванню, воно стане краще працювати? Чи буде те ж саме, що з бустом? Щось не можу збагнути як воно буде.
-
Aleksandr1973
Member
f4k3
С своего опыта скажу . 2600 немог розкачять 3070 , Ryzen 5 5500 легко с нею справился .
С своего опыта скажу . 2600 немог розкачять 3070 , Ryzen 5 5500 легко с нею справился .
-
waryag
Member
Можна просто 5600, він дешевший. Та й 5700х з алі цілком бюджетний.f4k3: ↑ 14.06.2025 16:48Починаю iнтенсивно думати про перехiд на R5 5600X коли буде можливiсть.
Логіка бустів і розгону райзенів дещо змінюється від покоління до покоління, краще уточніть по 2600 в профільних темах.f4k3: ↑ 14.06.2025 16:48Пояснiть будь-ласка як працює буст на процесорi? В R5 2600 з коробки частота 3.4, а при бустi 3.9ГГц. Якщо я в BIOS поставлю множник на х39 тим самим зробивши 3.9ГГц по замовчуванню, воно стане краще працювати? Чи буде те ж саме, що з бустом? Щось не можу збагнути як воно буде.
В принципі, чипсет і проц повинні підтримувати і розгін (але МП і охлад не надто надихають).
-
f4k3
Junior
Спасибi всiм за те що зорієнтували! В принципi все що хотiв почути - почув, так що можна закривати тему. Ще раз дякую!
-
Hotspur
Member
2ххх райзени гірші ніж 5ххх в плану реакції на розгін ОЗу і таймінгів але і тут можна шось вижати абсолютно безпечно. таймінги моожна підібрати за допомогою софта, мені дало 3-5-7% росту з 3200 стандартних до 3600 ужаті таймінги+настройки БІОС на 3700Х. загалом різниця не велика але приємно.f4k3: ↑ 14.06.2025 23:13 Спасибi всiм за те що зорієнтували! В принципi все що хотiв почути - почув, так що можна закривати тему. Ще раз дякую!