Новини
Останні статті і огляди
Micron готується до старту поставок мікросхем HBM4 із пропускною спроможністю 2 ТБ/с
-
VovaII
Member
Пропоную обговорити Micron готується до старту поставок мікросхем HBM4 із пропускною спроможністю 2 ТБ/с Те що ігрові відеокарти пролітають зрозуміло, а от в APU, або в якихось "ноутбучних" APU?
-
FastBullet
Member
Здається останній ігровий адаптер з НВМ це були Vega)) а от для вбудованого графону це смішно )) набагато дешевше зробити звичайну lpddr5 а-ля яблучний М4, тобто і швидко і дешево… а ми в десктопі навіть 4 канали ніяк не можемо отримати (VovaII: ↑ 11.06.2025 14:37 Пропоную обговорити Micron готується до старту поставок мікросхем HBM4 із пропускною спроможністю 2 ТБ/с Те що ігрові відеокарти пролітають зрозуміло, а от в APU, або в якихось "ноутбучних" APU?
-
VovaII
Member
FastBullet
Та колись казали, що з роками собівартість буде падати. Наприклад SSD частково вже замінили HDD, у рядових користувачів. От я і цікавлюсь.
Та колись казали, що з роками собівартість буде падати. Наприклад SSD частково вже замінили HDD, у рядових користувачів. От я і цікавлюсь.
-
1234waltz
Member
Був колись наркоманський Intel NUC з i7-8809G та 8805G, на яких на одній підложці EMIB був тайл ЦПУ, Vega GPU та 4 гіга HBM2. На момент виходу він був ультимативним рішенням. Але через захмарну ціну мав низький попит, а срачі між Інтел та АМД дуже швидко лишили його без свіжих драйверів на GPU (в якись момент АМД знесла драйвера навіть зі свого сайту, а Інтел не квапився заливати їх на власний).FastBullet: ↑ 11.06.2025 14:58 а от для вбудованого графону це смішно ))
-
Scoffer
Member
VovaII
Після того як почалась нейроістерія адекватних цін на HBM можна не чекати. Аж надто добре цей тип пам'яті підходить для прискорювачів.
І я згоден з думкою що для APU треба просто нарощувати канали ddr/lpddr. Дешево і сердито.
Після того як почалась нейроістерія адекватних цін на HBM можна не чекати. Аж надто добре цей тип пам'яті підходить для прискорювачів.
І я згоден з думкою що для APU треба просто нарощувати канали ddr/lpddr. Дешево і сердито.
-
vmsolver
Member
Настолько далека HBM от простого народа, что в теме было аж пять сообщений ))
И это правда, это не народная память.
HBM тут выглядит как технологический пришелец, которому надо всё другое, а другое это синоним дорого.
з.ы. хотя, в ноутах было бы не плохо и для AI-ускорителей в CPU HBM бы пригодилась, но всё портит цена.
И это правда, это не народная память.
HBM технологически сложнее, поэтому она в любом случае будет дороже. В распространённой GDDR пока проще наращивать частоту, чем лезть в ширь, 384 и 512 бит уже предел. Выше уже не лезут, так как чтобы получить заметный прирост надо много добавлять, что вызывает трудности в компоновке.Scoffer: ↑ 11.06.2025 17:35нейроістерія адекватних цін на HBM можна не чекати
HBM тут выглядит как технологический пришелец, которому надо всё другое, а другое это синоним дорого.
з.ы. хотя, в ноутах было бы не плохо и для AI-ускорителей в CPU HBM бы пригодилась, но всё портит цена.
-
VovaII
Member
Scoffer: ↑ 11.06.2025 17:35І я згоден з думкою що для APU треба просто нарощувати канали ddr/lpddr. Дешево і сердито.
Тобто її простіше всього в чіплетній компоновці застосовувати? — Щось підказує, що на ПК ще дуже не скоро з'явиться, а от на умовній PS7, могли б і спробувати? Ще якщо ШІ-бум спаде(на що надії поки нема), то це може підштовхнути виробників HBM пхати її всюди? Але коли це буде?..vmsolver: ↑ 12.06.2025 11:13з.ы. хотя, в ноутах было бы не плохо и для AI-ускорителей в CPU HBM бы пригодилась, но всё портит цена.