Microsoft стандартизує порти USB‑C на ноутбуках та планшетах із Windows

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Gelonyrum
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Microsoft стандартизує порти USB‑C на ноутбуках та планшетах із Windows

Просто тепер буде по 1 USB-C на цих девайсах) :gigi: Хитрозадість виробників заліза не варто скидувати з рахунків)
Jay228
Member

Повідомлення

Gelonyrum: 03.06.2025 12:31 Пропоную обговорити Microsoft стандартизує порти USB‑C на ноутбуках та планшетах із Windows

Просто тепер буде по 1 USB-C на цих девайсах) :gigi: Хитрозадість виробників заліза не варто скидувати з рахунків)
ага і докупай хаби :D
tornadox
Member

Повідомлення

Звучить ніби непогана ініціатива - бо зараз з тими USB-C реально лотерея: один заряджає, другий тільки дані, третій взагалі не виводить відео. Якщо WHCP буде чітко регламентувати що повинно працювати - це плюс.

Але проблема в тому, що як тільки Microsoft кудись лізе, особливо з їхнім підходом з Windows 11, все перетворюється на черезсраку зроблене гівно. Замість простоти буде купа винятків, костилів і непередбачуваних нюансів. Плюс, як завжди, сертифікація = додаткові витрати, які перекладуть на користувача.

Подивимось, але ентузіазму якось мало.
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Потужне рішення, у свій час як раз сплавив швиденько на олх ноут Asus який мав USB-C але не мав можливостей зарядки через нього, що під час війни та можливих блекаутів з вимушенною зарядкою ноута через повербанк/зарядну станцію зовсім не катить.
doc-oc
Member

Повідомлення

Производители-.овнародители как обычно, наплодили зверинец монстров, а покупателю расхлебывать.
SERGBILL
Member

Повідомлення

а хіба Майки повинні займатися стандартизацією?
AFU_power
Member

Повідомлення

ура, нарешті майки визначили, що для всіх портів юсб сі повинна бути функція зарядки пристрою та хоча би один вихід дисплею
ViPo
Member

Повідомлення

SERGBILL: 03.06.2025 16:10 а хіба Майки повинні займатися стандартизацією?
Так вони нею і не займаються. Цих вимог не обов'язково дотримуватись. Це тільки для тих виробників/моделей, які хочуть отримати сертифікат WHCP. То заголовок статті трохи (а може і не трохи) жовтить.
block_stupid
Member

Повідомлення

На мою думку USB взагалі має померти.
Є PCIe. Он Molex для версії 7.0 запропонували компактний коннектор.
А враховуючи, що 7.0 скоріше матиме підтримку оптичних з'єднань. І вже базово має підтримку живлення та гарячої заміни.
PCIe міг би прийти на заміну. Для живлення та всякого PD можна було б запровадити якийсь зовнішній роз'єм з додатковими контактами живлення.
USB і так тяжкий сам по собі, та з часом тільки гірше робиться через його основу. А з розвитком AR/VR той подавно помре, поки що купа пропрієтарних розробок для взаємодії з користувачем напряму через PCIe.
Та і сам USB я б сказав ні разу не стандартизований. Кожен городить, що хоче, ніколи не вгадаєш який контроллер стоїть в кожному корчу та чи підтримує він повну швидкість згідно версії USB на шильдику.
Ок є PCIe поверх USB, але навіщо цей рудимент, якщо можна було б використовувати одразу PCIe.
І ця ініціатива від Microsoft ніяк не допоможе. Хоча б версії послідовно називали б. І сам форум USB міг би не боятись циферок та називати ітеративно версії. А також вимагати щоб швидкість дотримувалась в межах 10% похибки від заявленої версії.
USB для мене як і Bluetooth (замість якого давно доречніше було б використовувати Wi-Fi, з окремим розширенням) легасі щось, яке вже дохле, але його намагаються рухати як ту стюардесу.

Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
Max Data Speed
Толку більше було б, якби мали вимогу по Min Data Speed
Grava
Member

Повідомлення

n+gibat[]r: 03.06.2025 15:26у свій час як раз сплавив швиденько на олх ноут Asus який мав USB-C але не мав можливостей зарядки через нього
Це вирішується перехідником за 2$ або кабелем за 3$ з тригером. В мене так 2 старих леново заряджається.
Востаннє редагувалось 03.06.2025 16:41 користувачем Grava, всього редагувалось 1 раз.
Васильович
Member

Повідомлення

block_stupid
По опису схоже, що ти винаходиш велосипед Thunderbolt.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

block_stupid
Що робити з купою периферії яку вже встигли виготовити виробники та купити користувачі? Та і чим вам Thunderbolt/USB4, що по суті яйця вид збоку не догодив?
block_stupid
Member

Повідомлення

Thunderbolt це костиль костильний, поверх костильного костиля.
А я за пряму реалізацію. Без костильного посередника.
Але так в якійсь версії USB 5.0 чи 6.0, можна залишити тільки фізичний ключ Type-C, а по електриці це буде PCIe.
А все чому треба USB, буде як раз навпаки, поверх PCIe.

Відправлено через 5 хвилин 15 секунд:
Ekz0rcyst: 03.06.2025 16:41Що робити з купою периферії яку вже встигли виготовити виробники та купити користувачі?
Те саме що і купою цих пристроїв на USB...Нічого, купити новий. Чи в мене великий вибір і можу якийсь модуль замінити та отримаю замість USB 3.0 -> 4.0?
Або купа пристроїв без Type A, Type B. Або навіть з USB-C, але без PD, чи підтримки взагалі Data, тільки Power. Тотальний хаос.
А якщо навіть десь умовно версію написали правильно, то одне підтримує повні 5Gbe, а інше ледь 500Mb витягує. Бо хтось на контроллер зажопився.
Та і рано чи пізно USB (не конкретно сам фізичний роз'єм) прийдеться викидати, він вже створює купу проблем з навантаженням на CPU, через що (я вище згадував) стругають прорієтарну периферію через PCIe, або частково все обчислюють локально на периферії і потім передають по USB, але все одно в ліміти упруться і таким чином.
Подивіться принаймні миші з 8Khz, та навантаженням на CPU.
f24gun69
Member

Повідомлення

block_stupid
Те саме що і купою цих пристроїв на USB...Нічого, купити новий
:facepalm:
koniyoto
Member

Повідомлення

block_stupid: 03.06.2025 17:13 Те саме що і купою цих пристроїв на USB...Нічого, купити новий.
Підкажіть, а тут посилати на три веселих правилами заборонено? Якщо заборонено то я не буду. А то знаєте там читати багато. А я тільки по складах...
P.S. Нещодавно так залюбився обирати робочий ноут людині, що капець і цьому дуже сприяла ця плутанина за USB. За ініціативу обома руками.
block_stupid
Member

Повідомлення

f24gun69
koniyoto
Ото цікава ваша реакція, мабуть на
Нічого, купити новий.
Ви хоче сказати, що на корчу 2023 року, з USB-C з фактичним 2.0 та без PD чи DP, ви отримаєте якийсь 4.0 та DP?
Чи все таки прийдеться купити і корито нове і кабель новий? Мабуть таки купувати все нове.
Або захочеться щоб і TB4 був. Так знову і корито нове, а кабель новий і периферія нова.
А щоб втикати USB старі, так само як і з USB-C, купите хаб PCIe->USB (як воно у вас вже в середині ноута і працює).
🤡-и)
Tiufin
Member

Повідомлення

block_stupid: 03.06.2025 20:11 f24gun69
koniyoto
Ото цікава ваша реакція, мабуть на
Нічого, купити новий.
Ви хоче сказати, що на корчу 2023 року, з USB-C з фактичним 2.0 та без PD чи DP, ви отримаєте якийсь 4.0 та DP?
Чи все таки прийдеться купити і корито нове і кабель новий? Мабуть таки купувати все нове.
Або захочеться щоб і TB4 був. Так знову і корито нове, а кабель новий і периферія нова.
А щоб втикати USB старі, так само як і з USB-C, купите хаб PCIe->USB (як воно у вас вже в середині ноута і працює).
🤡-и)
Нічого не зрозумів, крім підпису :D
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Что есть юсб-4 80 гбит и почему не убрать вот этот цирк с юсб-3 и не заставить только юсб-4 80 гбит применять везде, хотя я 40 гбит максимум видел. Я бы реально заставил вендоров планшетов, ноутов, ПК использовать минимум 3 штуки юсб-с 80 гбит 240 ватт в каждом устройстве и поддержка дисплея 8к 60 герц на каждом без исключения. Чтобы можно было заряжать через юсб-с, а не только через блок питания.
И новый юсб-5 320 гбит нужно делать немедленно, чтобы можно было внешнюю видяху к ноуту подключать.
Scoffer
Member

Повідомлення

block_stupid: 03.06.2025 16:28На мою думку USB взагалі має померти.
Є PCIe. Он Molex для версії 7.0 запропонували компактний коннектор.
З першим ствердженням згоден, а з другим ні. В PCIe люта мішанина різноманітних шматків легасі. До того ж це майстер-слейв протокол з DMA, а практика показала що треба майстер-майстер і точно без прямого доступу в оперативу. Потрібно щось на тему нової реінкарнації FireWire або схожої на неї шини.

Відправлено через 1 хвилину 31 секунду:
Ekz0rcyst: 03.06.2025 16:41Що робити з купою периферії яку вже встигли виготовити виробники та купити користувачі?
Карта розширення pci-e -> usb в пекарню або зовнішній адаптер легко закриє цю потребу. Перший раз чи що.
block_stupid
Member

Повідомлення

Для мене це як раз перевага хоч і розумію безпекові нюанси.
Scoffer: 04.06.2025 11:29В PCIe люта мішанина різноманітних шматків легасі
Це так, просто pcie те що вже є і може закрити всі потреби на роки вперед, поки будуть придумовувати щось інше.
pcie оптичний (з microled), те що може бути швидко впроваджено і працювати. Стосовно міді, то сумніваюсь, там і так дикі частоти та проблеми з стабільністю. Для більшості шнурків до 1м підійде і мідь.

Багато в чому ще проблема не в самому USB у вінді, яка хоче собі HID (usb) і все навколо цього танцює. Під Linux тут більше свободи.
Відповісти