Seagate почала пробні поставки 40-терабайтних жорстких дисків із технологією HAMR

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Smok
Member

Повідомлення

the lamer: 02.06.2025 12:44 nazar-pc
Цей графік - маніпуляція.
- По-перше, потрібно було графіки будувати від моменту надходження технології на масовий ринок, а не від моменту приходу на нього ССД. Тоді б було видно, що графік ХДД - це не пряма з меншим нахилом, а заключна ділянка гіперболи. Графік ССД з плином часу буде таким самим і не можна їх продовжувати прямими в пошуках перетину.
- По-друге, за цим графіком цього року мають бути доступні ССД із ціною $25 за ТБ. Можете показати такі?
та якось і HDD не по $10 за ТБ

на HDD ціна теж не те щоб сильно знизилась
Seagate Exos X24 16TB Price History
спойлер
Screenshot_1.jpg
Western Digital Red 16TB Price History

а на ssd взагалі +50% за останні 2 роки
Crucial P3 1TB Price History
спойлер
Screenshot_2.jpg
tornadox
Member

Повідомлення

Ostin: 02.06.2025 12:48SSD вже давно могли б бути дешевшими, але проблема в тому, що люди готові купувати один і той же терабайт за 50-100$ вже як років 10, і їм вистачає. А мені не дуже вистачає, тому мені новина подобається.
SSD могли б коштувати менше, але нема сенсу, якщо більшість готова платити ті самі 50–100 баксів за 1 ТБ, як і 10 років тому. Їм вистачає і все. А от якщо треба більше, то вже починаєш дивитись на ціни і розумієш, що нічого особливо не змінилось.

З відеокартами та сама історія - народ купує, навіть якщо дорого, тому ніхто не спішить знижувати ціни.

А SSD на 128–256 ГБ не дешевшають, бо їх вже майже не купують, а робити їх окремо не дуже вигідно - той самий контролер, ті самі витрати, а продати можна хіба за копійки.

І ще - в SSD ціна за гігабайт не так лінійно падає, бо більший об’єм = складніший контролер, тепловідвід і т.д. Це не HDD, де просто додав ще одну пластину і маєш більше місця.
tablestikus
Member

Повідомлення

Sanьka: 02.06.2025 13:28 А то дойдемо до самого надійного засобу зберігання інфи - кам'яних скрижалів.
Скрижалі вода і вітер підточує B-)

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
kairo: 02.06.2025 15:22
Ostin: 02.06.2025 12:48 SSD вже давно могли б бути дешевшими, але проблема в тому, що люди готові купувати один і той же терабайт за 50-100$ вже як років 10, і їм вистачає. А мені не дуже вистачає, тому мені новина подобається.
Це просто сміх - в усі збірки ставлять терабайт. На сайтах продавців наймасовіший продукт - терабайтники. І це безумство вже купу років триває. Які там перегони, аби регрес не пішов.
Якщо не колекціонувати фільми(що в нас час робить все менше людей), терабайтніка +- вистачає. А коли перестане вистачати, людина докупить собі ще одного.

Відправлено через 5 хвилин 18 секунд:
На рахунок надійності SSD та HDD. Воно все виходить із ладу. В мене HDD, де зберігаю фільми вже має биті сектори, при тому, що він 99% часу був в простої. Єдиний надійний метод зберігання, це бекапи в хмарі.
Та скіки можна бігати з цією мантрою про "терабайт всім вистачить". В мене ігр тільки більше терабайта. І це вже не кажучі за десятки інших речей що люди можуть зберігати на дисках.

І яка нафіг єдина надійність в хмарі - коли хмари теж мають відкази, даунтайми та втрати даних?
tornadox
Member

Повідомлення

tablestikus: 02.06.2025 16:10В мене ігр тільки більше терабайта.
в мене 2х1тб ссд під ігри і ще 2х2тб хдд, але практично все що активно граю перемістив на ССД. 2тб 7200 для ігор ще доволі норм, особливо якщо це не змагальний шутер, чи гра не займає понад 80гб і вже виникає проблема вантажити текстури.

Ну але і загалом Геймери це не звичайні користувачі ПК.
AlienFighter
Member

Повідомлення

kairo
З сучасними іграми та софтом 1Тб зараз - далеко не мрія. Мені, для прикладу, тісно в 4Тб ssd, але терплю, бо 8Тб ssd - надто дорого.
Щодо бекапів, то хороше і надійне місце - домашній NAS-сервер, бо якщо розглянути купівлю у хмарі 20Тб+, то можна офігіти від ціни.
Якщо для бекапу достатьно 1Тб, то досить звичайного харда, куди просто провідником час від часу бекапити.

Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
tablestikus
Теж не розумію цього "мені 1Тб на все вистачає". Це хіба, якщо ноут, в якому крім браузера, більше нічого не запускають!
tornadox
Member

Повідомлення

домашній NAS якщо це Raspberry PI + USB 3 HDD теж обійдеться в копійку. Хороший NAS на 30-60тб недешево.

Бекблейз $100 в місяць без обмежень
https://www.backblaze.com/cloud-backup/pricing
Ось тут непогана таблиця
https://www.qualeed.com/en/qbackup/clou ... omparison/
tablestikus
Member

Повідомлення

tornadox: 02.06.2025 16:19
tablestikus: 02.06.2025 16:10В мене ігр тільки більше терабайта.
в мене 2х1тб ссд під ігри і ще 2х2тб хдд, але практично все що активно граю перемістив на ССД. 2тб 7200 для ігор ще доволі норм, особливо якщо це не змагальний шутер, чи гра не займає понад 80гб і вже виникає проблема вантажити текстури.

Ну але і загалом Геймери це не звичайні користувачі ПК.
Ну я з цими плясками замучався пару років тому і купив 4Тб ссд чисто під ігри і закрив питання як мінімум років на 5 ще.
kairo
Member

Повідомлення

tablestikus: 02.06.2025 16:10 Та скіки можна бігати з цією мантрою про "терабайт всім вистачить". В мене ігр тільки більше терабайта. І це вже не кажучі за десятки інших речей що люди можуть зберігати на дисках.
Почнемо із того, що я ніде не писав, що терабайт вистачить усім. Кожен обирає собі об'єм, якого йому достатньо, більшості вистачає терабайту. В мене зараз встановлено 7 ігор об'ємом 600 ГБ. При цьому, реально мені треба лише три. Все інше можна встановити за 5-20 хв із 100Мб інтернетом.
І яка нафіг єдина надійність в хмарі - коли хмари теж мають відкази, даунтайми та втрати даних?
Одна копія локальна, інша в хмарі. Надійнішого методу зберігання даних не існує.
Alligator
Member

Повідомлення

kairo, я б не сказав, що 1 ТБ вистачає, якраз через те, що на ноуті було мало памʼяті, а завантажений блурей фільм не пішов (качав на роботі, щоб з телевізору по HDMI дома подивитись) і відродив комп, купив 14Тб диск та тариф Інтернету на 1Гбіт. Не скажу, що прям воно знадобилось, але десь половина вже зайнята власними файлами, іграшками, фільмами.

Фотки зберігаю на Гугл диску, там наче кодів від криптогаманців та фоток піпісьок немає, щоб переживати якщо зіллють, а старий архів фоток у мене помер разом зі старим диском.

Диски дискам мають різницю, нові сині WD померли скоріше ніж списані бу з серверу чорні WD.
IvanCh
Member

Повідомлення

1234waltz: 02.06.2025 14:25
denizen: 02.06.2025 12:03 треба повертатись на плівку :gigi:
Ви не повірите, але ультра-холодні архіви на ній і зберігаються. Там найнижча ціна гігабайта виходить. Здається зараз такі рішення під ключ тільки IBM робить.
https://www.ibm.com/tape-storage?lnk=flatitem
ну один ілон з догі порішали.
була новина що вони перевели держ архіви сша на сдд і рапортували суттєву економію. феєричні :super: :super: :super: :lol:
але так, в нормальних країнах так і зберігають. У першу чергу через надійність
tablestikus
Member

Повідомлення

kairo: 02.06.2025 17:41
Одна копія локальна, інша в хмарі. Надійнішого методу зберігання даних не існує.
Існує, то ти просто про це не знаєш.
kairo
Member

Повідомлення

У всіх індивідуальні потреби. На щастя, пам'ять в ПК, це не відеопам'ять, її завжди можна докупити.
З сучасними іграми та софтом 1Тб зараз - далеко не мрія.
В мене зараз:
Системний диск - 150 ГБ
Ігри 7шт - 400 ГБ
Документи, музика, різне - 300 ГБ
Крім цього окремий HDD із фільмами.

Тобто, якщо не зберігати фільми, що більшість в наш час і так не робить, бо дивиться Нетфлікс, або піратське кіно онлайн, то терабайтника цілком вистачає.
Мені, для прикладу, тісно в 4Тб ssd, але терплю, бо 8Тб ssd - надто дорого.
Це так званий hoarding. Або як в нас кажуть - Плюшкін. Більшість матеріалів, можна й так скачати в любий момент. В мене на диску із фільмами є файли, яким вже більше 10 років, що говорить про те, що ці фільми можна спокійно видаляти.
Щодо бекапів, то хороше і надійне місце - домашній NAS-сервер
Домашній NAS-сервер не є надійним місцем зберігання. Для прикладу:
1. Електрик випадково пустив 360 вольт замість 220(реальна історія у знайомого, згоріла техніка у всього під'їзду).
2. Сталась пожежа і все згоріло.
3. Обнесли квартиру.
4. З'явився новий вірус Петя2 і пошифрував усі дані.
5. Житло розбомбили, опинилось під окупацією.
І подібні приклади можна довго продовжувати. Звісно, можна сказати, що зі мною таке не станеться, бо я особливий, але реальність нажаль буває іншою.

Відправлено через 4 хвилини 51 секунду:
Alligator: 02.06.2025 18:16 kairo, я б не сказав, що 1 ТБ вистачає, якраз через те, що на ноуті було мало памʼяті, а завантажений блурей фільм не пішов.
Мені 1ТБ цілком вистачає, якщо не качати фільми. Навіть, якщо качати, прибираю половину ігор, які в мене пів року, як встановлені і досі не зіграні, і маю 250 ГБ на кіно, це десь на 5-10 фільмів у високій якості. Більше по факту і не треба, бо всі інші фільми в мене просто роками лежать мертвим вантажем.
старий архів фоток у мене помер разом зі старим диском.
Саме для цього в мене усі фото бекапляться в Гугл-фото. Я за роки також багато фото та відео втратив.

Відправлено через 20 секунд:
tablestikus: 02.06.2025 18:58 Існує, то ти просто про це не знаєш.
Ну давайте, просвятіть мене.
Востаннє редагувалось 02.06.2025 19:22 користувачем kairo, всього редагувалось 1 раз.
KimRomik
Member

Повідомлення

kairo: 02.06.2025 15:22 На рахунок надійності SSD та HDD. Воно все виходить із ладу. В мене HDD, де зберігаю фільми вже має биті сектори, при тому, що він 99% часу був в простої. Єдиний надійний метод зберігання, це бекапи в хмарі.
значить неправильні умови зберігання hdd + неякісний виробник/серія
99% часу не значить бути просто підключеним до ПК, але не читати його
kairo
Member

Повідомлення

KimRomik: 02.06.2025 19:20 значить неправильні умови зберігання hdd + неякісний виробник/серія
99% часу не значить бути просто підключеним до ПК, але не читати його
Western Digital Blue. Умови зберігання нормальні, так як усе інше роками працює. Ви ж розумієте, що HDD, як і все на світі має схильність до поломок.
Alligator
Member

Повідомлення

kairo: 02.06.2025 19:29Western Digital Blue. Умови зберігання нормальні, так як усе інше роками працює. Ви ж розумієте, що HDD, як і все на світі має схильність до поломок.
Зараз 24/7 диск сношають лаунчі від стіму, епіку, брандмауер Windows і т.д., тому Western Digital Blue обхожу стороною, тільки чорні/золоті/ультра стар.
kairo
Member

Повідомлення

Alligator: 02.06.2025 20:22 Зараз 24/7 диск сношають лаунчі від стіму, епіку, брандмауер Windows і т.д., тому Western Digital Blue обхожу стороною, тільки чорні/золоті/ультра стар.
В мене на ньому лише фільми, то диск нічого не чіпає. Він коли запускається, це чути. Сам по собі нормальний HDD, ті 6 побитих секторів вже 2 роки висять і кількість їх не зростає. Навіть якщо диск різко помре, нічого страшного, просто заново перекачаю усі фільми на новий диск.
tablestikus
Member

Повідомлення

kairo: 02.06.2025 19:08 Ну давайте, просвятіть мене.
Фізично рознесені, штук п'ять бажано. Але вірте у хмари далі.
kairo
Member

Повідомлення

tablestikus: 02.06.2025 22:06
kairo: 02.06.2025 19:08 Ну давайте, просвятіть мене.
Вау ви перевинайшли хмарне зберігання :lol: Ви серйозно пропонуєте придбати п'ять NAS серверів, знайти для них різні фізичні місця розташування, підключити кожен до інтернету, щоб отримати власне хмарне зберігання даних? Давно я подібної дурні не читав))
Alligator
Member

Повідомлення

tablestikus: 02.06.2025 22:06Але вірте у хмари далі.
Що з хмарами не так? :spy:
У мене диск на 14Тб, був нас на BeagleBone (міні ПК типу расбері), був повноцінний власний нас на 1U сервері supermicro на 10+Тб з використанням SMB + веб панель, є службовий фізичний нас на ОС TrueNAS на 48Тб, є корпоративний нас в ДЦ на пару ТБ від компанії для власних цілей, є гугл аккаунт для службових цілей на 2 ТБ... але використовую персоналий Google акаунт 200 Гб для фоток та Google Drive бо це зручно.
tablestikus
Member

Повідомлення

Alligator: 02.06.2025 22:58
tablestikus: 02.06.2025 22:06Але вірте у хмари далі.
Що з хмарами не так? :spy:
Полягатися тільки на хмари - погана позиція.

Відправлено через 40 секунд:
kairo: 02.06.2025 22:37
tablestikus: 02.06.2025 22:06
Вау ви перевинайшли хмарне зберігання :lol: Ви серйозно пропонуєте придбати п'ять NAS серверів, знайти для них різні фізичні місця розташування, підключити кожен до інтернету, щоб отримати власне хмарне зберігання даних? Давно я подібної дурні не читав))
Ну то і продовжуй свою херню писати дурашка. Тобі теребайта точно вистачить. :laugh:
Відповісти