Huawei будує великий завод із випуску чипів для ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Huawei будує великий завод із випуску чипів для ШІ

обмеженість 7нм техпроцесом це важливо. і її китайці зможуть лише частково компенсовувати добре розвиненою енергетичною сферою і тим болтом який вони клали на екологію. але все одно, якщо вони не придумають як вкрасти/перекупити/розробити самим весь комплекс обладнання і технологій для тонких сучасних техпроцесів, відставання від піндосів вангую досить серйозне в сфері АІ з часом. скільки б там уряд не фінансував. бо обмеження на постачання туди сучасного обладнання будуть наростати і цілком можливо, що і перекуповувати у сусідів та усіляких таджикістанів стане проблематично.
Rederst
Member

Повідомлення

Ого як санкції працюють. Прям відчувається.

Відправлено через 1 хвилину 11 секунд:
leif: 05.05.2025 11:13 Пропоную обговорити Huawei будує великий завод із випуску чипів для ШІ

обмеженість 7нм техпроцесом це важливо. і її китайці зможуть лише частково компенсовувати добре розвиненою енергетичною сферою і тим болтом який вони клали на екологію. але все одно, якщо вони не придумають як вкрасти/перекупити/розробити самим весь комплекс обладнання і технологій для тонких сучасних техпроцесів, відставання від піндосів вангую досить серйозне в сфері АІ з часом. скільки б там уряд не фінансував. бо обмеження на постачання туди сучасного обладнання будуть наростати і цілком можливо, що і перекуповувати у сусідів та усіляких таджикістанів стане проблематично.
Бум нейроприскорювачів на кремнії вже закінчився. Буде щось інше.
leif
Member

Повідомлення

Rederst: 05.05.2025 11:18Буде щось інше.
коли буде?
Rederst: 05.05.2025 11:18Бум нейроприскорювачів на кремнії вже закінчився.
як же ж він закінчився, якщо саме їх продовжують закуповувати сотнями тисяч по всьому світу
KimRomik
Member

Повідомлення

Трампа на них немає... Схоже що вже ніякі санкції та митні податки не допоможуть, бо завдяки економічного бусту з 2000-х років Китай вже отримав відправну точку і пішов ракетою вперед.
leif
Member

Повідомлення

Rederst: 05.05.2025 11:18Ого як санкції працюють. Прям відчувається.
а що від американських санкцій хуавей має закритись в твоєму уявленні, чи як?))
avebael
Member

Повідомлення

leif: 05.05.2025 11:21
Rederst: 05.05.2025 11:18Буде щось інше.
коли буде?
Rederst: 05.05.2025 11:18Бум нейроприскорювачів на кремнії вже закінчився.
як же ж він закінчився, якщо саме їх продовжують закуповувати сотнями тисяч по всьому світу
Спрос не закончится, но бума (дефицита) уже действительно нет, сужу по ценам на облачные решения. Более того, вангую резкий обвал стоимости через пару годков.
leif
Member

Повідомлення

avebael: 05.05.2025 11:26Спрос не закончится, но бума (дефицита) уже действительно нет, сужу по ценам на облачные решения.
мова йшла про те, що "кремній" в уявленні Rederst буде замінений чимось іншим. я на це відповідав, що саме старі добрі кремнієві прискорювачі є основою існуючих і запланованих на найближчі роки ШІ дата центрів.

щодо ситуації в цілому, то етап, коли попит перевещує пропозицію дуже сильно, очевидно, минає, тим паче скільки компаній ломанулись розробляти свої прискорювачі і скільки потужностей задіяно на те щоб штампувати все це залізо. але, на мій погляд, це аж ніяк не означає, що інвестиції в цьому напрямку будуть згортатись тощо. скоріше навпаки. і поки що мова лише про кремній, наскільки мені відомо.
Rederst
Member

Повідомлення

leif: 05.05.2025 11:26
Rederst: 05.05.2025 11:18Ого як санкції працюють. Прям відчувається.
а що від американських санкцій хуавей має закритись в твоєму уявленні, чи як?))
Інші ж зачиняються.
leif
Member

Повідомлення

Rederst: 05.05.2025 11:35Інші ж зачиняються.
які технологічні китайські компанії масштабу хуавей, які мають постійну підтримку з боку уряду, закрились?
Rederst
Member

Повідомлення

leif: 05.05.2025 11:32
avebael: 05.05.2025 11:26Спрос не закончится, но бума (дефицита) уже действительно нет, сужу по ценам на облачные решения.
мова йшла про те, що "кремній" в уявленні Rederst буде замінений чимось іншим. я на це відповідав, що саме старі добрі кремнієві прискорювачі є основою існуючих і запланованих на найближчі роки ШІ дата центрів.

щодо ситуації в цілому, то етап, коли попит перевещує пропозицію дуже сильно, очевидно, минає, тим паче скільки компаній ломанулись розробляти свої прискорювачі і скільки потужностей задіяно на те щоб штампувати все це залізо. але, на мій погляд, це аж ніяк не означає, що інвестиції в цьому напрямку будуть згортатись тощо. скоріше навпаки. і поки що мова лише про кремній, наскільки мені відомо.
Зараз вже йде жорсткий маркетинг з технічним топтанням на місці. Жеруть більше, а вихлоп від того менший.
AssayMAS
Member

Повідомлення

В статье главное что "Проєкт фінансується урядом" - значит экономически не выгоден без дотаций.
И опять тут в недавно в новостях кричали о прототипе в 2нМ в Китае, а тут 7 нМ ПЫТАЮТСЯ только серийно осилить и то на дотациях.
avebael: 05.05.2025 11:26вангую резкий обвал стоимости через пару годков
Ну майнинговые карты до сих пор есть б.у. в рознице. Но я предпочитаю по смартфонам судить об ситуации в ИТ ибо конкуренция и инновации.
До новых смартфонов именитых брендов в рознице за 30$ далеко, как при предыдущем "крахе" - значит обвал чисто гипотетический (может быть сползанием) - пока смарт от ксяоми 70$ самый дешевый. За год около 10$ падение. Чудачества Трампа еще не в цене товара.
leif
Member

Повідомлення

Rederst: 05.05.2025 11:37Зараз вже йде жорсткий маркетинг з технічним топтанням на місці. Жеруть більше, а вихлоп від того менший.
я щось по бенчмарках інші речі бачив і нові покоління заліза для ШІ-обчислень серйозно переважають попередні. ти точно питання вивчав предметно?

так і шо там по альтернативах кремнію на найближчий час? тільки не на якусь туманну перспективу типу 20-30 років як з квантовими обчисленнями
AlienFighter
Member

Повідомлення

Huawei давно не приватна компанія, де факто належить бонзам з КПК. Та сама історія з Alibaba group, яку віджали у власника так, що він був змушений мігрувати в іншу країну під страхом смерті. Я до того, що новина висвітлює подіїї так, як би це була приватна компанія, яка просто веде бізнес.
Vlaad13
Member

Повідомлення

AlienFighter: 05.05.2025 12:13 Huawei давно не приватна компанія, де факто належить бонзам з КПК. Та сама історія з Alibaba group, яку віджали у власника так, що він був змушений мігрувати в іншу країну під страхом смерті. Я до того, що новина висвітлює подіїї так, як би це була приватна компанія, яка просто веде бізнес.
Усі великі компанії Китаю знаходяться під владою Нефритового Стержня - це і так давно всім зрозуміло
Scoffer
Member

Повідомлення

AlienFighter
Це ще що за маячня? Алібабу у джека ма не відібрали, як був тримачем купи акцій, так і залишився. І з китаю нікуди не злиняв. Приватна власність в китаї це святе і ніхто її просто так не відбирає. А от перевихованням зайнялись, так. Ну а шо він хотів, не платити податки і плювати в портрет вождя? Ні, там так не вийде. Ви ж всі самі скиглите про олігархів, так от джекі хтів ним самим і стати, потім щез кудись в невідомому напрямку, через рік з'явився, і хотілки як рукою зняло :lol:
AlienFighter
Member

Повідомлення

Del
AssayMAS
Member

Повідомлення

leif: 05.05.2025 11:43ШІ-обчислень серйозно переважають попередні.
так это после заточки на алгоритм.
Вот если взять просто древний самописный алгоритм для нейронки так там разница десятки процентов между поколениями... а если взять ГОТОВЫЙ алгоритм заточенный под 50 серию то разница под 40%...
Так что критерий оценки... вон я видел недо самобытные нейронки что с переездом с 20 серии карт на 40 всего на +25% выхлопа давали... .
Надо в конкретном алгоритме и на конкретном железе измерять "попугаи". И решения от крупных корпораций дадут больше на последних картах, но там всё "раскрывается" с 5+ карт типо 4090 5090, что бы суммарно было 100+ГБ врам.
Вот реально нейромазня голых тёть на 1 карте типо 5090 и на пуле карт 5090 это небо и земля - преимущество видно не вооруженным глазом... .
Відповісти