Маршрутизатори MikroTik | Обговорення маршрутизаторів компанії MikroTik на платформі RouterOS

Куратор теми: SashkoS
Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
SashkoS
Member

Повідомлення

Коротко про компанію MikroTik
спойлер
Mikrotīkls Ltd. (з латис. mikro tīkls означає «мікро-мережі»), відомий як MikroTik — латвійський виробник мережевого устаткування. Компанія розробляє і продає Ethernet та бездротове мережеве обладнання, зокрема маршрутизатори, мережеві комутатори (світчі), точки доступу, а також програмне забезпечення — операційну систему RouterOS, та допоміжне ПЗ. Компанія була заснована в 1996 році з метою продажу обладнання на ринках, що розвиваються. Станом на 2020 рік, в компанії працювало близько 300 співробітників.

Трохи погугливши виявив, що немає українського майданчика для обговорення пристроїв цього виробника, з'являються поодинокі теми, розкидані на різних форумах. Це спроба створити таку тему і об'єднати користувачів цих пристроїв.

Корисні посилання у темі
Тестування кабельних ліній за допомогою інструменту ROS Cable Test viewtopic.php?p=3956156#p3956156
Два підключення від різних провайдерів під'єднані до двох різних роутерів у нашій мережі. viewtopic.php?p=3958381#p3958381
Налаштування параметрів нетвоч для перемикання на резерв у разі використання каналів зв'язку з низькою стабільністю. viewtopic.php?p=3999918#p3999918
Скрипт нетвоч для перемикання на резерв viewtopic.php?p=4001201#p4001201
Як направити L2TP через певного ЛТЕ провайдера viewtopic.php?p=3955517#p3955517
Mikrotik - 2 провайдери. Частина 3. Балансування viewtopic.php?p=3963016#p3963016
Востаннє редагувалось 28.02.2026 19:31 користувачем SashkoS, всього редагувалось 8 разів.
Евгений King
Member

Повідомлення

А який сенс, якщо все що треба по ROS шукається на їх форумі? Що ви зібрались обговорювати тут?
pelia
Member

Повідомлення

Головне, що треба знати людям котрі купують роутери цієї компанії - в комплекті немає патчкорду, що деколи може призвести до сюрпризів :rotate:
Евгений King
Member

Повідомлення

pelia: 31.03.2025 10:34 Головне, що треба знати людям котрі купують роутери цієї компанії - в комплекті немає патчкорду, що деколи може призвести до сюрпризів :rotate:
Це захист від домохазяйок)
diplo
Member

Повідомлення

SashkoS
Ну так запили в шапку FAQ для новичков и обновляй его. Толку с того, что ты написал абзац о компании?
Avenger80
Member

Повідомлення

pelia: 31.03.2025 10:34Головне, що треба знати людям котрі купують роутери цієї компанії - в комплекті немає патчкорду, що деколи може призвести до сюрпризів :rotate:
Не знал, что это может быть проблемой. :gigi: Ни разу не пользовался этими огрызками длиной в метр - кому они нужны, не пойму. Это как CD диск в комплекте с современной материнской платой.
crumd
Member

Повідомлення

SashkoS: немає українського майданчика для обговорення пристроїв цього виробника
Почему немае? На этом форуме сидят фанаты этого бренда, которые минусуют всех кто плохо отзовется о Микротике или хорошо о Кинетике.
А обсуждать там нечего. Роутеры Микротик - не для домашнего пользования неспециалистами по сетям или красноглазыми гиками.
Donate
Member

Повідомлення

pelia: 31.03.2025 10:34 Головне, що треба знати людям котрі купують роутери цієї компанії - в комплекті немає патчкорду, що деколи може призвести до сюрпризів :rotate:
Головна проблема для юзера що це напівпрофесійний пристрій :shuffle: якщо б все б вирішувалось патчкордом було би непогано :rotate:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Donate
І так і ні. Тема не першої свіжості, - базове налаштування просте як двері, а те що налаштунків і можливостей в routeros значно більше ніж в quick setup, не відміняє простоти базового налаштування в цьому самому quick setup.
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 31.03.2025 12:46базове налаштування просте як двері, а те що налаштунків і можливостей в routeros значно більше ніж в quick setup, не відміняє простоти базового налаштування в цьому самому quick setup.
Но, есть одно но. Понятно, что есть базовый quick setup, которого, как я понимаю, раньше и не было даже и чтоб его настроить надо было пройти целый ряд специфических действий. Но дело даже не в этом, а в понимании - для чего обычному пользователю нужен роутер Микротик - чем он может быть полезен ему. В том же wifi - обычно ругают роутеры Микротик. И вот тут получается - а в чём профит для обычного пользователя, если все Микротиковцы говорят - не соображаешь - на тебе quick setup - и всё, тебе больше ничего не нужно. Так тогда чем он отличается от того же роутера другой фирмы в этом смысле и если у него ещё и не очень wifi? Т.е. покупая роутер Микротик - ты должен понимать для чего ты его покупаешь, а не просто - я вот слышал от знакомого сисадмина, что это хороший роутер, значит я его куплю, но я полный чайник, значит его и позову его настроить... :) Главное в покупке роутера Микротик - понимание для каких целей и почему ты именно его покупаешь.
diplo
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 31.03.2025 12:46 базове налаштування просте як двері
Я много лет назад читал или смотрел что-то про микротики и помню, что там вроде из коробки сеть была не защищена и надо было что-то прописывать или настраивать вручную. Это правда или я что-то попутал?
neo89skynet
Member

Повідомлення

diplo: 31.03.2025 13:04Я много лет назад читал или смотрел что-то про микротики и помню, что там вроде из коробки сеть была не защищена и надо было что-то прописывать или настраивать вручную. Это правда или я что-то попутал?
Ні, З коробки там чудово налаштований фаєрвол, якого достатньо для побутового використання. А кому треба більше, той знає що-коли-і-куди, або все є в мережі.
Востаннє редагувалось 31.03.2025 13:12 користувачем neo89skynet, всього редагувалось 1 раз.
DiGiTaL
Member

Повідомлення

тем, кто не понимает как настраивать микротик, он не нужен, а тем, кто понимает, те вручную без всяких квиксетов базово его настроят по себя за полчаса максимум, имхо
я на микротах уже несколько лет
Avenger80
Member

Повідомлення

DiGiTaL: 31.03.2025 13:11тем, кто не понимает как настраивать микротик, он не нужен, а тем, кто понимает, те вручную без всяких квиксетов базово его настроят по себя за полчаса максимум, имхо
я на микротах уже несколько лет
Вот это точно. Вы коротко написали о том, что я написал. :beer: И микротик это прежде всего просто роутер (проводная маршрутизация), если бы это было бы не так, не городили бы микротиковцы к своим микротикам ещё точки доступа отдельно - зачем? Почему в других марках такого нет - Asus, TP-Link и т.д. и не возникает такой вопрос?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Avenger80: 31.03.2025 12:59 Главное в покупке роутера Микротик - понимание для каких целей и почему ты именно его покупаешь.
Це ж насправді стосується не тільки роутерів, а і в певній мірі всього навколо. Без чіткого розуміння, значно важче досягти потрібного, прогнозованого та правильного результату.
Avenger80: 31.03.2025 12:59 Но, есть одно но. Понятно, что есть базовый quick setup, которого, как я понимаю, раньше и не было даже и чтоб его настроить надо было пройти целый ряд специфических действий. Но дело даже не в этом, а в понимании - для чего обычному пользователю нужен роутер Микротик - чем он может быть полезен ему. В том же wifi - обычно ругают роутеры Микротик. И вот тут получается - а в чём профит для обычного пользователя, если все Микротиковцы говорят - не соображаешь - на тебе quick setup - и всё, тебе больше ничего не нужно. Так тогда чем он отличается от того же роутера другой фирмы в этом смысле и если у него ещё и не очень wifi? Т.е. покупая роутер Микротик - ты должен понимать для чего ты его покупаешь, а не просто - я вот слышал от знакомого сисадмина, что это хороший роутер, значит я его куплю, но я полный чайник, значит его и позову его настроить... :)
Quick Setup давно присутній. Wi-Fi в тих моделях якими я користувався та з якими стикався, в тому ж ціновому сегменті, що й Asus/TP-Link не такий швидкий як в тих самих Asus/TP-Link але ж не wi-fi-єм єдиним...
DiGiTaL
Member

Повідомлення

Avenger80: 31.03.2025 13:15Вот это точно. Вы коротко написали о том, что я написал.
:beer:
я раньше когда не шарил, мне винбокс казался какой-то неведомой хренью, а сейчас когда разобрался и шарю, для меня убожество это все вебморды, а винбокс это пик совершенства :gigi:
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 31.03.2025 13:26Це ж насправді стосується не тільки роутерів, а і в певній мірі всього навколо. Без чіткого розуміння, значно важче досягти потрібного, прогнозованого та правильного результату.
Ekz0rcyst: 31.03.2025 13:26Quick Setup давно присутній. Wi-Fi в тих моделях якими я користувався та з якими стикався, в тому ж ціновому сегменті, що й Asus/TP-Link не такий швидкий як в тих самих Asus/TP-Link але ж не wi-fi-єм єдиним...
Отсюда и вывод, что Микротик - это не совсем обычные устройства и надо понимать для чего оно приобретается. Вы сами это и подтвердили. Просто это никогда не говорится микротиковцами прямо, а иногда наоборот - покупайте, налетайте, от мала до велика - если не понимаете как настроить, есть quick setup всегда. Так что это бестбай во все времена для всех.
Но это не так...
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Avenger80
Чому не так? Самі, що не на є звичайні SOHO роутери. Звідки ви берете ці висновки взагалі не ясно. Для мене самий великий недолік роутерів Mikrotik це їхні "залізяки" вони як би так м'яко сказати, застарілі.
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
Ну интерфейс смотрю стал поприятнее - https://demo.mt.lv Раньше вообще был как у ОС конца 90-х годов. Но всё равно это далеко не ширпотребовательский роутер для всех.
lewerlin
Member

Повідомлення

До мікротіка в комплекті потрібна людина, яка буде ним займатися :laugh: . Якщо такої людини немає, то вважайте, що мікротіків не існує :learn: .
Доведено практикою. :gigi:
Відповісти