Журналісти розрахували приблизну собівартість чипа GB202 для GeForce RTX 5090 — близько $300

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Volodya811
Member

Повідомлення

oh_boy: 30.01.2025 15:32 Ото камєнти :gigi:

До купи ще додати вартість виробничих потужностей, людей, патентів і т. д.. Та й буде вартість >1к$ точно. Ціни такі насамперед від інфляції, яка глобально впливає на всі інші чинники :-/
Не буде. Американські журналісти "накрутили ціну". Техпроцес 5(4) нм ТМЦС не може коштувати 16 тис. доларів за пластину. Це старий техпроцес 2020 року. Цей техпроцес міг коштувати ці гроші у 2022 році. Зараз 7-10 тис. доларів за пластину. Це техпроцес 3 нм ТМЦС, можливо, коштує 10+ тис. доларів за пластину, і аж ніяк не техпроцес 5-ти річної давнини. Інакше би, Інтел робила свої процесори 15-го покоління точно не на 3 нм ТМСЦ (не підвищуючи ціни).
Схоже на те, що собівартість виробництва чипа 5090 - 100-150 доларів. Не більше. Особливо, дивлячись на те, що Нвідіа - це великий клієнт, який автоматом має знижки.
Пам'ять та решта обвіски - коштує близько 100 доларів. Зважаючи на мільйонні тиражі. Собіварість в металі 5090 буде не більше 300 доларів за карту.
Програмна частина - це питання окреме, але фантастики в ній немає. Коли Нвідіа продавала свої карти вдвічі дешевше, з програмною частиною було все нормально. І вона не вартує значного підвищення ціни.
Такі ціни на карти Нвідіа - це наслідок монополізму і картельної змови китайської родини (Хуанга та Су).

Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
Не здивуюся, якщо Хуанг продає свої чипи виробникам карт по 1000 доларів за чип. Накручуючи ціну в 5 разів. Виробники також хочуть заробити. Тому, маємо такі ціни на виході. Не дарма, ЕВГА пішла з ринку, скаржачись на високі ціни на чипи.

Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
IvanCh: 30.01.2025 15:16 doc-oc
ну так це виключно виробництво чіпа. додайте рнд, розробку софта і вийдуть зовсім інші цифри.
Архітектура, в своїй основі, стара. Не знінюється з часів Тюрінга (Ади). Розробка маски для виробництва чипа може коштувати десятки мільйонів доларів (під старий техпроцес, тим більше повторно, після 4000-ї серії). Софт уже розроблений давно, він лише оновлюється.
LooseR
Member

Повідомлення

dead_rat: 30.01.2025 15:57 Особливо тих, хто це робить в кредит і потім два роки сидить на макаронах :up:
ну там же речь была о том что человек может без кредитов ее купить. да, безусловно, есть и такие как вы написали, но есть и те для кого эта сумма не критична. например, если человек может спокойно с одной зп купить 5090 без проблем, то разве он лох?) я считаю как раз наоборот не лох) просто иногда странно читать комментарии людей(это я не про вас сейчас) в духе "лошара, купил дорогущую видяху(условную 5090), а потом продашь ее за пол цены, я вот купил дешевле(условную 5070), скинул раньше, посидел на встройке, докинул и потом купи следующее поколение(условную 6070)". зачем считать чужие деньги или судить судить других людей по себе...
Volodya811
Member

Повідомлення

LooseR: 30.01.2025 16:16
dead_rat: 30.01.2025 15:57 Особливо тих, хто це робить в кредит і потім два роки сидить на макаронах :up:
ну там же речь была о том что человек может без кредитов ее купить. да, безусловно, есть и такие как вы написали, но есть и те для кого эта сумма не критична. и, например, если человек может спокойно с одной зп купить 5090 без проблем, то разве он лох?) я считаю как раз наоборот не лох) просто иногда странно читать комментарии людей(это я не про вас сейчас) в духе "лошара, купил дорогущую видяху(условную 5090), а потом продашь ее за пол цены, я вот купил дешевле(условную 5070), скинул раньше, посидел на встройке, докинул и потом купи следующее поколение(условную 6070)". зачем считать чужие деньги или судить судить других людей по себе...
Так. Тому, що віддаючи усю свою зарплату він забуває про "щомісячні витрати". У тих же США усе купують в кредит. Навіть дрібниці за 200-300 доларів, щоб покращувати свою "кредитну історію". 3000 доларів за карту - це дорого для середнього класу країн Заходу. Зарплата 3000 доларів на місяць - це не чиста на руки. Треба ще вирахувати податки (а вони великі на в тій же Німеччині), вирахувати витрати на комуналку, сплату за кредити та інше.
s1nedus
Member

Повідомлення

Kullerok: 30.01.2025 15:58 Ну молодцы почитали стоимость кристалла. А стоимость вложенных в исследование бабок они чего не добавили. Как бы каждое новое поколение само по себе не рождаются. Бестолковая фигня для хайпа.
++
но тут всем лишь бы повод был лишний раз поныть какие все вокруг плохие
dead_rat
Member

Повідомлення

LooseR: 30.01.2025 16:16
ну там же речь была о том что человек может без кредитов ее купить. да, безусловно, есть и такие как вы написали, но есть и те для кого эта сумма не критична. например, если человек может спокойно с одной зп купить 5090 без проблем, то разве он лох?) я считаю как раз наоборот не лох) просто иногда странно читать комментарии людей(это я не про вас сейчас) в духе "лошара, купил дорогущую видяху(условную 5090), а потом продашь ее за пол цены, я вот купил дешевле(условную 5070), скинул раньше, посидел на встройке, докинул и потом купи следующее поколение(условную 6070)". зачем считать чужие деньги или судить судить других людей по себе...
В мене складося інше враження.

Я на днях написав, що якщо ви купуєте хоббі у кредит, то ви обрали хоббі не по кишені. Мені люди кинулися поясняти, що я не правий і схоже, що купа народу бере карти саме у кредит.
VovaII
Member

Повідомлення

Ну вирахували вони собівартість, і що? Хуанг засоромиться і скине ціну?
А от подивитись що там із приростом швидкодії із променями, і якщо нічого цікавого(на них вже всі надивилися, хто хотів, і хто не хотів), то обрати карту із іншого "табору", — ото буде корисніше і для гаманця, і для конкуренції на ринку.
LooseR
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 16:20 Так. Тому, що віддаючи усю свою зарплату він забуває про "щомісячні витрати". У тих же США усе купують в кредит. Навіть дрібниці за 200-300 доларів, щоб покращувати свою "кредитну історію". 3000 доларів за карту - це дорого для середнього класу країн Заходу. Зарплата 3000 доларів на місяць - це не чиста на руки. Треба ще вирахувати податки (а вони великі на в тій же Німеччині), вирахувати витрати на комуналку, сплату за кредити та інше.
а причем тут германия и сша? я же сейчас не о германии или сша говорю, а о нас и цифру взял для нашей страны, соответственно. я имел ввиду что даже у нас люди могут такую видяху купить без проблем. в гремании и сша даже средние зп более $3к.
привожу элементарный пример. допустим у нас в стране у человека зп $3к ($36к в год). вы же не хотите сказать что он каждый месяц ее всю спускает? у этого человека явно есть накопления и, соответственно, ему ничего не стоит отдать одну зп и спокойно наслаждаться жизнью дальше ни в чем себе не отказывая. другой вопрос какой процент таких людей. но есть еще вопрос, а много ли владенльцев условной 4090 у кого зп 10к грн? думаю нет, потому те у кого такие видяхи в подавляющем большинстве те, кто может себе такое позволить, пусть даже не с одной зп.
Volodya811
Member

Повідомлення

s1nedus: 30.01.2025 16:25
Kullerok: 30.01.2025 15:58 Ну молодцы почитали стоимость кристалла. А стоимость вложенных в исследование бабок они чего не добавили. Как бы каждое новое поколение само по себе не рождаются. Бестолковая фигня для хайпа.
++
но тут всем лишь бы повод был лишний раз поныть какие все вокруг плохие
Витрати усім видомі. На розробку першої дискретної відеокарти Інтел витратила 5-6 млрд. доларів. Насправді, це не одної, а сімейства на чотири покоління.
Розробка нової архітектури РДНА2 для АМД коштувала 2-3 млрд. доларів (і це з трасуванням променів без ДЛСС). Усі інші РДНА - це похідні, розробка яких ЗНАЧНО дешевша.
У Нвідіа поточна архітектура - це "Тюрінг" на форсажі. З 2018 року розробка наступної архітектури коштує максимум 100-300 мільонів доларів (один раз на два роки). Усі ці "штучні інтелекти" - це похідна від спеціальних ШІ прискорювачів, на розробку яких виділяють окремі кошти.
Тому, націнка за НДКР для ігрових карт - незначна. Не більше 50 доларів за карту.
bes
Member

Повідомлення

Ну само изготовление чипа ничего не стоит. Больше плата идёт за разработку и внедрение.
Volodya811
Member

Повідомлення

LooseR: 30.01.2025 16:34
а причем тут германия и сша? я же сейчас не о германии или сша говорю, а о нас и цифру взял для нашей страны, соответственно. я имел ввиду что даже у нас люди могут такую видяху купить без проблем. в гремании и сша даже средние зп более $3к.
привожу элементарный пример. допустим у нас в стране у человека зп $3к ($36к в год). вы же не хотите сказать что он каждый месяц ее всю спускает? у этого человека явно есть накопления и, соответственно, ему ничего не стоит отдать одну зп и спокойно наслаждаться жизнью дальше ни в чем себе не отказывая. другой вопрос какой процент таких людей. но есть еще вопрос, а много ли владенльцев условной 4090 у кого зп 10к грн? думаю нет, потому те у кого такие видяхи в подавляющем большинстве те, кто может себе такое позволить, пусть даже не с одной зп.
У нас дуже мало людей із зарплатою 3+ тис. доларів на руки. Як правило, це люди середнього і старшого віку, які не є ігроманами або ентузіастами. У людини, яка отримує 36 тис. доларів на рік є витрати. Вона щомісячно може лише на їжу 1 тис. доларів витрачати. Є ще витрати на відпочинок, лікування та інше. В результаті, відкласти зможе 10-15 тис. доларів. І при цьому, вона може збирати собі на житло. Наприклад у Києві. Чи побачить вона логіку зливати 20-30% своїх річних заощаджень на карту? Наврядчи.
lokkiuni
Member

Повідомлення

MetalistForever: 30.01.2025 15:27 А сколько плата стоит и весь обвес ( цепи питание+ память + прочее ) ? Плюс мы платим за разработку ( сюда тоже цена вложена ) + за новый техпроцесс + налог за новые станки от ASML для TSMC + конкрентов у TSMC пока нет ( рядом конечно SAmsung + в Будущем Intel - но это все будущее ! ) + TSMC по сути монополист + Nvidia покупает себе очередь у TSMC ( мы это оплачиваем ( а не Nvidia ) 3000$ за RTX 5090 - прямо как проф карты раньше ( начального уровня ) ) + девальвация доллара + Nvidia офигела ( так как 90% рынка под ней ) .
Выделенное жирным входит в те 300 баксов, которые рассчитали. Это по сути цена, по которой нВидиа получает чипы прямо сейчас.

Собственно на "nVidia офигела" могут быть ещё наценки относительно этой цены, дерзкие пацанчики от полупроводников и на Тайване не особо в почёте))) И это не то чтобы очень прикол - промелькала новость, что ТСМЦ им выше ценник выставляет просто потому что :D
VovaII
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 16:42 У людини, яка отримує 36 тис. доларів на рік є витрати.
Із такими заробітками, значно цікавіше грати у реальні промені. Хоч на природі, хоч у всіляких Дубаях/Буковелях.
Volodya811
Member

Повідомлення

bes: 30.01.2025 16:39 Ну само изготовление чипа ничего не стоит. Больше плата идёт за разработку и внедрение.
Чип уже розроблений ще у 2018 році. Зараз ми бачимо форки (рефреші) Тюрінгів на новіших техпроцесах. Оптимізація архітектури семирічної давнини коштує копійки. Розробка маски, щоб виготовляти чипи на обладнанні ТМСЦ - десятки млн. доларів. Впровадженням займатися не треба. Ігровий ринок уже існує, Нвідіа - монополіст. Виробництвом, реалізацією, збутом і супроводом займаються інші компанії (Асус, МСІ, Гігабайт..).
LooseR
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 16:42 У нас дуже мало людей із зарплатою 3+ тис. доларів на руки. Як правило, це люди середнього і старшого віку, які не є ігроманами або ентузіастами. У людини, яка отримує 36 тис. доларів на рік є витрати. Вона щомісячно може лише на їжу 1 тис. доларів витрачати. Є ще витрати на відпочинок, лікування та інше. В результаті, відкласти зможе 10-15 тис. доларів. І при цьому, вона може збирати собі на житло. Наприклад у Києві. Чи побачить вона логіку зливати 20-30% своїх річних заощаджень на карту? Наврядчи.
вы не внимательно читаете, я не говорю что таких людей много, я говорю что владельцы таких видях (условная 4090) в подавляющем большинстве такие люди, а не те, у кого зп 10-15к грн в месяц. мало кто будет год-полтора собирать на одну видяху или брать кредит чтоб потом этот самый год-полтора его отдавать.

оффтоп
спойлер
по поводу расходов то это от человека и его хотелок зависит. кто-то может и все условные $3к спустить за месяц, а кто-то обойдется и $500. а кто-то может и того меньше потратит, понятное дело если есть своя хата. и если человеку достататочно на расходы $500 в месяц, то годовой доход будет $30к и видяха за $3к это всего лишь 10% от годового дохода.
Volodya811
Member

Повідомлення

LooseR: 30.01.2025 16:57
вы не внимательно читаете, я не говорю что таких людей много, я говорю что владельцы таких видях (условная 4090) в подавляющем большинстве такие люди, а не те, у кого зп 10-15к грн в месяц. мало кто будет год-полтора собирать на одну видяху или брать кредит чтоб потом этот самый год-полтора его отдавать.
У мене інша точка зору. Такі карти купують, насамперед, ентузіасти, ну а потім ті, кому треба для роботи. При чому, ентузіасти можуть бути і безробітними. Почитайте коментарії на Розетці. Накриклад, людина без роботи, купила собі 3090 в кредит (за 3 тис. доларів), щоб у неї був вищим ФПС, сподіваючись, що вона візьме участь в онлайн турнірах по умовній "Доті" і відіб'є гроші. В результаті, нічого людина не виграла, кредит висить на її дружині, яка вимагає розлучення. Ось це типовий "клієнт" Хуанга.
LooseR
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 17:03 У мене інша точка зору. Такі карти купують, насамперед, ентузіасти, ну а потім ті, кому треба для роботи. При чому, ентузіасти можуть бути і безробітними. Почитайте коментарії на Розетці. Накриклад, людина без роботи, купила собі 3090 в кредит (за 3 тис. доларів), щоб у неї був вищим ФПС, сподіваючись, що вона візьме участь в онлайн турнірах по умовній "Доті" і відіб'є гроші. В результаті, нічого людина не виграла, кредит висить на її дружині, яка вимагає розлучення. Ось це типовий "клієнт" Хуанга.
нуууу, тут да, у каждого своя точка зрения, я наоборот считаю что ситуация которую привели в пример это единичный случай) :beer:
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Ну то есть лохотрон с ценами явный. Ладно прибавить дроссели, плату - это $400. То есть цена 5090 должна быть в рознице $700 как и было всегда.
Но, при этом, учитывая, что 5090 - это, по факту, 5080 - то цена должна быть ну максимум $500.
VovaII
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 17:03У мене інша точка зору. Такі карти купують, насамперед, ентузіасти, ну а потім ті, кому треба для роботи.
+1
Додам, із свого досвіду: люди які стільки заробляють, іграми на ПК взагалі не цікавляться.
Volodya811
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 30.01.2025 17:08 Ну то есть лохотрон с ценами явный. Ладно прибавить дроссели, плату - это $400. То есть цена 5090 должна быть в рознице $700 как и было всегда.
700 доларів - це у США. У нас з податками - 850 доларів по курсу має бути. Це було б справедливою ціною. 1000 доларів - це все супер круті нерефи.
Robostyle
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 17:03

У мене інша точка зору. Такі карти купують, насамперед, ентузіасти, ну а потім ті, кому треба для роботи. При чому, ентузіасти можуть бути і безробітними. Почитайте коментарії на Розетці. Накриклад, людина без роботи, купила собі 3090 в кредит (за 3 тис. доларів), щоб у неї був вищим ФПС, сподіваючись, що вона візьме участь в онлайн турнірах по умовній "Доті" і відіб'є гроші. В результаті, нічого людина не виграла, кредит висить на її дружині, яка вимагає розлучення. Ось це типовий "клієнт" Хуанга.
Уж звыняйте за чужое белье, но там таки достаточно фотки "новоприобретенной карточки" увидеть - условная 4090 на фоне ободраных обоев :super:

Відповісти