Seagate почала відвантажувати жорсткі диски з технологією HAMR місткістю 36 ТБ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
daesz
Member

Повідомлення

Alexsandr: 21.01.2025 20:32 Или файловое хранилище, там куда важнее скорости объем.
Так у ссд, навіть сати, швидкість в десятки раз вища за хдд :gigi:
tinomen
Wake up, Neo

Повідомлення

10 пластин це у 10 разів більше шанс на збій + ця вся шарманка відповідно звучить. я би не відмовився від диску на два бліна по 3,6 тб, саме то
Alexsandr
Member

Повідомлення

daesz: 21.01.2025 21:34 Так у ссд, навіть сати, швидкість в десятки раз вища за хдд :gigi:
Выше, пока не передаются данные по сети. и хорошо если сетка гигабитная, а не 100мегабит. понятно на мелких файлах бывает все куда хуже, но не только ими же.
the lamer
Member

Повідомлення

Volodya811: 21.01.2025 16:45 Так, трохи перебільшив, але швидкість буде під 1 ТБ/с. 6 ТБ на пластину - це висока щільність.
У загальному випадку збільшення швидкості пропорційно квадратному кореню із збільшення щільності. У випадку HAMR збільшення швидкості виходить менше, тому що через особливості технології, збільшення щільності в першу чергу досягається збільшенням щільності доріжок.
daesz
Member

Повідомлення

Alexsandr: 21.01.2025 22:21
daesz: 21.01.2025 21:34 Так у ссд, навіть сати, швидкість в десятки раз вища за хдд :gigi:
Выше, пока не передаются данные по сети. и хорошо если сетка гигабитная, а не 100мегабит. понятно на мелких файлах бывает все куда хуже, но не только ими же.
А коли передаються по мережі - то швидкість на ссд зразу паде нижче хдд чи що? Я щось взагалі в цю логіку не в'їжджаю :D
Чи це якийсь особливий спосіб самопереконання в тому, що ссд вам не потрібен?
Навіщо для файлопомийки швидкість - взагалі окрема тема. Суть файлопомийки - закинути туди файли щоб вони там валялись до кінця віка.
tablestikus
Member

Повідомлення

Kanjo: 21.01.2025 15:58 Люди, плз забудьте про HDD.. :insane:
А що, вже з'явилось щось, що може їх замінити?
Alexsandr
Member

Повідомлення

Dima4s: 21.01.2025 21:06 бачив тест ССД кінгстон. на 1тб вінт записали 10пб данних і він працював далі. Інший витримав 23пб, але його ганяли по іншому.
Сколько это в годах если диски загружены непрерывно, днем запись, ночью дедупликация. Сколько добавляется в таком режиме операций записи даже гадать не буду.
Опять же цена? самсунг DWPD имеет весьма приличный. Вроде бы должно хватать, но это почти 6 дисков HDD по цене (и там и там серверные). А 6 дисков это минимум 3 рейда в зеркало или десятка + зеркало/запас. Увы, пока еще финансы имеют власть. Надо будет как-то засечь сколько операций записи производится за месяц или около того.
tablestikus
Member

Повідомлення

daesz: 21.01.2025 21:34
Alexsandr: 21.01.2025 20:32 Или файловое хранилище, там куда важнее скорости объем.
Але виника питання ємності та надійності збереження даних(особливо без живлення).
daesz
Member

Повідомлення

tablestikus: 21.01.2025 22:31
daesz: 21.01.2025 21:34
Але виника питання ємності та надійності збереження даних(особливо без живлення).
Я от доречі читав те, що пан lewerlin писав про збереження даних декілька місяців тому, а саме про те, що якщо не підключати m2 в ПК - то вони вже через місяць втратяться.
В мене є kioxia g2 на 2тб яку я купив під файлопомийку, закинув на неї 1ТВ даних, а потім завагався чи я взагалі хочу щось тримати в м2 слоті на звороті і виставив цей м2 на продаж. Він стояв відключений від ПК дууууже довгий час (місяці 2-2.5), на днях коли таки передумав продавати і підключив його в ПК глянути що там є - звернув увагу що з нього не зникло нічого, всі 300 ГБ аніме/серіалів та всі 700 ГБ музики на місці ;)
Щодо ємності - факт, м2 не дуже доступні по ціні, якщо б знайшов
daesz: 21.01.2025 20:17 2.5" (7мм товщиною) 4-6 TB із CMR будуть?
то поміняв би свої кс3к+кіоксію+самс870 на 1х 4-6ТВ цмр і забув про цю "копицю" накопичувачів.
Kanjo
Member

Повідомлення

Почитав коменты стало жалко что некоторые до сих пор живут в 2010
Alexsandr
Member

Повідомлення

Kanjo: 21.01.2025 22:42 Почитав коменты стало жалко что некоторые до сих пор живут в 2010
Собери мне рейд 10 из М2 на компе обычном :) Фантастика? А если рейд + система. во сколько это станет в деньгах и насколько реально? SATA хоть и умирает, но замены ему к сожалению нет, возможно так толкают к облакам принудительно.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Alexsandr
Нащо ви це пишете? Просто не звертайте увагу. Пан Kanjo максимально далекий від питання зберігання інформації, - міряє все виключно по своєму кейсу користування.
demguf13
Member

Повідомлення

taras_cs: 21.01.2025 20:25
Kanjo: 21.01.2025 19:46Один, а что?)
Ніщо так не обмежує розповсюдження SSD, як кількість слотів M.2
Можна, звісно, купити PCI-e адаптер, але там приколи з драйверами та ціна, а також кількість PCI-e x16 на MicroATX платах.
Можна купувати SATA SSD, але вони або дорожчі за нормальні M.2 SSD, або то QLC з його проблемами.
Нормальні SATA TLC SSD мають коштувати дешевше за M.2, бо в них простіші контролери та менше потреби в кеші (простір для економії).
Ціна адаптера насправді всього 3-4 бакси і для нього потрібен pciE x4,а не х16.В х16 вже можна ставить 4 м2 диски через не сильно дорожчий адаптер($10-12).Є адаптери навіть для х1, але очевидно що повної швидкості не буде через такий адаптер. Жоден драйвер теж не потрібен,бо як ос так і м2 не бачуть різниці куди конкретно воно підключено)Це я до того, як можна знайти вихід при необхідності, а не до того що hdd пережиток) У hdd своя ніша і вони ще досить довго будуть її займати, що б не писалили деякі коментатори)
daesz
Member

Повідомлення

Alexsandr: 21.01.2025 22:46 Собери мне рейд 10 из М2 на компе обычном :) Фантастика?
Мб була у 2014, от тема з 2015 і наче як нічого фантастичного не було https://forums.tomshardware.com/threads ... 0.2449805/

Аж раптом ще 1.5 хв зайняло погуглити, щоб пересвідчитись в тому, що проблем із формуванням м2 в рейд проблем ніяких немає
спойлер
Alexsandr
Member

Повідомлення

daesz: 21.01.2025 23:14 Аж раптом ще 1.5 хв зайняло погуглити, щоб пересвідчитись в тому, що проблем із формуванням м2 в рейд проблем ніяких немає
спойлер
я писал 10 рейд из M2. А не рейд из сата + М2.
SSD же у нас устраел, HDD не нужны. Если брать твердотельные SATA, цена сразу 13тыс SSD против 3.5тыс HDD, взял самые дешевые и первые попавшиеся объема. Еще раз, есть ситуации когда нужен объем и минимум ограничений в записи, в ущерб скорости. Там где надежность у флешки показана на хорошем уровне, можно купить обычно еще больше HDD. Даже для дома для торрента и хранилки фильмов HDD более чем достаточно по скорости.
daesz
Member

Повідомлення

Alexsandr: 21.01.2025 23:28
daesz: 21.01.2025 23:14 Аж раптом ще 1.5 хв зайняло погуглити, щоб пересвідчитись в тому, що проблем із формуванням м2 в рейд проблем ніяких немає
спойлер
я писал 10 рейд из M2. А не рейд из сата + М2.
SSD же у нас устраел, HDD не нужны. Если брать твердотельные SATA, цена сразу 13тыс SSD против 3.5тыс HDD, взял самые дешевые и первые попавшиеся объема. Еще раз, есть ситуации когда нужен объем и минимум ограничений в записи, в ущерб скорости. Там где надежность у флешки показана на хорошем уровне, можно купить обычно еще больше HDD. Даже для дома для торрента и хранилки фильмов HDD более чем достаточно по скорости.
Зручно було із вашої сторони проігнорувати відео, де тільки про рейд 5 і рейд 10 і говорили :)
спойлер
Зображення
В любому випадку - з технічної точки зору не схоже щоб з цим були якісь проблеми.
Ціну питання я навіть не обговорював бо м2 не дуже то й дешеві, але справедливості ради - хороший хдд коштує також дорого.

Я взяв для файлопомийки (аніме/серіали/музика) - рсіе3 нвме, а потім ще й сату (по 2 тб кожну), зберігаю тільки музику, анімешки/серіали глянув і витер.
Але після того як надибав ось це
спойлер

задумався в майбутньому про те, щоб "організувати" собі щось схоже :)
taras_cs
Member

Повідомлення

Alexsandr: 21.01.2025 23:28Даже для дома для торрента и хранилки фильмов HDD более чем достаточно по скорости.
Ніт. Для 4К фільмів великого розміру (60 ГБ і більше) часом недостатньо.
Можливо, через фрагментацію, в мене швидкість зчитування падає до 50 МБ/с (PLEX при цьому перекодує аудіо доріжку, бо ТВ не підтримує ту, що є) і фільм починає заїдати.
Рятує переніс фільма на SSD.
Smok
Member

Повідомлення

Alexsandr
куча інфи - це скільки? 20мб текстових файлів - це теж куча інфи
у вас мабуть дома є NAS з LTO, HDD, SSD?

для кожної задачі існують свої накопичувачі, інакше воно не продавалось би і не розвивались технології
Rex
Member

Повідомлення

lewerlin писав про збереження даних декілька місяців тому, а саме про те, що якщо не підключати m2 в ПК - то вони вже через місяць втратяться
Повна дурість. Нічого там не втратиться і через 10 років. Інше питання а доцільності довгострокового зберігання холодних даних на м2. Для цього краще підійде ХДД
Smok
Member

Повідомлення

Alexsandr: 21.01.2025 22:30
Dima4s: 21.01.2025 21:06 бачив тест ССД кінгстон. на 1тб вінт записали 10пб данних і він працював далі. Інший витримав 23пб, але його ганяли по іншому.
Сколько это в годах если диски загружены непрерывно, днем запись, ночью дедупликация. Сколько добавляется в таком режиме операций записи даже гадать не буду.
Опять же цена? самсунг DWPD имеет весьма приличный. Вроде бы должно хватать, но это почти 6 дисков HDD по цене (и там и там серверные). А 6 дисков это минимум 3 рейда в зеркало или десятка + зеркало/запас. Увы, пока еще финансы имеют власть. Надо будет как-то засечь сколько операций записи производится за месяц или около того.
вірити, що механіка HDD безкінечна і не має ресурсу - це те ж саме що вірити в невбиваємі SSD
Відповісти