Проблеми з додаванням оперативки

Обсуждение оперативной памяти
Автор
Повідомлення
GroB
Junior

Повідомлення

Доброго вечора спільното.
Допоможіть з проблемою.
Вирішив докинути соби оперативки, замість 16Гб зробити 32Гб. На данний час стоїть 2*8Гб Kingston HyperX HX318С10F/8G (купував не набором, а окремими плашками). Перед НГ вирішив докинути і замовив 16Гб набором з двох штук Kingston HyperX HX318С10FK2/16G. Але сталась неприємність. При ввімкненні чорний екран. Сам системник вмикається, але нема прогрузу системи. Тестував на іншому пк, все працює норм (тобто пам'ять робоча і не бита). Біос скидав, міняв місцями і толку нуль.
Сьогодні зміг запустити з 1ю своею та 1ю новою, але працює в одноканальному (16гб, доступно 8гб). Возив в сервіс, нічого не змогли зробити.
Всі 4 плашки по характеристикам однакові. Крім одного АЛЕ. Коли запустив, то аіда показала у планок різні таймінги пам'яті. Стара працює від 467МГЦ до 933МГЦ, а нова тілько до 841МГЦ.
Рятуйте! Шо робити?!
Aleksandr1973
Member

Повідомлення

GroB
У меня было что 4 планки одинаковые нестартовали . По одной планке вставлял менял местами и в итоге 32 гига запустил .
GroB
Junior

Повідомлення

Aleksandr1973
Намагався. Тільки з новою пам'яттю система постійно видає чорний екран. Все що зміг зробити це запустити з двома плашками ( 1 стара та 1 нова), але система показує 16Гб (доступно 8Гб).
Саме цікаве, що дістав стару пам'ять кінгстон 2*4, яка стояла в мене років 10 тому і з нею теж чорний екран!
Avant
Member

Повідомлення

GroB
перше з чого почати - протерти всі слоти на мамі і контакти на всіх модулях спиртом. І вставляти по одній і запускати, скоріш за все допоможе
Reverse_rain
Member

Повідомлення

Також вставляв по одній. Поставив, ввімкнув комп, вимкнув, дістав батарейку, розрядив конденсатори перемиканням пінів, вставив нову планку, вставив батарейку, запустив комп і так до моменту доки не запустилось з усіма. Що саме перемикав для розрядки конденсаторів не памятаю, плата стара була та і діяв по інструкції одного знаймого технаря.
Rex
Member

Повідомлення

А як поводитись себе комп з 2 новими планками, без старих?
Спробуйте може біос оновити?
GroB
Junior

Повідомлення

Avant
Є теорія.
Аіда показує частоту нової пам'яті 841МГЦ (хоча має бути 933), тобто я так розумію що вона працює не на 1866, а на 1600 (грубо кажучи). Стара пам'ять (2*4) теж мають частоту 1600. Чи може система якимось чином не працювати на планках меншої частоти?

П.С. Тут точно не чистці справа, тут щось апаратне! Старі планки працюють в усіх слотах, нова не працює в жодному (сама по собі). Один раз запустив в слотах 2-4 (стара-нова) і то криво показує.

Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:
Rex
Стартує, все крутить і свититься. Але не прогружає, навіть до біосу.
Біос стоїть останній можливий.
Евгений King
Member

Повідомлення

Пан купив 1866 пам'ять в систему, котра працює тільки в 1600, звідси і всі проблеми.
Ставте в BIOS фіксовану частоту 1600 і задавайте хоча б первинні таймінги і напруги трохи більше і все поїде.
GroB
Junior

Повідомлення

Для прикладу.
Це таймінг пам'яті яка стоть зараз:
@ 933 МГЦ 13-11-10-30 (CL-RCD-RP-RAS) / 42-243-5-15-8-8-26 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 933 МГЦ 11-11-10-30 (CL-RCD-RP-RAS) / 42-243-5-15-8-8-26 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 933 МГЦ 10-11-10-30 (CL-RCD-RP-RAS) / 42-243-5-15-8-8-26 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 841 МГЦ 9-10-9-28 (CL-RCD-RP-RAS) / 38-219-5-13-7-7-23 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 747 МГЦ 8-9-8-25 (CL-RCD-RP-RAS) / 34-195-4-12-6-6-21 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 654 МГЦ 7-8-7-22 (CL-RCD-RP-RAS) / 30-171-4-10-5-5-18 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 560 МГЦ 6-7-6-19 (CL-RCD-RP-RAS) / 26-146-3-9-5-5-16 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 467 МГЦ 5-6-5-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 21-122-3-8-4-4-13 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
У нової немає графи 933МГЦ, максимум 840 (820), точно не пам'ятаю. При тому що Швидкiсть пам'ятi DDR3-1866 (933 МГЦ) аіда показує правильно.

Отправлено спустя 2 минуты 16 секунд:
Евгений King
Система якраз підтримує 1866. Глянь вище пам'ять, яка стоїть зараз. І працює на ура.
Avant
Member

Повідомлення

GroB: 12.01.2025 20:54 Avant
Є теорія.
Аіда показує частоту нової пам'яті 841МГЦ (хоча має бути 933), тобто я так розумію що вона працює не на 1866, а на 1600 (грубо кажучи). Стара пам'ять (2*4) теж мають частоту 1600. Чи може система якимось чином не працювати на планках меншої частоти?
Частоту виставляли перед тим, як вставляти нові планки? Якщо так, тоді біос в дефолт і виставляти частоти і таймінги уже коли/якщо запуститься вся пам'ять.
По чистці: гірше не стане абсолютно точно. Але отакі приколи з рандомними запусками перевіреної робочої ддр3 пам'яті у мене траплялись, на інтелі правда. І як не дивно, вирішувалось саме почистити це все діло і додавати по одній.

Хоча нову пам'ять я-би також в робочу не записував, дуже вже стрьомні ці HyperX, ті що без напису кінгстон на радіаторі. Пару тижнів тому якраз була тема про начебто підробні плашки
Евгений King
Member

Повідомлення

Ви плутаєтесь в показаннях, не бачу сенсу в цьому розбиратьсь
В будь-якому випадку, заведіть все на 1600, а вже потім грайтесь з підвищенням частоти
Ставте в BIOS 1600 11-11-10-30 і напругу 1.6в, а потім піднімайте потроху частоту, можливо навіть цього буде достатньо для 1866 на 4 планки, але не точно
GroB
Junior

Повідомлення

Avant
Такс, по порядку.
1. Частоти зразу не міняв. Плашки поставив з коробки.
2. Потім біос в дефолт і спроба номер 2.
3. Погрався з ручними частотами, результат такий самий (чорний екран) і знову біос в дефолт.
4. Плашки ставив по одній, по дві, тільки нову, в перемішку зі старими.
5. Плашки робочі. Перевіряв на іншому пк також амд (старішому за мій) і все запустилось зразу та показало 16гб.

П.С. Підробні? 6ля. Походу мабуть воно. Напису немає, швидкість аіда показує DDR3-1866 (933 МГЦ), а по факту в таймінгах иакс 840!! :(
Grava
Member

Повідомлення

GroB: 12.01.2025 21:13по факту в таймінгах иакс 840!!
Дайте скріншот де ви це побачили :rotate:
VladimirV
Member

Повідомлення

Ставьте их все 4 сразу, 1 комплект 1-3слоты, 2 комплект 2-4. Если не запускается, то наоборот 1 комплект 1-2, 2 комплект 3-4 . Если в Биос дефолте запускается без проблем, то проблема только в том, что вы не можете подобрать частоты и тайминги для такого рода комплекта. А это не простая задача с условием что планки возможно немного разные. Первым делом ставьте напряжение как выше сказали 1,6В и все тайминги дефолт и в таком варианте ищите макс. частоту, на которой система стартует. После определения макс. частоты, только потом подбираете первички, спуская по немногу и по формулам значения, что мать поставила сама. Только после этого трогать вторички третички. Это долго все и индивидуально.
У меня в одном из рабочих компов самая дешевая ддр3 Samsung 4 планками работает на 2266 почти десятилетиями... правда модули по 4ГБ, - ценой по 115 грн штука пачками на olx. Тайминги руками подбирал, помню и это было не быстро. Ниодного сбоя на 1,585 Вольта не помню. с ддр3 все проще обычно она либо едет либо нет.
GroB
Junior

Повідомлення

Grava
Нову пам'ять зараз поставити не можу, тому покажу на прикладі моєї.
Ось тут показує частоти до 933 Зображення
а в новій цих цифр немає

Отправлено спустя 37 секунд:
https://ibb.co/sv26Vwb
Rex
Member

Повідомлення

GroB
Ще є варіант подивитися, що показує аіда на тому компі, де планки стартують. Чи коректно там відображається?
GroB
Junior

Повідомлення

Rex
Я про це вже думав. Завтра буду біля нього і протестую, зроблю кілька скрінів.
VladimirV
Member

Повідомлення

GroB
я так і не зрозумів, в повністю скинутому, дефолтному біосі, без всіляких налаштувань, пк з 4 планками стартує, чи ні? Якщо да, то на яких частотах?
Grava
Member

Повідомлення

GroB: 12.01.2025 21:41а в новій цих цифр немає
не звертайте на це увагу, там немає нічого про роботу в данний час
GroB
Junior

Повідомлення

VladimirV
Ні, не стартує. Точніше вмикається блок, але чорний екран.
Він не стартує якщо:
1. Стоїть одна нова планка в будб-якому слоті.
2. Стоїть дві нові планки в любих комбінаціях (1-3,2-4 і міняти між собою)

Вмикається:
1. Якщо стоять мої старі плашки.
2. Якщо стоїть 2 планки ( 1 стара і 1 нова), але віндовс показує що всього 16гб (доступно 8гб).
Відповісти