Останні статті і огляди
Новини
Нова технологія виробництва друкованих плат покращить розсіювання тепла у 55 разів
-
EvhenS
Member
Пропоную обговорити Нова технологія виробництва друкованих плат покращить розсіювання тепла у 55 разів
До 5кіловатних відях 3.. 2.. 1..
До 5кіловатних відях 3.. 2.. 1..
-
iwmyc
Member
Маркетологи перевинайшли полігони, але забули врахувати вартість міді
-
Scoffer
Member
Вартість кінцевої продукції теж в 55 раз збільшиться?
-
EvhenS
Member
Scoffer
Це вже яких маркетологів наймуть.
Це вже яких маркетологів наймуть.
-
Hotspur
Member
в 110 бо інноваціїScoffer: ↑ 16.12.2024 13:39 Вартість кінцевої продукції теж в 55 раз збільшиться?
-
vmsolver
Member
А то куда это тепло в 55-кратном количестве придёт готово к этому? Сколько бы плата не распределяла тепло, его надо на что-то отводить , а этому что-то ещё и желательно иметь оребрение. А если оно ещё и радиатором будет называться, будет просто сказка, правильная и хорошая.
Ну а если в системе будет радиатор, зачем охлаждать плату, если можно просто охлаждать то, что греется.
Ой, так сабж нафик не надо?
Ну а если в системе будет радиатор, зачем охлаждать плату, если можно просто охлаждать то, что греется.
Ой, так сабж нафик не надо?
-
EasyMod
Member
Може тому, що можна охолоджувати не лише в напрямку "від плати" а і в протилежному?
-
Alligator
Member
Gigabyte щось знають!
Gigabyte підготувалися до найважчих NVIDIA RTX 5090 і пропонують роз'єм та кріплення PCIe 5.0, які витримають до 58 кг.
-
Devijack
Member
Вже давно пора переробити сокет та охолоджувати додатково через бекплейт процесор і знизу, без усіх оцих водянок.
-
Kashtan
Member
Якраз водоблоки зручні в охолодженні сокету знизу, вони ефективні та плоскі.Devijack: ↑ 16.12.2024 15:14 Вже давно пора переробити сокет та охолоджувати додатково через бекплейт процесор і знизу, без усіх оцих водянок.
-
toto
Member
а если потом с двух сторон еще водянку подключить....Devijack: ↑ 16.12.2024 15:14 Вже давно пора переробити сокет та охолоджувати додатково через бекплейт процесор і знизу, без усіх оцих водянок.
-
kolio
Member
на протилежній стороні також поставити радіатор і забирати можна ефективно тепло з двох сторін від компонента.
Звісно дорожче вийде продукт. Взагалі якщо це колись прийде в світ ПК/консолей.
Звісно дорожче вийде продукт. Взагалі якщо це колись прийде в світ ПК/консолей.
-
testerd2modd
Junior
Цікаво як буде виконана ізоляція контактів елемента, що генерує тепло та Copper Coins. Треба ж метал до метала притуляти для ефективності тепловідведення. Тобто якщо у тогож хасвела йде в середину материнки 2360 металевих контакти, котрі при цій технології мають виходити з іншої сторони мат плати - то воно ж має якось ізолюватись щоб уникнути КЗ.
А відводити тепло від текстоліту не дуже ефективно, який сенс наповнювати ці Copper Coins міддю коли текстоліт (за версією чата ГПТ) дає максимум 0.5 W/(mK), a мідь аж 400
Або я не правий і не розумію як вони пропонують реалізувати цю технологію. Буду дуже радий якщо я не правий і цю фічу реально запустять в світ і можна буде відводити від елементів тепло з обох сторін
А відводити тепло від текстоліту не дуже ефективно, який сенс наповнювати ці Copper Coins міддю коли текстоліт (за версією чата ГПТ) дає максимум 0.5 W/(mK), a мідь аж 400
Або я не правий і не розумію як вони пропонують реалізувати цю технологію. Буду дуже радий якщо я не правий і цю фічу реально запустять в світ і можна буде відводити від елементів тепло з обох сторін
-
VRoman
Member
В 55 раз? Т.е. с такой печатной платой видюхам никакого охлаждения не надо будет? Тепловые трубки на пенсию? Блин, чего они там накурились?
-
Devijack
Member
От на прикладі старого семпронаkolio: ↑ 16.12.2024 16:17на протилежній стороні також поставити радіатор і забирати можна ефективно тепло з двох сторін від компонента.
контакти по периметру а в середені під кристал аж просится теплороздільник, тільки в материнці залишилось дірку зробити.
-
kolio
Member
Devijack
все ж таки це більше схоже на ізоляцію від наводок. Звичайний GND.
От якби цей п'ятак прикладався до тепловідводу - тоді б це було дійсно проривною технологією ще 20 років тому.
Але ж все одно те що пропонують в статті - ще кращий варіант.
на Sempron просто 1 шар під яким текстоліт. А в статті пропонують робити наскрізні мідні провідники наскрізь PCB.
Представте собі що до мідного п'ятака буде притискатись дросель чи силовий компонент ніжки якого виходять в сторони, а не під нього - підходить для застосування.
все ж таки це більше схоже на ізоляцію від наводок. Звичайний GND.
От якби цей п'ятак прикладався до тепловідводу - тоді б це було дійсно проривною технологією ще 20 років тому.
Але ж все одно те що пропонують в статті - ще кращий варіант.
на Sempron просто 1 шар під яким текстоліт. А в статті пропонують робити наскрізні мідні провідники наскрізь PCB.
Представте собі що до мідного п'ятака буде притискатись дросель чи силовий компонент ніжки якого виходять в сторони, а не під нього - підходить для застосування.
-
vmsolver
Member
С чего вы взяли, что это эффективнее, чем продумать штатный теплоотвод достаточный для охлаждения? СО должна заниматься своими делами, а печатная плата... тоже своими. А делать более толстые медные проводники научились уже очень давно, для того чтобы больше пропускать тока, но никто и никогда не запрещал использовать этот приём для улучшения теплопередачи по плате в её плоскости, а также впаивать массивные медные шины когда это надо, в том числе и поперёк платы, в мини варианте это можно даже в обычных блоках питания увидеть, например когда ряд синхронных ключей (транзисторов) размещены впритык к медной пластине, которая проходит через толщу платы и возвышается над ней, охлаждая ключи как обычный радиатор, впрочем почему как, это и есть обычный радиатор.EasyMod: ↑ 16.12.2024 14:40 Може тому, що можна охолоджувати не лише в напрямку "від плати" а і в протилежному?
-
miroslav_mm
Member
Щось не зрозумів, а що тут нового? Я багато бачив плат, де під горячими комконентами smd робили кучу отворів з металізацією обєднані в полігони, в.т.ч. багатослойні.
Щоб був ефект, то це друковані плати треба робити товсті більше 2,5мм. про вартість я мовчу... головне не забути потім написать "hi-end"
Щоб був ефект, то це друковані плати треба робити товсті більше 2,5мм. про вартість я мовчу... головне не забути потім написать "hi-end"