Гібридний процесор AMD Ryzen AI Max 300 для ноутбуків показався на рендері

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Dilfin
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Гібридний процесор AMD Ryzen AI Max 300 для ноутбуків показався на рендері

Невже прийшов той час, коли інтегрована "графіка" зможе позмагатись з дискретною?
FastBullet
Member

Повідомлення

Dilfin: 01.11.2024 13:12 Пропоную обговорити Гібридний процесор AMD Ryzen AI Max 300 для ноутбуків показався на рендері

Невже прийшов той час, коли інтегрована "графіка" зможе позмагатись з дискретною?
так вони тупо запихнули "відяху" в проц)) то як сам думаєшь ))?
Звісно може трохи пам'ять не така швидка буде, але чип то на 40CU (як у 7600 XT). Чип теж обмежили за потужністю десь до 50-80 Вт, бо все одно при зростанні TDP навіть до 160 Вт виграєшь щось в межах 20-30% (це я маю на увазі відносно дискретних рішень)
Хоча це здешевшує виробництво, але думаю ціни будуть космічними( бо бачимо вже ціни на попередні рішення
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
2. дивна АМД - ноутбучні проци 100+ варіантів єдиних кристалів по 200-350 мм2, а для проців малесенькі чіплети по 8 ядер/32 Мбайт, 65 мм2, незважаючи на дуже неефективне використання кешу - найдорожчого ресурсу по транзисторам зараз. Ні щоб зробити 12/16 ядерні чіплети відразу на 64/96 МБайт - і кеш ефективний для ігор і т.п., і менше мороки з пайкою і відбраковкою, особливо з 3д кешом. А більш браковані чіплети йшли б на 10-8 ядер - суцільний профіт. Ще для слабих десктопів/ноутів я розумію, 8 ядер по вуха, але ж більшість прибутку дають якраз проци 16+ ядер, а зараз навіть в консолі 12 ядер
FastBullet
Member

Повідомлення

ronemun: 01.11.2024 14:14 1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
2. дивна АМД - ноутбучні проци 100+ варіантів єдиних кристалів по 200-350 мм2, а для проців малесенькі чіплети по 8 ядер/32 Мбайт, 65 мм2, незважаючи на дуже неефективне використання кешу - найдорожчого ресурсу по транзисторам зараз. Ні щоб зробити 12/16 ядерні чіплети відразу на 64/96 МБайт - і кеш ефективний для ігор і т.п., і менше мороки з пайкою і відбраковкою, особливо з 3д кешом. А більш браковані чіплети йшли б на 10-8 ядер - суцільний профіт. Ще для слабих десктопів/ноутів я розумію, 8 ядер по вуха, але ж більшість прибутку дають якраз проци 16+ ядер, а зараз навіть в консолі 12 ядер
1.Будуть навіть вище, при наймі на старті
2. Просто порахуй вартість пластини, типу площа 350 мм2 проти 65, це типу майже 6 процесорів проти одного, а потім подивись на статистику продажів, думаю основна маса 4, 6, 8 ядер, а 12-16 ядер хоч би там було 3-5% від ринку. Ось така проста відповідь, бо корпи все ж таки "роблять гроші")
waryag
Member

Повідомлення

ronemun: 01.11.2024 14:141. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
Буде дорожче. :gigi:
ronemun: 01.11.2024 14:142. дивна АМД - ноутбучні проци 100+ варіантів єдиних кристалів по 200-350 мм2, а для проців малесенькі чіплети по 8 ядер/32 Мбайт, 65 мм2, незважаючи на дуже неефективне використання кешу - найдорожчого ресурсу по транзисторам зараз. Ні щоб зробити 12/16 ядерні чіплети відразу на 64/96 МБайт - і кеш ефективний для ігор і т.п., і менше мороки з пайкою і відбраковкою, особливо з 3д кешом. А більш браковані чіплети йшли б на 10-8 ядер - суцільний профіт. Ще для слабих десктопів/ноутів я розумію, 8 ядер по вуха, але ж більшість прибутку дають якраз проци 16+ ядер, а зараз навіть в консолі 12 ядер
6-8 швидких ядер достатньо і для домашнього ПК без претензій на робочі завдання.
firestarter256
Member

Повідомлення

ronemun
Если они присунут 40КУ, как это охлаждать! даже 6 ядер жрет много. Вообще я ничего не понимаюю Или будет блок в 180-250 ватт
VRoman
Member

Повідомлення

firestarter256: 01.11.2024 15:25 ronemun
Если они присунут 40КУ, как это охлаждать! даже 6 ядер жрет много. Вообще я ничего не понимаюю Или будет блок в 180-250 ватт
Это будет охлаждаться как и любой другой ноутбук с дискреткой. Потребление такого АПУ ожидается в районе 120 Вт, а это примерно как одна ноутбучная видеокарта или в полтора раза меньше чем комбинация Интел + НВидиа. И да, БП там как ты и сказал будет на 180 Вт или больше.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

FastBullet: 01.11.2024 14:36
2. Просто порахуй вартість пластини, типу площа 350 мм2 проти 65, це типу майже 6 процесорів проти одного, а потім подивись на статистику продажів, думаю основна маса 4, 6, 8 ядер, а 12-16 ядер хоч би там було 3-5% від ринку. Ось така проста відповідь, бо корпи все ж таки "роблять гроші")
так корпи вже давно діти порівняно з хмарами.
порівняйте вартість АМД і Amazon/Google/Microsoft/Meta/Oracle/Sony..
Останні ті пластини з кристали вагонами купляють, сотні міліонів чіплетів, як майнери відеочіпи/ASIC, і вони самі диктують скільки ядер і з якими частотами мають бути, з якими шинами. Зараз конкуренція між ними шалена, за залізо платять любі гроші, інакше втонуть, черга рік-два наперед. А ШІ це все знааачно прискорив, бо ту модель пошуку і заробітку що Google розробляв роками, що було доступно тільки таким монстрам, зарашній ШІ знайде, згенерує і видасть за копійки, і всі хочуть зайняти частку нового ринку, порівняно з яким ринок реклами - сміття. Тепер не тре людям навязувати модель поведінки, тепер ШІ може показати таке що ніяким Пікассо/Гауді не снилось, і кожній людині згенерувати своє, навіть зробити її співучасником творива і дива.
Nick_888
Junior

Повідомлення

Прикольно, конкурент M3 Max/M4 Max
FastBullet
Member

Повідомлення

firestarter256: 01.11.2024 15:25 ronemun
все дуже просто)) нагадує загадку, що важче 1 кг цвяхів чи 1 кг якоїсь вати)))
так і тут хоч 40Вт хоч 80Вт, просто обмежується ТДП (тепловий пакет), і як наслідок просто нижчі частоти і відповідно нема різниці чи то буде 100 Вт проц чи тих же 100Вт проц+відеоядро (Інтел взагалі жер 300-400 Вт і люди купували, хоча наче офіційний PL2 десь приблизно був під 250-289 Вт у К серії. І вже писав вище що якщо потужність виросла на 10 відсотків, то це не означає +10% швидкості, часто це буде 1%, бо залежність НЕЛІНІЙНА
Подивіться тести того ж останнього Ryzen 7 9700X при 65 Вт і при 130 Вт, не чув про приріст швидкодії у 100%, а у кращому випадку ДО 10% і то не у всіх задачах)) ось вам і відповідь чому і як)

Отправлено спустя 5 минут 1 секунду:
ronemun: 01.11.2024 16:37
FastBullet: 01.11.2024 14:36
так корпи вже давно діти порівняно з хмарами.
порівняйте вартість АМД і Amazon/Google/Microsoft/Meta/Oracle/Sony..
Останні ті пластини з кристали вагонами купляють, сотні міліонів чіплетів, як майнери відеочіпи/ASIC, і вони самі диктують скільки ядер і з якими частотами мають бути, з якими шинами. Зараз конкуренція між ними шалена, за залізо платять любі гроші, інакше втонуть, черга рік-два наперед. А ШІ це все знааачно прискорив, бо ту модель пошуку і заробітку що Google розробляв роками, що було доступно тільки таким монстрам, зарашній ШІ знайде, згенерує і видасть за копійки, і всі хочуть зайняти частку нового ринку, порівняно з яким ринок реклами - сміття. Тепер не тре людям навязувати модель поведінки, тепер ШІ може показати таке що ніяким Пікассо/Гауді не снилось, і кожній людині згенерувати своє, навіть зробити її співучасником творива і дива.
Де ви бачили черги на проци, про які ви пишете на роки вперед))???
По-друге, ринок послуг більший (Гугл та інші), ніж ринок "виробництва", бо ринок послуг = ринок виробництва + маржа, яка ще помножена на жадібність у сотні відсотків)) навіть у нас в країні поцікавтесь скільки коштує інтернет для підприємств і для дому і порівняйте для розуміння)

Отправлено спустя 3 минуты 53 секунды:
Nick_888: 01.11.2024 16:41 Прикольно, конкурент M3 Max/M4 Max
Ахахааххаахах)) ну як вийде (native) CP2077 для Мак, то порівняємо)) хоча за ціною думаю яблуко буде дорожче))
Захар Беркут
Member

Повідомлення

ronemun: 01.11.2024 14:14 1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
Тут нещодавно писав представник вендора за комбайни АМД, вартість більша ніж окремо замовити Нвідія+Інтел, так ще чекати місяць, два, три, чотири...
Коли Інтел та Нвідію за 3-5 днів у будь якій кількості.
Коротше АМД просто не хоче конкурувати, там де інтереси, ринок Нвідії.

FastBullet
Що стосується "лінійна" чи ні швидкодія - вона на 100% лінійна, але сама спроможність ПЗ лінійно її не застосовує, тобто можна прослідкувати - якщо ваше ПЗ умовно на 4гГц видає 100%, а з 4.4гГц 102%, то отримуємо результат що це ПЗ працює так криво та недолуго, що спроможне тільки використати для праці 20-22% відповідно, від спроможностей процесора, якщо ПЗ процесорозалежне звичайно, а інші 78-80% швидкодії або байдики б'ють, або робить щось інше, але ще є ПЗ яке від відеокарти залежне, чи від ОЗП залежне, та звичайно марно йому гнати процесор, йому вже гнати, андервольтити, твікати, тренувати та оптимізувати треба відеокарту та ОЗП.
phobosse
Member

Повідомлення

Вже не можу дочекатись на міні пісюк від китайців з цим проциком :super:
unique-neon
Member

Повідомлення

phobosse: 01.11.2024 21:19 Вже не можу дочекатись на міні пісюк від китайців з цим проциком :super:
Маю погані новини, однакові конфіги від китайця:
- на 8945hs, 649$
- на HX 370, 1099$
- на AI Max 300, навіть уявляти не хочу
FastBullet
Member

Повідомлення

Захар Беркут: 01.11.2024 20:16
Тут нещодавно писав представник вендора за комбайни АМД, вартість більша ніж окремо замовити Нвідія+Інтел, так ще чекати місяць, два, три, чотири...
Коли Інтел та Нвідію за 3-5 днів у будь якій кількості.
Коротше АМД просто не хоче конкурувати, там де інтереси, ринок Нвідії.

FastBullet
Що стосується "лінійна" чи ні швидкодія - вона на 100% лінійна, але сама спроможність ПЗ лінійно її не застосовує, тобто можна прослідкувати - якщо ваше ПЗ умовно на 4гГц видає 100%, а з 4.4гГц 102%, то отримуємо результат що це ПЗ працює так криво та недолуго, що спроможне тільки використати для праці 20-22% відповідно, від спроможностей процесора, якщо ПЗ процесорозалежне звичайно, а інші 78-80% швидкодії або байдики б'ють, або робить щось інше, але ще є ПЗ яке від відеокарти залежне, чи від ОЗП залежне, та звичайно марно йому гнати процесор, йому вже гнати, андервольтити, твікати, тренувати та оптимізувати треба відеокарту та ОЗП.
"Свята наівність"....мова йшла про те, що я наприклад на Ryzen 7 3800X при 55 Вт ТДП отримую 3700-3800 МГц при навантаженні на всі ядра, а при 110 Вт 4100-4200 МГц, тобто збільшивши ТДП на на 100 відсотків, отримав збільшення частоти на 10-15% :rotate: :rotate: :rotate:
А як там вже відреагує на зростання частоти гра чи якась апка, то вже окреме питання)))

Отправлено спустя 7 минут 57 секунд:
unique-neon: 01.11.2024 21:35
phobosse: 01.11.2024 21:19 Вже не можу дочекатись на міні пісюк від китайців з цим проциком :super:
Маю погані новини, однакові конфіги від китайця:
- на 8945hs, 649$
- на HX 370, 1099$
- на AI Max 300, навіть уявляти не хочу
Вірно кажете, для покупця не дуже важливо чи інтегрована та карта чи ні, то лише "шлях"....щоб досягнути у даному випадку вищу енергоефективність та меншу кінцеву вартість, але чомусь все майже навпаки
Бо повторюся ще раз, яка різниця для мене чи там проц+відяха 120 Вт чи проц+інтеграшка ті ж 120 Вт, якщо ціна однакова та швидкодія, та й ще енергоспоживання???
Захар Беркут
Member

Повідомлення

FastBullet: 02.11.2024 02:00
"Свята наівність"....мова йшла про те, що я наприклад на Ryzen 7 3800X при 55 Вт ТДП отримую 3700-3800 МГц при навантаженні на всі ядра, а при 110 Вт 4100-4200 МГц, тобто збільшивши ТДП на на 100 відсотків, отримав збільшення частоти на 10-15% :rotate: :rotate: :rotate:
А як там вже відреагує на зростання частоти гра чи якась апка, то вже окреме питання)))
Стосовно споживання, так тут сперечатись марно, адже по перше самі процесори сильно різні бувають навіть в межах однієї моделі, по друге так кожен % розгону може коштувати нелінійно у споживанні це і так усім відомо. Але у вас випадок взагалі невдалий, якщо х2 споживання за 10% швидкодії, в мене наприклад 5700x3d за 11%+ швидкодії вдалось отримати -31% споживання, тобто процесор не тільки нормально сприйняв підняття частоти, але і курву -24.
FastBullet
Member

Повідомлення

Захар Беркут: 02.11.2024 05:04
FastBullet: 02.11.2024 02:00
Стосовно споживання, так тут сперечатись марно, адже по перше самі процесори сильно різні бувають навіть в межах однієї моделі, по друге так кожен % розгону може коштувати нелінійно у споживанні це і так усім відомо. Але у вас випадок взагалі невдалий, якщо х2 споживання за 10% швидкодії, в мене наприклад 5700x3d за 11%+ швидкодії вдалось отримати -31% споживання, тобто процесор не тільки нормально сприйняв підняття частоти, але і курву -24.
По-перше, на 3000 серії нема курви )))
По друге, мене навпаки задовольняє такий результат. Фактично з процесору 105 Вт можна зробити 55 Вт і при цьому абсолютно не втративши нічого (в межах похибки) в іграх, тобто буст такий самий.
Щодо багатоядерних навантажень то в тесті Cinebench R23 втратив десь близько 1000 балів, тобто тепер маю 11500 балів, замість 12500, що як на мене ну дуже то й критично. Але тепер середня температура проца в межах 50-60 градусів замість 80+. Звісно якщо якщо якась легенька гра, то можна і 48 градусів побачити)
Ну це я все кажу до того, що інтеграшка повинна не так багато втратити відносно дискретного рішення (бо мова на початку йшла все ж таки про відяхи)
TepH
Member

Повідомлення

FastBullet: 01.11.2024 13:44 Звісно може трохи пам'ять не така швидка буде, але чип то на 40CU (як у 7600 XT)
7600 XT 32 Compute Units (CU), у 7700 XT - 54. Серед представлених дискретних карт немає прямого відповідника. Насправді, дуже цікаво подивитися, що з цього вийде.Технологічно звучить, як дуже круте рішення. Проте, як і інші в цьому чаті, думаю що ціна буде кінська і не виправдана.
FastBullet
Member

Повідомлення

TepH: 02.11.2024 11:25
FastBullet: 01.11.2024 13:44 Звісно може трохи пам'ять не така швидка буде, але чип то на 40CU (як у 7600 XT)
7600 XT 32 Compute Units (CU), у 7700 XT - 54. Серед представлених дискретних карт немає прямого відповідника. Насправді, дуже цікаво подивитися, що з цього вийде.Технологічно звучить, як дуже круте рішення. Проте, як і інші в цьому чаті, думаю що ціна буде кінська і не виправдана.
Ну то навіть краще, будемо сподіватись тоді, що якраз ці 8 CU компенсують відставання у частотах та ТДП))
Захар Беркут
Member

Повідомлення

FastBullet: 02.11.2024 10:32

По-перше, на 3000 серії нема курви )))
Чому немає? А offset вам нащо?
Ці налаштування брати близнюки, просто курва більш агресивна.
З нею наприклад напруга з 1.296v стає 1.216v при -24, та в режимі покою скидає до 0.2v.
yurius_r
Member

Повідомлення

Якщо рендер якось відноситься до реальності, то виглядає що будуть використовуватися ті самі CCX/CCD Zen5, а замінили CIOD. З одного боку прикольно, що весь новий функціонал в CIOD і можна буде щось там оптимізувати, а може ще й в AM5 дочекаємося. З іншого - а що заважало замінити CIOD і в Ryzen 9xxx під AM5? Перевели б на більш тонкий техпроцес, докинули б частоти пам'яті та всяким там IF, додали б ще 2 CU до iGPU та ще й би RDNA3. Могло б не для галки вийти оновлення, к значно цікавішим. Але схоже оновлення CIOD відкладення до часів ZEN6
Відповісти