Чутки: процесор Ryzen 7 9800X3D вийде наприкінці жовтня

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Earanak
Member

Повідомлення

mult, пффф... да кому не пофиг на те запреты.
Вспомните релиз 2000 Тредриперов или 2000-3000-5000 Райзенов.
В некоторых странах их продавать начинали за две недели до релиза. Помню точно про Бразилию и РФ.
Да и у нас в Одессе были случаи, например в Roznica.com.ua/QWERTY-Shop с 3000 Райзенами :dontknow:
Потом забавно читать это нытье на Реддите :lol:
Nortrom
Member

Повідомлення

Vray. Zen 5 vs Arrow
Зображення
Kashtan
Member

Повідомлення

dimadamage2: 26.09.2024 09:52 У мене зараз 7500F і комп підлагує , бо додатково у мене запущений стрім на твіч + face it anticheat + face it matchmaking system + WiFi роздаю з компа , то в такому випадку краще 12 ядерний 9900x3d чи вистачить 9800x3d?
По-перше поглянути які вузли навантажені, і робити висновки вже після цього. Можливо розгін навіть допоміг би.
Звісно 9950 буде кращим варіантом саме для стримінгу, або 9950х3д, як альтернатива чекати 285к, і на ютюбі порівнянь саме у стримінгу. Я б саме так і зробив би. Що ті півтори місяці чекати, або три. 9800х3д повинен бути ультимативним для ігор, але чи вистачить для стримінгу коли купа процесів непотрібних цпу висить та вантажать його у фоні - питання цікаве.
Я на профільній системі стрімив 4к із бітрейтом 85000 кбіт/сек, хдр та 60Гц, все було гут, але експериментував багато із налаштуваннями, і головне у мене все розігнано. Не до межі.
Захар Беркут
Member

Повідомлення

InCapt: 26.09.2024 11:38 Цікаво, що буде бо цінам, бо зараз цирк. 5800x3d - 350€. (Пару днів тому від 400 був) 7800x3d - 420. 7900x3d - 420€
Ціни взяті з німецьких магазинів.
Які речовини вживаєте? Щось с галюцинаціями бачу у вас.
5ххх x3d давно коштують від 120 євро, так що не вигадуйте та не вводьте в оману людей.

Ага так дякую модератору за попередження перед баном, передаю вам - усього найгіршого.
Earanak
Member

Повідомлення

Vray. Zen 5 vs Arrow
Судя по всем слухам-ранним тестам 285К не дотягивает немного до 9950Х в плане рендера и недалеко ушел от 13900К. Изменения архитектуры конечно значительные, но не думаю что в играх он дотянет до X3D нынешних. К этому всему добавляется шлейф вони от Раптор Лейков. И чем они собираются покупателей привлекать ? Не ну я понимаю что ОЕМ продаванам пофигу что там в компе и 90% людей не думают особо при выоборе железа... А нам то что, тем кто шарит. Какой толк в выборе 285К, лучше контроллер памяти ? QuickSync ? И еще и новая платформа с неизвестно какими болячками на старте. Нууу, таааакое :dontknow: Я не пропустил ни одного поколения Zen, только шажочек в сторону Интела сделал и теперь похоже придется обратно на AMD возвращаться к выходу Zen6.
dimadamage2
Junior

Повідомлення

bes: 26.09.2024 14:22
dimadamage2: 26.09.2024 09:52 У мене зараз 7500F і комп підлагує , бо додатково у мене запущений стрім на твіч + face it anticheat + face it matchmaking system + WiFi роздаю з компа , то в такому випадку краще 12 ядерний 9900x3d чи вистачить 9800x3d?
9900x3d или 7900x3d у них кеш только на 6 ядрах дополнительный
Не зрозумів? Якщо в мене гра + трансляція + 2 програми запущені то краще 8/16 ядер 12 ядерні уникати ?
Earanak
Member

Повідомлення

dimadamage2, у этих процессоров X3D-Кэш есть только на одном чиплете. То есть на половине процессора. Как только приложение или игра начинают задействовать второй чиплет без X3D-Кэша то он перестает работать и весь его эффект улетает. Некоторые игры и приложения умеют локализовать свою работу в рамках одного чиплета - тогда вы получаете полноценный профит от этого Кэша. Но когда нагрузка вылезает за рамки первого чиплета - то всё, приплыли. В таком случае обычный проц без этого Кэша будет даже немного производительнее, так как имеет немного выше частоты. Где то читал что именно 7900X3D является самой непопулярной моделью среди всех 7000 Линейки. Думаю это одна из причин.
Востаннє редагувалось 26.09.2024 15:26 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
Kashtan
Member

Повідомлення

Earanak: 26.09.2024 15:18
Vray. Zen 5 vs Arrow
Судя по всем слухам-ранним тестам 285К не дотягивает немного до 9950Х в плане рендера и недалеко ушел от 13900К. Изменения архитектуры конечно значительные, но не думаю что в играх он дотянет до X3D нынешних. К этому всему добавляется шлейф вони от Раптор Лейков. И чем они собираются покупателей привлекать ? Не ну я понимаю что ОЕМ продаванам пофигу что там в компе и 90% людей не думают особо при выоборе железа... А нам то что, тем кто шарит. Какой толк в выборе 285К, лучше контроллер памяти ? QuickSync ? И еще и новая платформа с неизвестно какими болячками на старте. Нууу, таааакое :dontknow: Я не пропустил ни одного поколения Zen, только шажочек в сторону Интела сделал и теперь похоже придется обратно на AMD возвращаться к выходу Zen6.
Так.
Але.
Як показує практика - оглядачі, і навіть не первинні, не здатні вичавити все із апаратної частини.
Це як було із граніт рідж. У всіх різниця нуль-2%, а на хвботі свято - нові рекорди і різниця далеко понад 10% із рафаелем порівнянно.
А у Інтел масштабування зазвичай ще краще від охолодження та пам'яті, дірект дай, РМ, та пристойна система охолодження - і тоді потрібно дивитись.
Earanak
Member

Повідомлення

Kashtan, мне например разгон Интелов не интересен. Тем более Direct-Die.
_nevermind
Member

Повідомлення

dimadamage2: 26.09.2024 15:21

Не зрозумів? Якщо в мене гра + трансляція + 2 програми запущені то краще 8/16 ядер 12 ядерні уникати ?
надо было на этапе сборки Радеон избегать
любая нвидия актуальная типа 4060 будет стримить через nvenc без нагрузки на проц
лучше чем твой сетап на радеоне

а теперь ты будешь перебирать процы на ам5,
как в свое время челики перебирали кучу процев на ам4
Earanak
Member

Повідомлення

_nevermind
У меня друган на 6700XT стримил с включенным AMD HW H.264 в OBS через видяху и у него все ОК было :dontknow:
Конечно x264 на проце дает лучше качество чем NVENC AV1/H.264, но для x264 я бы уже покупал второй комп под NDI плагин.
Nortrom
Member

Повідомлення

Зображення
к выходу Zen6.
Тот вообще может выйти в конце 26 или в начале 2027
Earanak
Member

Повідомлення

Nortrom, так и спешить некуда особо ничего интересного за последние два года и не вышло, можно и не переживать.
Lorichic
Member

Повідомлення

_nevermind
Надо было брать проц со встройкой, а не 7500f, в OBS есть опция аппаратно стримить на igp 7000 райзена, игра на ядрах и дискретке, стрим на встройке
STARL1GHT
Member

Повідомлення

dimadamage2: 26.09.2024 15:21 Не зрозумів? Якщо в мене гра + трансляція + 2 програми запущені то краще 8/16 ядер 12 ядерні уникати ?
Якщо трансляція кинута на проц, то чим більше ядер - тим краще. Також ще є залежність від вибраного пресету, вихідної роздільної здатності та бітрейту.

Загалом вхідний квиток при такому підході:
ЦП від 8 ядер, або окремий стрім-пк.

Найадекватніше кидати трансляцію на відеокарту(але тут вибір тільки в сторону зеленого лагеру). Нвенк / ав1 давно або на рівні слоу пресету ЦП або краще.
Востаннє редагувалось 26.09.2024 15:50 користувачем STARL1GHT, всього редагувалось 1 раз.
l-m
Member

Повідомлення

Earanak: 26.09.2024 14:04 Даже если он стоил бы как новый 13900К BOX в районе 17500грн - прибавка не стоила бы апгрейда, а он сейчас минимум 30к стоит, просто смех.
Вже немає такої ціни, та середня по хотлайн зараз 22600 грн на 13900К.
Та на старті продажів він коштував навіть трохи дорожче за 9950Х - $887 середня ціна через місяць після появи на хотлайні, а у 9950Х через місяць було $833.
Якщо взяти 7950Х, то він через місяць коштував $824, а через 4 місяці вже $639. 13900К в свою чергу подешевшав до $666 через 4 місяці (тому й згорів :shuffle: )
Тобто ранувато сміятись з ціни 9950Х, абсолютно стандартна ситуація з оверпрайсом на старті продаж.
Lorichic
Member

Повідомлення

Earanak: 26.09.2024 15:31У меня друган на 6700XT стримил с включенным AMD HW H.264 в OBS через видяху и у него все ОК было
Откуда ему об этом знать, про радеоны, в райзенах 8000 можно встройкой с кодеком av1 стримить, h.264, HEVC
Earanak
Member

Повідомлення

l-m, какое мне дело сколько что стоило на релизе. У меня что машина времени в чулане. Или мне ждать сидеть полтора года ценника нормального.
Даже если 9950Х протухнет до цены в 500$, это для меня ничего не изменит. Ради +16% многопотока менять половину компа, 128гб DDR4 на DDR5, просто чушь.
Вот поменяв 5950X на 13900KF я сменил только плату и проц, получил 33% прироста в многопотоке + прилично в однопотоке :dontknow:

Тот же 7950Х и на релизе и всегда был дороже, как и платы на AM5 с аналогичной LGA1700 оснасткой. Что поделать, Intel для нищуков обрыганских а АМД для криптолордов которые тапают хомяка зарабатывая миллионы в наносекунду :D У меня если что нету проблем с этими всеми ценниками в целом, у меня на пивко и рыбку к нему уходит больше в месяц чем та разница между 13900К и 9950Х :D Я то глобально думал что 9950Х (и тем более 285К) не стоит вложений если у вас уже 7950X/13900K. Кстати свой 13900KF на релизе (первый который появился в продаже по Hotline) я взял за 27к грн, Октябрь 2022.

И вообще это все оффтоп. Сорян.
FastBullet
Member

Повідомлення

Nikolay Yeryomenko: 26.09.2024 11:57
Vlaad13: 26.09.2024 11:329000 серия райзенов это полный кринж (ну кроме 9950x) - но его мало кто может себе позволить
Тут прикол насправді в тому, що Zen5, що 200 лінійка пішли шляхом зниженням споживання електроенергії. Інтел шляхом відмови від обробки 2 потоків на ядро, а АМД зниженням частоти!!!! Хоча починаючи з Zen вона зростала аж до Zen4. І тому саме IPC на рівні 16 відсотків навіть краще ніж 14% від Zen3 до Zen4. Але ж там і буст здається до 5100-5300 МГц замість 4500-5650 від 5700Х. А тут навпаки Zen5 повернувся фактично до частотної формули Zen 3, тобто наприклад 9700х на всі ядра має буси лише 4500 МГц проти 5300 МГц у 7700х у R23. Той не дивно чому на виході або паритет або зовсім незначна перемога))) Може й тому і вийде та опція в БІОСі 105 Ватт, але в іграх це не сильно допоможе, бо ігровий буст наче такий самий як і 7700х. Ще одна причина, це те що сам процесор переробили, а ось чип вводу/виводу залишили той самий((( щодо споживання процесора в простої (Idle), то зрозуміло звідки ті 35 Вт у 9950х, там завжди чип вводу/виводу 15W жере, кожен чип процесору по 10 Вт (тобто 10+10), от і виходить 35 Вт)) а не в тесті не падає нижче 10 Вт на кожному, тому що «план живлення», який тримає високу частоту проца, тому потрібно вибирати план «економія електроенергії», щоб зменшити на 5-10 Вт споживання. Так наче в біосі є ще опція зниження частоти IF, але тоді вже напевно точно комп буде «тормозити».
Щодо гарних новин, то це тепер температури у повному навантаженні 60+ градусів, а не 95 Вт, ну і відповідно зменшується споживання е/е.
Тобто якщо коротко, то приріст IPC був нівельований зменшенням частот, щоб зменшити температури до 60+ градусів і подовжити «життя» проців на роки)
P.S. Сенсу переходити з 7000 на 9000 звісно що нема, а коли різниця цін досягне 5-10 баксів, то звісно з нуля краще буде купити холодний та більш енергоефективний процесор))) бо 95 градусів це насправді «пічка»…хоча звичайний 7700 гріється менше, знову ж таки за рахунок зменшення частот, це відноситься і до 3Д серії також ))
P.S.S. Щодо нових МП, то поява USB4 i WiFi7, ну це навіть не привід для покупки, бо вай фай 7 це взагалі десь далеко за обрієм і завжди можна докупити окремий контролер)) та і нашо потрібен геймеру той usb4 теж незрозуміло)) хіба шо в лептопі для зовнішньої відяхи, але ж не в десктопі))
P.S.S Як на мене що Zen5 що Zen4, то мінорні оновлення, які взагалі могли працювати на АМ4, бо в середньому пропускна здатність 60 000 проти 50 000 МБ/с це таке собі. Та й ШІ теж немає і схоже що все нове пішло у лептопи)) тому поки не зʼявляться новий контролер, ШІ, хоча б 32 ядра та й ще б до купи нові відяхи (а без відяхи проц не потрібен для ігор), то й сенсу купувати якщо вже є АМ4 аж ніякого)))
Enjthesilence
Member

Повідомлення

mult: 26.09.2024 10:03 Я ще такого дибільного старту продаж проців не бачив.
Проци вийши, а материнки вийдуть аж через декілька місяців.
Що це за бред.
Це зразу відсікає покупців які хочуть зібрати нову систему з нуля, наприклад перехід з інтела на амд, чи повне оновлення старої системи.
По суті випустили проци для тих хто сидить на 7000 поколінні і бажає оновитись, а таких зовсім не багато.
Тому що суто як на мене, якщо вже збирати нову систему то збирати на всьому новому, воно заточувалось під нові проци, підтримка буде довша і тд.
Та і взагалі, нафіга мені материнка попереднього покоління з новим процом в системі з нуля.
Я розумію, що відмінностей між материнками для 7000 і для 9000 проців мінімум, але і збирати нову систему з різних поколінь заліза це крінж.
чому крінж? міняти декілька поколінь проців амд на одні материнці - це як раз великий плюс червоних
Відповісти