Огляд та тестування вигнутого ігрового 49″ DQHD-монітора MSI MPG 491CQP QD-OLED

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
240kg
Junior

Повідомлення

Пропоную обговорити Огляд та тестування вигнутого ігрового 49″ DQHD-монітора MSI MPG 491CQP QD-OLED

Придбав такий на минулому тиждні. Хотів ультравайд олед, дивився між цим та філіпсом. Хотів більше філіпс, бо там пульт, 4 юсб порта та динаміки. Але в наявності не було. Взяв цей. Поки задоволений. Єдине що турбує, це функція захисту екрану, котра після захисту вимикає монітор і треба вмикати кнопкою. Але, ще пограюсь з налаштуваннями.
Devianne
Member

Повідомлення

невже в них такі якісні колонки, щоб при виборі моніка враховувати їх наявність(коли монік не ультрабюджетний)
xIIImaL
Junior

Повідомлення

Взяв його ще в липні . Найкращий варінат по ціна/якість/можливостям . А так , якийсь трохи недообзор получився , в HDR взагалі не потестили .
Вкладення
photo_2024-07-26_17-03-39 (2).jpg
photo_2024-08-04_13-10-24.jpg
photo_2024-08-04_13-10-23.jpg
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Про шим и пульсации на ОЛЕД (!) мониторе - ни слова на яркостях 5-10-20-35-50-75-100%. Про артефакты изображения - тоже ни слова. Судя по летающей тарелке, 0.03 мс там только на бумаге, тащемта.
Выгорание и как устойчивость на современном ОЛЕД мониторе организована - ни слова. Например, в качестве фотообоев на месяц 24*7 я оставляю фотографию леса статичную, но отключив функцию "одна з яких постійно переміщує картинку в межах декількох пікселів", потому, что это маразм, когда картинка дёргается. После этого будут полосы и остаточные артефакты или нет? Это монитор, а не балалайка потребительская, поэтому если что-то будет - в помойку сразу.
Писк от дросселей БП и монитора - есть или нет? Это же мясо, там всё возможно.
Такое впечатление - что это реклама, а не обзор.

Отправлено спустя 2 минуты 49 секунд:
xIIImaL: 16.09.2024 16:09 Взяв його ще в липні . Найкращий варінат по ціна/якість/можливостям . А так , якийсь трохи недообзор получився , в HDR взагалі не потестили .
Выглядит, как будто у нормального 48-55" монитора отпилили половину или даже треть и погнули и так продают :idea:. Может если кому нравится такое - но я привык к 16:9.
xIIImaL
Junior

Повідомлення

Выглядит, как будто у нормального 48-55" монитора отпилили половину или даже треть и погнули и так продают :idea:. Может если кому нравится такое - но я привык к 16:9.
Виглядіт то воно виглядіт , але у 16:9 немає 5120 точок по ширині . і на 55" навіть в 4к PPI буде очі виїдати, бо кожен піксель будеш бачити . якщо сидіти перед ним як за моніком за звичайним робочим столом . Для 4к оптимально максимум 32"
Melki
Member

Повідомлення

Devianne: 16.09.2024 15:42невже в них такі якісні колонки, щоб при виборі моніка враховувати їх наявність(коли монік не ультрабюджетний)
если звука никакого нет, то с монитора звук пойдет вполне для нетребовательного уха или не требовательных задач
спойлер
у меня вот не было, и пришлось докупать всратенькую юсб колоночку 6х3х4 см (примерно), чтобы сунуть её внутрь mini-ITX системника, чтоб хоть какой-то был встроенный звук, для ютубчика пойдет
об этом не задумываешься, когда у тебя всё есть, а когда "ставишь компьютер на новое место", то такие мелочи как звук, коврик, камера, стол и стул и прочая переферия неплохо прибавляют к бюджету, который не часто учитывается
fuksa
Member

Повідомлення

Melki
как раз такие мониторы по 50 тыс и берут владельцы нетребовательных ушей и для не требовательных задач и очень волнуются о бюджете
block_stupid
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 16.09.2024 16:29 Про шим и пульсации на ОЛЕД (!) мониторе - ни слова на яркостях 5-10-20-35-50-75-100%. Про артефакты изображения - тоже ни слова
+
Можна ж правдиво сказати "так ШІМ, так через 2-3 роки вигорить, АЛЕ зображення найкраще і воно того коштує, якшо є гроші".
Я б може і собі OLED взяв, але таки чутливий я до ШІМ ну і треба було б 28" і 6К, бо з субпіксельною сіткею OLED (imho) йому треба "більший" PPI.
Все одно монітори міняю кожні 1-2-3 роки).
Ну і щоб коштувало десь $800+-)))
Такое впечатление - что это реклама, а не обзор.
Якщо це Asus, Acer, MSI)))
Dragobes
Member

Повідомлення

Ну, на одну экзотику стало больше :yes:

49" ASUS ROG Strix XG49WCR 5120 × 1440
https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 05/132013/
l-m
Member

Повідомлення

block_stupid: 16.09.2024 17:45
Inqizitor2022: 16.09.2024 16:29 Про шим и пульсации на ОЛЕД (!) мониторе - ни слова на яркостях 5-10-20-35-50-75-100%. Про артефакты изображения - тоже ни слова
+
Можна ж правдиво сказати "так ШІМ, так через 2-3 роки вигорить, АЛЕ зображення найкраще і воно того коштує, якшо є гроші".
Я б може і собі OLED взяв, але таки чутливий я до ШІМ
Цікаво звідки ви висмоктали про ШИМ? У Самсунга на цій же матриці його немає, в інших MSI на QD-OLED (як-от 271QRX, 342C) немає, а тут раптом з'явився?
240kg
Junior

Повідомлення

Devianne: 16.09.2024 15:42 невже в них такі якісні колонки, щоб при виборі моніка враховувати їх наявність(коли монік не ультрабюджетний)
Та ні, більше цікавили пульт, бо зручніше перемикати декілька девайсів, ніж через джойстік, та юсб для kvm. Але колонки приємний бонус за ту ж саму ціну. Колонок окремих немає, бо не треба, завжди в навушниках, але іноді якесь відео на пару хвилин включити, та навушники не вдягати, було б вже добре))
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Цікавий монітор. Чи правильно я розумію, що оптимальною відстанню до очей має бути радіус вигинання? Якщо так, то щоб поставити його в 1.8м від себе, треба мати неабиякий стіл.
Питання щодо USB-C Alt mode. Чому цей раозʼєм ставлять на монітори, але не ставлять в карти? Він є тільки на FE RTX 2000, та рефах RX 6000/7000.
l-m
Member

Повідомлення

Ray2000gt: 16.09.2024 20:56 Чи правильно я розумію, що оптимальною відстанню до очей має бути радіус вигинання?
Сумнівно, з такої відстані він буде дуже малий по висоті.
Ray2000gt: 16.09.2024 20:56 Питання щодо USB-C Alt mode. Чому цей раозʼєм ставлять на монітори, але не ставлять в карти?
Може в моніторах на мобілки/ноути розраховують? Там зустрічається трохи частіше.
Alligator
Member

Повідомлення

fuksa: 16.09.2024 17:33 Melki
как раз такие мониторы по 50 тыс и берут владельцы нетребовательных ушей и для не требовательных задач и очень волнуются о бюджете
Бачив офіси де схожу модель використовують в парі з компами у яких є тільки інтегрована графіка, просто тому, що це зручно для роботи где постійно потрібно багато вкладок браузера та моніторингу з пошуком інформації :gigi:
S
Member

Повідомлення

xIIImaL: 16.09.2024 16:09Найкращий варінат по ціна/якість/можливостям
И что в нем найкращего? С учетом диагонали и цены можно сказать бюджетный.

Отправлено спустя 2 минуты 39 секунд:
fuksa: 16.09.2024 17:33как раз такие мониторы по 50 тыс
На амазоне он 37к стоит :gigi:
Kassatka
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 16.09.2024 16:29 Выглядит, как будто у нормального 48-55" монитора отпилили половину или даже треть и погнули и так продают :idea:. Может если кому нравится такое - но я привык к 16:9.
Дуже влучно сказано, повністю підтримую. :up: :teacher:
xIIImaL: 16.09.2024 17:10 Виглядіт то воно виглядіт , але у 16:9 немає 5120 точок по ширині . і на 55" навіть в 4к PPI буде очі виїдати, бо кожен піксель будеш бачити . якщо сидіти перед ним як за моніком за звичайним робочим столом . Для 4к оптимально максимум 32"
Для 4K оптимально 47", мінімум 42,5", а якщо хочеться більшого PPI, то треба вищі розподільчі здатності 5K, 6K, 8K. 55", якщо сидіти перед ним як за моніком за звичайним робочим столом, то занадто, мені он на моїх 50" іноді здається що пару дюймів скраю справа зайві, тому я спеціально наполіг на 50", хоча мені пропонували такий самий 55" дешевше і швидше, з 55" 4K доведеться трохи відсунутися, а це може напружувати зір, коли не на комфортній відстані. Наші покоління куди більш схильні до короткозорості, ніж покоління без моніторів. На 46"-50" цілком нормальний PPI, але для цього потрібна нормальна субпіксельна структура, тоді не будеш бачити кожний піксель. На моєму 50" VA-телевізорі чудова субпіксельна структура в режимі "Графіка", лінії і заливки виглядають суцільними, хоча якщо от наприклад зараз приглядітися до круглих смайликів :) , то можу побачити, що навколо смайлика не суцільне коло, а трішки кострубате, але це лише якщо приглядітися, так на інтуїтивному погляді нічого не заважає. А коли субпіксельна структура погана, то на тому ж самому PPI видно пікселі/субпікселі, дуже некомфортно, і щоб їх не бачити, треба значно вищі PPI або значно далі сидіти. На тому ж самому VA-телевізорі в режимі "Гра" й узагалі в усіх режимах, крім "Графіка", я зблизька бачу субпіксельну решітку, а не суцільні кольори, що дуже некомфортно, тож сидячи перед телевізором у ролі монітора можу юзати лише режим "Графіка". А хоча я й не мав ніколи справ з OLED, але знаю, що в них субпіксельна структура явно погана. Як в плані того, що на Віндовс не зробили субпіксельного зглажування тексту, так і в плані того, що сама корисна площа субпікселя, яка світиться, не така велика у порівнянні з міжсубпіксельним простором, який не світиться, якщо дивитися на фотки/малюнки субпіксельної структури OLED. Отож у погоні за OLED доводиться ще й гнатися за високим PPI, щоб цей OLED не виглядав нікчемно. Куди краще користуватися VA/IPC з хорошою субпіксельною структурою й тоді нема потреби гнатися за високим PPI, а отже можна брати моніки більшої діагоналі і не потрібно при цьому сильно завищувати розподільчу здатність, що вимагає потужних дорогих відях у іграх.
xIIImaL: 16.09.2024 17:10 у 16:9 немає 5120 точок по ширині.
У 16:9 цілком можна зробити 5120 точок по ширині й це буде розподільча здатність 5K, 5120x2880 або ж чотири рази по 1440p 2560x1440. Що заважає зробити такий монітор у цій самій діагоналі 49 дюймів? Технологічно нічого не заважає й це був би пречудовий монітор оптимальної диагоналі, що дає чудове відчуття занурення, добрий високий PPI/дуже гарна чіткість, й при цьому не настільки вибагливий до продуктивності відеокарти, як 8K. А можна було б для справжніх естетів-цінителів робити преміальні 8K 7680x4320 оптимальної діагоналі 46"-50". Проте, наскільки я знаю, нема ще досі жодного дисплею 5K/6K/8K 16:9 46"-50". Ігри і сучасні підійдуть, якщо не ганятись за ультра налаштуваннями/променями і використовувати технології масштабування. А взагалі й ігри можна було б більше оптимізовувати під високі розподільчі здатності замість того, щоб наганяти промені й інші навороти, завдяки яким за останні десять років ігри стали на порядок вимогливіши до заліза, а на вигляд майже такі самі, якщо не придивлятися. Чіткість і великий екран же дають дуже явний ефект.
Але люди не створюють попиту на чудові продукти. Замість того, щоб гнатися за хорошою діагоналлю з хорошим PPI :super: , гоняться за герцами (вже до 600 Гц доходять :puke: ) і за танковими щілинами з малесенькою висотою екрану :puke: .

Відправлено через 6 хвилин 42 секунди:
16:9 це якраз найбільш оптимальна пропорція в плані того, що поле огляду вбік у людських очей більше, ніж вверх вниз, але не настільки, щоб робити дуже маленьким огляд по вертикалі, коли по вертикалі можна вмістити ще багато корисної інфи. І якщо ми можемо на такому ультраширокому моніторі розташовувати вікна по горизонталі і переходити з одного на одне, то на повнорозмірному екрані 42"-50" 4K можемо успішно розташовувати і як по горизнталі і як по вертикалі і розтягувати на весь простір при потребі, а розтягувати все на вузьку кишку нічого корисного не дає в робочому плані.
Melki
Member

Повідомлення

fuksa: 16.09.2024 17:33по 50 тыс и берут владельцы нетребовательных ушей
зря ты думаешь, что человек купивший монитор за 50, не может быть нетребовательным к звуку или обязательно не должен беспокоиться о бюджете
block_stupid
Member

Повідомлення

l-m: 16.09.2024 20:25 звідки
Ох же ж....і знову скажу нічого нового.
Вигорання та ШІМ це невід'ємні частини технології OLED та її похідних.
Ще років 5 тому при ШІМ в 480Гц говорили як "без ШІМ".
Може тут і дуже висока частота і для моїх очей вже було все добре. Тому і варто було заміряти.
А говорити про "немає" це просто брехня. Інакше б OLED жили б не по 2-3 роки, а по півроку.
Головне знати основну суть технології, в якої є не виліковні болячки.
На OLED завжди потрібно міряти ШІМ (та і на будь якому іншому моніторі/екрані)

Відправлено через 9 хвилин 28 секунд:
Kassatka: 16.09.2024 23:37 4K оптимально 47"
Я на 27-28 дюймах бачу піксельну сітку при 4K. Відстань трохи більше витягнутої руки.
Це як раз зручно щоб не крутити головою сильно і більше рухати очима. І щоб монітор не був ніби телефон.
І для роботи коли об'єкт далеко, очі "відчувають" цю глибину і не комфортно коли монітор далеко.
І мені мабуть мінімально комфортно булоб на такій діагоналі це 6К.

В "режиі" концентрації я взагалі можу ще більше наблизитись до монітору.
Alligator
Member

Повідомлення

xIIImaL: 16.09.2024 17:10
Виглядіт то воно виглядіт , але у 16:9 немає 5120 точок по ширині . і на 55" навіть в 4к PPI буде очі виїдати, бо кожен піксель будеш бачити . якщо сидіти перед ним як за моніком за звичайним робочим столом . Для 4к оптимально максимум 32"
Эм. Прямим текстом вказано DQHD - Double Quad High-Definition, т.е. 5120 x 1440 32:9, це тупо два QHD (2к) 16:9 2560 x 1440 моніторити 27" які сумістили разом.
і по факту так, це виходить від телевізору 108" відрізали горизонтально рівно по середині та зігнули :lol:
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

l-m: 16.09.2024 20:25Цікаво звідки ви висмоктали про ШИМ? У Самсунга на цій же матриці його немає, в інших MSI на QD-OLED (як-от 271QRX, 342C) немає, а тут раптом з'явився?
Давай так. Я посмотрел обзор монитора, монитор вживую вообще не видел, своим радекс люпином не проверял. Поэтому вообще не в курсе что там и как. Вижу, что один из самых главных параметров монитора не указан - поэтому и возмутился.
Відповісти