Материнка: Asus TUF Gaming Z590-PLUS. Пам'ять: DDR4 2x16 (XMP 3600 МГц, 1,35V)
Проц: Core i7-11700 зі знятими лімітами по замовчуванню; Кулер: Noctua NH-D15S
NVME-SSD: Samsung EVO Plus 970 2 Тб (PCI-E 3.0). HDD: 4 штуки 3,5 дюйм формату
БЖ: Corsair RM650x 650 Вт. Корпус: GameMax Dragon Knight M902
Windows 10 x64
телевізор Sony XR-50X94J (4K 120 Гц, HDMI 2.1) в ролі монітору, дешевенький кабель HDMI версії 2.1 за 400 грн., на якому написано підтримка 8K@60 Гц
Спочатку користувався старенькою відяхою GTX 960.
Торік літом купив відеокарту XFX Speedster Radeon RX 6800 (16 Гб) б/в після майнінгу на барахолці в людини з хорошою репутацією, який відяхи перед продажем перевіряє.
Запитував тоді тут на форумі, чи потяне БЖ цю відеокарту, бо офіційно в цієї відеокарти вимоги до БЖ 750 Вт, а мій БЖ на 650 Вт. Мені тут всі на форумі і знайомий комп'ютерник казали, що повинно тягнути, тим більше якщо БЖ дорогий брендовий. Тож я БЖ не замінював і встановив відяху.
Проблеми почалися буквально на другий день. Комп ніби завантажується, а зображення на телевізорі не з'являться. Натискаю кнопку Power на корпусі, вимикаю таким чином комп, потім вмикаю знову й з другою-третьої спроби вже комп завантажується з зображенням на екрані і все працює норм. Вимикання екрану телевізора, вимикання екрану від неактивності - завжди все норм, після цього зображення завжди з'являється знову. А от якщо вимкнути комп, то при наступному увімкненні зображення може з'явитися з першої спроби, а може не з першої. І так з кожним днем все гірше й гірше, завантажується з зображенням вже не після одного-двох перезавантажень, а взагалі після п'яти-десяти. Урешті приблизно через тиждень вже зовсім перестало виводити зображення, скільки раз не перезавантажуй. Узагалі ніякого зображення - ні Вінди, ні BIOS.
За цей тиждень проблем я при вимкненому живленні не раз перевтикав кабель HDMI, пробував інший HDMI кабель, виймав відяху і вставляв наново з надією, що буде краще контачити, але не допомагало. Відключав усі 4 вінчестери і вмикав лише з одним SSD. Важлива деталь, що хоч і при відсутності зображення Вінда завантажувалась, що підтверджувалося тим, що комп з'являвся в локальній мережі. Інша важлива деталь, що я запускав тест стабільності системи в Aida, який по максимуму вантажить проц і відяху і показує, чи тягне БЖ. У мене якихось траблів з цим тестом не було. Тож і дивно, якщо потужності БЖ не вистачає, то чому не вистачає при завантаженні компа, якщо при цьому великих навантажень нема, а саме коли на БЖ велике навантаження, то він не відмовляє.
Також у мене була тоді відяха RX 580, тож я пару раз перемикався на неї і врешті перейшов на неї, коли RX 6800 відмовила остаточно. Один раз чисто випадково провтикав і забув під'єднати до RX 580 кабелі з додатковим живленням. Що цікаво ефект був той самий - Вінда завантажилася, але зображення на екран не вивело. Вимкнув комп, під'єднав відяху як слід і RX 580 звісно зразу запрацювала як слід.
Відніс RX 6800 у Києві в сервісний центр, який поміж іншого займається професійним ремонтом відях, думав, що можливо відвал чипу на старій відясі після майнінгу чи щось інше не контачить всередині.
У сервісному центрі підключили мою відяху - вентилятори працюють, зображення нема. Тоді вони помітили, що перемикач між двома біосами знаходиться не в крайній лівій чи правій позиції, а посередині. Вони перемкнули і після цього відяха в них стала виводити зображення як потрібно. Вони потестили, більше проблема з відсутністю зображення не з'являлася, тож мені повідомили, що проблема швидш за все була в цьому перемикачеві біосів відяхи, що він стояв у неправильному положенні. От такий я ламер, що не здогадався звернути на це уваги.

Комп у мене дуже великий і тяжкий, тож я знову відвіз на діагностику саму лише відеокарту в той самий сервісний центр, і через місяць вони мені сказали, що багато раз тестили, але в них відяха працює норм і проблема не виявляється. Тож кажуть, що швидш за все проблема з моїм БЖ і він таки не тягне. І при навантаженні з часом БЖ стають працювати гірше, тому типу раніше працювало а зараз врешті-решт перестало. Між іншим з RX 580 8 Гб теж одного єдиного разу зловив трабл. Я вставив відяху, завантажив комп, видалив старий відеодрайвер через DDU, натиснув перезавантажити, щоб встановити новий відеодрайвер і після перезавантаження зображення на екрані не з'явилося, хоч я і чекав. Перезавантажив комп, зображення з'явилося, я встановив драйвер і з тих пір більше місяця сиджу на RX 580 з БЖ Corsair RM650x поки без траблів.
Я і так давно хотів купити сучасний потужний БЖ з підтримкою роз'єму 12VHPWR, щоб у випадку чого до нього можна було під'єднати сучасну ще більш потужну відяху. Тож я купив БЖ be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338) теж з гарантією на 10 років, але поки що не забрав відяху з сервісцентру і ще не спробував підключити відяху через новий БЖ. Мені стрьомно самому перевстановлювати кулер Noctua NH-D15S і мастити проц термопастою, а системник перевозити дуже тяжкий.
Як підключу відяху через новий БЖ, то обов'язково напишу, чи вирішилась проблема і дійсно винен БЖ Corsair RM650x, який не тягне відяху, чи проблема в чомусь іншому.