Нові землетруси порушили роботу заводів TSMC

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
KimRomik
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Нові землетруси порушили роботу заводів TSMC

Ну все, я пішов скупати залізо...
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Прогноз: "Будеттолькодорожать!" Ещё братушки освободители с материкового Китая нападут, закидают бомбами, заровняют танками, и о новой видеокарте или процессоре можно будет только помечтать.
Crossbow
Member

Повідомлення

навіть коментувати вже лінь подібні новини.
Dilfin
Member

Повідомлення

І знов, і знов, і знов - рай для бариг і спекулянтів...
vmsolver
Member

Повідомлення

Планете нужен пластик дорогие чипы.
Hotspur
Member

Повідомлення

я чекав коли ж буде напад годзіли :rotate: :beer:
Steelmax
Member

Повідомлення

Компания X из-за события Y повысила цены на Z. :learn:
MetalistForever
Member

Повідомлення

n+gibat[]r: 24.04.2024 14:38 Прогноз: "Будеттолькодорожать!" Ещё братушки освободители с материкового Китая нападут, закидают бомбами, заровняют танками, и о новой видеокарте или процессоре можно будет только помечтать.
Забыли о Samsung Semiconductor
Stalker22
Member

Повідомлення

Китайся землетруси мутять...
Микита
Junior

Повідомлення

KimRomik: 24.04.2024 14:37 Предлагаю обсудить Нові землетруси порушили роботу заводів TSMC

Зачем оно тебе. Может скоро будет считаться устаревшим, а все эти оверклокинги забудут и будут сидеть в очках виртуальной реальности. Кто его знает.
Adamantium
Ghost

Повідомлення

как-то странно много страдает монополист TSMC...весь такой бедный и несчастный :think:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Землетрусів останні декілька діб там дійсно багато магнітудою 4,5 - 6. В середньому 5,2 - 5,4 бали.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Crossbow: 24.04.2024 14:44 навіть коментувати вже лінь подібні новини.
>залишає комент
Adamantium
Ghost

Повідомлення

Hotspur: 24.04.2024 16:08 я чекав коли ж буде напад годзіли :rotate: :beer:
зеленая Годзилла щас немного не там (хотя обидно Годзиллу сравнивать с этими...) :mad:
Gelonyrum
Member

Повідомлення

n+gibat[]r: 24.04.2024 14:38 и о новой видеокарте или процессоре можно будет только помечтать.
А старі відкиснуть тупо через криві дефолтні налаштування від виробників материнок) :gigi:
rjavyi_pastor
Member

Повідомлення

Gelonyrum: 24.04.2024 20:08
n+gibat[]r: 24.04.2024 14:38 и о новой видеокарте или процессоре можно будет только помечтать.
А старі відкиснуть тупо через криві дефолтні налаштування від виробників материнок) :gigi:
теперішні ноути з постійним нагрівом до 90 через те що користувачі, бачте, не хотять щоб було чутно вентилятори це прям уф
Polyaan
Member

Повідомлення

KimRomik: 24.04.2024 14:37 Предлагаю обсудить Нові землетруси порушили роботу заводів TSMC

Тоже так думал на днях, но потом посмотрел про правдивые анонсы(вбросы) супер производительности новых арм и риск процессоров и немного призадумался. Теперь в планах сидеть до ddr 6 на am4, и ждать что выгоднее. Может там условный новый снеп, или упаси Господи риск процессор закопает традиционную архитектуру. Вообще по теме, сегодня смотрел аналитику американцев, они в шоке, что не смотря на санкции, Китай за последние полгода сильно нарастил, вдумайтесь, ЭКСПОРТ своих чипов, в том числе на РИСК архитектуре или как ее там и произошло небольшое падение стоимости акций нвидии и иже с ними.
Сложно , надо смотреть, ждать, обновлять по необходимости, думать.
П.С. прицепом посмотрел выводы Швейцарии по авто Китая, и они такие, что или жессссткииене сссанкции, или Китай через пару лет похоронит всех. :-/
Kassatka
Member

Повідомлення

Я якраз нещодавно нарешті купив у сіровозів ще один HDD на 22 Тб (Seagate IronWolf Pro) для торентів, другий такий же купив ще влітку по гарній знижці з NewEgg за допомогою фірми, що займається зарубіжними доставками. Поки що обидва HDD не розпаковував, не доходять руки, роботу треба робити терміново в тому числі вдома, ще й город додався.
А ще я думав, що колись зберу ретро-комп на Ivy Bridge під старі ігри на Win XP/Win 7. Виявилося, що на нинішньому компі я мало того, що не можу юзати деякі старі ігри, що йдуть лише під XP або 7, але й збірник ігор про Масяню, який чудово працював на Win 10, коли в мене стояли HD 7750 або GTX 960, з нинішньою RX 6800 лагає графіка. :mad: :tomat: Підозрюю, що таких старих ігор, що лагають на RX 6800, буде куди більше, просто я поки мало що запускав на цій відясі. Цей ретро-комп міг ще довго чекати, але після першої новини про землетрус вирішив поспішити й придбав б/в материнку на Z77 та проц i7-3770 у магазі б/в товарів з 3-місячною гарантією, а також у сіровозів купив оперативку 4x8 Гб DDR3-2400, а відяха GTX 960 4 Гб, HDD, новий нерозкритий кулер, корпус вже 2,5 років чекали без діла (відяха з літа). Зібрав комп, лише оперативка на рідних XMP-профілях не завелася на 2400, навіть якщо два модулі ж 4 залишити, хоча материнка до DDR3-2400 в характеристиках підтримує, тож щоб не сидіти на JEDEC 1600 я залишив профіль XMP, а частоту понизив з 2400 до 2200, тоді завелася. Звичайна 2x4 Гб DDR3-1600 дала в індексі продуктивності Win 7 7,7 папуг, оверклокерська 4x8 Гб DDR3-2400 в режимі JEDEC 1600 - 7,8 папуг, а на частоті 2200 - максимальні 7,9 папуг :super: . Проц 7,8 папуг з 7,9 (але K-проц я принципово не хотів, щоб не нарватися на деградований замучений оверклокінгом), а відяха максимальні 7,9 папуг як в 2D, так і в 3D режимі, лише HDD 5,9 папуг. Тож можна вважати, що топовий комп не лише під XP, але й під Win 7, ну й під Win 10 також можна використовувати, якщо треба з GTX 960 а не з вередливими перебірливими до ігор сучасними відяхами.
спойлер
Просидів позаминулі вихідні за експериментами зі встановленнями ОС та драйверів під цей ретро-комп, виявилося що одна з найулюбленіших ігор "Space Clash: The Last Frontier / Космические войны: Последний рубеж", яка випускалася в 1999 на DirectX 7 під Win 9X, завжди не повністю функціонувала на Win XP, ала чудово працювала на Win 7. На цей раз на Win 7 запустилася, але зображення показувала чорно-біле з жахливими артефактами й ніякі режими сумісності не допомагали. При цьому на Win XP зараз нормальне зображення, але на XP у цієї гри проблеми з запуском космічної кампанії. Тобто відяха GTX 960 гру підтримує, але якісь софтові проблеми на Win 7. Почав переставляти драйвери на більш ранні, виявилося, що на двох різних драйверах 2021 року зображення чорно-біле з артефактами, а на драйверах 2016 року (та сама версія 368.81, яка остання для XP, але скачана як для Win 7 x64) зображення нормальне й гра повністю працює. :jump: Якого біса Хуанг псує у драйверах те, що у попередніх версіях працювало :mad: :dispute: :horror: , не стикався з таким раніше. Проміжні драйвери між 2016 та 2021 роком поки не пробував. Ще в мене не вийшло змусити працювати звук у Win XP по HDMI, колись давно в мене такі проблеми теж були, що змушений був користуватися колонками, одного разу сталося чудо й таки запрацювало, але на цей раз повторити чудо не вийшло, тож паралельно підключив ще одним HDMI-кабелем через перехідник VGAtoHDMI зі звуком 3,5 jack, а його до відяхи в свою чергу перехідником DVI-I_to_VGA. Причому гра на Win 7 працює лише через ці перехідники, а якщо запускати на дисплеї прямий HDMI то з часом видає помилку.
Звісно, в жодну ж цих ігор пограти на ретро-компі поки руки не дійшли :) , бо типу дуже зайнятий, часу вистачило лише на експерименти з інсталяціями.

Коротше ось до яких наслідків у мене призвів цей попередній землетрус на Тайвані. :) Думав, що якщо нове залізо подорожчає, то старе теж може почати дорожчати. Ну і материнку знайшов вдалу у хорошому магазі, не хотів проґавити, бо вони в Україні зараз рідкісні на б/в ринку. Наче всього запасся, тепер можна й у епоху чергових катаклізмів переходити. Ще залишилося хіба навушники і один корпусний кулер прикупити, але навряд це буде проблемою. А так ніби нарешті все є, що хотів, з залізяччя.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Хаха, тайванські олігархи думали що складати яйця в одну корзину можна безкінечно :gigi:
Недавно читав що основним тормозом навіть не перенесення повністю, а лише паралельне відкриття заводів в Штатах/Європі/Японії, був основний радник TSMC, її колишній бос (в азії дуже важлива патріархальна система). І це при тому що проблема вже навіть не в тому що Китай нападе, а що сам Захід своїми розробками починає диктувати умови - вже нікому неважлива дешевизна виробництва, якщо за готовим прискорювачем стоїть черга на пару років і готові вже викинути по 30-100к євро/шт. В такому випадку всі хто може самі набудують собі заводів і не будуть ризикувати залишитись в камяному віці або йти на поклін до азіатів.
до 30 року приріст ВВП від ШІ буде +15 трильйонів євро, і це без Китаю і т.п., очевидно. А далі ШІ стане основою промисловості як свого часу паровий двигун, електрика, ... компютери..
AssayMAS
Member

Повідомлення

ronemun: 24.04.2024 23:48до 30 року приріст ВВП від ШІ буде +15 трильйонів євро
вот когда сделают реальный ИИ тогда и будешь считать деньги. ИИ это способность создать новое - того чего нет, а не из 10 000 входных данных нагенерить 10 001.
пока недо ИИ что можно на ПК развернуть за прайс малый может картинки рисовать и лица в роликах менять и то надо мясного мешка что бы отобрал годноту и пнул в нужную сторону... да труд художника сто крат ускорился - но без мясного мешка ИИ годноту не сделает
Гугл чето по ИИ знает и пользует но молчит... наверное что бы не плодить конкурентов.
я как то заморочился и посчитал что чтобы создать ИИ превосходящий пик формы в интеллектуальной мощи ОДНОГО человека надо вычислительные машины сто лет еще такими темпами выпускать... это я брал что один нейрон смоделировать надо пень третий и парой сот МБ памяти.
Так что ИИ - на примере робота водителя "не работоспособны" в реальном мире и постоянно лажают...
Вот как смогут ИИ машину водить "лучше мясного мешка" так сразу и поверю в ИИ. а то получаем сейчас подлог - несколько футбольных полей серверов управляют ОДНОЙ машиной на очень низко скорости (до 30км в час) и успехи посредственные. А в новостях прорыв за прорывом.
Відповісти