Покоління Zen. Розгін, охолодження та пошук стабільної роботи АМ4-платформи

Куратор теми: 1usmus
Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
1usmus
Member

Повідомлення

В данной теме обсуждаются CPU линейки AMD Ryzen 1X00-3Х00!
DDR4 и Ryzen. Нюансы настройки и разгона памяти на платформе AMD AM4
DDR4 и Ryzen. Нюансы настройки и разгона памяти на платформе AMD AM4
Windows 1903: новый планировщик? буст производительности?
вся правда без регистрации и смс
Гайд по разгону ОЗУ на процессорах семейства Ryzen:
В процессе :)
Разумные пределы частот для ZEN 1 и ZEN+:
Начнем с того, что зависимость частоты от напряжения не является линейной функцией.То-есть наступает момент, когда с последующими 50 или 100Мгц мы можем получить 50 или даже 70Вт дополнительно тепла. На следующей картинке изображена зависимость потребления от частоты.
Зображення
В большинстве разумный разгон для пколений ZEN 1 и ZEN+ будет выглядеть следующим образом:
ZEN 1 от 3700 до 3800Мгц , ZEN + от 3800 до 4000Мгц.
Чем обусловлена эта разница? техпроцессом. Пример сравнение ZEN 1 и ZEN+ ниже.
Зображення
Почему процессор не гонится дальше:
Многие из вас сталкивались с проблемой, когда процессор с определенным разгоном работает в одних задачах,но не работает в других.Вроде и напряжение небольшое,но что-то не дает ему быть "стабильным".
Ваш процессор состоит из чиплетов (CCD), чиплет состоит из комплексов (ССX), которые в свою очередь состоят из ядер (обычно это 4 ядра).
Ввиду того что не бывает двух кремневых изделий с идентичными вольт-частотными характеристиками возникает ситуация, когда некоторым ядрам напряжения уже достаточно, а другим очень мало. В таких случаях дабы достичь желаемой частоты вам придется изрядно навалить напряжения, что приведет к существенному росту TDP либо дочитать эту статью до конца. Пример, удачное и худшее ядро на 2700Х
+.png
-.png
для одинаковой частоты, а если быть точным 4,35ггц самому удачному ядру потребуется 1,35в, а худшему 1,45. Разница в 0,1в, что уже много.
Что же делать? спуститься на 100мгц ниже. На 4,25ггц картина может кардинально изменится и разница будет составлять, к примеру 0,05 вольт.
Как правильно выставить напряжение для процесса (разгон):
0) имеем всю систему в авто (дефолте)
1) выбрали например частоту 3,8 (множитель 38) для разгона
2) подбираем напряжение на процессор минимальное с которым система запустится в виндовс, крутим CPU Core Voltage точка отсчета для 3,8Ггц у нас 1,28V для Ryzen GEN 1 , и 1,15 V для Ryzen GEN +
3) если получили старт успешный виндовса возвращающемся в биос, переключаемся с CPU Load-line Calibration [auto] в CPU Load-line Calibration [Level 2] загружаемся в виндовс и делаем прогон теста LINX и скорее всего ловим BSOD или Black Screen. Обратите внимание , что у некоторых фирм, таких как MSI LLC нумеруется в обратную сторону, LLC 1 будет давать компенсацию больше чем LLC2
4) возвращаемся в биос ,добавляем шаг на LLC и оно выглядит уже как CPU Load-line Calibration [Level 3] заходим в виндовс и запускаем LINX и скорее всего ловим варианые стопы или невязки
5) снова идем в биос и наращиваем на 1 шаг наверх теперь наше напряжение CPU Core Voltage плюсиком на клавиатуре, заходим в виндовс, тестим LINX
6) если не помогло избавиться от невязок/стопов в пункте 5, повторяем его еще раз процедуру (добавляем еще напряжение CPU Core Voltage на шаг наверх )

таким образом мы настраиваем Idle напряжение и оставляем наши позитивные/негативные пики создаваемые LLC в пределах нормы, чтоб не вызвать перевольтаж при падении нагрузки и черный экран в простое
Максимально допустимые температуры/напряжения:

Код: Виділити все

CPU Core Voltage (SVI2 TFN): 1.15-1.4 / 1.475 
vSOC: 1.025-1.1 / 1.2
vDRAM: 1.35-1.45 / 1.5
1.8V PLL: 1.6-1.8 / 2.1
1.05 SB: 1.05 / 1.2
1.8 Standby: 1.6-1.8 / 2.1
2.5 SB: 2.5 / 2.8
Tdie  °C: < 70-75 / 85
VRM °C: < 70 / 100
PCH Diode °C: < 70 / 80
DRAM °C: < 52 / 58
Полезный софт:
AMD Ryzen Master
DRAM Calculator for Ryzen 1.5.1
Отключение Spectre & Meltdown
RTC 1.05
TM 5 0.12
TM 5 0.12 1usmus V3 config
WinTimerTester 1.1
GSAT - Google stressapp test
LinX v0.7.0 от Anchoret
CPU-Z
HWiNFO - Hardware Information, Analysis and Monitoring Tools
Prime95
ASUS ZenStates 0.2.2 (только для плат Asus на AM4)
Что необходимо чтоб работал Windows 7 со всеми поколениями райзен?
Скачать Windows USB Installation Tool и пропатчить установщик Win7, на предмет работы USB портов.
Либо решение номер 2
Интересные материалы нашего сайта
Разгон и сравнение процессоров. Часть I: решения от AMD — Ryzen 7, Ryzen 5, Ryzen 3, а также FX-6100
Разгон и сравнение процессоров. Часть III: большое игровое тестирование решений AMD и Intel
AMD APU Raven Ridge. Изучение разгонного потенциала и быстродействия Ryzen 5 2400G и Ryzen 3 2200G
Изучение разгонного потенциала пяти экземпляров Ryzen 5 2400G
Pinnacle Ridge — обновлённое семейство процессоров AMD Ryzen. Изучение разгонного потенциала и быстродействия на примере Ryzen 7 2700
Разгон процессора AMD Athlon 200GE. Пробуждение силы
Флуд и оффтоп даже под тэгом /офф или /спойлер - награждается ЖК, как и ответы на сообщения, его содержащие. Краткие правила темы. Увидели сообщение, нарушающее правила - просто жмите "Пожаловаться на сообщение": отвечать на такие посты не нужно!
Востаннє редагувалось 11.08.2019 18:24 користувачем 1usmus, всього редагувалось 26 разів.
Anytime
Member

Повідомлення

Доброго дня. Є робоча машинка на r5 2600, стоїть зафіксована 3.8ГГц 1.18В. Раніше не звертав увагу на момент, що напруга в простої не спадає. AMD CnQ увімкнена, частоти до 1,5ГГц скидає. С-state пробував увімкнути, але результату не дало. Пам'ятаю давненько на очі попадало обговорення, що при ручному виставленні напруги вона буде постійно такою. Чисто цікаво це так, чи щось в налаштуваннях біосу пропускаю.
Melofon
Member

Повідомлення

Anytime

Так и должно быть при ручном вольтаже, в автомате может на 1-2 ватта будет меньше кушать (что не факт) т.к. там и вольтаж будет н же падать, но в нагрузке будет точно больше потреблять бо авто вольтаж всегда больше чем нужно стоит, я бы на вашем месте не парился и оставил всё как есть
Anytime
Member

Повідомлення

Melofon: 11.03.2024 17:02 Anytime
Так и должно быть при ручном вольтаже, в автомате может на 1-2 ватта будет меньше кушать (что не факт) т.к. там и вольтаж будет н же падать, но в нагрузке будет точно больше потреблять бо авто вольтаж всегда больше чем нужно стоит, я бы на вашем месте не парился и оставил всё как есть
Та просто цікаво стало, чи не пропустив щось в біосі, щоб при вручну виставленій напрузі в простої також падала, як при авто. В авто спадає до 0,7-0,8В, а при бусті до штатних 3,9ГГц на кілька ядер стрибає до ~1,33, при мультипоточному навантаженні синтетикою CB по всім ядрам ~3,6ГГц при ~1,13В (по HWinfo). 3.8ГГц при 1.18В за 200 МГц трохи більше споживання, хоча не те щоб відчутна прибавка швидкодії :) (а в однопотоці -100МГц), пам'ять на перших zen/zen+ трохи більше дає.
Vinzy
Member

Повідомлення

Подскажите. R5 5600 (не Х) норм будет чувствовать себя с 4мя плашками памяти или лучше оставить две.
Читал мол некоторые процы хуже работают с 4мя плашками. Думал сделать 64гб и вот думаю докупить две по 16гб или просто купить 2 новые по 32гб
AlexKuzovkov
Member

Повідомлення

Vinzy: 15.03.2024 14:35 Подскажите. R5 5600 (не Х) норм будет чувствовать себя с 4мя плашками памяти или лучше оставить две.
Читал мол некоторые процы хуже работают с 4мя плашками. Думал сделать 64гб и вот думаю докупить две по 16гб или просто купить 2 новые по 32гб
2*32
Alex_Lord
Member

Повідомлення

Всех приветствую,видел в продаже Ryzen 7 5750G,насколько он лучше-хуже 7 5700G
Melofon
Member

Повідомлення

Alex_Lord

Не на сколько, у меня такой, это полный аналог 5700G, только имеет разлоченные аппаратные защиты которые для обычного пользователя не нужны.
Вадим_М
Member

Повідомлення

Доброго дня усім. Вирішив замінити свій 2700Х на 3900Х. Чисто по принципу для більшості задач і 2700Х хватало з головою. Але поки є хвилинка і трохи грошей, то апгрейданутись наскільки дозволяє АМ-4. Але потім усвідомив, що можна уже іди до кінця (ну майже) і брати 5900Х. Типу ціна питання зайва півторашка. А по продуктивності він значно потужніший.
Просто не впевнений наскільки це хороше рішення. Чи залізо решта пасує? І чи взагалі 5900Х вартий? 3900Х був флагманом, як я збирав свою систему. То тоді усі в захваті були. А як вийшов 5900Х, то я уже особливо не читав форуми.
Материнка у мене Asus Prime X470-PRO. Ставити звичайно збираюсь з андервольтом. Можливо трохи, без особливої втрати продуктивності. Можливо суттєвіше. З втратою продуктивності, а щоб не спалити ВРМ (мені все рівно те, що пропонує і 3900Х, і 5900Х, зараз не потрібно). Оперативка 32Г Crusial Balistix DDR4 3200 - 32Г. Відеокарту також заодно планую скинути 1060 і взяти щось від 3060 12Г до 3080 (ще не визначився). Кулер збираюсь ставити Darck Rock 4 або 4 Pro. БЖ також Be! Quite якийсь на 750-800 Ватт. Типу System Power 10 / Straight Power 11.
Якось. Можливо це повна маячня. Бо останні пару років, а особливо останні півроку, типи питаннями дуже мало цікавився
Pathfinder
Member
Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера

Повідомлення

Вадим_М
Дивлячись які потреби у Вас. Загалом 5900 в усьому кращій, чиста продуктивність, продуктивність однопоточна, робота з пам'яттю, енерго споживання в простої і звичайному навантаженні. В бусті буде брати більше. Краще реагуватиме на курву і ПБО.
Andikho
Member

Повідомлення

Вадим_М
У мене 5900х стояв взагалі в b450f, на якій живлення +/- таке ж саме і проблем не було.
5900х однозначно вартий переплатити, бо він швидший і при цьому споживає менше енергії. Андервольт на ньому радше додасть швидкодії, тому що за стокових налаштувань (це 105 Вт ліміту) він дуже сильно задушений, а якщо дати йому більше тдп в ліміти, то там кочегарка починається. У мене був один з перших - при андервольті до -0,125 В продуктивність зростала, думаю на новіших ревізіях цей показник може бути навіть краще.
Під Д15 стояв у мене на -0,125В і ліміті тдп 160 Вт і штатними лімітами TDC/EDC - температури навіть лінксі були до 85 (правда цей режим був уже на b550e). Стокові параметри, навіть без андервольта спокійно тягнула b450f. З андервольтом, також - стокові ліміти і все було ок.
Вадим_М
Member

Повідомлення

Andikho: 07.04.2024 11:13 Вадим_М
У мене 5900х стояв взагалі в b450f, на якій живлення +/- таке ж саме і проблем не було.
5900х однозначно вартий переплатити, бо він швидший і при цьому споживає менше енергії. Андервольт на ньому радше додасть швидкодії, тому що за стокових налаштувань (це 105 Вт ліміту) він дуже сильно задушений, а якщо дати йому більше тдп в ліміти, то там кочегарка починається. У мене був один з перших - при андервольті до -0,125 В продуктивність зростала, думаю на новіших ревізіях цей показник може бути навіть краще.
Під Д15 стояв у мене на -0,125В і ліміті тдп 160 Вт і штатними лімітами TDC/EDC - температури навіть лінксі були до 85 (правда цей режим був уже на b550e). Стокові параметри, навіть без андервольта спокійно тягнула b450f. З андервольтом, також - стокові ліміти і все було ок.
Ну так. Я не дуже експерт, але як брав свій 2700Х, то перечитав купа всього і плюс практичним шляхом дійшов, шо амдешники в стоку його прям виставляють, шоб він шурував, скіки може. І він грівся, як скотина. Уже і пасту перемазував, і кулер думав міняти. А потім просто як останній крок скинув також трохи напруги, і все стало по феншую. Температури залізли в простої нижче 40. І продуктивність також трохи виросла. Так що я так зрозумів до краю АМ-4 мало що змінилося ))

Відправлено через 14 хвилин 6 секунд:
Pathfinder: 07.04.2024 11:05 Вадим_М
Дивлячись які потреби у Вас. Загалом 5900 в усьому кращій, чиста продуктивність, продуктивність однопоточна, робота з пам'яттю, енерго споживання в простої і звичайному навантаженні. В бусті буде брати більше. Краще реагуватиме на курву і ПБО.
Ну в принципі задачі в основному офісно/домашні. Плюс зрідка забавки. Плюс коли роблю собі ремонт (чисто для себе), то у 3Д Максі накидую +/- дизайн, шоб орінтуватись, що пасує, що ні. Але там до рендеру діло рідко коли доходить, щоб задіяти проц на 100%. В основному досить перегляду на льоту. А це в основному відяха. Це раз. А два - ремонт дуже болісний процесс, щоб часто його запускати ))
А однопотік кращий - це однозначно плюс. Бо свого часу межувався 3600 чи 2700Х. І таки взяв 2700Х, бо він "кращий для робочих задач". Я ж не розумів тоді, що це не ті робочі задачі, шо по офісу. Там просто немає де багатопотік розкочегарити ))) І 3600 з меншим числом потоків, але швидший в однопотоці кращий, як для ігор, так і для пересічного користування.
Але знову ж, я рідко коли бачив, щоб мій 2700Х на 30% завантажувася. В основному це 10-. Просто уже беру кращу відяху, то і проц треба, щоб її розкривав. І уже немає сенсу зупинятись на півдороги. Брати якмйсь 3800 чи 5700. Уже ніхто не буде міняти систему, поки АМ-4 стане зовсім неактуальною. То уже по максимуму втулити, щоб довше протягнути до апгрейду.
Steelmax
Member

Повідомлення

Вадим_М
Если задачи домашние без напрягов, то зачем 5900х? Лайтовый 5700х и остаток на ВК пожирнее. Если планы вот прям досидеть на am4, то смысла брать Zen 2 нет.

С игорями акцент уже меняется, но не намного.
l-m
Member

Повідомлення

Вадим_М
враховуючи ваші потреби цілком можна зекономити та взяти якийсь 8-ядерник на Зен3 - https://hotline.ua/ua/computer/processo ... 23-645373/
Інколи це буде навіть швидше за 5900Х внаслідок того що там один CCX замість двох, та на ньому 8 ядер, а не по 6 як у 5900Х.
Вадим_М
Member

Повідомлення

Steelmax: 07.04.2024 12:37домашние
l-m
Та Ваша правда. Кажу, і 2700х вистачало з головою. Але в принципі задачі не зовсім домашні - розробка. В основному код, той самий текст. Але в перспективі зараз таки потрібно якісь серверу розгортати, всяке таке. Ну і плюс розробники софта зараз взагалі забили на оптимізацію. Плюс онлайн додатки всю обробку викидають в браузер. Типу 5900Х вроді і не завадить. Хоча насправді більш виважений підхід - взяти простіший проц, а на ті гроші відяху якусь потужнішу ))
akr
Member

Повідомлення

5700x в простої їсть 40ватт, це ок для нього? бо якось забагато..
курва -23, +200гц
пам'ять 1.38в
більше нічого не чіпав по вольтажах
Grava
Member

Повідомлення

akr
Це "особливість" райзенів, не тільки 5700х.
motor4ik
Junior

Повідомлення

akr: 16.04.2024 19:12 5700x в простої їсть 40ватт, це ок для нього? бо якось забагато..
курва -23, +200гц
пам'ять 1.38в
Тільки що вставив новий собі, теж офігів. До цього був 5600g, 10-15 в простої, а тут 30-40. Думав що з моїм щось не то.
akr
Member

Повідомлення

motor4ik: 16.04.2024 21:33
akr: 16.04.2024 19:12 5700x в простої їсть 40ватт, це ок для нього? бо якось забагато..
курва -23, +200гц
пам'ять 1.38в
Тільки що вставив новий собі, теж офігів. До цього був 5600g, 10-15 в простої, а тут 30-40. Думав що з моїм щось не то.
при тому що максимальне споживання 75вт
в мене вище 57 градусів темп не росте
навіть при повному скиданні до заводських біоса, з 2400 частотою пам'яті, курвой -30, -0.012в на проце - споживання становить 25вт, але будь яке втручання, типо браузера одразу піднімає до 40. Тобто варіанта малопродуктивного, але энергоэффективного немає
motor4ik
Junior

Повідомлення

akr
Я так поняв це його нормальна робота. Доречі в мене теж він гріється менше ніж грівся 5600g при Макс навантаженні, що досить дивно).

Зараз в мене курв -30, в простої 33-35 ват. Озу 3600.
Melofon
Member

Повідомлення

motor4ik

У меня райзен 5750g в простое 10-15 ватт, иногда подскакивает до 20-ти.
Відповісти