Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
DuckRider
Member

Повідомлення

Grava: 05.03.2024 07:46
LevkoMorj: 03.03.2024 21:55контроль качества как у Нокты
Вчора приїхали нові nf-p14s redux, сиджу радію що віддав майже 1.5к грн за два, а один стукає на малих обертах в залежності від настрою.
А якщо відгуки почитати, то виявляється що я не один такий.
А сфоткай ззаду кулер. Які оберти при сторонніх звуках? Модель 1200 чи 1500?
Grava
Member

Повідомлення

DuckRider
Оберти були 550, модель 1500. Якщо через фан контрол зупинити (виставити оберти 0%) і знову на 550 - могло стати нормально. Фотку сможу завтра, бо замовив ще пару sw4, завтра приїдуть тоді буду розбирати пк (ніколи не було be quiet, подивитися що воно таке :D ).
DuckRider
Member

Повідомлення

Grava: 05.03.2024 14:36 DuckRider
Оберти були 550, модель 1500. Якщо через фан контрол зупинити (виставити оберти 0%) і знову на 550 - могло стати нормально. Фотку сможу завтра, бо замовив ще пару sw4, завтра приїдуть тоді буду розбирати пк (ніколи не було be quiet, подивитися що воно таке :D ).
А це у кейсі чи без нього також шум є? Якщо у кейсі, то можливо це якийсь резонанс. Що до обертів, зупинку через нестачу живлення тоді відкидаємо, вони десь на 25-30% повинні нормально себе почувати, а 550 - це більше 30%.
Підключення напряму чи в якийсь хаб чи розгалужувач? Зміна пвм на ДС якщо підключення напряму в материнку ніяк не впливає на ситуацію?
Grava
Member

Повідомлення

DuckRider
Без кейсу також шумить. Хоча "стук" це не правильно буде, шурхотіння якщо точно.
Звук:
спойлер
https://drive.google.com/file/d/16ZdaIs ... sp=sharing
другий вентилятор
спойлер
https://drive.google.com/file/d/16adejk ... sp=sharing
Підключено напряму, пвм пробував міняти на дс, але 34% дс це 650 обертів, 33% це 450 та починаєтьбся саме стук з періодичністю меньше секунди :spy: нижче зупиняється. Шум з'являється раптово, може раптово зникнути. Як на мене, деякі його навіть не почують на фоні іншого. Не для того я збирав тиху систему без хдд щоб цей раптовий шурхіт слухати, але відправляти по гарантії 99% нічого не почують.
А сфоткай ззаду кулер
спойлер
https://photos.app.goo.gl/6u3ySFphHjhJLW1D8
DuckRider
Member

Повідомлення

Grava: 05.03.2024 19:10 DuckRider
Без кейсу також шумить. Хоча "стук" це не правильно буде, шурхотіння якщо точно.
Звук:
спойлер
другий вентилятор
спойлер
Підключено напряму, пвм пробував міняти на дс, але 34% дс це 650 обертів, 33% це 450 та починаєтьбся саме стук з періодичністю меньше секунди :spy: нижче зупиняється. Шум з'являється раптово, може раптово зникнути. Як на мене, деякі його навіть не почують на фоні іншого. Не для того я збирав тиху систему без хдд щоб цей раптовий шурхіт слухати, але відправляти по гарантії 99% нічого не почують.
А сфоткай ззаду кулер
спойлер
34 дс повинно бути 510 обертів, десь хтось бреше, або мотор, або порт на материнці. А другий п14 в цьому порту нормально працює? По фото нічого не побачив, звичайний п14 як і кілька років тому :dontknow:
oversteve
Member

Повідомлення

Звук:
спойлер
другий вентилятор
спойлер
А сфоткай ззаду кулер
спойлер
воно шурхотить на самих мінімальних обертах чи можна виставити ще менше і буде ок?
DuckRider
Member

Повідомлення

oversteve: 05.03.2024 20:23
Звук:
спойлер
другий вентилятор
спойлер
спойлер
воно шурхотить на самих мінімальних обертах чи можна виставити ще менше і буде ок?
Виглядає так, наче в нього мотор зупиняється і стартує знов, тобто взагалі не вистачає живлення
oversteve
Member

Повідомлення

DuckRider: 05.03.2024 20:29
oversteve: 05.03.2024 20:23
Виглядає так, наче в нього мотор зупиняється і стартує знов, тобто взагалі не вистачає живлення
ну от це цілком звичне явище на "дешевих" вентиляторах, скорше за все ці постукування це старт/стоп мотору, коли він знаходиться на межі і не може роздуплитися
Kosdnepr
Member

Повідомлення

Grava: 05.03.2024 19:10 Не для того я збирав тиху систему без хдд щоб цей раптовий шурхіт слухати, але відправляти по гарантії 99% нічого не почують.
В мене був схожий досвід з NF-A14 FLX, один з двох куплених вентиляторів відразу ж почав постукувати. Пару днів переписки з RMA Noctua, і вони мені вислали заміну (при чому помилково вислали 2 вентилятори замість 1). За тиждень-два, поки ті їхали, стукіт у вентилятора пройшов. Але навіть на мінімальних ~600 обертах було виразно чути гудіння моторчику вентилятора. Не шум потоку повітря, а саме гудіння.
Миритися з цим не став, проблему шуму було повністю вирішено заміною на bq Silent Wings 3. Для мене це найкращий корпусний вентилятор.
LevkoMorj
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 05.03.2024 23:21
Grava: 05.03.2024 19:10 Не для того я збирав тиху систему без хдд щоб цей раптовий шурхіт слухати, але відправляти по гарантії 99% нічого не почують.
В мене був схожий досвід з NF-A14 FLX, один з двох куплених вентиляторів відразу ж почав постукувати. Пару днів переписки з RMA Noctua, і вони мені вислали заміну (при чому помилково вислали 2 вентилятори замість 1). За тиждень-два, поки ті їхали, стукіт у вентилятора пройшов. Але навіть на мінімальних ~600 обертах було виразно чути гудіння моторчику вентилятора. Не шум потоку повітря, а саме гудіння.
Миритися з цим не став, проблему шуму було повністю вирішено заміною на bq Silent Wings 3. Для мене це найкращий корпусний вентилятор.
У меня другой опыт был. На Silent Wings 3 движок жужал сверчком. Купил Noctua NF a14 pwm и норм
AndP
Member

Повідомлення

Kosdnepr
LevkoMorj

мораль - покупайте Lian Li :lol:
Grava
Member

Повідомлення

DuckRider: 05.03.2024 20:29Виглядає так, наче в нього мотор зупиняється і стартує знов, тобто взагалі не вистачає живлення
Приїхали sw4, витягнув обидва noctua, вже думав пакувати відправити по гарантії. Переплутав де який, підключив до бп 5в та почав слухати - обидва нормально працюють, ніяких зайвих звуків. :D Поставив на верх пк на витяг - тиша. Продовжую спостереження :lol:
DuckRider
Member

Повідомлення

Grava: 07.03.2024 09:02
DuckRider: 05.03.2024 20:29Виглядає так, наче в нього мотор зупиняється і стартує знов, тобто взагалі не вистачає живлення
Приїхали sw4, витягнув обидва noctua, вже думав пакувати відправити по гарантії. Переплутав де який, підключив до бп 5в та почав слухати - обидва нормально працюють, ніяких зайвих звуків. :D Поставив на верх пк на витяг - тиша. Продовжую спостереження :lol:
Попробуй потом хаб с доп питанием от 12в и сигналом пвм от матери. Возможно вопрос действительно в этом.
Как тебе бикваеты?
oversteve
Member

Повідомлення

Grava: 07.03.2024 09:02
якщо маєте понижайку напруги, то можете спробувати підключити до неї і поступово повільно скручувати напругу, якщо в якийсь момент почне постукувати, а потім виключиться, то це і є той стан на межі, коли мотор не може роздуплитися і це в принципі не брак, а "фіча" :D
Grava
Member

Повідомлення

oversteve: 07.03.2024 14:50якщо в якийсь момент почне постукувати, а потім виключиться, то це і є той стан на межі
При dc керуванні я знаходив цю межу, але шум був при pwm.
DuckRider: 07.03.2024 14:44Как тебе бикваеты?
Значно тихіше ніж p14s на однакових обертах :)
Востаннє редагувалось 07.03.2024 15:59 користувачем Grava, всього редагувалось 2 разів.
DuckRider
Member

Повідомлення

Grava: 07.03.2024 15:32
oversteve: 07.03.2024 14:50якщо в якийсь момент почне постукувати, а потім виключиться, то це і є той стан на межі
DuckRider: 07.03.2024 14:44Как тебе бикваеты?
Значно тихіше ніж p14s на однакових обертах :)
Це на яких? Я свої більше 700 не ставлю в роботі, по-перше корпус короткий, вже на 400-450 дує з псіе слотів, по-друге, система холодна, а по-третє, їх чутно вище 650, а я будував так, щоб не було ефекту присутності комп'ютера в кімнаті, бо по ночам цей "вшшшшшш" звук повітря бісить, ще б дурні з суперфлавера пасив нормальный зробили, взагалі б ніколи нічого не чув :D Хотів бы на пасивній ноктуа зібрати, але це самообман, бо у вк є вентилятори і у корпусі також, тому це втрачає сенс
Grava
Member

Повідомлення

DuckRider
Sw4 на 750 точно тихіше ніж noctua на 550. Про чутно з корпусу вище 650 згоден. В мене зазвичай 450-500 всі працюють.
Я взагалі не називав би p14s тихими, але я майже не користувався 140мм вентиляторами. Із 140мм маю зараз ті самі nf-p14s, be quiet sw4 та arctic p14, і noctua мають найгучніший потік повітря.
oversteve
Member

Повідомлення

Grava: 07.03.2024 15:32
можливо так працює контролер всередині і пофіг чи то пвм, чи то дс :dontknow:
Magomago
Junior

Повідомлення

Посоветуйте неплохой вариант для ryzen 5 7500f.

Думал выбрать DeepCool AG420, но отзывы в онлайн магазинах насторожили, что все равно греется на АМ5ых (всякие 7700 и 7700х) и что 220в плохо отводят, не соответствует действительности (как и у многих, но все же). Ну и он тонкий, как мне кажется, у меня еще сверху родной корпусный кулер на проц дует.
Еще смотрел вариант с Jonsbo PISA A5 ARGB Gray или вариант без подсветки А4 (как я понял), заявляют что с 260в справляются :rotate: Фиг знает.
Или лучше какой нибудь Zezzio глянуть... На всякие Ноктюа нет денег лишних, стоят как самолет (на пульте управления).
AndP
Member

Повідомлення

Magomago: 19.03.2024 17:49 Посоветуйте неплохой вариант для ryzen 5 7500f.

Думал выбрать DeepCool AG420, но отзывы в онлайн магазинах насторожили, что все равно греется на АМ5ых (всякие 7700 и 7700х) и что 220в плохо отводят,
там 65 ватт, должен и AG420 справиться, Если нет пенензов на более мощное. А проц , при любом кульке, надо ограничить по температуре.
Відповісти