Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
Bucho
Member

Повідомлення

Mixx: 06.01.2024 08:29 festU
Сдать видеокарту где брали и купить 4070 :gigi:
Ну от, знов ці фанати-рекомендатори 12гб затичок задорого... :laugh:
shnok
Member

Повідомлення

waryag: 06.01.2024 08:24
shnok: 05.01.2024 14:26кстати ребят, советую всем у кого PCI Express 3.0 брать карты именно с 12-16гб, а не 8. Если 8гб начинает не хватать, начинает происходить дичайшая потеря производительности ,
dlss, fsr также не помогают.
При нехватке видеопамяти обычно помогает понижение качества текстур. Практически незаметного понижения с максималок до высоких обычно хватает для приведения жора памяти в норму.
дык, да это ежу понятно, но если сейчас покупать - лучше знать об этом моменте, так как если памяти хватает - падение производительности несущественно, а вот если нет...
Melofon
Member

Повідомлення

Bucho: 06.01.2024 12:07Ну от, знов ці фанати-рекомендатори 12гб затичок задорого...
Сказал тот кто сидит на 11 гигабайтной затычке и совсем не фанат :lol:
Для QHD 12ГБ будет хватать ещё пару лет минимум, то что есть игры которые могут забить всю имеющуюся видеопамять не означает что им столько реально нужно для плавного геймплея ;)
Kirakishou
Member

Повідомлення

Melofon: 06.01.2024 12:37Сказал тот кто сидит на 11 гигабайтной затычке и совсем не фанат :lol:
У нього 7800 ХТ нітро+. Він раніше в темі фотографію відеокарти викладав. У мене також 7800 ХТ нітро+ і вона чудова, якби не баги з апаратним декодуванням відео з великим бітрейтом.
SergN
Member

Повідомлення

Kirakishou: 06.01.2024 12:59...і вона чудова, якби не...
Таких фраз можна написати ледь не про кожну:
...якби не об'єм пам'яті, ... якби не слабкий чіп, ... якби не енергоспоживання, ... якби не ціна...
Bucho
Member

Повідомлення

Kirakishou: У мене також 7800 ХТ нітро+ і вона чудова, якби не баги з апаратним декодуванням відео з великим бітрейтом.
Не мучте ні себе ні свій ПК тими відосиками з шаленим бітрейтом. Для ютюбчиків з кінчиками вже давно вигадали таку штуку, як ТВ бокс, чи ТВ з нормальним смартом.
Evergod
Member

Повідомлення

Заметил у RTX 4060 что не правильно показывается потребление карты Board power draw, в простое 51,9 - 52,1W показывает всегда, одинаково в GPU-Z и MSI AB. Хотя температура в простое 40-45 градусов с fan stop. Полез по форумам, вроде как у всех такое. Нашел пару постов что меряли ваттметром и там 15W реальных в простое. Похоже глюк драйверов или биоса.
спойлер
https://ibb.co/PN7bdms
Nouriel
Member

Повідомлення

lewerlin: 06.01.2024 11:57(я ще уточню, що він в принципі не має сертифікації 80Plus )
це не заважало йому бути на рівні голдових бж того часу та і теперішнього теж думаю

Відправлено через 2 хвилини 51 секунду:
Kirakishou: 06.01.2024 12:59баги з апаратним декодуванням відео з великим бітрейтом.
який там баг знову?

Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
Evergod
то хуанг майнить :gigi:
AccessDenied
Member

Повідомлення

Evergod
Тоже удивился, когда решил андервольтнуть 4060 и увидел потребление.
В нагрузке теперь 100 ватт, в простое 50 ватт по мониторингу. :gigi:

Пишут, что неправильно считывает idle.
This is expected. The GeForce RTX 4060 GPU does not have the ability to report idle power. The only way to determine idle power is by measuring the PCI-E power consumed. Typical idle power is around 11w.
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/fo ... nt=3392382
oversteve
Member

Повідомлення

ще інфа по цінах суперів, по 70 без сюрпризів, так що непевно можна пробувати пригадати по чому були 4070 і 4070ті на старті в валютному еквіваленті і шось схоже на те буде на старті
https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx- ... at-799-599
MSRP for RTX40Super:
4080S: 999
4070Ti-S:799
4070S:599

4070Ti-S is on par with 4080 in most of the games.
4070S is on par with 4070Ti in most of the games.
Nvidia’s strategy is that they will never price-cut their products officially. They will launch new products with the same performance at lower prices instead.
Kirakishou
Member

Повідомлення

Bucho: 06.01.2024 13:31Не мучте ні себе ні свій ПК тими відосиками з шаленим бітрейтом. Для ютюбчиків з кінчиками вже давно вигадали таку штуку, як ТВ бокс, чи ТВ з нормальним смартом.
Дякую, але мені це не підходить. Це варіант для невибагливих користувачів або просто для домогосподарок. Жоден апаратний плеєр і близько не має того функціоналу, який має mpv. Більш того, жоден програмний плеєр не має такого функціоналу, який має mpv. Наприклад, mpv з вимкненим та увімкненим дебандером. Звичайно, більшість не помітить різницю, бо має дешеві монітори чи телевізори, або просто не вибагливі до якості картинки. Для прикладу, мої колеги на роботі не завжди помічають різницю між 480р та 1080р на ютубі. Але коли у тебе якісний монітор, то і вимоги до якості картинки вищі. До хорошого швидко звикаєш, тому для мене перейти з mpv на якийсь інший плеєр все одно, що після UHD OLED телевізора перейти на кінескопний Електрон, а може навіть на чорно-білу Берізку — залежно з яким плеєром порівнювати mpv. Тут в темі згадували Kodi, я його спробував — навіть дефолтний mpc-hc має більший функціонал, не кажучи вже про mpc-hc з рендерером madVR.

Тим часом вивчаю питання про зелений екран при відтворенні відео на RX 7800 ХТ. На реддіті є свіжі треди по цій темі, тобто проблема з апаратним прискоренням на відеокартах 7000-покоління є. Що цікаво, ось у мене на роботі RX 470 і в диспетчері завдань є графік Video Decode.
спойлер
Зображення
На цій відеокарті відтворення відео працює чудово, немає зеленого екрану, драйвер не крашиться. На RX 7800 ХТ цього графіку немає. Тоді як на RX 7800 ХТ реалізоване апаратне прискорення, якщо графік навантаження на декодер не можна подивитися в жодній програмі? Мені здається, що воно тут взагалі реалізовано якось через драйвер. Тому якщо для когось важливе апаратне прискорення обробки відео, тоді нові відеокарти від AMD не для вас. Воно тут реалізовано набагато гірше, ніж Nvidia NVENC.
lewerlin
Member

Повідомлення

Kirakishou: 07.01.2024 10:26Воно тут реалізовано набагато гірше, ніж Nvidia NVENC.
Залежить від кодеку. З тим же HEVC АМД працює краще, вони в нього прямо упоролися.
Якщо взагалі дивитись з цього боку, то топ - інтел квіксінк. Що по можливостям, що по якості, що по стабільності. І не треба купувати окрему відяху.
Kirakishou
Member

Повідомлення

lewerlin: 07.01.2024 11:58З тим же HEVC АМД працює краще, вони в нього прямо упоролися.
Є якість порівняння, щоб самому не шукати? Я вже писав, що судячи з інформації в DXVA Checker 7800 ХТ не має підтримки апаратного декодування 12-бітного HEVC, а моя попередня 1660 Ті — має. Мова саме про декодування. Втім можливо DXVA Checker показує недостовірну інформацію. Прийду з роботи додому і перевірю. Але знову ж таки – як його перевірити, коли жодна програма не показує графік Video Decode для 7800 ХТ. Хіба що по завантаженню процесора, якщо 12-бітне відео зможе його помітно завантажити.
Nortrom
Member

Повідомлення

Minfactory за эту неделю. Я так понял 4080 уже все. Скоро замена.
спойлер
Зображення
Bucho
Member

Повідомлення

Kirakishou
Цікаво, що можна знайти на тому ж ютюбі чи вундер-програвачі, щоб побачити ту саму різницю та віддавати перевагу в перегляді контенту на ПК і умовному 22-34" моніторі з кріслом-табуреткою, замість якісного 65"+ телевізора та дивана?
0kie
Member

Повідомлення

Bucho
Видеофил на связи... :laugh:
Kirakishou
Member

Повідомлення

Bucho: 07.01.2024 14:2722-34" моніторі
Не знаю, як у кого, а у мене 42". І крісло у мене не гірше вашого дивану, повірте. Погугліть, що таке реклайнер. Мене все влаштовує. Я нікого не переконую користуватися mpv. Я лише написав про проблеми придбаної мною 7800 ХТ в порівняні з 1660 Ті, яка була у мене до цього. Хтось порадив замінити плеєр, ви порадили дивитися відео на ТВ-боксі. Я детально з прикладами написав, чому не хочу це робити. Вам зручно на ТВ-боксі, мені зручно в mpv. Для вас якість відео не має значення, для мене має. Може комусь в цій темі якраз перегляд відео і буде важливим при виборі відеокарти, чому я не маю тут про це писати? Якщо набрати в гуглі про проблеми з декодуванням відео на відеокартах від амд, то можна знайти багато подібних тем на форумі амд та на реддіті. Це не я придумав. Просто декому настільки не хочеться визнавати, що у святих амд є якісь баги, що починають ліпити мінуси і розповідати як правильно дивитися відео. Я хоч раз комусь сказав, як і на чому треба дивитися відео? Яким плеєром користуватися? На якому кріслі сидіти? Чи може я всіх заставляю користуватися mpv? Все, що я написав — це те, що є проблеми з декодером на моїй 7800 ХТ. Особисто я за цю інформацію до покупки відеокарти був би тільки вдячний.
Melofon
Member

Повідомлення

:D
Nortrom: 07.01.2024 14:13 Minfactory за эту неделю. Я так понял 4080 уже все. Скоро замена.
спойлер
Зображення
Не вижу в этой иные ничего полезного, какая нам разница сколько там в каком-то забугорном магазине продали тех или иных видях, всё равно у нас покупатели ориентируются только на свой бюджет и свои личные предпочтения в выборе видеокарт, мне ни холодно не тепло от того что с узнаю что купленная мной карта там где-то в Европе купило столько-то человек и она популярна у них или нет, так же все равно понравится тут кому-то мой выбор или нет т.к. это мой выбор и мне с этим им жить. :teacher:
Nouriel
Member

Повідомлення

Kirakishou
у вас є 12 бітний телефізор шоб дивитись таке? ви шо піратите фільми?

Відправлено через 36 хвилин 11 секунд:
Melofon
Це статистика, вона показує шо купують люди. Таке є у всіх сферах. Наприклад статистика по покупці авто. і нічого тут поганого немає, а вас чомусь тригерить звичайна статистика
Відповісти