Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
Solx
Junior

Повідомлення

Добра всем. А кто что знает про куллеры Vinga? Понятно, что китай, но насколько, как там с подошвой дела обстоят?
Вот на этот смотрю https://vinga.ua/ru/kuler_dlya_protsess ... 22_2p10303.
У меня сейчас стоит "снеговик" под 90 вентили, 1600х охлаждает без проблем, но через 2.5 года вентили начали выть как "мавик". Думал заменить их на Noctua, но цена 700+ за 1, а установлено 2 шт, получается если 1 то ставить в разрез башни и как он будет справляться неизвестно, а 2 шт. жаба давит. Вот и появилась мысль перейти на 120 а когда родной вентель завоет, заменить на нокту или что то другое хорошее. В 120 размере выбор есть и цена приятнее.
N_Cooler
Junior

Повідомлення

Всім привіт. Придбав Zalman CNPS9X Performa Black, але з коробки кріплення на АМ4. Звідси два питання:
1. Його можна поставити на кріплення від АМ 4?
2. Чи можна поставити на бекплейт рідний від GIGABYTE B650M GAMING X AX чи лише оригінальний від кулера?
daesz
Member

Повідомлення

N_Cooler: 24.10.2023 16:41 Всім привіт. Придбав Zalman CNPS9X Performa Black, але з коробки кріплення на АМ4. Звідси два питання:
1. Його можна поставити на кріплення від АМ 4?
2. Чи можна поставити на бекплейт рідний від GIGABYTE B650M GAMING X AX чи лише оригінальний від кулера?
1. Всі кулери на АМ4 сумісні з АМ5 платформою, якщо використовуються із дефолтним бекплейтом від МП.
Enombre de soberano
Member

Повідомлення

N_Cooler: 24.10.2023 16:41Чи можна поставити на бекплейт рідний від GIGABYTE B650M GAMING X AX чи лише оригінальний від кулера?
Якщо взяти болти від мп та пластикові стійки з комплекту, то можна (якщо ці стійки не задовгі).
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

N_Cooler
Читайте інструкцію. AM5 зроблена так щоб ставали кулери, які стають на AM4. Через це навіть зробили товстою кришку процесора і пожертвували температурою і бустом процесорів.
В залежності від кріплення може використовуватись бекплейт материнки або бекплейт який йде з кулером. Також може треба буде відкрутити зажимний механізм сокета.
Vlaad13
Member

Повідомлення

сколько новых кулеров не выпускают - а победители всё те же
peerless assassin и d15 :lol:
Enombre de soberano
Member

Повідомлення

Vlaad13: 31.10.2023 15:19сколько новых кулеров не выпускают - а победители всё те же
peerless assassin и d15
Тут не выпуск, тут обсёр по полной программе.
Как можно было умудриться засунуть проприетарщину в супер-кулер за 100/120$? Туда даже sw4 не поставить.
daesz
Member

Повідомлення

Vlaad13: 31.10.2023 15:19
сколько новых кулеров не выпускают - а победители всё те же
peerless assassin и d15 :lol:
Айкю тест під'їхав новий :gigi:
Після того як було сказано, що пропелер неможливо замінити - можна було виключати відео, в принципі :lol:
На пірлес оцоціна ще й з часом (коли виникне потреба) можна поставити 2 ноктуа (120ззовні + 140 всередині з оффсет отворами під шурупи/кріплення, на кшталт того, що в д15), а в цьому БК що робити?

Бюджет = пірлес асасін/фантом спіріт,
середній клас = можна глянути на фума3/ак620,
гроші нот ен ішю - д15 (та й то тільки тому, що фактично отримуєш 2 пропелера ціна на які окремо складає 2к, тобто сам радіатор виходить тільки 2к).
er[socrates]
Member

Повідомлення

daesz: 31.10.2023 16:26Після того як було сказано, що пропелер неможливо замінити - можна було виключати відео, в принципі
Это конечно плохо. Но надо ли оно? У меня на Pure Rock комплектный вентилятор уже 7 лет работает, не менял. Ноктюа по 10+ лет работают без проблем. Если соберусь менять платформу, то и башню новую буду покупать. Думаю, тут так же будет: те, кто купят сейчас Дарк Рок Элит, пропользуются ним 5-10 лет и под следующую платформу будут покупать новое охлаждение.
Видео не смотрел. На Про 5 вентилятор хоть сменный?
strang
Member

Повідомлення

daesz: 31.10.2023 16:26Бюджет = пірлес асасін/фантом спіріт,
гроші нот ен ішю - д15
шось по графікам з відео пірлес асасін/фантом спіріт явно треба перемістити....
daesz
Member

Повідомлення

strang: 31.10.2023 16:48
daesz: 31.10.2023 16:26Бюджет = пірлес асасін/фантом спіріт,
гроші нот ен ішю - д15
шось по графікам з відео пірлес асасін/фантом спіріт явно треба перемістити....
Куди?
Vlaad13
Member

Повідомлення

Тут нужна пояснительная бригада, зачем вы меняете на кулерах крутилки если они новые и не полное гамно же? Смысл сего действия?
IvanCh
Member

Повідомлення

Vlaad13
а вони не ламаються? не шумлять? пилом особливо не забиваються?
всяке буває
Vlaad13
Member

Повідомлення

er[socrates]: 31.10.2023 16:41
daesz: 31.10.2023 16:26Після того як було сказано, що пропелер неможливо замінити - можна було виключати відео, в принципі
Это конечно плохо. Но надо ли оно? У меня на Pure Rock комплектный вентилятор уже 7 лет работает, не менял. Ноктюа по 10+ лет работают без проблем. Если соберусь менять платформу, то и башню новую буду покупать. Думаю, тут так же будет: те, кто купят сейчас Дарк Рок Элит, пропользуются ним 5-10 лет и под следующую платформу будут покупать новое охлаждение.
Видео не смотрел. На Про 5 вентилятор хоть сменный?
я сначала не обратил на это внимания потом пересмотрел видос - и все равно так и не понял
там типо есть возможность но нет нормальных креплений или вентиляторы там нестандартные - короче непонятно :banghead:
посмотрел еще обзоры - у них Элита лучше d15, кому верить не понятно ... :insane:
Вкладення
bq.jpg
daesz
Member

Повідомлення

Vlaad13: 31.10.2023 17:46 Тут нужна пояснительная бригада, зачем вы меняете на кулерах крутилки если они новые и не полное гамно же? Смысл сего действия?
Ну от в мене пірлес асасін, охолоджує відмінно, крутилки тоже нормальні, але на 1100+ чути звук мотора, не сильно але чути. Другий момент - я незнаю наскільки вони якісні, якщо почнуть диринчати за рік/два/три - то просто заміню центральну на 140мм ноктуа (та що з кріпленнями на 120), а зовнішню або арктик, або ту ж ноктуа візьму. Цей кулер буде, напевно, кочувати в мене між компами вже наступні років 10-15 :gigi:
Vlaad13: 31.10.2023 18:23 там типо есть возможность но нет нормальных креплений или вентиляторы там нестандартные - короче непонятно :banghead:
Там 135мм з розміщенням отворім, які не збігабться ні з 120, ні з 140 по стандарту. А самі 135мм вони окремо (та й ніхто інший) не виробляє, бо стандарт 80/92/110(начебо їх більше ніхто не виготовляє)/120/140/160/200 (можливо є й більше, але то швидше за все вже якісь промислові вентилі).
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Що думаєте про Jonsbo HX6250 в якості пасивного кулера? Тобто просто радіатор без вентилятора. 6 теплових трубок, в спеках пише, що важить 1.15кг, але тільки от не ясно, чи це разом з вентилятором 140мм, чи сам радіатор.
Який десь буде профіт від нього порівняно зі старою доброю перформою, в якої 5 теплових трубок, вага самого радіатора 713г?
Чи та ж Noctua D15 буде найкращою і в пасиві теж? Тут вага самого радіатора 980г, 6 теплових трубок, ну і через форму під 2 вентилятори є відстань між 2-ма секціями.

Знаю? що є пасивний Noctua NH-P1, але цей кулер огидний і дорогий. А той Jonsbo хоч симпатичний, та й звичайний D15 виглядає краще.
Enombre de soberano
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 01.11.2023 00:45Що думаєте про Jonsbo HX6250 в якості пасивного кулера?
По перше - для якого проца?
Але відокремлюя це питання, це не дуже гарна ідея, Noctua NH-P1 не просто так страшний - для пасивного охолодження потрібні межреберна відстань 2,5 мм і більше, площа розсіювання та відкриті боковини. І якщо з площею розсіювання у HX6250 все добре, то з іншими двома параметрами промах.
"Ідеальним" у цьому сенсі є thermalright hr-02 macho, якщо вирівняти йому підошву.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Enombre de soberano: 01.11.2023 08:13 По перше - для якого проца?
Для Ryzen 7600, я його обмежую до 25-30W наразі. на 25W під перформою не нагрівається більше ніж до 61 протягом дня. Це без ветилятора процесора і без корпусних. Цікаво наскільки більше вт більший радіатор зможе розсіювати.
Справді, в цього Jonsbo боковини закриті. І нащо вони ото зробили(
erazel
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 01.11.2023 00:45 Що думаєте про Jonsbo HX6250 в якості пасивного кулера?
Думаю що не варто. У мене Тт HR02 працює 11 років в напівпасивному режимі(скрутив оберти на мінімум аж поки 65 градусів не досягне) на 3770 4.3Ггц. Отам дійсно потреби в вентиляторі нема, бо відстань між пластинами велика, і вони добре продуваються потоками повітря в корпусі. А тут , судячи по фото, пластини наталовані ну дуже плотно. Навряд чи продує їх корпусними вентиляторами. Тому ефективна площа теплорозсіювання буде не така вже й велика. Краще дати йому якийсь вентилятор.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

erazel
Комп'ютер без вентиляторів взагалі.
Старий або некрасивий кулер я купувати не буду в будь-якому випадку, навіть якщо у нього буде трохи кращий відвід тепла за рахунок більш оптимального проміжку між пластинами.
Тільки от в сучасних радіаторах закривають проміжки між пластинами знизу і зверху. Щоб повітря йшло зі сходу на захід і не втікало. Це працює якщо є вентилятор.
А мені таке якраз не підходить, бо треба щоб тепле повітря вільно підіймалось вгору. Оці Jonsbo, Thermaltake Frost Spirit, Deepcool Assasin 4, всі мають закриті проміжки між пластинами.

На 25W 7600 нагрівається до 61-62C, на 30W до 70C під радіатором від "перформи" після повного дня роботи. З позитиву - кришка корпуса компа зверху тепла, можна швиденько загріти руку. В мене права рука мерзне від мишки. Тільки треба кота відганяти, бо йому хочеться на тепленькому корпусі полежати :)
Screenshot 2023-11-03 220959.png
Відповісти