Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

AndP: 08.10.2023 11:53 Виделся такой бутерброд: VPN в роутер - использование на всех устройствах по необходимости, как на системнике. Надо - включил, не надо - выключил. Но видимо, так не получится. Я еще не понял/не знаю, как он (VPN), включается/выключается в роутере.
кнопкой вимикається :) але все ж - для чого? в мене, наприклад впн постійно на роутер ввімкнутий та вибірково деяки адреси при зверненні з домашньої мережі ідуть через впн. нічого включати та виключати не треба.
але таке вміють зі штатною прошивкою з побутових наче тільки keenetic(через консоль), mikrotik, ubiquiti або якщо штатну замінити на openwrt.
Доречі, якщо дивитесь на netgear - радив би обрати модельку, яка підтримується openwrt.
AndP
Member

Повідомлення

artko: 08.10.2023 12:38
кнопкой вимикається :) але все ж - для чого? в мене, наприклад впн постійно на роутер ввімкнутий та вибірково деяки адреси при зверненні з домашньої мережі ідуть через впн. нічого включати та виключати не треба.
але таке вміють зі штатною прошивкою з побутових наче тільки keenetic(через консоль), mikrotik, ubiquiti або якщо штатну замінити на openwrt.
Доречі, якщо дивитесь на netgear - радив би обрати модельку, яка підтримується openwrt.
Модельку уже выбрал. Дешевенькую. :rolleyes: AX2400 WiFi Router (RAX30). На счет информации об VPN, есть только такая: VPN SUPPORT—On PC, MAC, & now also with OpenVPN Connect app on iOS & Android, securely access your home network & Internet
connection from your mobile device remotely.

К вопросу "для чего?", я как-то затрудняюсь с ходу ответить. Бывает он просто необходим. Жена качает 3д модели, редко когда можно быстро найти в открытом доступе.
artko
Member

Повідомлення

AndP: 08.10.2023 12:54 Модельку уже выбрал. Дешевенькую. :rolleyes: AX2400 WiFi Router (RAX30).
дешевенькая? :) нічосі :) (мій поточний в три рази дешевший, теж вміє ax, vpn. ото усб тільки нема)
AndP: 08.10.2023 12:54 На счет информации об VPN, есть только такая: VPN SUPPORT—On PC, MAC, & now also with OpenVPN Connect app on iOS & Android, securely access your home network & Internet
connection from your mobile device remotely.
підозрюю, тут мова йде про підключення ДО роутеру, а не роутера кудись. (але скоріш за все він і таке вміє)
AndP: 08.10.2023 12:54 К вопросу "для чего?", я как-то затрудняюсь с ходу ответить. Бывает он просто необходим. Жена качает 3д модели, редко когда можно быстро найти в открытом доступе.
ви, схоже, трохи плутаєте що і для чого потрібен vpn. у загальному випадку він просто може змінити вашу вихідну точку трафіку, тобто, якщо згадані 3д моделі якийсь сайт віддає по географічною ознакою - то ввімкнувши впн з вихідним сервером у потрібній країні, вам віддасть. сам по собі впн нічого не розблокує, все залежить від потрібної задачі і умов.
AndP
Member

Повідомлення

artko: 08.10.2023 13:08
ви, схоже, трохи плутаєте що і для чого потрібен vpn. у загальному випадку він просто може змінити вашу вихідну точку трафіку, тобто, якщо згадані 3д моделі якийсь сайт віддає по географічною ознакою - то ввімкнувши впн з вихідним сервером у потрібній країні, вам віддасть. сам по собі впн нічого не розблокує, все залежить від потрібної задачі і умов.
скорее, не могу правильно объяснить :beer:
именно, как вы и описали, нужен для смены адреса выхода, при необходимости.
IvanCh
Member

Повідомлення

AndP
навіщо вам впн?
якби юзкейси можуть бути різні.
Наприклад зв'язати 2 роутера в 1 мережу між собою.
чи приєднатися до домашньої мережі і мати доступ до домашніх пристроїв.

Якщо у вас є задача анонімності то вам треба піднімати свій впн сервер десь в хмарі.
Можна якби підібрати недорогу віртуалку, підняти там openvpn чи любий інший сервер і вперед.
айпі вашої віртуалки "розчиниться" серед хмари і вас там задетектити буде неймовірно важко.

А загалом на безплатні впн взагалі неможна дивитися. Як ви думаєтте чого вони безплатні.
Правильно бо продають вас, ваш трафік і вашу поведінку як товар.
Цим насправді навіть багато платних впн сервісів грішить.

Відправлено через 2 хвилини 32 секунди:
AndP
спробуйте спочатку https://cyber.org.ua/vpn.html
там впн без логіну, тобто ви змішуєтеся з рештою користувачів що вже якби вам частково маскує.
Але якщо будете дивитися відіо чи ігри гратися то вони вас кікнуть.

Але якби все одно тут питання чи будете ви довіряти кіберальянсу
tablestikus
Member

Повідомлення

AndP: 08.10.2023 13:34
artko: 08.10.2023 13:08
скорее, не могу правильно объяснить :beer:
именно, как вы и описали, нужен для смены адреса выхода, при необходимости.
Якщо чисто змінити айпі для браузінга - то чим той же TOR не підходить щоб не городити?
AndP
Member

Повідомлення

IvanCh: 12.10.2023 00:18 AndP
навіщо вам впн?
для доступа на сайты, куда не пускают. /ничего криминального/ кино посмотреть, модели скачать и тд и тп.

Відправлено через 14 хвилин 21 секунду:
IvanCh: 12.10.2023 00:18
якби юзкейси можуть бути різні.
Наприклад зв'язати 2 роутера в 1 мережу між собою.
чи приєднатися до домашньої мережі і мати доступ до домашніх пристроїв.
Роутер будет один. Второй подменный, который работает от банки при отключении электроэнергии.
Сеть, будет, но сомневаюсь в надобности подключения из вне.
И вообще, заменой роутера завязался, только по причине желания установки второго системника, для работы в связке с первым. Сейчас роутер обычный, какой-то Нетис. А тут смотрю, роутеры с ВПН, вот и узнаю что с этого можно поиметь.

Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
IvanCh: 12.10.2023 00:18

А загалом на безплатні впн взагалі неможна дивитися. Як ви думаєтте чого вони безплатні.
Правильно бо продають вас, ваш трафік і вашу поведінку як товар.
Цим насправді навіть багато платних впн сервісів грішить.

сейчас, время от времени, ими и пользуюсь. Готов купить, что-то не дорого, спрашивал в соседней ветке, посоветовали пользовать бесплатные :D
artko
Member

Повідомлення

AndP: 12.10.2023 17:12 И вообще, заменой роутера завязался, только по причине желания установки второго системника, для работы в связке с первым. Сейчас роутер обычный, какой-то Нетис. А тут смотрю, роутеры с ВПН, вот и узнаю что с этого можно поиметь.
сейчас, время от времени, ими и пользуюсь. Готов купить, что-то не дорого, спрашивал в соседней ветке, посоветовали пользовать бесплатные :D
встановіть безкоштовній warp від cloudflare ( https://1.1.1.1 ) та не морочте собі голову з заміной роутеру. схоже, вам це не треба :)
якщо зараз раптом netis WF2881 - то для нього є openwrt і можете навчити впн і його.
AndP
Member

Повідомлення

artko: 12.10.2023 17:35
встановіть безкоштовній warp від cloudflare ( https://1.1.1.1 ) та не морочте собі голову з заміной роутеру.
полез читать :idea: о warp від cloudflare ( https://1.1.1.1 ) и как-то не вяжется с "не морочте собі голову" :D

:beer:

Відправлено через 1 хвилину 9 секунд:
artko: 12.10.2023 17:35
якщо зараз раптом netis WF2881
не, АС1200.
artko
Member

Повідомлення

AndP: 12.10.2023 17:54 полез читать :idea: о warp від cloudflare ( https://1.1.1.1 ) и как-то не вяжется с "не морочте собі голову" :D
встановити програму на десктоп чи ноут і отримати впн - трохи простіще, ніж це настраювати на роутері зазвичай.
AndP: 12.10.2023 17:54 не, АС1200.
наче і для цього є
https://openwrt.org/toh/hwdata/netis/netis_m1200ac
(перевірте, це дійсно та модель) на 4pda.to також є відгуки про вдалу перепрошивку на опенврт з інструкціями
AndP
Member

Повідомлення

artko: 12.10.2023 18:50
(перевірте, це дійсно та модель) на 4pda.to також є відгуки про вдалу перепрошивку на опенврт з інструкціями
это не мой. У меня без М и по изображению на картинке, не сходится.
artko
Member

Повідомлення

на 4pda є і для інших видів з таким індексом. якщо цікаво - пошукайте, подивиться.
Yukaran
Junior

Повідомлення

Хлопці, підкажіть хто знає.
завели в 1к квартиру 1gb/s gpoon за фактом 400 mb/s.
На даний момент стоїть дуже древній Asus, як то тягне, але хочеться більшого.
що порадите з недорогого і Хорошого роутера?
ноут, планшет, ТБ, кілька телефонів і NAS. по квартирі протягнута витуха, бажано побільше портів RJ45
плюшки всякі не потрібні, зокрема USB, кажуть можна на Keenetic підняти ddns для NAS. Ip сірий

Одним оком дивлюся на Keenetic speedster, але не знаю
Tesseract
Member

Повідомлення

Першим ділом QoS на роутері вимкніть. А взагалі я би дивився щось на платформі broadcom, щоб потім був більший вибір альтернативних прошивок. Наприклад RT-AX58U.
artko
Member

Повідомлення

Yukaran: 20.10.2023 13:49 Хлопці, підкажіть хто знає.
завели в 1к квартиру 1gb/s gpoon за фактом 400 mb/s.
На даний момент стоїть дуже древній Asus, як то тягне, але хочеться більшого.
що порадите з недорогого і Хорошого роутера?
ноут, планшет, ТБ, кілька телефонів і NAS. по квартирі протягнута витуха, бажано побільше портів RJ45
плюшки всякі не потрібні, зокрема USB, кажуть можна на Keenetic підняти ddns для NAS. Ip сірий

Одним оком дивлюся на Keenetic speedster, але не знаю
на сьогодні не дивився б на роутери без підтримки АХ стандарту.

Відправлено через 6 хвилин 16 секунд:
Tesseract: 20.10.2023 14:23 Першим ділом QoS на роутері вимкніть. А взагалі я би дивився щось на платформі broadcom, щоб потім був більший вибір альтернативних прошивок. Наприклад RT-AX58U.
щось в лісі вмерло та броадком почав публікувати код своїх драйверів та т.п.? про які альтернативні прошивки мова? openwrt його не підтримує. Свого часу позбавився від asus ac -66u rev B саме тому, що в нього були проблеми з прошивками. Навіть знайомий, який працював у асусі на той час розводив руками - броадком дає блоби і усе. нічого не можу зробити, воно гвіздками прибито до застарілих ядер і маємо що маємо..
Yukaran
Junior

Повідомлення

artko
А что посоветуете?
artko
Member

Повідомлення

Yukaran: 20.10.2023 15:04 artko
А что посоветуете?
те що вам подобається :) кінетік? дивіться з AX підтримкою. Мій вибір на зараз redmi ax6s - але він без перепрошивки на openwrt це таке собі.
Yukaran
Junior

Повідомлення

Ну если канал до 1 Gb, о каком Wi-Fi 6 идет речь ? Я думаю в ближайшие годы провайдер не предоставит лучший канал.
На данный момент по факту 400mb/s
Avenger80
Member

Повідомлення

Yukaran
Хорошие wifi 5 роутеры дают скорость на wifi 5 около 600-650Мбит/c, wifi 6 начинается с 800Мбит/с обычные дешёвые роутеры (начальные), а те что подороже - до 1Гбит и выше, но не прям в небеса... :) Плюс у вас должны быть клиенты wifi 6. Но на будущее (сегодняшняя покупка) надо нацеливаться на wifi 6. А где у вас 400Мбит/c? По wifi или по проводу такое значение? Какие клиенты?
Востаннє редагувалось 20.10.2023 16:57 користувачем Avenger80, всього редагувалось 1 раз.
artko
Member

Повідомлення

Yukaran: 20.10.2023 16:43 Ну если канал до 1 Gb, о каком Wi-Fi 6 идет речь ? Я думаю в ближайшие годы провайдер не предоставит лучший канал.
На данный момент по факту 400mb/s
не зрозумів зв'язку між wifi6 та провайдером.
1 ) у вас NAS є у наявності.
2) wifi6 дає вперше рішення старої проблемі wi-fi мереж, з часом (як будете міняти обладання на сумісне) це буде давати все більше переваг.
Відповісти