Vlaad13: ↑
14.10.2023 17:52
Ijachok: ↑
14.10.2023 17:00
- спойлер
- У когось є досвід використання відеокарт nVidia разом з Linux? Особливо цікавлять Мінт чи Убунту. Просто чув, що є якісь питання до драйверів. До опенсорсних - точно. А як що до пропрієтарних? Питаю, бо без цього розуміння, не знаю, чи варто взагалі розглядати карти на чіпах nVidia.
А загалом, думаю про покупку відеокарти ціною між 5 (за вживану) і 9 тис. грн. Для роботи з роздільною здатністю 1680:1050
мжливо дозбираемо до 11 к грн и купимо3060ti?
а чого для вас така погана вiнда 10?
Та мені і 9 тис. трохи шкода тратити
І так можна дуже далеко зайти, збільшуючи бюджет, тисяч до 20 - без проблем. Але я не впевнений, чи воно мені потрібно
А щодо Вінди, то мені вона ок, стоїть 10 як друга система, але відмовлятись від Лінукса не збираюсь. Він і для роботи потрібен, і для повсякденного користування мені досить приємний
l-m: ↑
14.10.2023 18:03
Ijachok
Загалом — не варто, більше глюків, гірша швидкодія, менше можливостей, драйвер чужорідний в системі, немає доступу через стандартні інтерфейси як-от hwmon.
Однак, залежить від запитів користувача та його везіння
Зі швидкодією особливо все сумно у Паскалей — там якийсь дефект в дизайні архітектури, через що деякі обчислення непропорційно повільніші відносно конкурентів. Зокрема це дуже помітно в іграх з DX12, які в Лінуксі працюють через транслятор у Вулкан — якщо на нормальних відеокартах це інколи навіть швидше оригінального DX12-коду працює, то на Паскалях величезний провал у швидкодії. Мав деякий час GTX1080, так вона бувало примудрялась поступатись бюджетній 5500XT 8GB, яка споживає вдвічі менше.
Чому про це згадав — топові Паскалі попадають у ваш бюджет.
Також уточніть запит — що означає "для роботи"? Чим для роботи не влаштовує вбудована графіка Ryzen 5600G? (якщо у вас вірно вказано в профілі).
Та й для роботи б краще монітор замінити...
Дякую за розгорнуту відповідь.
Під "для роботи", мав на увазі "буде працювати в такій роздільній здатності 1680:1050". Що мені потрібно від відеокарти - можливість пройти аддон Cyberpunk із високими налаштуваннями, змогти запустити останнє Метро (з Ryzen 5600G не вийшло це зробити) ну і сподіваюсь дочекатися Сталкера, але там уже як вийде.
А саме для роботи, звичайно, вистачає і Ryzen 5600G + мого монітора. Браузер, VS Code, Jupiter Notebook і Sublime не вимагають чогось кращого
Крім того, у мене система працює з ББЖ Powercom 800 VA, тому за можливості брав би карту, яка споживає менше, на всякий. Не впевнений, але остерігаюсь того, що навантажу якимось RX5700-м і ББЖ не зможе витримувати момент переходу на батарею
Тому підсумую/уточню запит:
1. Безпроблемна робота з Лінукс
2. Достатня продуктивність для Кіберпанка з високими налаштуваннями в р.з. 1680:1050, очевидно, що без променів
3. Забув важливий момент, тиша. Готовий не тільки розбиратись з даунвольтом, а і скидати частоти. Але і карту бажано якнайтихішу
4. Менше енергоспоживання буде перевагою
5. Ціна 5000 (вживана) - 9000 (нова)
Буде працювати в системі:
- спойлер
- AMD Ryzen 5600G / MSI B550 / 32 Gb DDR4 3600 / SSD Samsung EVO 970 512 Gb + SSD Samsung EVO 970 4 Tb + HDD WD 2 Tb / Be Quiet Pure Power 12 550 W / Dell 22" (1680:1050)
Мені виглядає так, що оптимальними були б вживана RX 5600XT (але поки ніде таких не бачив
) або нова RX 6600 Pulse. Також думав про юзану 1660 Super, але якщо вона погано дружить з Лінуксом, то можна не розглядати цей варіант. Та може є якісь кращі варіанти?