nam5580: ↑
02.10.2023 15:15
Чим краща?
На стовпі, де висить світч для активної оптики, пропало світло – все, інтернету нема. Причому нема і в абонентів, які в нього підключені, і далі по "ланцюжку" оптичних лінків.
PON в мого провайдера минулої зими відпрацював на 100%. Найдовші відключення були по 6 годин, інтернет не пропав жодного разу.
Це я про приватний сектор говорю. Але в багатоквартирних будинках, імхо, пон теж кращий – замість умовного безперебійника для світча на кожен під'їзд треба резервне живлення лише в точці, де стоять OLT провайдера, які можуть кілька будинків обслуговувати.
Ну так тут питання до топології мережі, а не до технології. Повісь замість світча ОЛТ і буде те саме )) У багатоповерхівка так само багато хто ставить ОЛТи у самих будинках і там один фіг світч чи олт.
У мене у багатоквартирці і по міді 6 годин інет працює. У батьків приватний сектор, інет пропадає зразу як вимигають світло десь у провайдера... при чому їх будинок не на тій лінії... коли у них світло є, інтернета часто не було..
недоліки ПОН
На одному волокні може висіти до 128/64 абонента, на всіх 2,5/1,25 гб/с. Якщо у когось зависне ону і буде постійно світити у волокно чи підключить якийсь медіаконвертер/тестер до оптичного патчкорду то відчують всі. При чому ця проблема віддалено не вирішується, проблема буде поки провайдер не знайде абонента-диверсанта.
І геть інша справа коли ви у волокні один...