Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
Cirax
Member

Повідомлення

Count
У меня 10*140 секций, и то пришлось поднять обороты под нагрузкой до 800 с 550.
Вода грелась свыше 45 градусов.
Примерно 500Вт рассеиваемая.
В таких случаях один радиатор спереди - это обороты под 2 тысячи нужно.
Count
Junior

Повідомлення

l-m,
Глупости, я водой занимаюсь уже лет двенадцать, потому знаю что советую.
Cirax: 07.09.2023 15:38Вода грелась свыше 45 градусов. В таких случаях один радиатор спереди - это обороты под 2 тысячи нужно.
Даже и не знаю как с такими "знатоками" общаться. Все думают что их кто то обмануть хочет. Вот, к примеру, темпа жидкости на моей конфигурации (прошлый вариант - радиатор сверху):
спойлер
Зображення
Температура меряется в одном из портов расширительного бачка. Обороты вентиляторов не высокие, шума от системника вообще не слышно. Сейчас расположение элементов СВО вот такое:
спойлер
Зображення
Piopi_2
Member

Повідомлення

Cirax: 07.09.2023 15:38У меня 10*140 секций, и то пришлось поднять обороты под нагрузкой до 800 с 550.
Это значит, что нет нормальной вентиляции корпуса. Тогда хоть 100 радиаторов - результат будет одинаковый.
Cirax
Member

Повідомлення

Count
Я тебе могу показать и 15 градусов, сложностей не составит.
Покажи после 2-3 часовой нагрузки с тепловыделением в 400-600Вт.

Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
Piopi_2: 07.09.2023 21:10
Cirax: 07.09.2023 15:38У меня 10*140 секций, и то пришлось поднять обороты под нагрузкой до 800 с 550.
Это значит, что нет нормальной вентиляции корпуса. Тогда хоть 100 радиаторов - результат будет одинаковый.
После снятия нагрузки, вода остывала до 22 градусов примерно за 2 минуты. В контуре 1,5л воды.
Комнатная температура - 19 градусов.
Вентиляцию можешь посчитать, мне лень.
Count
Junior

Повідомлення

Cirax: 08.09.2023 06:30 Покажи после 2-3 часовой нагрузки ...
Да не вопрос, но гонять 2-3 часа системник под полной нагрузкой, что бы тебе показать результат мне как то тоже лень. А так, если наслово, то при таком режиме работы темпа жижи (на моей конфигурации) поднимается до порядка 32-35 град. И через 2-3 минуты, после снятия нагрузки, она опускается до 24-26 град, при комнатной температуре около 20 град.
911kent
Member

Повідомлення

Привіт.

Придбав Р7 7800х3д.

До цього був р7 5800х3д який охолоджувався Noctua NH-D14.

Вирішив перейти на водянку.
Для мене це перший подібний досвід)

Є кілька питань)

1. Куди ставити водянку?

Зверху чи спереду?

Спереді зараз стоять дві здоровенні вертушки. корпус продувається нормально.
Хоч спереду перед вертушками стоїть скло, по бокам великі зазори для заходу повітря:
спойлер
Зображення
Установка зверху буде нормально для такої конфігурації?
Чи вона буде гріти відеокатру і все інше?

Чи ставити наперед?
В такому випадку два штатні кулєри по 18см знімати і ставити кулєри від водянки? Чи можна штатні кулєри залишити?

Який варіант краще?

2. Яке оходождення підібрати?
Не хочеться на за всі гроші на світі. 5-7к бюджет.

Спереду є ніша під радіатор 400х13х30.

Підійде умовний DeepCool LS720?

І чи можна потсавити водянку для такого каменю поменше, наприклад DeepCool LS520?
WakeMe
Member

Повідомлення

Вода грелась свыше 45 градусов.
Cirax: 08.09.2023 06:30После снятия нагрузки, вода остывала до 22 градусов примерно за 2 минуты. В контуре 1,5л воды.
Комнатная температура - 19 градусов.
Так це ж і є поганий продув корпуса і мабуть замалий поток у контурі, бо у тебе 2 GTS'a, які сильно поток обмежують, може одна помпа не вивозе. У тебе дельта 26 градусів виходе, це дуже багато, повинна бути на рівні 10 градусів з системою у профілі. У мене радіатор висить біля корпусу ззовні, у простої дельта 1 градус, під навантаженням менше 10 завжди, хоч цілий день комп крути.
Cirax
Member

Повідомлення

WakeMe
Возможно, спорить не буду.
Пока поднял обороты, температура упала примерно до 33-35, на этом и забил.
Большие расходы в этом году, никак не дойдут финансы доделать новый контур.
Мора лежит на балконе уже полгода.
Осталось купить d5 next с ликшилдом.
vov1989
Member

Повідомлення

911kent: 08.09.2023 17:02 Привіт.

Придбав Р7 7800х3д.

До цього був р7 5800х3д який охолоджувався Noctua NH-D14.

Вирішив перейти на водянку.
Для мене це перший подібний досвід)

Є кілька питань)

1. Куди ставити водянку?

Зверху чи спереду?

Спереді зараз стоять дві здоровенні вертушки. корпус продувається нормально.
Хоч спереду перед вертушками стоїть скло, по бокам великі зазори для заходу повітря:
спойлер
Зображення
Установка зверху буде нормально для такої конфігурації?
Чи вона буде гріти відеокатру і все інше?

Чи ставити наперед?
В такому випадку два штатні кулєри по 18см знімати і ставити кулєри від водянки? Чи можна штатні кулєри залишити?

Який варіант краще?

2. Яке оходождення підібрати?
Не хочеться на за всі гроші на світі. 5-7к бюджет.

Спереду є ніша під радіатор 400х13х30.

Підійде умовний DeepCool LS720?

І чи можна потсавити водянку для такого каменю поменше, наприклад DeepCool LS520?
https://ru.gecid.com/cooler/kuda_luchsh ... _radiator/
Куда лучше устанавливать радиатор системы жидкостного охлаждения?
darlo0k
Member

Повідомлення

911kent
Хай мене заплюють, але я би ставив на верх, тимпаче у вас спереду, якщо не помиляюсь, місця не те щоб багато і по нормальному радіатор не поставити + залишаться великі і , мабуть, тихі карлосони
WSavage
Member

Повідомлення

darlo0k: 08.09.2023 21:32 911kent
Хай мене заплюють, але я би ставив на верх, тимпаче у вас спереду, якщо не помиляюсь, місця не те щоб багато і по нормальному радіатор не поставити + залишаться великі і , мабуть, тихі карлосони
Так це саме адекватне рішення, ставити радіатор наверх, оскільки радіатор на морді буде дути гаряче повітря на інші компоненти
Count
Junior

Повідомлення

WSavage: 08.09.2023 21:36 Так це саме адекватне рішення, ставити радіатор наверх, оскільки радіатор на морді буде дути гаряче повітря на інші компоненти
Просто пипец какой то, ты когда нибудь радиатор в глаза хоть видел? Какой с него горячий воздух может идти?! Ну просто нет слов, остались только одни выражения. А вот если радик поставить сверху то вентиляторы будут прогонять через радиатор горячий воздух с системника. О какой его эффективности охлаждения тогда можно будет говорить, хотя кому я все это объясняю - мрак!
WSavage
Member

Повідомлення

Count: 08.09.2023 23:18
WSavage: 08.09.2023 21:36 Так це саме адекватне рішення, ставити радіатор наверх, оскільки радіатор на морді буде дути гаряче повітря на інші компоненти
Просто пипец какой то, ты когда нибудь радиатор в глаза хоть видел? Какой с него горячий воздух может идти?! Ну просто нет слов, остались только одни выражения. А вот если радик поставить сверху то вентиляторы будут прогонять через радиатор горячий воздух с системника. О какой его эффективности охлаждения тогда можно будет говорить, хотя кому я все это объясняю - мрак!
Пройдите мимо, вашего совета уж точно не спрашивал :beer:

На ты с друзьями переходите, много неуважаемый
Count
Junior

Повідомлення

Понятно, много неуважаемый, ну я же и говорю: если у него с радиатора горячий воздух дует - это мрак. А мрак он и в Африке мрак.
:facepalm:
WSavage
Member

Повідомлення

Count: 08.09.2023 23:28 Понятно, много неуважаемый, ну я же и говорю: если у него с радиатора горячий воздух дует - это мрак. А мрак он и в Африке мрак.
:facepalm:
viewtopic.php?p=3152931#p3152931
Вы радик видели когда-то? :rotate:
Count
Junior

Повідомлення

WSavage: 08.09.2023 23:37 viewtopic.php?p=3152931#p3152931
Вы радик видели когда-то? :rotate:
Я по этому поводу, выше, писал, что так было раньше (в 2021-м году). Из за значительно нагрева радиатора горячим воздухом от элементов ситемника (в основном видеокарты) убрал этот 280 мм радитор сверху и поставил на перед 420 мм радиатор. Новую компановку СВО выкладывал в этой теме выше: viewtopic.php?p=3654198#p3654198
Востаннє редагувалось 08.09.2023 23:49 користувачем Count, всього редагувалось 1 раз.
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Count: 08.09.2023 23:18Просто пипец какой то, ты когда нибудь радиатор в глаза хоть видел? Какой с него горячий воздух может идти?!
З нього буде йти рівно стільки тепла, склільки відилить проц. Різниці за формою або розміром радіка немає.
P.S. А взагалі, класична компонування корпусу - це компроміс. Тут або проц гріє карту (радік на морді), або карта гріє проц (радік зверху, або повітряний кулер).
Востаннє редагувалось 08.09.2023 23:49 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 1 раз.
vov1989
Member

Повідомлення

Count: 08.09.2023 23:18
https://ua.gecid.com/cooler/kuda_luchsh ... _radiator/
Dиходячи із результатів тестування і загальних температурних значень, можемо сказати що для двосекційних РСО на прикладі DeepCool LE500 Marrs кращим варіантом буде встановлення спереду, коли вентилятори розміщені за радіатором та тягнуть повітря крізь нього. Але, будьте готові до того, що більша частина втраченої температури на процесорі трішки підігріє усі інші комплектуючі. Тож, це точно не варіант, коли ви маєте й так дуже гарячу відеокарту.

Розміщення двосекційних «водянки» зверху з видуванням теплого повітря вгору теж має право на життя, хоч і показує трохи гірші результати. Ви отримаєте гарні температури для усіх комплектуючих і лише трохи більшу для процесору.

А от для трисекційних моделей рідинного охолодження, таких як ID-COOLING Auraflow X 360, згідно з результатами нашого тесту, актуальніше розміщення у верхній частині корпусу. А якщо ж такої можливості немає – встановлюйте на передню панель так щоб вентилятори знаходились перед радіатором та обдували його.

Нажаль, ідеального варіанту, котрий зміг би забезпечити низькі температури усім компонентм не існує. Дуже багато буде залежати також від корпусу. Тому в будь-якому випадку доведеться йти на якісь компроміси, чи ставити пріоритети.
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

vov1989: 08.09.2023 23:49Нажаль, ідеального варіанту, котрий зміг би забезпечити низькі температури усім компонентм не існує. Дуже багато буде залежати також від корпусу. Тому в будь-якому випадку доведеться йти на якісь компроміси, чи ставити пріоритети.
Не існує, якщо корпус вибирати за коліром РГБ підсвітки, а не головою. :rotate: Для цього треба корпус, в якому об'єми розділені так, щоб не давати карті і процу гріти один одного.
Count
Junior

Повідомлення

Ray2000gt: 08.09.2023 23:47 З нього буде йти рівно стільки тепла, склільки відилить проц.
Да, правильно! Но только в том случае если радиатор вообще не охлажается вентиляторами и в нем напрочь отсутствует поток жидкости. Напомню, что у меня установлены дуалом две PWM помпы D5. Во всех других случаях он, радиатор, никогда не будет иметь температуру равную температуре выделяемой процессором. А вот температура самой жидкости будет практически одинаковой в любом месте контура СВО.
Востаннє редагувалось 09.09.2023 00:02 користувачем Count, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти