NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Jay228
Member

Повідомлення

TomMass
а що дає ця резервація ?
як я зрозумiв що перший рейд це два диски з однаковими данними . менi таке не пiдходить тому що данних в мене бiльше чим на один диск .
в цiй NAS можливо ще зробити такi масиви - Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1
але я не знаю який менi пiдходить
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Скільки дисків плануєте використовувати? Якщо 2 шт, то це тільки RAID 1 (дзеркало, обʼєм = одному диску). Ну або без резевації. Але тоді простіше підключити USB карман до роутера.
Jay228
Member

Повідомлення

Ray2000gt

так буду 2а використовувати . потрiбнi обидва в роботi .
Наче вичитав що для простого обеднання в масив двох дискiв це - JBOD .
Synology Hybrid RAID це аналог raid 1 вiд сiнолоджi як я зрозумiв .
ще не знаю що таке Basic наче це як режим кармана але чим вiн вiд JBOD вiдрiзняеться ?
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Jay228: 16.08.2023 20:30 Ray2000gt

ще не знаю що таке Basic наче це як режим кармана але чим вiн вiд JBOD вiдрiзняеться ?
JBOD це обʼєднання двох дисків в один логічний обʼєм LUN. На відміну від RAID 0 (stripe), дані пишуться послідовно, тобто на один диск, поки він не заповниться, потім на другий. Якщо один диск ломається, втрачаються дані лише з нього, на другому дані доступні. В цьому і головна відмінність від RAID 0, де при вильоті одного диска, втрачається все з усіх дисків масиву.
Basic - це скоріш за все кожен диск = 1 LUN.
TomMass
Member

Повідомлення

Jay228: 16.08.2023 20:30 Ray2000gt

фізично не можливо використовивати весь об'єм масиву і мати резервацію даних. бо резервація обїєктів даніх займує місце

з двома дісками є тільки два нативні варіанти - або RAID0 або RAID1. в 0 ви вікорустовуєте весь об'єм, в 1 ви половіну, бо зеркалюєте диски.

JBOD, як і написали вище, то той же RAID0 тільки з лінійним структуруванням запису данних. Але знову ж, коли видалиться частина даних з заповненного першогу диску, то на вильне місце будуть записані нові дані (припускаю, не працював з ним)
спойлер
https://cdn.ttgtmedia.com/rms/onlineIma ... mobile.jpg
як варіант, якщо потрібно і весь об'єм і щось резервувати - то можете подивитися в бік LVM подибних технологій з застосуванням зовнішньго диску.
наприклад:
2 діски по 2Тб. Робимо raid0 (або зразу ж lvm групу), отримуємо 4tb. на ньому робимо два LVM розділи в 500Гб і 3,5 Тб. підключаємо зовнішній діск на 500гб. робимо raid1 з нашего розділу в 500гб і зокнішньго диску = резервація цього розділу
спойлер
https://wiki.archlinux.org/title/LVM_on_software_RAID
Smok
Member

Повідомлення

Jay228,
да блін, ну не можна взяти та пошукати в інеті? ось, на сінолоджи можна міррорити папки між двома дисками
DS218+ mirror folders between 2 nas drices
https://nascompares.com/answer/synology ... two-disks/
Jay228
Member

Повідомлення

TomMass
Скоріше за все оберу JBOD . Таке питання по JBOD - чи можна обмежити ліміт заповнення дисків наприклад до 90% ? Перевірив тестом швидкість диска добряче падає при 95% заповнення .

Smok
Дякую .почитаю. та в мене задача просто щоб оба диска бачились як один без паралельного запису чи зеркалювання .
taxi911
Member

Повідомлення

Jay228
Що за диски використовуєте?
Не зрозуміло нахіба створювати такий масив, чи в вас файли дуже великих розмірів?
Jay228
Member

Повідомлення

taxi911
Wd purple 18 tb.
Файли не дуже великі але їх загальний об'єм більше 18 ТБ.та буде рости
taxi911
Member

Повідомлення

Jay228
Швидкість падає нижче ніж при використанні одного диску під кінець його заповнення?
У вас по суті при такому масиві мають бути швидкості спочатку першого диску до його заповнення, потім другого і тд.
Якщо потрібна швидкість і вона для вас критична то вже треба збирати інші масиви або вибирати більш швидкі диски, які не будуть так звалювати швидкість в кінці запису.
А взагалі є три параметри: швидкість, надійність, об'єм. Тому треба вибирати у відповідності до вимог.
Jay228
Member

Повідомлення

taxi911
я про швидкiсть читання . в пк зараз стоiть теж пурпл але на менший обем . при 95% заповненнi швидкiсть читання впала з 250 до 100-80
taxi911
Member

Повідомлення

Jay228: 18.08.2023 09:11 taxi911
я про швидкiсть читання . в пк зараз стоiть теж пурпл але на менший обем . при 95% заповненнi швидкiсть читання впала з 250 до 100-80
Так це норм для ХДД! чи Ви очікували мати стабільну швидкість на почтаку та кінці диску?
Правда ще є можлівість кешування, але воно буде тримати великі швидкості рівно до його заповнення, а далі - вузькі місця ХДД.
Jay228
Member

Повідомлення

taxi911
так от я і питаю чи можна в Nas обмежити заповнення до 90% ?
taxi911
Member

Повідомлення

....але з кешем треба бути обережним, є можливість втратити всі данні.
На ютубі пробігало відео по цьому питанню.

Отправлено спустя 3 минуты 1 секунду:
Jay228
Спробуйте потавити розмір розділу меньше, але це Вам не допоможе при запису в кінці першого і кожного наступного диску аж до останнього.

Отправлено спустя 6 минут 50 секунд:
Jay228: 18.08.2023 10:43 taxi911
так от я і питаю чи можна в Nas обмежити заповнення до 90% ?
Теоретично і самий "топорний" варіант - обрізання об`єму диска в Вікторії МХДД і тд. до потрібного розміру, чи дасть це зробити сам ХДД - не знаю.
Я це не перевіряв але теоретично таке можливо. Але Ви втратите частину об'єму диску.
Jay228
Member

Повідомлення

taxi911
буду питати в підтримки сінолоджі . там ще питання чому не створюеться акаунт .
і ще не зовсім розумiю яякуу краще файлоову систему застосувати ?
про Btrfs я взагалi перший раз чую
taxi911
Member

Повідомлення

Jay228: 18.08.2023 11:08 taxi911
буду питати в підтримки сінолоджі . там ще питання чому не створюеться акаунт .
і ще не зовсім розумiю яякуу краще файлоову систему застосувати ?
про Btrfs я взагалi перший раз чую
Аккаунт? у Вас "залізний" Сіно? яка модель? нова з магазину?
Це дивлячись на те, як буде використовуватись сховище, чи будуть робитсь сейви, знімки і тд. + к тому не всі пакети Синолоджи піддтримують ЕХТ4 деяким потрібна саме БРТФС.
Наприклад Сурвіліанс, Віртуальна машина, практично всі сінхронізатори та бекапери потребують БРТФС (можливо десь я і помилився, так все з голови не пам'ятаю, настроїв раз воно там собі робить)
Васильович
Member

Повідомлення

Jay228: 18.08.2023 10:43так от я і питаю чи можна в Nas обмежити заповнення до 90% ?
Ця та озвучені раніше вимоги є реалізовані в Лінуксі через mergefs.

Я колись користувався активно цією функцією в OpenMediaVault 5, вона була реалізована через плагін.
При об'єднанні дисків/каталогів можна вибрати правило для створення нових файлів.
Наприклад, створювати на диску, де найбільше вільного місця.
Також можна задавати мінімальний об'єм, який повинен залишатися вільним на кожному з дисків.
спойлер
Зображення
Jay228
Member

Повідомлення

taxi911
нещодавно придбав новий Synology DS223

акаунт на самому сайтi Synology . там просто реестрацiя стопориться на першому етапi. у вiдгуках на розетцi бачив у людини така саме проблема.

а чим цей Btrfs почитати якщо наприклад нас вийде з ладу ? ( док санцiю маю )

Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
Васильович
дякую за корисну iнформацію . буду питати у сапорта чи має цю функцією цей нас
taxi911
Member

Повідомлення

Jay228
А які швидкості по лану Ви хочите побачити при "Port 1GbE RJ-45"?

Дивно, треба в сапорт звертатись за підтримкою з реєстрації, або можливо застосувати інший браузер або пошту з іншим хостингом, хоча у мене активна на Укр хостингу.

Нужно пробовать
https://xpenology.com/forum/topic/6807- ... 2-windows/
Jay228
Member

Повідомлення

taxi911
по швидкостям 100+ мбайт/с бажано отримати . чомусь нажаль в сучасний нас не поставили 2,5 гб карту (
в мене зараз через юсб 3,0 хаб швидкicть така 106 мбайт/с
теоретично на ньому можна витиснути максимум диску якщо пiдеднати до юсб 3,2

дякую за посилання .. програмка UFS Explorer Professional Recovery 5.20 корисна , забираю :up:
Відповісти