Краще розміщення системи охолодження в корпусі

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
SORBEX
Member

Повідомлення

Доброго вечора всім. Не знаю, чи вірно було писати сюди, але не знайшов більш підходящої теми. Виникло питання по кращому встановленню охолодження.
Є корпус Lian Li Lancool III. В ньому стоять Ryzen 7 7700X + СВО Арктика 420 і RTX 4080. Серед додаткових кулерів - 3 корпусних 140 від Lian Li на фронтальній панелі. Задній корпусний 140 від Lian Li був знятий, бо заважав трубкам від Арктики, яку встановили схематично так:
1.png
Червоним позначені кулери СВО зверху і корпусні на передній панелі. Синім - трубку СВО, яка йде до процесора на мат. платі (зеленим). Оскільки трубки йдуть позаду, то як я вже казав, задній корпусний кулер на видув був знятий + таким чином трубки не заважають корпусним кулерам на передній панелі вільно тягнути свіже повітря ззовні.

Зараз я вирішив змінити корпусні кулери на більш тихіші від be quiet, частково розібрав систему охолодження і дещо побачив.
В попередньому варіанті корпусні кулери на передній панелі встановлені так, що між ними і передньою сіткою, яка знімається, є проміжок десь близько 12-15 мм вільного місця. Кулери знаходяться більше всередині рами корпусу, а оцей проміжок - це між рамою корпусу і цією передньою сіткою. Якщо перечепити кулери на іншу сторону планки, тоді вони будуть "ззовні" корпусу, якраз в цьому проміжку між рамою і сіткою. В такому випадку між кулером і сіткою буде проміжок всього десь 1-2 мм. Але таким чином спереду звільняється місце, щоб там можна було вільно пустити трубки від СВО, що, в свою чергу, звільняє місце, щоб повернути назад +1 корпусний вентилятор на видув.
Схематично це буде виглядати вже ось так:
2.png
Звідси виникають кілька запитань
1) Чи дасть щось в плані покращення температур, якщо буде доданий ще +1 вентилятор на видув? Зараз, по факту, на видув працюють лише кулери СВО, видуваючи повітря вверх.
2) Якщо трубки перемістити наперед, чи не будуть вони сильно заважати холодному повітрю потряпляти всередину, і знову таки, як це може вплинути на температури?
3) Чи не будуть кулери на передній панелі створювати зайвий шум і вібрації, якщо між ними і цією передньою сіткою буде такий невеликий проміжок в 1-2 мм?

Завчасно дякую всім за відповіді.
P.S. якщо я задав це питання все ж не в тій темі - вибачаюсь і буду вдячний, якщо вкажете, де його потрібно писати.
AMD
Member

Повідомлення

околосокетний простір теж має обдуватись, чи витягувати повітря на зовні
SORBEX
Member

Повідомлення

AMD: 28.07.2023 20:20 околосокетний простір теж має обдуватись, чи витягувати повітря на зовні
Ну там частково його обдуває маленький вентилятор на помпі СВО. Але по вашому +1 кулер в тому на місці на видув аж ніяк не буде зайвим?
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Проміжок між сіткою і вентилятором має бути 1-2см, якщо він на вдув стоїть. Інакше може завивати. ось приклад тестів по цьому приводу
SORBEX
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 28.07.2023 20:31 Проміжок між сіткою і вентилятором має бути 1-2см, якщо він на вдув стоїть. Інакше може завивати. ось приклад тестів по цьому приводу
Дякую, ознайомлюсь.
GreenMile
Member

Повідомлення

SORBEX: 28.07.2023 20:121) Чи дасть щось в плані покращення температур, якщо буде доданий ще +1 вентилятор на видув? Зараз, по факту, на видув працюють лише кулери СВО, видуваючи повітря вверх.
Однозначно має дати, оскільки витяжний вентилятор на задній стінці - то чи не найголовніший елемент в правильному охолодженні корпусу. До речі можна ще погратися і спробувати вентилятори водянки поставити на вдув - має буте холодніше по процу, ВРМ, пам'яті, а також менше пилюки всередині буде.
SORBEX: 28.07.2023 20:122) Якщо трубки перемістити наперед, чи не будуть вони сильно заважати холодному повітрю потряпляти всередину, і знову таки, як це може вплинути на температури?
Впливати ніяк не буде, в межах похибки вимірювання, це не та перешкода яка буде істотно впливати.
SORBEX: 28.07.2023 20:123) Чи не будуть кулери на передній панелі створювати зайвий шум і вібрації, якщо між ними і цією передньою сіткою буде такий невеликий проміжок в 1-2 мм?
Вібрації - ні, шум - на низьких обертах ні, у мене у фрактальному корпусі Арктік 420 встановлений спереду, від сітки до 3 вентилів міліметрів може п'ять - я їх не чую взагалі десь до 1000 обертів, тільки коли вони розганяються під великим навантаженням проца.
Sashkotem
Member

Повідомлення

До речі, задній корпусний вентилятор ставлять на видув але чи є в цьому зміст. Зробіть простий тест системи під 100 навантаженням і мацайте рукою чи папірцем і ви побачите що цей куллер нічого не буде видувати бо три верхні на високих обертах його пересилять, навпаки там повітря буде засмоктуватись в корпус не зважаючи на роботу на видув корпусного вентилятора. Корпусний вентилятор має менші оберти ніж вентилятори на сво. Принаймні в мене так, тому я його поставив на вдув.
LastUnicorn
Junior

Повідомлення

SORBEX
решили вопрос с переворотом радиатора АиОшки трубками назад?
сам мучаюсь с этим корпусом, жалею что купил 420 альфакул, знал-бы про косяки Ланкула купил-бы 360
Nixlie
Member

Повідомлення

LastUnicorn: 13.08.2023 08:19 SORBEX
решили вопрос с переворотом радиатора АиОшки трубками назад?
сам мучаюсь с этим корпусом, жалею что купил 420 альфакул, знал-бы про косяки Ланкула купил-бы 360
Вітаю. А які косяки корпусу ви маєте на увазі?
vandalize
Junior

Повідомлення

А какой практический смысл ставить трубки назад при расположении сверху ? Чтобы они неестественно изгибались?
AndP
Member

Повідомлення

SORBEX

Какая температура процессора при мах нагрузке?
Melki
Member

Повідомлення

SORBEX: 28.07.2023 20:121) Чи дасть щось в плані покращення температур
поставь и дай нагрузку, рукой пощупай выходящий воздух после примерно часа работы - тепленькое, значит работает
SORBEX: 28.07.2023 20:122) Якщо трубки перемістити наперед, чи не будуть вони сильно заважати холодному повітрю потряпляти всередину
забей
SORBEX: 28.07.2023 20:123) Чи не будуть кулери на передній панелі створювати зайвий шум і вібрації
будут, и чем выше обороты, тем шумнее, но всё относительно
Відповісти