Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
radical
Member

Повідомлення

Vlad Tepec-Dracula: 10.08.2023 23:58 Цікава материнська плата ASRock K8Upgrade-NF3
Мабуть знайти ту плату для апгрейду на 939 / Socket AM2 нереально…
реально, я бачив на ібеї з сокетом АМ2, коштувало щось баксів з 40.
бувають ще дочірні плати з сокетом 939 та плати з іншим роз'ємом та S754 для апгрейду 462.
Death: 10.08.2023 23:13 за MX440 аргумент - DVI,
this

Звук я би вибрав щось типу ISA ESS аудіодрайв для досу а PCI ямаху/лайв/вортекс для win98 в залежності від потреб.
radical
Member

Повідомлення

2 мх, 4 мх, вуда3
acidburn
Member

Повідомлення

Ну всьо правильно, ідеалу все одно немає, а ставити карту 2002 року (типа МХ440) на проц 1999 - як на мене такоє, в 2002 вже грали на Р4 2.4 і 9700 про.
Звук я би вибрав щось типу ISA ESS аудіодрайв для досу а PCI ямаху/лайв/вортекс для win98 в залежності від потреб.
Так, головне питання - чому саме К6-2, які взагалі цілі та потреби. Якщо для комбо дос/вінда, то краще за всіх AWE64 Gold (і дикою ціною).
Можна і систему новіше пошукати з SB-Link, та хоч на 423.
radical
Member

Повідомлення

acidburn: 11.08.2023 15:36 Ну всьо правильно, ідеалу все одно немає, а ставити карту 2002 року (типа МХ440) на проц 1999 - як на мене такоє, в 2002 вже грали на Р4 2.4 і 9700 про.
тут все просто, чисто з утилитарных міркувань:
1) дешево, у кожного валяється щось таке
2) добра сумісність з 98 та досом (можна і 2 МХ, там сумісність з досом ще краща)
acidburn: 11.08.2023 15:36 Так, головне питання - чому саме К6-2, які взагалі цілі та потреби.
Тому що у людини є супер сокет плата, швидка і відносно безглючна, я так зрозумів. Я колись таке теж дивився знайти за невеликі гроші, потім просто махнув на це діло, бо АТ плату з корпусом вже не хочеться, а АТХ навіть тоді важко було знайти. Тому взяв під свої протреби 440ВХ mATX і зібрав систему у маленькому корпусі.
acidburn: 11.08.2023 15:36 Якщо для комбо дос/вінда, то краще за всіх AWE64 Gold (і дикою ціною).
то дарма викинуті гроші
для досу воно дуже так собі, а під віндою там нормальні банки потребують розширення пам'яті, а то ще гроші
краще їх використати на купівлю сучасної MIDI дочки, наприклад, у тому ж serdashop, це якщо ця тема взагалі цікавить
а так, і копійчана ямаха дасть досить нормальний звук
acidburn: 11.08.2023 15:36 Можна і систему новіше пошукати з SB-Link, та хоч на 423.
то теж річ у собі, можна і 478/i845 знайти (370/і815 так і зовсім легко і дешево), але що до нього підключати? Туж-таки ямаху 724/754 та ESS Solo-1 (на яку можна і дочку причепити)
Death
Member

Повідомлення

acidburn: 11.08.2023 15:36Так, головне питання - чому саме К6-2
томущо він е, і в мене в ті часи його не було :gigi: , а з 1 2 3 4 пнем вже награвся, я не колекціоную, мені цікаво поколупатися підводні каменюки на собі зацінити, просто шукаю щось нове з чим не стикався так би мовити.
ApostolCV
Member

Повідомлення

А ніхто не багатий на s423+DDR так , що вона його муляє і хоче продати?)
radical
Member

Повідомлення

ApostolCV
це повинно бути щось типу єдинорогу, я не певен, що таке було на якомусь з 845
пошук дає лише плату на VIA

https://theretroweb.com/motherboards/s/ecs-p4vxasd
ApostolCV
Member

Повідомлення

radical,я колись бачив у нас на Лох.уа , та подумав , що це дорого. Виявляється, що ні :laugh:
acidburn
Member

Повідомлення

Vlad Tepec-Dracula: 10.08.2023 12:22 Аукціон на дві ретро відеокарти:
Diamond Monster 3D PCI 4Mb
MGA-MIL/2/FE Matrox Millennium 4Mb
https://skylots.org/6593386248/Raritet+ ... arta+pci#?
До кінця аукціону залишився 1 день, час закінчення - 21:56:40
До 1555 грн в останні хвилини докрутили, в принципі не так багато за вуду+матрокс, з іншого боку без перевірки і за 4МБ все одно дофіга
Vlad Tepec-Dracula
Member

Повідомлення

acidburn
Та нічого страшного, може ті карти дійсно неробочі, все ж таки вони доволі старі.
Востаннє редагувалось 11.08.2023 23:10 користувачем Vlad Tepec-Dracula, всього редагувалось 1 раз.
ApostolCV
Member

Повідомлення

На каналі БітсЄндБолтс було відео з модом пам'яті на першу вуду. Профіта крапель по суті те що дає можливість брати 800*600
spoglyadach
Member

Повідомлення

ApostolCV: 11.08.2023 21:06 radical,я колись бачив у нас на Лох.уа , та подумав , що це дорого. Виявляється, що ні :laugh:
Всі ми так колись думали :laugh: або потім куплю, нафіг воно мені зараз нада

Відправлено через 1 годину 3 хвилини 16 секунд:
acidburn: 11.08.2023 22:49 До 1555 грн в останні хвилини докрутили, в принципі не так багато за вуду+матрокс, з іншого боку без перевірки і за 4МБ все одно дофіга
Маразм крєпчал :spy:
Andrey2005
Member

Повідомлення

Зараз не до ігр, але згадав одну гру, і ніяк не можу згадати назву. Може хто підкаже? Запишу собі в нотатки, може колись згадаю дитинство чи дітям буду показувати :gigi:
Сама гра мабуть приблизно 97-2000 рік. RPG ізометрія, магія. З особливостей - рівень життя відображався піктограмою, і низькій рівень був у вигляді черепа. Для лікування там випадали різні предмети, наприклад яблука.
Бумик
Member

Повідомлення

Сегодня купил вот такой девайс ZX Spectrum 128K
Больше похож на полную самосборку или это что-то типа конструктора(набора) сделай сам.По-крайней мере корпус заводского исполнения.А компоновка и разводка проводов самопал(или какой-нить кооператив собирал такое,х.з.)Удалось определить(погуглил),что платка с тремя МС (позади флаппи привода),это звук.Но как тут реализован вывод изображения?Сзади корпуса есть три гнезда 5 Дин(одно,и это логично,выводит звук).Полагаю,что ни о каком мониторе тут и речи нет.А выводится изо на RGB модуль телика(как подключали в те года видеомагнитофоны, через Scart или *тюльпаны*)
Естественно,что под *плитой* в корпусе установлена основная плата,но чтобы добраться до нее,нужно демонтировать эту плиту или кожух,так сказать.Плата эта длинная,на всю длину корпуса.Позже,когда сниму эту *плиту*,выложу фото платы.
спойлер
IMG_20230812_164510.jpg
IMG_20230812_164359.jpg
IMG_20230812_164540.jpg
IMG_20230812_164526.jpg
IMG_20230812_165703.jpg
Ко всему,сейчас проблемно найти 5,25 дискету,живую. :idea:
radical
Member

Повідомлення

Круто. У брата был спектрум, подрубленный в телеку "Весна" и магнитофону. Дисковод он себе гораздо позже купил, внешний. А тут прямо сразу встроенный.
acidburn
Member

Повідомлення

Бумик
Даа, крута штука, я такий ще не бачив. Можливо, унікальна саморобка, або дрібносерійна партія на основі якогось корпусу-болванки. Заводи тоді простоювали, і люди з прямими руками на верстатах усе підряд ліпили.
Але не моя тема, зазвичай складно розбиратися, що і як там з мгтф наваяли кожен раз. Оцей БЖ я б взагалі не використовував якщо для постійної роботи, залишити для антуражу, а підключити через зовнішній.

Дисковод теж не факт що робочий, але те, що його штатно в спектрум поставили - цеж комплектація хай енд. Дискети 5.25 знайти не проблема взагалі, проблема знайти на 360кб без ББ, на 1.2 набагато простіше але там вже інша коерцитивна сила. Нуу, плюс є і емулятори.
Бумик
Member

Повідомлення

Что показало вскрытие начинки ZX Spectrum 128K

процессор Т34ВМ1 (аналог Z80)
EPROM NM27C512Q
контроллер НГМД КР1818ВГ93
ПЗУ КС573РФ2
звук Yamaha YM2149F (на отдельной платке)
Судя по обьему EPROM в 512 кб я так понял,что этот спектрум 128кб *прокачан* до 512 кб.Или я что-то не понял...Кстати,эта МС в *кроватке* и могла быть установлена уже пользоваталем этого компа вместо *родной*.
спойлер
IMG_20230812_202108 = 2000.jpg
И фото так называемого тогда НГМД
спойлер
IMG_20230812_202036 =222.jpg
Ну что же - на дорожках платы и выводах деталей следов коррозии не обнаружено.Впрочем,как и в начинке флаппи привода.Но зато есть коррозия в корпусе на дне,возле разьемов 5 ДИН.Потом,когда выйму плату из корпуса(чтобы в нем зачистить ржавчину,где она немного образовалась),буду надеяться,что внизу плата также не пострадала.Проводки все на месте,и это здОрово.Только один отскочил с гнезда 5 ДИН , и парочка спаянных возле транса под вопросом,то ли так было,то ли они тоже отскочили откуда-то.
Еще прикольно,что оконечный качкад звука прямо спаян навесным монтажом на динамике( транзистор КТ 3102 и ГТ402,или ГТ404,этот обмотан скотчем,не видать,какой именно.Но явно уже поздняя доработка какого-то юзверя).
Немного озадачен,какую клавиатуру сюда подключать(подойдет ли писи пополам ,ну естественно,нужно или найти разьем,как на спектруме и адаптировать клаву под него,или внедрить разьем писи пополам в корпус,но это уже будет неаутентично :spy:
Taipen
Member

Повідомлення

судячи по фаршу саме платок дисковода і компа - то якась війкова збірка, може прямо на заводі який робив для війська, якийсь кооператив збирав.
Цікаво скільки він обійшовся зараз? (бо тоді мабуть не дешево коштував точно)

рік випуску не раніше 93го, тому цілком ймовірна версія.
ApostolCV
Member

Повідомлення

spoglyadach: 12.08.2023 10:51Маразм крєпчал
Можливо і крепчав...
А ви багато в межах України бачили живих перших вуду?
І якщо бачили то по чому?
Відповісти