Скільки RAM треба?

Обсуждение оперативной памяти
Автор
Повідомлення
ASTON
Member

Повідомлення

Є питання щодо RAM.
Зараз працюю 2х8Gb.
Питання - для професійної роботи із google sheets, SQL серверами і великими базами даних - скільки мінімально комфортне буде?
Бо наразі як працюю із значними таблицями, то виїдає 40% пам'яті. Але гальмує навіть при такому споживанні, коли завантажую чи копіюю великі обсяги. Незрозуміло, чи є ці фрізи на боці пам'яті, чи в цілому швидкість обробки не дуже залежить від вільної пам'яті, а просто процес копіювання десятків тисяч строк буде так незалежно від її обсягу...
Ostin
Member

Повідомлення

ASTON: 14.07.2023 11:04SQL серверами і великими базами даних
Гарна база і 256GB спустошує) Але це я кажу за сервер, який опрацьовує запити.
Евгений King
Member

Повідомлення

Не залежно, всеодно буде довго бо воно копіює построково.
Є сенс щось міняти тільки якщо ви бачите що у вас в диспетчері шинди зайнято в процесі роботи дійстно 12+Гб.
Якщо таких показників нема - то і робити нічого не треба, бо нічого не зміниться.
До прикладу у мене 2 монітори, 2 браузери з купою робочих вкладок і може ще ютуб в фоні слухає мозику, кілька вікон putty, телеграм вижирають до 10Гб озу, максимум що бачив - 14Гб.
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Для таблиць і баз треба швидкий проц (багатопоковість не дуже юзається), швидка памʼять і SSD з гарною мілкоблочкою. Але навіть за таких умов очікувати миттєвого відкриття/копіювання великих обсягів не варто. Ще не дійшов прогрес…
ASTON
Member

Повідомлення

Евгений King
Дякую.
Поки зайнято 6-7Гб із 16... Тобто не паритися і дивитися по ситуації? Коли 12-13Гб буде зайнято, тоді і докупати?

Відправлено через 35 секунд:
Ray2000gt
Дякую... наче 5600 поки вистачить. 960 pro також нічо, наче, SSD
vltk
Member

Повідомлення

Правильно, в зависимости от нужд приложения, универсально - минимум 2,5ГБ на физ.ядро проца, предлагают, желательно (возможно от продавал) - 4ГБ на ядро. Т.е. для 16 ядерника полноценных ядер вроде закрывают вопрос по среднему 64ГБ. Но есть приложения, которым сколько не скорми, все равно масштабируются на лучше.
Vovk_Z
Member

Повідомлення

ASTON: 14.07.2023 11:04 SQL серверами і великими базами даних - скільки мінімально комфортне буде?
Бо наразі як працюю із значними таблицями, то виїдає 40%
"Великі БД" - це поняття дуже неконкретне.
Не знаю нічого про профілювання і налаштування MS SQL Server, але в мою бутність (давненько вже) роботи з Oracle 9, 10, 11 - на першому місці йшло налаштування саме самої БД (1-2 параметри, типу обсяг пам'яті для сортування - треба було збільшити вручну). Починаючи з Оракл 10-11 - там було вже майже автоматичне налаштування під поточний об'єм пам'яті системи (крім вищезгаданого).
А якщо говорити про залізо, то на першому місці - швидкість роботи з диском (бо дискових операцій в ядра сервера БД - завжди багато, усілякі логи, по три шт. і т.п.), потім - достатня кількість ОЗУ (для конкретної БД, щоб там поміщалися всі кеші - загальні і кешовані таблиці), і на останньому місці - швидкість процесора.
В Ораклі з 10-ї версії є вбудовані безкоштові інструменти адміністратора БД для профайлингу (перегляд планів виконання запитів і т.п.). Це дає можливість виявити на які саме операції (з диском, чи процесором) витрачається час.
ugluclar
Junior

Повідомлення

Приєднуюсь до попереднього автора. Кількість використовуваної пам'яті сильно залежить від настройок конкретного сервера БД. Відповідно до настройок сервер може більше тримати в пам'яті сторінок, швидше будуть робитись вибірки. По факту, скільки би не було пам'яті, завжди можна практично всю віддати під SQL сервер )). Не знаю за всі сервера, але в деяких версіях СУБД можна тимчасово відключати примусовий запис на диск. Тоді швидкість запису в БД суттєво зростає. Але тільки тимчасово, для переливу з одної БД в іншу. І потім включати назад примусовий запис на диск (відключати кешування запису). Зокрема з Firebird часто так пришвидшували перекидання з одніє БД в іншу.
ADv
Member

Повідомлення

Возможно на общую скорость повлияет добавление оптана, ести работа системы упирается в скорость I\O операций. Благо они щас есть относительно не дорогие с небольшими объёмами.
ASTON
Member

Повідомлення

Дякую всім за поради.
Гадаю, поки моєї профільної машини вистачить. А там буду дивитися.
Mad Dog
Member

Повідомлення

ASTON: 14.07.2023 15:29 Поки зайнято 6-7Гб із 16...
Бо в тебе база зажата по пам'яті налаштуваннями. Для великої бази 16 гб пам'яті то взагалі ні про що.

Евгений King: 14.07.2023 11:31 До прикладу у мене 2 монітори, 2 браузери з купою робочих вкладок і може ще ютуб в фоні слухає мозику, кілька вікон putty, телеграм вижирають до 10Гб озу, максимум що бачив - 14Гб.
Додай пам'яті і зразу побачиш як зжирається більше 14гб при тих самих задачах.
ASTON
Member

Повідомлення

Mad Dog
То що, докупити ще 16Гб мінімум?
Fen1xz
Member

Повідомлення

16 гб озу 3200 сейчас стоят 1100-1200+ если есть свободные слоты, поставить и забыть о вопросе с рамой на следующие несколько лет.
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

ASTON
якщо швидкість в роботі принесе вам гроші - то купуйте на скількі вистачає грошей.
Але бажано ДВІ плашки з більшим об'ємом. бо 3-4 в звичайному ігровому пк - це лотерея (заведеться на низьких частотах, або можливо зовсім не заведеться (якщо плашки "разнобой" і тд)

Купуйте якусь середню 2х32, з стабільними частотами , а свої 2х8 продайте . Ціна зараз нормальна , особливо якщо вам для заробітку , а не ігр.
nochnik89
Member

Повідомлення

ASTON: 14.07.2023 11:04Зараз працюю 2х8Gb.
Питання - для професійної роботи із google sheets, SQL серверами і великими базами даних - скільки мінімально комфортне буде?
жесть :rotate:

Отправлено спустя 30 секунд:
я вообще удивлен, что работаете на десктопной машине

Отправлено спустя 2 минуты 23 секунды:
ASTON: 15.07.2023 12:41То що, докупити ще 16Гб мінімум?
я бы посоветовал хотя бы 2*16 , это вообще минимум. Попробуйте. У меня сервы берут под эти цели . Там входной билет 128 гб + 2 зеона на 4 канала на каждый проц . Это минумум.

Отправлено спустя 31 секунду:
скорость диска обязон поднять. Быстрый ссд или рейд
Mad Dog
Member

Повідомлення

ASTON: 15.07.2023 12:41 Mad Dog
То що, докупити ще 16Гб мінімум?
Для початку налаштувати щоб база використовувала ту пам'ять яка вже є.
Евгений King
Member

Повідомлення

Mad Dog: 15.07.2023 12:24
ASTON: 14.07.2023 15:29 Поки зайнято 6-7Гб із 16...
Бо в тебе база зажата по пам'яті налаштуваннями. Для великої бази 16 гб пам'яті то взагалі ні про що.

Евгений King: 14.07.2023 11:31 До прикладу у мене 2 монітори, 2 браузери з купою робочих вкладок і може ще ютуб в фоні слухає мозику, кілька вікон putty, телеграм вижирають до 10Гб озу, максимум що бачив - 14Гб.
Додай пам'яті і зразу побачиш як зжирається більше 14гб при тих самих задачах.
У мене 32Гб, дякую капітан, але мені достатньо )
ASTON
Member

Повідомлення

nochnik89
Це не під сервер, а саме під клієнтську машину, яка тягне звідти бази, формує таблиці, звіти тощо.
Vovk_Z
Member

Повідомлення

Якщо це клієнтська машина - то можна подивитися моніторинг використання системних ресурсів (вбудований у Windows, не знаю щодо інших ОС). Відповідно, можна виявити, який з трьох ресурсів самий завантажений - диск, ОЗУ чи процесор.
Timedemo
Member

Повідомлення

Евгений King: 14.07.2023 11:31 Не залежно, всеодно буде довго бо воно копіює построково.
Є сенс щось міняти тільки якщо ви бачите що у вас в диспетчері шинди зайнято в процесі роботи дійстно 12+Гб.
Якщо таких показників нема - то і робити нічого не треба, бо нічого не зміниться.
До прикладу у мене 2 монітори, 2 браузери з купою робочих вкладок і може ще ютуб в фоні слухає мозику, кілька вікон putty, телеграм вижирають до 10Гб озу, максимум що бачив - 14Гб.
Це коли 32 на борту, при 16 буде менше, при 64 більше. В вінді дуже динамічне кешування
Відповісти