Мені більше здається, що це фейк. Вже були подібні новини про десятиядерний проц від AMD в попередніх поколіннях і залишилося все це на рівні чуток. Надто вже цінні потужності TSMC, щоб вимикати 3 ядра в чиплеті при створенні потужних багаточиплетних проців. Є 12-ядерник і цього достатньо цілком. Тому в десятиядерний Ryzen 7 не віриться.
А от 4-ядерний Ryzen 3 з часом, коли зберуть вершки з топової продукції, цілком можливий. Раніше на AM4 була змога придбати дорогу платформу й тимчасово придбати недорогий проц хоча б за рахунок попередніх поколінь. Людина підсажується на AMD, а не Intel, а потім купує більш дорогий проц. А от на AM5 базовий проц 7600X дуже вже дорогий і на роль тимчасової "затички" зовсім не котить. Хіба що для "затички" в дусі користувача
Messiah.
Цілком прийнятна по ціні DDR5 вже з'явилася, потрібен і відносно недорогий проц, щоб можна було підсадити небагатих ентузіастів на дорогу платформу замість того, щоб вони пішли до Intel. Але знов-таки це мізерна частина покупців, у AMD немає свого виробництва і витрачати дорогі чиплети на дешеві проци для AMD не вигідно. Так що цілком можливо, що й чотириядерника ми не побачим, принаймні в найближчій перспективі.
Якщо ж скріншоти правдиві (в чому я дуже сильно сумніваюся), то не можу зрозуміти таке сильне падіння одноядерної продуктивності в порівнянні як з одночиплетним 7700X, так і з двочиплетним 7900X. Спочатку я подумав, що у гіпотетичного 10-ядерного 7800X, який отримав вдвічі більше кешу, ніж одночиплетник, цей кеш вдвічі урізали і урівняли його кількість з 8-ядерником. Тоді б на один чиплет кешу припадало б удвічі менше, ніж у 7700X та 7900X, що пояснювало б значне падіння продуктивності в однопоточному тесті. Але згідно джерела кешу у 7800X 64 Мб як у 7900X і 32 Мб на чиплет, як і у 7700X та 7900X. Частотні характеристики абсолютно ті ж самі, що і в 7700X. Чим же тоді пояснюється таке сильне падіння одноядерної продуктивності?
Минулого року я купив 11-те покоління Intel, бо воно було з AVX512 без танців з бубном. Цього року якби купував комп, то вже хотів Ryzen 7000 від AMD. Заодно без проблем як Win10 та Win11 розберуться з ввімкненими або вимкненими "малими" ядрами. Більше всього хотілося б 7900X, бо він і продуктивний (в той час як 16 ядер вже мало прироста дають), і холодніший за восьмиядерник за рахунок розподілу тепла між двома чиплетами. Але він дуже дорогий, тому можливо оптимальним варіантом був би все-таки восьмиядерник. Але такого франкенштейна з 3 вимкненими ядрами на чиплеті й падінням одноядерної продуктивності в порівнянні з двома найближчими сусідами явно не хотів би. Краще вже або 7700X, або 7900X. А от 7300X як варіант тимчасового проца, поки зберу гроші на 7900X, цілком міг би розглянути.