TSMC начинает строительство фабрики по выпуску 2-нм пластин

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
avuremybe
Member

Повідомлення

Scoffer:А у епла на рівно тому ж техпроцесі 7нм TSMC, що і у AMD, 6.9 мільярда на 83.27 mm2, а у хуавея на ньому ж ті ж самі 6.9 лярдів на площі 74.13 mm2
Хто бреше?
Припускаю, що там ще логiчнi елементи з обв'язкою присутнi, а не просто транзистори рядочками натуленi. :gigi:
Подiбнi порiвняння - це чистої води спекуляцiї.
Scoffer
Member

Повідомлення

avuremybe
Нема там ніяких елементів окрім транзисторів. Навіть кондери якщо вони десь треба робляться як транзистори.
Зате щільність пакування транзюків навіть в рамках одного і того самого тех процесу обирається в залежності від фінальних частот чіпу. Хуавей в цьому списку самий тормознутий по частотам зате з самою великою щільністю транзисторів на площу чіпа.
Тому порівнювати щільність зена з максималкою 4.7GHz i корку з 5.1GHz не коректно бо ці 400 мегагерць даються дуже важко. Даунклокнути 14нм кор, і можна теж щільності лупити. Звісно не до рівня 7нм ТСМЦ, все таки там розміри транзисторів трішечки менші, але і не в рази як більшість тут собі думає.

Відправлено через 17 хвилини 43 секунди:
Якщо взяти конкретно АМД з їхніми зенами, і відкинути АПУ, то може виявитись, що техпроцес 14/12нм GF SOI був би краще за 7нм TSMC. Правда на відеокарти воно не сильно підходить, так що по факту вибору у них не було. Але в іншому всесвіті, де у АМД тони грошей і можливостей випускати по чіпу на кожне призначення, були б цілком можливі частотні десктопні процесори на "старих" техпроцесах. Тут все зовсім не однозначно.
Yalg
Member

Повідомлення

Scoffer:нанометрів втричі
В девятеро, 3 раза в длину * 3 три раза ширину

Отправлено спустя 3 минуты 3 секунды:
WWQ:а ТП 12vs14
Нет, этот 12 все тот же 14, только переименованный. Разница только в высоте.
HaruMamberu
Member

Повідомлення

Scoffer:Пропоную обговорити TSMC начинает строительство фабрики по выпуску 2-нм пластин

der8auer під електроним мікроскопом наміряв, що 14+++nm інтела практично рівні за розміром транзюків до 7nm TSMC. Це при тому, що в +++ фізичний розмір збільшили в порівнянні з оригінальними безплюсовими техпроцесами.
Нанометри такі нанометри, що можна хоч -2 маркетингових нанометри намалювати.
сразу встает вопрос, за счет чего площадь четырех ядер(ссx) в зен2 вероятно уменьшилась с приблизительно 46 мм2 до 31-36 мм2? (31 без "обвязки" между ссх-ами)

вот я проверил примитивным путем

предполагаемая площадь одного ссх на SoC Zeppelin на зен+:
спойлер
Zen2_vsZenPlus_CCX.png
площадь одного ссх на Zen2
спойлер
Zen2_vsZenPlus_CCX_zen2.png
P.S. в микроэлектронике не шарю

https://en.wikichip.org/wiki/amd/microa ... ures/zen_2
https://en.wikichip.org/wiki/amd/microa ... res/zen%2B
Scoffer
Member

Повідомлення

HaruMamberu
Ну як мінімум за рахунок того, що зен1 випускався не по техпроцесу Intel 14nm :laugh:
HaruMamberu
Member

Повідомлення

ну и ладно :D

Отправлено спустя 3 минуты 50 секунд:
хотя, мы же не измеряли затворы ;)
может они остались такими же между зен+ и зен2

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:
Scoffer:avuremybe
Нема там ніяких елементів окрім транзисторів. Навіть кондери якщо вони десь треба робляться як транзистори.
Зате щільність пакування транзюків навіть в рамках одного і того самого тех процесу обирається в залежності від фінальних частот чіпу. Хуавей в цьому списку самий тормознутий по частотам зате з самою великою щільністю транзисторів на площу чіпа.
Тому порівнювати щільність зена з максималкою 4.7GHz i корку з 5.1GHz не коректно бо ці 400 мегагерць даються дуже важко. Даунклокнути 14нм кор, і можна теж щільності лупити. Звісно не до рівня 7нм ТСМЦ, все таки там розміри транзисторів трішечки менші, але і не в рази як більшість тут собі думає.
наверноavuremybe имел ввиду что это SoC
zoi
Junior

Повідомлення

Заголовок не верный, пластины на сколько я знаю массово 200, 300 и 450 мм ;)
А 2-нм это все таки тех процесс литографический. :D
Rimsky
Member

Повідомлення

zoi:Заголовок не верный, пластины на сколько я знаю массово 200, 300 и 450 мм ;)
А 2-нм это все таки тех процесс литографический. :D
у нас новый председатель клуба зануд :gigi:
спойлер
на самом деле правильно :beer:
Yalg
Member

Повідомлення

zoi:450 мм
Нету 450мм пластин в промышленных объемах.
avuremybe
Member

Повідомлення

HaruMamberu:наверноavuremybe имел ввиду что это SoC
Я имел в виду, что все логические элементы занимают разную площадь. А еще между ними магистрали есть. Но в ответ последовало "никаких элементов кроме транзисторов нет" и я понял, что нет смысла мешать человеку мерять свои транзисторы на килограмм. :dontknow:
Відповісти