1. Він не розганяється зовсім. 75 герц - його максимум. На 76 і 77 запускається, але губить кадри. На 78 старту нема. Я почитав про ці рефреші трошки, на перший погляд все просто. У дисплеїв є така характеристика, як horizontal scanning frequency - це просто швидкість, з якою пучок електронів рухається у горизонтальному напрямку. У цього мона цей показник дорівнює 111KHz - так пише в його менюшці. Ділимо 111000 на 1440 (кількість горизонтальних рядків) = 77,1 герц. Від цього треба відняти 2-5% (час, який потрібен на те, щоб повернути електрони на стартову позицію). Виходить, що сабж з його простенькою матрицею Panda LC320HU1A працює на максимумі своїх можливостей.
Таким чином, до речі, можна вдома з крісла визначити наскільки в теорії можна розігнати монітор. Наприклад, Full HD монік, який "з коробки" працює на 60 герцах, а в специфікаціях вказана горизонтальна частота (horizontal scanning frequency) 96KHz теоретично можна розігнати до 96000 / 1080 * 0,95 = 84 герц.
Цікаво, чи можна збільшувати цю горизонтальну частоту. Така операція повинна вимагати підняття напруги, і як наслідок, якісних компонентів, які працюють з запасом. На сабжі я б таким займатись не став.
Взагалі це цікава тема. Якщо я щось неправильно зрозумів, то прошу "відаючих" людей відписатись
2. Утиліткою CRU понизив нижню межу Freesync до 44 герц, тепер рейндж 44-75. Хотілося б нижче.
3. Virtual Super Resolution - класна штука. Ця опція вже доступна давно на Nvidia i AMD, але я тільки тепер спробував, коли полазив в настройках. По суті, відеокарта рендерить кадри в вищій роздільній здатності, ніж монітор вміє нативно показати, а потім подає інформацію для монітора в такому вигляді, щоб картинка виглядала добре при його рідній роздільній здатності. На сабжі можливі значення - 3840 x 2160 (UHD) i 3200 x 1800. В UHD лінії розпливаються, користуватись неможливо. А в 3200 х 1800 все добре, всі графічні елементи чіткі. Тобто отримуємо більше "screen real estate" задурно. В іграх я думав, що різниці не буде, але насправді вона є. Запустив SC2 - SCV-шки, кристали, будівлі стали чіткішими)) "Відьмака" моя Fury в такій роздільній здатності на найвищих настройках не витягує, по якості картинки хіба трава і волосся стали чіткішими.
Думаю у кого 1080p монітор великого розміру і нормальна вк, то варто спробувати. Це, звичайно, не рідні 4K, але все ж краще, ніж нічого.
4. Стосовно кольорів, якщо вони бліді і невиразні. У мона 8bit + FRC, тобто несправжні 10bit. Оцей несправжній 10bit режим не працює через HDMI, тільки через DispayPort. І по дефолту у мене він був вимкнений в настройках Radeon, треба було включити. Різницю я помітив в одному кольорі, відтінки жовтого стали краще відображатись, наприклад, коли у грі світло від вогню падає на камінь білого кольору. Великої різниці воно не робить, але все одно трошки зображення краще, бо жовтий на сабжі, як на мене, найгірше відображається.