Новости
Последние статьи и обзоры
TSMC запустить виробництво чипів за технологією 3 нм у Японії
-
Liam
Member
Предлагаю обсудить TSMC запустить виробництво чипів за технологією 3 нм у Японії
Як у нас кажуть - Щастяздоров'я! У добру путь, у добрий шлях!
Як у нас кажуть - Щастяздоров'я! У добру путь, у добрий шлях!
-
yurius_r
Member
Прямо круто! В Японії може бути багато локальних клієнтів плюс диверсифікація по географічному розташуванню - сьогодні Тайвань досить ризиковане місце.
-
Devijack
Member
Залишилось почекати десять років.
-
Евгений King
Member
А якже землетруси та цунамі в Японії, це ж постійно буде виробництво ставати, збитки і пошкоджені пластини.
Якийсь цирк.
Якийсь цирк.
-
pelia
Member
Так тому і запускають, шоб ціни крутити від кожного чіху, шо ви як мала дитинаЕвгений King: ↑ 05.02.2026 14:20 А якже землетруси та цунамі в Японії, це ж постійно буде виробництво ставати, збитки і пошкоджені пластини.
Якийсь цирк.
-
Alexx-wisa
Member
Японці з цим всим давно вже навчились жити і працювати. Завод по чипам в разі руйнування матиме менше наслідків ніж атомні електростанції які в них там стоять і працюють, тож це проблема тільки для вартості будівництва приміщень, але на фоні самого обладнання - це ні про що.Евгений King: ↑ 05.02.2026 14:20 А якже землетруси та цунамі в Японії, це ж постійно буде виробництво ставати, збитки і пошкоджені пластини.
Якийсь цирк.
-
leif
Member
якщо хтось читає оверів.юа з Тайваню
- спойлер

-
Scoffer
Member
Справа зовсім не в руйнуваннях. Чипи на стадії виробництва це дуже ніжна штука. Трішки трусонуло, бали на 2-3, що ти і не помітиш якщо не на 10му поверсі, а все що завантажено в станки викинути і почати робити заново. А це робота тижня за два на вскидку. І так кожного разу. А трусить у них часто.Alexx-wisa: ↑ 05.02.2026 14:26 Завод по чипам в разі руйнування матиме менше наслідків
-
Alexx-wisa
Member
Там відповідні фахівці з обох сторін про все вже домовились, а у нас експерти з форуму висловлюють свої сумніви. Будьте певні, що зроблять все як повинно бути. Ніхто просто так не буде інвестувати 17+ млрд долларів щоб воно працювало зі збоями.Scoffer: ↑ 05.02.2026 14:54Справа зовсім не в руйнуваннях. Чипи на стадії виробництва це дуже ніжна штука. Трішки трусонуло, бали на 2-3, що ти і не помітиш якщо не на 10му поверсі, а все що завантажено в станки викинути і почати робити заново. А це робота тижня за два на вскидку. І так кожного разу. А трусить у них часто.Alexx-wisa: ↑ 05.02.2026 14:26 Завод по чипам в разі руйнування матиме менше наслідків
-
Scoffer
Member
Та ти що. Піди розкажи це tsmc, а то вони не в курсах що у них зроблено все як повинно бути і працює без збоївAlexx-wisa: ↑ 05.02.2026 15:06Будьте певні, що зроблять все як повинно бути. Ніхто просто так не буде інвестувати 17+ млрд долларів щоб воно працювало зі збоями.
https://www.digitimes.com/news/a20240403PD224.html
-
Stamb
Member
спочатку пишеш про 2-3 бали, потім кидаєш статтю про те що сталося при ~7 балахScoffer: ↑ 05.02.2026 15:16Та ти що. Піди розкажи це tsmc, а то вони не в курсах що у них зроблено все як повинно бути і працює без збоївAlexx-wisa: ↑ 05.02.2026 15:06Будьте певні, що зроблять все як повинно бути. Ніхто просто так не буде інвестувати 17+ млрд долларів щоб воно працювало зі збоями.
https://www.digitimes.com/news/a20240403PD224.html
-
MqM
Member
Думаю тут буде більше інженерів ніж США.
Отправлено спустя 1 минуту 31 секунду:
Отправлено спустя 1 минуту 32 секунды:
Отправлено спустя 1 минуту 31 секунду:
Тайвань теж трусить, і якось ми не чули про збої поставокScoffer: ↑ 05.02.2026 14:54Справа зовсім не в руйнуваннях. Чипи на стадії виробництва це дуже ніжна штука. Трішки трусонуло, бали на 2-3, що ти і не помітиш якщо не на 10му поверсі, а все що завантажено в станки викинути і почати робити заново. А це робота тижня за два на вскидку. І так кожного разу. А трусить у них часто.Alexx-wisa: ↑ 05.02.2026 14:26 Завод по чипам в разі руйнування матиме менше наслідків
Отправлено спустя 1 минуту 32 секунды:
Дійсно в Україні де неочікуваний сніг кожної зими робить колапс на дорогах, то якісь землетруси були би повною зупинкою життяЕвгений King: ↑ 05.02.2026 14:20 А якже землетруси та цунамі в Японії, це ж постійно буде виробництво ставати, збитки і пошкоджені пластини.
Якийсь цирк.
-
zalizo_org
Member
З одного боку загроза атаки Китаю, з іншого гепнутий трамп. От і виходить, що землетрус і цунамі це ще досить таки сприятливі умови.Евгений King: ↑ 05.02.2026 14:20А якже землетруси та цунамі в Японії
Відправлено через 3 хвилини 32 секунди:
До слова кожен бал по шкалі це в 10 разів від попередньогоStamb: ↑ 05.02.2026 15:54спочатку пишеш про 2-3 бали, потім кидаєш статтю про те що сталося при ~7 балах
-
SaratRich
Junior
А тим часом акції компаній ідуть на дно
1. Strategy, $MSTR: −80%
2. Coinbase, $COIN: −66%
3. Netflix, $NFLX: −40%
4. Palantir, $PLTR: −36%
5. AMD, $AMD: −27%
6. Microsoft, $MSFT: −27%
7. Broadcom, $AVGO: −25%
8. Tesla, $TSLA: −20%
9. Nvidia, $NVDA: −18%
10. Meta*, $META: −17%
1. Strategy, $MSTR: −80%
2. Coinbase, $COIN: −66%
3. Netflix, $NFLX: −40%
4. Palantir, $PLTR: −36%
5. AMD, $AMD: −27%
6. Microsoft, $MSFT: −27%
7. Broadcom, $AVGO: −25%
8. Tesla, $TSLA: −20%
9. Nvidia, $NVDA: −18%
10. Meta*, $META: −17%
-
AssayMAS
Member
ты пойми Донни, он должен за каденцию обесценить доллар на 30+-%... а то будет крах гегемонии империи США...SaratRich: ↑ 05.02.2026 20:40А тим часом акції компаній ідуть на дно
и вот все инвесторы испугались "гениальных решений" и побежали на хайпе в реальные активы золото\серебро, оно взлетело... акции упали...
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
Тихоокеанське вогняне кільце вам про щось говорить? Я думаю, що ви цілком розумієте, що Тайвань не оминають землетруси, але чипи роблять і роблять якісно тому питань до "трухонуло або не трухонуло" не стоїть взагалі. Ну і в самій Японії вистачає високотехнологічного виробництва, звісно не в таких масштабах, Та й Корейці зовсім поруч в географічному плані, я про геологію. Мою думки ви точно зрозуміли.
Причина такого кроку точно геополітична ну і економічна.
Тихоокеанське вогняне кільце вам про щось говорить? Я думаю, що ви цілком розумієте, що Тайвань не оминають землетруси, але чипи роблять і роблять якісно тому питань до "трухонуло або не трухонуло" не стоїть взагалі. Ну і в самій Японії вистачає високотехнологічного виробництва, звісно не в таких масштабах, Та й Корейці зовсім поруч в географічному плані, я про геологію. Мою думки ви точно зрозуміли.
Причина такого кроку точно геополітична ну і економічна.