Огляд та тестування материнської плати GIGABYTE B650 Eagle AX для платформи AMD Socket AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати GIGABYTE B650 Eagle AX для платформи AMD Socket AM5

Краще вже докинути ~700 грн та все ж таки купити МП з PCI-e 5.0. Щось на приклад Gigabyte B850 GAMING WIFI6. Це при тому що найбільше просідатимуть ВК з 5.0 у слотах з 4.0 саме на недорогих моделях ВК.
Afit
Member

Alexx-wisa: 16.09.2025 15:28 Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати GIGABYTE B650 Eagle AX для платформи AMD Socket AM5

Краще вже докинути ~700 грн та все ж таки купити МП з PCI-e 5.0. Щось на приклад Gigabyte B850 GAMING WIFI6. Це при тому що найбільше просідатимуть ВК з 5.0 у слотах з 4.0 саме на недорогих моделях ВК.
Согласен, смысл для обычных пользователях в PCI-e 5.0 как раз в случаях использования урезаных по линиях PCI-e вариантов видеокарт. По сути они перестают отличаться от полноценных вариантов с 16 линиях 4.0
Georgin
Member

Хм, пане автор, шось мене бентежить оце речення:

"GIGABYTE B650 Eagle AX стане ідеальним вибором для бюджетної збірки на довгий час, коли A620 і відсутність можливостей твікінгу й розгону вже не серйозно, а B840 занадто дорого."

Ви пишете так, ніби B840 це не перебрендований A620, а щось нове і цікаве. Сподіваюсь, Ви в курсі, що B840 точнісінько так як і A620 не дозволяє розгон CPU і має абсолютний мінімум відмінностей?
спойлер
P.S. І щодо ідельного вибору - неправда, за цю (~ 7000 грн.) ціну є багато значно кращіх за температурними показниками та компонентною базою плат.
спойлер
Snegovick
HWBOT OC Team

Дякую за огляд!
Давно не було GIGABYTE.
Denvys5
Member

Оверклокінг можна описати двома словами, один з яких є акронімом: соло EPS12V. Це означає те, що навіть турборежим Ryzen 9 9950X виходить за безпечні рамки специфікацій в 150 Вт.
EPS12V - 24-32 A де варіативність визначена роз'ємом та методом встановлення
24А*12В = 288Вт
32А*12В = 384Вт
Для платформи в її поточному вигляді, 230Вт PPT з коробки у 9950X ніяким чином не перевищує специфікацію навіть враховуючи втрати на стабілізаторі (якщо брати 80% КПД)
alex_sul
Advanced Member

Snegovick
Приєднуюсь!

StingerYar ДЯкую за тест цього куска текстоліту!
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Snegovick: 16.09.2025 17:24 Давно не було GIGABYTE.
То купи! :lol: :lol: :lol:
StingerYar
HWBOT OC Team

Denvys5: 16.09.2025 17:35
Оверклокінг можна описати двома словами, один з яких є акронімом: соло EPS12V. Це означає те, що навіть турборежим Ryzen 9 9950X виходить за безпечні рамки специфікацій в 150 Вт.
EPS12V - 24-32 A де варіативність визначена роз'ємом та методом встановлення
24А*12В = 288Вт
32А*12В = 384Вт
Для платформи в її поточному вигляді, 230Вт PPT з коробки у 9950X ніяким чином не перевищує специфікацію навіть враховуючи втрати на стабілізаторі (якщо брати 80% КПД)
Згоден, тут моя помилка, буде виправлено, специфікація стосується PCIe, а не EPS12V. Тим не менш ганяти цю потужність лише по одному кабелю, м'яко кажучи, амбітно. Це підтверджує фото навантаження на фабричних налаштуваннях з теплової камери, де hotspot прямо на дротах, а не радіаторах як зазвичай.
Georgin: 16.09.2025 15:34Хм, пане автор, шось мене бентежить оце речення:

"GIGABYTE B650 Eagle AX стане ідеальним вибором для бюджетної збірки на довгий час, коли A620 і відсутність можливостей твікінгу й розгону вже не серйозно, а B840 занадто дорого."

Ви пишете так, ніби B840 це не перебрендований A620, а щось нове і цікаве. Сподіваюсь, Ви в курсі, що B840 точнісінько так як і A620 не дозволяє розгон CPU і має абсолютний мінімум відмінностей?
Люди хочуть нового, а індекс вище навіть за X670E! І B840 дорожче за B650, що і написано, а далі якісь сині фіранки та пошук глибинного сенсу :gigi:
Особисто я вважаю, що B840 = деградація на фоні A620, і взагалі AMD заслуговує на смачні ляпаси і помідори від народу за нахабність, ба більше, ті ж процесори Zen 2 пхають в ноутбуки під виглядом Zen 4, наприклад Ryzen 3 7320U й Ryzen 3 7440U. :tomat:
Georgin
Member

StingerYar
Так і є, не Ви один хочете дати чарівного пенделя AMD за B840 :) Це дійсно нахабство - не просто перейменувати з невеликим покращєнням, але зробити відразу і погіршення.
За ребрендінг старих архітектур під виглядом нових вони теж "промінь щастя" заслуговують. Я теж підзавис від їх нахабства, коли ноутбук вибирав на 5-й серії :)

А от плата дійсно далеко не найкращій вибір за ці гроші. Eagle-серія у Gigabyte - не повне дно, але десь близько як у матплатах, так і у відеокартах.
kairo
Member

Georgin: 16.09.2025 15:34Сподіваюсь, Ви в курсі, що B840 точнісінько так як і A620 не дозволяє розгон CPU
Про який розгон в наш час можна говорити?)) Не кажучи вже, що це бюджетна дошка.
daesz
Member

StingerYar: 16.09.2025 19:57B840 = деградація на фоні A620, і взагалі AMD заслуговує на смачні ляпаси і помідори від народу за нахабність
На В840 навіть не вийшло жодної мІТХ дошки, тож а620і лайтнін все ще хіт продаж в сфф сегменті :shuffle:
МОНАХ
Member

► ...я - про дрібниці: радіатор охолодження - на пластикових "приколах"? Чи я щось не так роздивився?.. Питання не в тому чи так можна або яка різниця - тут питання: А - НАЩО?!
sensey
Member

Georgin: 16.09.2025 15:34 Хм, пане автор, шось мене бентежить оце речення:

спойлер
Навіть більше скажу що B850 це те саме тільки перемарковане B650 (без E) просто хтось погрався з ME регіоном на кшталт інтелівських хабів. По піноут один в один.
Piter Cantrope
Member

daesz: 16.09.2025 23:30 На В840 навіть не вийшло жодної мІТХ дошки, тож а620і лайтнін все ще хіт продаж в сфф сегменті :shuffle:
Виробники материнок вирішили, що sff - це для ентузіастів, яких можна доїти. І почали позиціонувати ці плати як "пріміум", випускаючи тільки невеликий асортимент дорогих дошок.
Enjthesilence
Member

Alexx-wisa: 16.09.2025 15:28 Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати GIGABYTE B650 Eagle AX для платформи AMD Socket AM5

так на б650 працює псіє 5.0 напряму від проца на перший слот гпу, хоча то може в гіги в ласт біосах вимкнули примусово. на дешевій асус прайм б650м-р є можливість для гпу вибрати псі 5.0 на останньому біосі, на мсі б650 томогавк і геймінг плюс вайфай в режимі "авто" працює також на 5.0
Shandor1982
Member

Брав цю материнську плату за 160 зелених минулого року. Вибір був невеликий: головна вимога - наявність WI-FI.
Працює нормально з моїм конфігом. Іноді буває чорний екран зі старту - тоді треба вимкнути і ще раз ввімкнути. Може це специфіка АМД якась. А, ну і вай-фай працював повільно - оновив все, що можна. Думаю, що допомогло встановлення якого гігабайтного софту контролю мережі. Поки все нормально.
Краще взяти щось свіжіше за такі гроші. Ну і PCI тут 4.0, 5.0 тільки для ssd.
Alexx-wisa
Member

Enjthesilence: 17.09.2025 14:33

так на б650 працює псіє 5.0 напряму від проца на перший слот гпу, хоча то може в гіги в ласт біосах вимкнули примусово. на дешевій асус прайм б650м-р є можливість для гпу вибрати псі 5.0 на останньому біосі, на мсі б650 томогавк і геймінг плюс вайфай в режимі "авто" працює також на 5.0
В специфікації написано 4.0, я відштовхуюсь від цього.
sensey
Member

Shandor1982: 17.09.2025 20:20 Брав цю материнську плату за 160 зелених минулого року. Вибір був невеликий: головна вимога - наявність WI-FI.
Працює нормально з моїм конфігом. Іноді буває чорний екран зі старту - тоді треба вимкнути і ще раз ввімкнути. Може це специфіка АМД якась. А, ну і вай-фай працював повільно - оновив все, що можна. Думаю, що допомогло встановлення якого гігабайтного софту контролю мережі. Поки все нормально.
Краще взяти щось свіжіше за такі гроші. Ну і PCI тут 4.0, 5.0 тільки для ssd.
Плата як плата. Нічого особливого. Але, особисто мене дратують ті пластикові кріплення м2. По перше немає ніякої інфи як їми правильно користуватися, по друге вони максимально не зручні. Збирав на такій платі 2 збірки із 7700, проблем жодних. Радіатори на всіх транзисторах. ATX-розмір для багатьох показник надійності :gigi: WiFI- норм, PCI-E 5.0 не довелось запускати не скажу. Але на платах Б650 де він гарантовано працюватиме стоїть чіп PHISON для підсилення сигналу наприклад ASUS TUF Gaming B650-Plus (принаймні так заявляє асус).
І ще що розчарувало це кліпси на радіаторах і те як вони реалізовані це убожество і одноразовість. НУ і звук Realtek ALC897 я аж сплакнув по своїй ASUS SABERTOOTH X79 але дешево. Все для оверів.юа, щоб не захейтили, але не пішло :laugh:
StingerYar
HWBOT OC Team

sensey: 18.09.2025 11:26Але, особисто мене дратують ті пластикові кріплення м2. По перше немає ніякої інфи як їми правильно користуватися, по друге вони максимально не зручні.
Прямо 1:1 як в огляді в мене нема, але є схожий. Це просто пластиковий цвях, що притискає накопичувач. Дістали цвях, поставили накопичувач і повернули. Взагалі-то зручно, бо можна оперувати голими руками.
спойлер
m2-1.jpg
m2-0.jpg
Незручність особисто для мене лише одна - не завжди це стандартизовані кріплення такого механізму. Умовно M.2 фурнітура майже у кожного однакова (хіба що висота стійки може відрізнятись), завжди можна підібрати як болтик, так і стійку. А ці пластикові цвяхи можуть просто мати більшу дірку чисто під себе, плата з огляду файний приклад, нічого туди не поставити іншого, тільки колгоспінг.
sensey
Member

StingerYar: 18.09.2025 13:01
sensey: 18.09.2025 11:26Але, особисто мене дратують ті пластикові кріплення м2. По перше немає ніякої інфи як їми правильно користуватися, по друге вони максимально не зручні.
Дістали цвях, поставили накопичувач і повернули. Взагалі-то зручно, бо можна оперувати голими руками.
Ееее.. ні. Я розібрався як воно працює. Але реалізовано по дибильному. Щоб дістати цей пластиковий цвях треба прикладати конячу силу. :mad: Не уявляю, як це зробити на вкрученій платі в корпус, можна дістати із куском текстоліту. В мене щоб дістати цей цвях пішло уйма часу і фен для розігріву свого часу. Інакше ніяк не вилазило. Редіт тому підтвердження я не один такий. Можливо допустили помилку із товщиною цвяха. Але якусь бумажку як воно працює не завадило б. ;)
В загальному плата норм за свої гроші. Це вже так - деталі :D
Ответить