SK Hynix завершила розробку пам’яті HBM4 і готова до масового виробництва

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Предлагаю обсудить SK Hynix завершила розробку пам’яті HBM4 і готова до масового виробництва
є така мрія:
Колись нажеруться свого ШІ, бульбашка лопне, і буде на нових відеокартах HBM5 :shuffle:
Але думаю не доживу :gigi:
Afit
Member

yariksom: 12.09.2025 11:39 Предлагаю обсудить SK Hynix завершила розробку пам’яті HBM4 і готова до масового виробництва
є така мрія:
Колись нажеруться свого ШІ, бульбашка лопне, і буде на нових відеокартах HBM5 :shuffle:
Я не представляю как это в обозримом будущем может остановится. Это направление не пустышка, а только только зародившееся направление.
vmsolver
Member

Да они обалдели, уже перегнали по частотам текущую DIMM память, при этом "не заметив" увеличения ширины шины с 1024 до 2048 бит! Вот что значит надо :rotate:
Tiufin
Member

yariksom: 12.09.2025 11:39 Предлагаю обсудить SK Hynix завершила розробку пам’яті HBM4 і готова до масового виробництва
є така мрія:
Ви справді вболіваєте за те, щоб ШІ виявився пустишкою, лише заради того, щоб погратися у компуктер на кілька сотень доларів дешевше? :insane:
Yalg
Member

Afit: 12.09.2025 11:44Я не представляю как это в обозримом будущем может остановится. Это направление не пустышка, а только только зародившееся направление.
Насыщение рынка вполне себе будет. Корпорации оптом брешут по поводу необходимых мощностей, была новость где писали что нужны охрениарды чтобы встроить ии в каждый поисковый запрос, только вот запросы на 99% типичны и ответ тупо копируется, и выходит что сколько мощностей есть уже.
Afit
Member

є така мрія:
Вот тебе и "бульбашка лопне" :D https://www.overclockers.ua/ua/news/alb ... ocurement/ Как ты думаешь, с такими перспективами она вообще лопнет? :-P Это как надеятся что интернетом перестанут пользоваться :lol: или - дай боже нашому теляті вовка з'їсти

Отправлено спустя 54 секунды:
Yalg: 12.09.2025 13:47
Afit: 12.09.2025 11:44Я не представляю как это в обозримом будущем может остановится. Это направление не пустышка, а только только зародившееся направление.
Насыщение рынка вполне себе будет. Корпорации оптом брешут по поводу необходимых мощностей, была новость где писали что нужны охрениарды чтобы встроить ии в каждый поисковый запрос, только вот запросы на 99% типичны и ответ тупо копируется, и выходит что сколько мощностей есть уже.
👆 :shuffle:
yariksom
Member

Tiufin: 12.09.2025 12:51
є така мрія:
Ви справді вболіваєте за те, щоб ШІ виявився пустишкою, лише заради того, щоб погратися у компуктер на кілька сотень доларів дешевше? :insane:
Не тільки щоб погратися, а ще й тому, що ШІ активно заміщає людей.
Простого джуніора заміщає прямо вже, а як стати людині зразу досвідченою?

Отправлено спустя 2 минуты 30 секунд:
Yalg

Код: Выделить всё

Вот тебе и "бульбашка лопне" :D https://www.overclockers.ua/ua/news/alb ... ocurement/ Как ты думаешь, с такими перспективами она вообще лопнет? :-P Это как надеятся что интернетом перестанут пользоваться :lol: или - дай боже нашому теляті вовка з'їсти
доткоми колись також розвивалися дуже і дуже швидко, звичайно порівнювати таке не можна, але брати як загальний приклад - цілком.
Tiufin
Member

yariksom: 12.09.2025 14:30Не тільки щоб погратися, а ще й тому, що ШІ активно заміщає людей.
Так його для того і роблять. Почитайте хоч щось на тему продуктивності праці та як це впливає на розвиток людської цивілізації. Якщо коротко- то це основний показник, який на цей розвиток впливає.
Як стати досвідченою людиною одразу - це та інші питання - це проблеми перехідного періоду. Ну як варіант - змінити рід діяльності.
IronWithin
Member

yariksom: 12.09.2025 14:30
Не тільки щоб погратися, а ще й тому, що ШІ активно заміщає людей.

Отправлено спустя 2 минуты 30 секунд:
Yalg

Код: Выделить всё

доткоми колись також розвивалися дуже і дуже швидко, звичайно порівнювати таке не можна, але брати як загальний приклад - цілком.
"Простого джуніора заміщає прямо вже, а як стати людині зразу досвідченою?" (с)
Ясно, далі можна не читати :D
dead_rat
Member

є така мрія:
А ви справді хочете померти з голоду безробітним, якщо ШІ виявиться не пустишкою?
Tiufin
Member

dead_rat: 13.09.2025 20:31
А ви справді хочете померти з голоду безробітним, якщо ШІ виявиться не пустишкою?
Як люди можуть помирати з голоду, коли продуктивність праці сягне величезних значень? Звісно, буде перехідний період перитрубацій, коли цілі галузі економіки втратять своє нинішнє значення. Але, по-перше, подібні структурні зміни вже ставались, а по-друге - згодом все стане ок, бо в цілому, якщо всіляких благ буде вироблятися більше, то і рівень життя людей стане більше. Я не бачу, як це може бути по-іншому.
До речі, мені вже доводилось змінювати сферу діяльності через науковий прогрес та ринкові зміни. І нічого, навіть непогано підвищив свій дохід.
DDt
Member

Tiufin: 13.09.2025 20:47

коли продуктивність праці сягне величезних значень?
заходите на любой опенсорс проект на гитхабе, например nodejs, и смотрите на количество issues, и задаёте вопрос "а почему эти issues не исправляются с помощью АИ?"
Tiufin
Member

DDt: 13.09.2025 21:10
коли продуктивність праці сягне величезних значень?
заходите на любой опенсорс проект на гитхабе, например nodejs, и смотрите на количество issues, и задаёте вопрос "а почему эти issues не исправляются с помощью АИ?"
Ну, все ж таки ми ще маємо досить тупенький ШІ, а мова про те, що буде, коли він стане достатньо "І".
А по-друге, навіть тоді будуть задачі, які будуть виконувати лише люди. То ж, певні необхідні професії все одно залишаться. А ті люди, що не будуть задіяні в тих професіях - будуть отримувати якийсь базовий дохід, займатися самозайнятістю, займатись ще якоюсь умовно-корисною або умовно-безглуздою (як зараз якісь блогери :) ) справою яку не замінять роботи та ШІ )
dead_rat
Member

Як люди можуть помирати з голоду, коли продуктивність праці сягне величезних значень? Звісно, буде перехідний період перитрубацій, коли цілі галузі економіки втратять своє нинішнє значення. Але, по-перше, подібні структурні зміни вже ставались, а по-друге - згодом все стане ок, бо в цілому, якщо всіляких благ буде вироблятися більше, то і рівень життя людей стане більше. Я не бачу, як це може бути по-іншому.
До речі, мені вже доводилось змінювати сферу діяльності через науковий прогрес та ринкові зміни. І нічого, навіть непогано підвищив свій дохід.
Так АІ обіцяє не підвищити вашу продуктивність, а зробити все замість вас. Тобто ви станете не потрібні.
sensey
Member

є така мрія:
Камон, це ж овери аю. Тут такий рівень інтелекту в середньому по кімнаті :gigi: натхненний барахолкою: весь світ повинен крутитися навколо моїх пару сотень. Зверніть увагу: не коли я стану більше заробляти а коли воно подешевшає.... ;) :shuffle:
Tiufin
Member

dead_rat: 14.09.2025 01:31
Так АІ обіцяє не підвищити вашу продуктивність, а зробити все замість вас. Тобто ви станете не потрібні.
А хіба це не є підвищенням продуктивності до максимального рівня?
Якщо так дійсно буде, то варто переживати, що людство може деградувати від неробства, а не те, що міль'ярди безробітних будуть помирати з голоду.
Ось, уявіть формулу:
Х = У
Де Х - це вироблені блага (матеріальні та нематеріальні (
У - рівень життя населення
Якщо збільшиться Х (за рахунок роботизації), то збільшиться У.
dead_rat
Member

Tiufin: 14.09.2025 12:00
dead_rat: 14.09.2025 01:31

Якщо так дійсно буде, то варто переживати, що людство може деградувати від неробства, а не те, що міль'ярди безробітних будуть помирати з голоду.
Ось, уявіть формулу:
Х = У
Тільки блага належатимуть зовсім іншій категорії людей. Ви не замислювалися, як сталося, що ВВП особливо на заході з 1960х виріс в космос, а рівень життя ні?

Люди хто там зараз вийшов на пенсію в 2000х мають будинок, автівки, працював лише чоловік на заводі(і не директором), дружина сиділа з дітьми, вийшли на пенсію в 60.
А зараз працюють двоє і не зможуть до пенсії виплатити квартиру? І пенсія в 67+ :laugh: І де ті блага, котрих ми виробляємо в 50 разів більше?

От ми зробимо наступний крок з погіршення реального рівню життя.
The_Rusik
Member

Tiufin
Я просто хочу, чтобы ШИ оказался пустышкой, и люди остались людьми, а не стали андроидами. Хотя уже поздно, люди без смартфона уже в туалет сходить не могут, из рук не выпускают, чувство, что супер клеем приклеили его. Про остальное молчу, какие ждут печальные последствия.
StTechnik
Member

The_Rusik: 14.09.2025 12:36 Tiufin
Я просто хочу, чтобы ШИ оказался пустышкой, и люди остались людьми, а не стали андроидами. Хотя уже поздно, люди без смартфона уже в туалет сходить не могут, из рук не выпускают, чувство, что супер клеем приклеили его. Про остальное молчу, какие ждут печальные последствия.
Это примерно как подкладывать на рельсы крышечки от бутылок и надеяться что поезд сойдет с рельс :)
Tiufin
Member

dead_rat: 14.09.2025 12:16
Tiufin: 14.09.2025 12:00
Ось, уявіть формулу:
Х = У
Тільки блага належатимуть зовсім іншій категорії людей. Ви не замислювалися, як сталося, що ВВП особливо на заході з 1960х виріс в космос, а рівень життя ні?

Люди хто там зараз вийшов на пенсію в 2000х мають будинок, автівки, працював лише чоловік на заводі(і не директором), дружина сиділа з дітьми, вийшли на пенсію в 60.
А зараз працюють двоє і не зможуть до пенсії виплатити квартиру? І пенсія в 67+ :laugh: І де ті блага, котрих ми виробляємо в 50 разів більше?

От ми зробимо наступний крок з погіршення реального рівню життя.
Ну, взагалі то, не в 50 разів. У штатах ВВП на душу населення зріс десь у 3,6 разів з 1960 року.
Якщо брати показник світового ВВП, то там зростання значно більше - у 9 разів:
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD
Враховуючи, що населення світу з 1960 збільшилось десь у 2,7 рази, то отримуємо зростання ВВП на душу населення в середньому по світу - десь у 3,3 рази. Ні про які 50, чи хоча б 10 разів мови не йдеться. Але навіть 3,3 рази зростання достатньо, щоб середній рівень життя в цілому по планеті значно покращився з 1960 року. Мені здається, це очевидно, що він покращився. То ж, навіть такі валові показники, як ВВП на душу населення досить непогано корелюють із реальністю.

Щодо вашого прикладу сша із лише працюючим чоловіком у сім'ї та нерухомістю - так, нерухомість значно подорожчала, бо перетворилася із товару на інвестиційний інструмент. До того ж, міжнародний (тобто, у тих же штатах чи Канаді житло скуповують не лише "свої" інвестори, а й іноземні, китайці, наприклад). У всьому іншому я б не сказав, що якісь блага стали менш доступними. Те, що зараз жінкам не вистачає чоловічої зарплати, тут можу висунути дві теорії:

1. Це пов'язано із зростанням жіночих вимог через усілякі фемінізми. Тому жити звичайне рядове сімейне життя із звичайним роботягою, де треба економити, куховарити-прибирати та самостійно виховувати дітей - тобто те, що було нормою у 1960х - зараз вважається чимось поганим.
2. Через технічний прогрес стало економічно вигідніше витрачати свій час не на готовку-прибирання-прання-виховування дітей, а на роботу, і частину зароблених грошей витрачати саме на ці побутові потреби. От і виходить, що працюють і чоловік, і жінка, але по причині того, що їм так стало вигідніше робити.

Ну а в цілому, розподіл благ серед населення - це задача держави. При масовому впровадженні роботизації буде складний перехідний період, щоб правильно розподілити ці блага, бо це по суті буде нова економічна модель, з якою ще ніхто не мав справу. Так, це складна задача, але по суті від цього мають виграти всі. Бо знову ж таки, якщо зростає продуктивність, то неможливо, щоб рівень життя падав
Ответить