UPS втрачає заряд у вимкненому стані

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Junior

Вітаю. Замовив я безперебійник FrimeCom GS-2000 з lcd-дисплеєм. На ньому є індикація заряду 25/50/75/100 відсотків. Суть проблеми. Кожен раз, коли я його вмикаю - він показує 75 відсотків. Хоча вимикав я його повністю зарядженим. Навіть якщо я вимкну його на кілька хвилин - він все одно показує 75 відсотків після включення. І після цього він десь годину заряджається до ста.

Сам безперебійник ніби працює. Вимикав світло на хвилин 5 - заряд впав до 50 відсотків. Навантаження не більше 400w.
Rex
Member

Брак встановленої батареї.
Якщо є гарантія - звертайтесь
ilaixxx
Junior

Rex: 20.06.2025 17:40 Брак встановленої батареї.
Вже відправляв у сервіс. У відповіді вказано:"дефект не підтвердився, для довшої роботи купляйте інвертор з зовнішніми батареями". Там, скоріше за все, сам магазин не дуже точно сформулював мою претензію, тому така розмита відповідь. Радять повторно відправляти його у сервіс, знову ж таки, за мій рахунок. Хоча переписка вся є і пояснював проблему я достатньо зрозуміло.
Евгений King
Member

ilaixxx: 20.06.2025 17:33 Вітаю. Замовив я безперебійник FrimeCom GS-2000 з lcd-дисплеєм. На ньому є індикація заряду 25/50/75/100 відсотків. Суть проблеми. Кожен раз, коли я його вмикаю - він показує 75 відсотків. Хоча вимикав я його повністю зарядженим. Навіть якщо я вимкну його на кілька хвилин - він все одно показує 75 відсотків після включення. І після цього він десь годину заряджається до ста.

Сам безперебійник ніби працює. Вимикав світло на хвилин 5 - заряд впав до 50 відсотків. Навантаження не більше 400w.
Та все наче нормально
По перше, при вимкненні, кислотний АКБ переходить в стан спокою, там падає напруга, тому UPS намагається його дозарядити, а оскільки він заряжений, то він його мучить довго надповільною зарядкою, тому він і довго це робить, десь годину.
Ваш UPS може працювати 27хв при навантаженні в 400Вт і 13хв при 800Вт навантаження (теоретичний розрахунок для ККД 85% і повністю справних нових батарей), але розрахунки то діло одне, а практика інше, скоріш за все правильними будуть значення в районі 23хв для 400Вт та 8-9хв для 800Вт, бо це кислотні АКБ і великі навантаження для них важка задача.
А падіння за 5хв до 50 - теж норма, бо розряд не лінійний, напруга АКБ падає в навантаженні суттєво, далі виходить на плато і наступне падіння буде вже на 10-15% ємності, тому на індикаторі ви побачите - швидке падіння до 50, а потім майже моментальний розряд в 0.

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
ilaixxx: 20.06.2025 17:54
Rex: 20.06.2025 17:40 Брак встановленої батареї.
Вже відправляв у сервіс. У відповіді вказано:"дефект не підтвердився, для довшої роботи купляйте інвертор з зовнішніми батареями". Там, скоріше за все, сам магазин не дуже точно сформулював мою претензію, тому така розмита відповідь. Радять повторно відправляти його у сервіс, знову ж таки, за мій рахунок. Хоча переписка вся є і пояснював проблему я достатньо зрозуміло.
Все правильно вам відповіли, у вас просто UPS для безпечного вимкнення ПК, він розрахований лише для цього і не більше. Заявлена потужність в 1200Вт у нього лише на хвилин 5 :rotate:
Hotspur
Member

ilaixxx: 20.06.2025 17:33Вітаю. Замовив я безперебійник FrimeCom GS-2000 з lcd-дисплеєм. На ньому є індикація заряду 25/50/75/100 відсотків. Суть проблеми. Кожен раз, коли я його вмикаю - він показує 75 відсотків. Хоча вимикав я його повністю зарядженим. Навіть якщо я вимкну його на кілька хвилин - він все одно показує 75 відсотків після включення. І після цього він десь годину заряджається до ста.

це дешева моодель з маленькою батареєю. все + - штатно. щооб ідеально показував % батареї має бути значно дороща модель. просто одна плата БМС це 50-100 доларів без акумів
Rex
Member

ilaixxx
Можете перед тим, як відправити, записати і скинути їм відео?
Стосовно того, що це брак, я може поквапився.
У мене упс в віндовс додатку показує, що заряджений на 100%, як тільки він переходить на роботу від батареї - одразу показує 70%, і далі непрямопропорційно заряд падає. Типу 100>70>60>40>30>0
З іншими батареями така сама історія.
Скільки він тримає навантаження і яка повна ємність батарей?
Може це і нормальна робота
ilaixxx
Junior

Відео записував - все одно перенаправляють у сервіс.
Там дві батареї по 12 В, 9 Ah, з'єднані послідовно. 5 хвилин 400w тримають, далі не мучив його. Заряд впав до 50 відсотків.

Hotspur: 20.06.2025 18:03 це дешева моодель з маленькою батареєю. все + - штатно. щооб ідеально показував % батареї має бути значно дороща модель. просто одна плата БМС це 50-100 доларів без акумів
Був у мене вже безперебійник з індикацією і з такою поведінкою я зустрічаюся вперше. Плюс питав у людини з форуму, яка має таку саму модель - такої проблеми у неї немає.

Евгений King: 20.06.2025 18:01
Все правильно вам відповіли, у вас просто UPS для безпечного вимкнення ПК, він розрахований лише для цього і не більше. Заявлена потужність в 1200Вт у нього лише на хвилин 5 :rotate:
Так претензія не до часу автономної роботи, мені і двох хвилин вистачило б. А до того, що він заряд втрачає у вимкненому стані, а потім заряджає його, швидше вбиваючи батарею.
Rex
Member

А до того, що він заряд втрачає у вимкненому стані, а потім заряджає його, швидше вбиваючи батарею.
Ну так, це не нормально.
З іншого боку - за декілька хвилин батарея сама по собі не може розрядитися на чверть. Просто накопиченій енергії немає куди подітися за цей час.
Є впевненість, що після ввімкнення, коли воно показує 75%, йде заряд батареї? Воно якось показує індикацію заряду?
Є варіант ввімкнути упс через ватметр і подивитися споживання - при 75 і 100? Може це просто глюк індикації?
Filabatya
Member

Їм через рік два і так срака не переживайте :D
ilaixxx
Junior

Rex: 20.06.2025 18:59 Ну так, це не нормально.
З іншого боку - за декілька хвилин батарея сама по собі не може розрядитися на чверть. Просто накопиченій енергії немає куди подітися за цей час.
Є впевненість, що після ввімкнення, коли воно показує 75%, йде заряд батареї? Воно якось показує індикацію заряду?
Є варіант ввімкнути упс через ватметр і подивитися споживання - при 75 і 100? Може це просто глюк індикації?
Індикації заряду немає, просто відмітки. Коли зарядиться - покаже 100. На жаль, перевірити це в домашніх умовах немає можливості. Через це і віддавав в сервіс. А відповідь, ніби, і не стосується моєї проблеми.
Filabatya: 20.06.2025 19:12 Їм через рік два і так срака не переживайте :D
Хотілося б ще дотягнути до цих двох років, бо є підозри, що батареї вже не дуже свіжі.
Hotspur
Member

ilaixxx: 20.06.2025 19:31Хотілося б ще дотягнути до цих двох років, бо є підозри, що батареї вже не дуже свіжі.
ви б поговорили з людьми до купівлі. зробили б вам чудову вічну LiFePo4
ilaixxx
Junior

Hotspur: 20.06.2025 19:37
ilaixxx: 20.06.2025 19:31Хотілося б ще дотягнути до цих двох років, бо є підозри, що батареї вже не дуже свіжі.
ви б поговорили з людьми до купівлі. зробили б вам чудову вічну LiFePo4
Ну так там і ціна інша, да і місця під зовнішні батареї в мене немає.
Klon
CG graphikos fan

ilaixxx
якийсь самий дрібний б\у екофлоу рівер 2 можливо найти на олх за 4к, старійші моделі дешевше - але треба дивиться як там реалізується упс. там десь 256 Вт\г = вам хвате і на 20 мін при 400вт\ч (якщо ви рендер гоняєте\або іграшку, в офісном режиме пк з монітором зараз під 100 вт\ч беруть).
Краще конечно 3я версія екофловок , там по презентаціям вбудували нормальний упс, але якщо є реле напруги на лінії, то хвате і 2 версіі.

Зараз не бачу сенсу в стрих бесперебойниках на свінці , в офісах поки працював = з ними постійно трабли...

Розібрати та глянути тестером аккум = тут або він вже чутка сульфатнувся, або криві налаштування в бмс = +-14,5 це 100%, після відключення падає до стабільних 13-12,5 і це у вас 70%.
Alexsandr
Member

Измерять напряжение руками. У свинца очень большой диапазон напряжений, тяжело корректно что-то измерить. Он может и 15 вольт держать какое-то время, а полный зяряд и 12,7. Много зависит от нагрузки, чем она больше, тем выше просадка, хот сам акум нормальный.
В целом не заморачивайтесь, я видел долгий срок службы только у оригинальных APC. Естественно при редких скачках питания. Если брать ситуацию как в в прошлом году или до этого, то полгода, от силы год и батарея убита. Выживают только при большой запасе мощности.
Hotspur
Member

ilaixxx: 20.06.2025 19:44Ну так там і ціна інша, да і місця під зовнішні батареї в мене немає.
по розміру вони однакові зі свинцем. ціна більша але вони вічні
Nuclear World
Member

Hotspur: 20.06.2025 19:37 зробили б вам чудову вічну LiFePo4
А скок будет стоить такая акб чтобы по размерам была как обычный упс акб 7-9А.
_VlaD_
Member

ilaixxx: 20.06.2025 17:33Вимикав світло на хвилин 5 - заряд впав до 50 відсотків. Навантаження не більше 400w.
Повністю робочий УПС. Морочете голову собі та людям.
Klon
CG graphikos fan

Alexsandr: 20.06.2025 22:27от силы год и батарея убита. Выживают только при большой запасе мощности.

потому что сульфатяться как не в себя из-за желания выдать больше времени работы - и напряжение проседает до неадеткатных значений.

У родных свенец с инвертором+зарядкой засульфатился за полгода на 59Вт насосе отопления , я его пытался восстановить и через день восстановления одну секцию замкнуло (китайской зарядкой которая бьет пиковыми токами, фигня но режим восстановления примерно так и работает, если нет под рукой канистры електролита). А все из-за кривого инвертора в котором стояло неадекватное минимальное напряжение.

В госслужбах аккумы в дешевых упсах за год выкидывали в мусорку, я не копался, но наверное такаяже фигня.
Так что сейчас адекватный выбор это чтото на LiFePo4 :up:

Парится о работе упса нет смысла, но держать в голове что свинец там может умерень за полгода, а дальше или продать девайс , купив новотехнологчное , или переделать под гелевый аккум (если это возможно).
Hotspur
Member

Nuclear World: 20.06.2025 22:53А скок будет стоить такая акб чтобы по размерам была как обычный упс акб 7-9А.
нові ячейки Lifepo4 біла БМС і контакти як для ДБЖ буде 2200 грн. ємність можна більше і БМС розумну але буде дороще

Відправлено через 51 секунду:
Klon: 20.06.2025 23:20Так что сейчас адекватный выбор это чтото на LiFePo4
золоті слова
anatolikostis
Member

ilaixxx
может упс там и гуд, но работа упс-ов от аккумов с технологией на свинце - полная шляпа, как и неспособность таких упс-ов нормально их заряжать (лень производителя ставить хороший зарядный модуль работающий импульсным зарядом, стадиями и т.д.)
переход не внешний свинец тоже не поможет - на рынке полно китайского мусора с подозрительными ТТХ, люди массово вибрасывают этот мусор и переходят не лифер.
а вообще просто почитайте про саморазряд аккумуляторов и как именно упс считает степень заряда: станет ясно, почему при старте на свинце оно всегда незаряжено
Ответить