Intel працює над процесорами Arrow Lake Refresh для платформи LGA1851

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
HWBOT OC Team

Пропоную обговорити Intel працює над процесорами Arrow Lake Refresh для платформи LGA1851

Пахне новою епохою застою 2011-2017, тільки замість косметичних +100 МГц і +3% продуктивності почнуть відсипати +2/+4/+N E-cores і бустами до 6 ГГц на 0.1нс усіляких i3-i5 :laugh: :gigi:
Сподіваюсь успіху продажів Raptor Lake Refresh не побачить (бо нема за що, лол), і від моделі цих рефрешів відмовляться...
Drimrex
Member

Такими темпами скоро газові плити будуть не потрібні не а шо взяв i3 ультра взяв поставив чайник 2-4 хвилини він закипів :gigi:
Alex646
Member

Так і є. Епоха кремнію закінчується. Геніїв, які б могли придумати нову архітектуру, не видно. Так і живемо...
Drimrex
Member

Drimrex: 06.10.2023 13:34 Такими темпами скоро газові плити будуть не потрібні не а шо взяв i3 ультра взяв поставив чайник 2-4 хвилини він закипів :gigi:
забув додати тільки треба його навантажити бенчами
AntonyKandaurov
Member

Ще не встигли першу ітерацію випустити - вже ліплять рефреш.
StingerYar
Маєте рацію, десять років назад щось подібне відбувалося по 5% в рік.
Nutbar
Member

StingerYar: 06.10.2023 13:30 Пахне новою епохою застою 2011-2017
Типу з 2018 по 2023 застою не було. В той час як 4090 на 150% потіжниша за 2080ті, 13900к лише на 34% швидший за 9900к. Це жалюгідні +8% за покоління.
alexeygalas
Member

Nutbar
А ви кожен рік процесори міняєте? ))
Nutbar
Member

alexeygalas: 06.10.2023 14:14 Nutbar
Не розумію до чого тут взагалі це питання. Очевидно що ні. Але оновився би, якби було на що. Ви раді тому, що у вас в сучасних іграх є просадки нижче 60 к/с навіть з топ процессорами?
спойлер
Можливо, не найкращий приклад. По кіберпанку з DLC ще нема нормальних тестів. Так, можна звинувачувати оптимізацію, але вже маємо що маємо і одним з чинників є відставання процесорів.
starfield_cpu.JPG
Ну радійте далі.
StingerYar
HWBOT OC Team

Nutbar: 06.10.2023 14:03
StingerYar: 06.10.2023 13:30 Пахне новою епохою застою 2011-2017
Типу з 2018 по 2023 застою не було. В той час як 4090 на 150% потіжниша за 2080ті, 13900к лише на 34% швидший за 9900к. Це жалюгідні +8% за покоління.
34%? Місцями - згоден. Глобально - не згоден. Набагато більший розвив, місцями всі 300%.
спойлер
1.png
Nutbar
Member

StingerYar
Я не в Cinebench граю.
daesz
Member

Так суть якраз в тім що - на який його міняти, якщо продають те ж саме, тільки оверклокнуте.
alexeygalas
Member

Nutbar

Ну тоді не розумію чого вас так зачіпає цих "+8%" ))

Я граю по 4 год в місяць )) ні не просаджується. Мене більше цікавить стабільність в робочому софті. Я міняю раз в DDR.
за DDR3 в мене був FX8350 - мороки з ним було достатньо,
за DDR4 зараз 5900X - взяв бо думав щось змінилось в плавності і відзивчивості робочого софту. Нічого не змінилось.
тому DDR5 планую Arrow Lake Core Ultra 7.

Тому ці 8% нерелевантий показник, міняючи платформу раз в DDR

Відправлено через 4 хвилини 43 секунди:
daesz

Ну ви ж розумієте, що 2005 вже пройшов і космічного прориву в архітектурі x86 вже не буде, бо все давно придумано. І ресурс цієї архітектуреи майже вичерпаний.
І тут вже кожен викручується як може. AMD нарощує каші, Intel оптимізує рарощує частоту. І йде гонка - кожен хоче щось показати щороку, щоб нові користувачі, які тільки збирають машину могли обрати свіже а не минулорічне. І їм до лампочки буде 8% чи 7% по відношенню до попередньої лінійки.

Особисто якби я зараз збирав машину з нуля я б так само взяв 14700 а не 13700 чи 12700. І мене би не цікавило 8% чи 12%. Я би взяв актуальне, щоб мати довшу підтримку
kairo
Member

Nutbar: 06.10.2023 14:36
Не розумію до чого тут взагалі це питання. Очевидно що ні. Але оновився би, якби було на що. Ви раді тому, що у вас в сучасних іграх є просадки нижче 60 к/с навіть з топ процессорами?
спойлер
Можливо, не найкращий приклад. По кіберпанку з DLC ще нема нормальних тестів. Так, можна звинувачувати оптимізацію, але вже маємо що маємо і одним з чинників є відставання процесорів.
starfield_cpu.JPG
Ну радійте далі.
В мене до недавнього часу був i7-8700K, він тягне 99,9% ігор із запасом. Взяв на заміну і5-13600KF, так він усюди працює на 30%, в той час, як 4090 на 100%.

На рахунок Кіберпанку, його тягне i3-12400 в +60 FPS в режимі RT Overdrive.

Висновок простий, ігри, навіть самі сучасні, слабо розкривають можливості CPU, тому гнатись за самими потужними та останніми моделями немає сенсу.
Nutbar
Member

alexeygalas: 06.10.2023 14:58 Ну тоді не розумію чого вас так зачіпає цих "+8%" ))
Якщо прочитаєте уважніше, то побачите, що зачіпає не +8% за покоління, а всього +34% за п'ять років. І це якраз порівнюючи з ddr4 платформою.
alexeygalas: 06.10.2023 14:58 Я граю по 4 год в місяць ))
Ну тоді питань нема) Для вас цей сценарій використання абсолютно не актуальний, а в якому такому робочу софті може не вистачати якого-небудь скайлейка я не уявляю. Хіба що ви кодуєте h.264 24/7.
alexeygalas: 06.10.2023 14:58 Особисто якби я зараз збирав машину з нуля я б так само взяв 14700 а не 13700 чи 12700. І мене би не цікавило 8% чи 12%. Я би взяв актуальне, щоб мати довшу підтримку
Але вас би точно зацікавило чому на вашому 14700 є просадки в іграх нижче 60 кадрів, правда ж?
alexeygalas
Member

Nutbar

В сучасних іграх все впирається в відеокарту і потрібно просто знайти баланс налаштувань, щоб отримати бажаних 120 або 144к/c. А в олдових іграх навіть мобільна 1660ті з лептопу видає легко бажані 144к/с і нічого процесор не просаджує. Тому не валіть з хворої голови на здорову
Nutbar
Member

alexeygalas: 06.10.2023 15:09 Nutbar

В сучасних іграх все впирається в відеокарту і потрібно просто знайти баланс налаштувань, щоб отримати бажаних 120 або 144к/c. А в олдових іграх навіть мобільна 1660ті з лептопу видає легко бажані 144к/с і нічого процесор не просаджує. Тому не валіть з хворої голови на здорову
Звідки вам знати? Ви граєте 4 години на місяць. Я вище наводив приклад, де абсолютно кожен сучасний процесор робить просадки нижче 60. І в кіберпанку так само є сценарії, де i5 12xxx вже не вивозить. 13ххх ще більш-менш, але на межі.
daesz
Member

alexeygalas: 06.10.2023 14:58 daesz

Ну ви ж розумієте, що 2005 вже пройшов і космічного прориву в архітектурі x86 вже не буде, бо все давно придумано. І ресурс цієї архітектуреи майже вичерпаний.
І тут вже кожен викручується як може. AMD нарощує каші, Intel оптимізує рарощує частоту. І йде гонка - кожен хоче щось показати щороку, щоб нові користувачі, які тільки збирають машину могли обрати свіже а не минулорічне. І їм до лампочки буде 8% чи 7% по відношенню до попередньої лінійки.

Особисто якби я зараз збирав машину з нуля я б так само взяв 14700 а не 13700 чи 12700. І мене би не цікавило 8% чи 12%. Я би взяв актуальне, щоб мати довшу підтримку
Це у амд немає прориву? Різницю в продуктивності між зен3 і зен4 бачили? :D
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
+30% середніх, то звичайно "фігня", бо можна ще й так.
спойлер
Изображение
Изображение
Яка там різниця між 12400/13400 чи 12600/13600 у перформенсі? Можу вам підказати. А саме.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Ну таке :-/
alexeygalas
Member

Nutbar

h.264 кодують на відеокарті, а я frontend розробник і мені потрібен сильний сінгл поток, хороший короткочасний буст і висока швидкість пам*яті + толкова кластеризація віртуальних машин. Тому тут скайлейк вже 100 років як не актуальний.

Дружина фотограф і працює з Adobe. І тут уж так вийшло 14700 покаже себе швидше ніж 13700.

про ігри - шукайте проблему в іншому місці. Не може нормально налаштована система з нічого давати просадки нижче 60к/c.
Alexey1977
Member

StingerYar: 06.10.2023 13:30 Сподіваюсь успіху продажів Raptor Lake Refresh не побачить (бо нема за що, лол), і від моделі цих рефрешів відмовляться...
cомневаюсь - уберут остальные камни из продажи, Arrow Lake настольный будет только в 25 году и то не известно когда.
alexeygalas
Member

daesz

"Це у амд немає прориву?" - немає бо затики в робочому софті як були так і лишились.

Мене не цікавлять іграшки і архівування, де ви не відчуєте відгук системи, мене цікавить те в чому я працюю конкретно.

спойлер
Изображение
Ответить