Последние статьи и обзоры
Новости
Флудилка (часть 2)
-
Sanьka
Member
Продолжение флудилки
начало viewtopic.php?f=16&t=148323
В данной теме действуют правила аналогично остальным.
В т.ч. запрещено :
1. Обсуждение политики
2. Торговля во всех ее проявлениях
3. Пропаганда наркотиков, алкоголя!!! и т.п.
Ну понеслась....
начало viewtopic.php?f=16&t=148323
В данной теме действуют правила аналогично остальным.
В т.ч. запрещено :
1. Обсуждение политики
2. Торговля во всех ее проявлениях
3. Пропаганда наркотиков, алкоголя!!! и т.п.
Ну понеслась....
-
LostBoy
Member
Скорей бы, ибо смысла существования Вин в его нынешнем виде все меньше и меньше - DX для дома и AD со всей его обвязкой на работе - вот, пожалуй, и все. Пока весь мир переходит в опенсорсную контейнеризацию, решив вопрос запуска сколько угодно сложных стеков приложений одним ямл-файлом в пару сотен строк, вин все еще ищет свой путь развития. Это напоминает мне одно сопредельное государство, у которого тоже свой, особенный путьScoffer:Але дивлячись на те, як МС встандалює його в вінду, переводить браузер на хроміум і дотнет в опенсорс, то цілком допускаю заміну ядра з NT на лінукс в якомусь майбутньому тому
![rotate :rotate:](./images/smilies/rotate.gif)
-
Scoffer
Member
LostBoy
Знову ж таки не згоден. Коли виходиш за межі затишного світку стартапів одноденок, і гуглів, котрим не вломи щодоку переписувати увесь стек, виявиться, що більшість бізнесів купляє софтові рішення на багато-багато років. І на 10, і на 20. Як в лінуксі тримати софт 20-річної давнини, на котрий вже навіть розробник забив? Та ну ніяк, і контейнери не допоможуть.
А вінда якщо в софті не юзаються недокументовані API, прекрасно перетравлює допотопні проги. Так наприклад 16-бітні (!!!) проги з 80х прекрасно працюють аж по він2008 (без р2) включно. ~25 років підтримки. Слабо в лінуксах так?
Це по-перше.
А по-друге контейнерізація це костиль, котрий вигадали, щоб хоч якось вирішити по-перше, але вийшло так собі. У мене вже два приклади було коли на втіленні чергової системи кластер з 5-6 серверів загинався на контейнерних оверлейних мережах, після чого контейнери розбирали, і без будь-яких інших змін в софті все це діло мало того що почало вміщуватись на один сервер, так ще й навіть до половини його не завантажувати.
Всі маніпуляції проводились безпосередньо зі сторони розробників софтового рішення.
Відправлено через 1 хвилину 45 секунди:
І взагалі оверлейні мережі зло![horror :horror:](./images/smilies/horror.gif)
Відправлено через 10 хвилини 23 секунди:
Але знову ж таки, це все не особливості ядра лінукс, а ос ГНУ з її пеклом пакетів. Заміна ядра в вінді тут не змінить нічого від слова зовсім. На андроїді он же контейнери не збирають, хоча ядро лінукс.
Знову ж таки не згоден. Коли виходиш за межі затишного світку стартапів одноденок, і гуглів, котрим не вломи щодоку переписувати увесь стек, виявиться, що більшість бізнесів купляє софтові рішення на багато-багато років. І на 10, і на 20. Як в лінуксі тримати софт 20-річної давнини, на котрий вже навіть розробник забив? Та ну ніяк, і контейнери не допоможуть.
А вінда якщо в софті не юзаються недокументовані API, прекрасно перетравлює допотопні проги. Так наприклад 16-бітні (!!!) проги з 80х прекрасно працюють аж по він2008 (без р2) включно. ~25 років підтримки. Слабо в лінуксах так?
Це по-перше.
А по-друге контейнерізація це костиль, котрий вигадали, щоб хоч якось вирішити по-перше, але вийшло так собі. У мене вже два приклади було коли на втіленні чергової системи кластер з 5-6 серверів загинався на контейнерних оверлейних мережах, після чого контейнери розбирали, і без будь-яких інших змін в софті все це діло мало того що почало вміщуватись на один сервер, так ще й навіть до половини його не завантажувати.
Всі маніпуляції проводились безпосередньо зі сторони розробників софтового рішення.
Відправлено через 1 хвилину 45 секунди:
І взагалі оверлейні мережі зло
![horror :horror:](./images/smilies/horror.gif)
Відправлено через 10 хвилини 23 секунди:
Але знову ж таки, це все не особливості ядра лінукс, а ос ГНУ з її пеклом пакетів. Заміна ядра в вінді тут не змінить нічого від слова зовсім. На андроїді он же контейнери не збирають, хоча ядро лінукс.
-
LostBoy
Member
Scoffer
Смешалось все - кони, люди (с)
1.ПО 747го Бинга обновляется с флоппи-дисков. Там Юникс. В т.ч. таким образом обновляются и навигационные базы. Это самолет 88го года выпуска.
2.Это костыль в неумеющих руках, без обид. Все отлично работает на тысячах подов. Нет, я верю, что есть частные случае с деградацией производительности, но это, как правило, решаемо. Если сам разработчик не может решить проблему, то это хреновый разработчик.
Когда-то, когда я еще был старшим помощником младшего системного администратора в маленьком провинциальном банке в мир пришла виртуализация. Помню, как очень-очень авторитетные дядьки в свитерах и бороде рассказывали мне, сопливому юнцу, что виртуализация не взлетит и это все игрушки для гиков (правда, такого слова тогда не было). Время расставило все по своим местам. Теперь я слышу тож самое о контейнеризации. Спирали истории, что поделать![rotate :rotate:](./images/smilies/rotate.gif)
Смешалось все - кони, люди (с)
1.ПО 747го Бинга обновляется с флоппи-дисков. Там Юникс. В т.ч. таким образом обновляются и навигационные базы. Это самолет 88го года выпуска.
2.Это костыль в неумеющих руках, без обид. Все отлично работает на тысячах подов. Нет, я верю, что есть частные случае с деградацией производительности, но это, как правило, решаемо. Если сам разработчик не может решить проблему, то это хреновый разработчик.
Когда-то, когда я еще был старшим помощником младшего системного администратора в маленьком провинциальном банке в мир пришла виртуализация. Помню, как очень-очень авторитетные дядьки в свитерах и бороде рассказывали мне, сопливому юнцу, что виртуализация не взлетит и это все игрушки для гиков (правда, такого слова тогда не было). Время расставило все по своим местам. Теперь я слышу тож самое о контейнеризации. Спирали истории, что поделать
-
Scoffer
Member
LostBoy
Ну от є доволі конкретне бізнес завдання: ми купляємо софтину за лярди золотом, вона повинна у нас відпрацювати 10 років щоб окупитись і принести вигоду компанії. ОС, на котрій крутиться софтина треба оновлювати, бо вразливості і керування зі сторони якогось рішення по керуванню, не важливо там домен чи щось інше. Розробник може виявитись мутним або просто скопитися.
Як вирішити проблему в рамках GNU?![rotate :rotate:](./images/smilies/rotate.gif)
Відправлено через 9 хвилини 57 секунди:
Опенстак від червоношапки, наприклад, ніфіга не інтегрує в себе застарілі версії лінуксів. І без содомії сам не апдейтиться по мажорним варсіям. Вони пропонують просто розгортати поряд другу-третю-четверту копії інфраструктури і поступово переносити-переписувати все під них. Прекрасно, прекрасно. А це топове рішення на ніксах, між іншим.
Ну от є доволі конкретне бізнес завдання: ми купляємо софтину за лярди золотом, вона повинна у нас відпрацювати 10 років щоб окупитись і принести вигоду компанії. ОС, на котрій крутиться софтина треба оновлювати, бо вразливості і керування зі сторони якогось рішення по керуванню, не важливо там домен чи щось інше. Розробник може виявитись мутним або просто скопитися.
Як вирішити проблему в рамках GNU?
Відправлено через 9 хвилини 57 секунди:
Опенстак від червоношапки, наприклад, ніфіга не інтегрує в себе застарілі версії лінуксів. І без содомії сам не апдейтиться по мажорним варсіям. Вони пропонують просто розгортати поряд другу-третю-четверту копії інфраструктури і поступово переносити-переписувати все під них. Прекрасно, прекрасно. А це топове рішення на ніксах, між іншим.
-
LostBoy
Member
Все верно, бинго! Именно для этого и хороша изоляция пакетов и зависимостей друг от друга - никто никому не помешает. Я с холодком по спине вспоминаю бывшие обновления пхп, когда все укладывалось и хрен поймешь, что там зааффектило этот краш. Теперь я делаю docker run... и мне вообще начхать, что там собирается и как, какие пакеты тянутся. Слой абстракции в виде контейнера позволяет мне вообще не думать о том, как это все устроено.Scoffer:це все не особливості ядра лінукс, а ос ГНУ з її пеклом пакетів
А в чем вопрос, собственно? Выше написал, как это будет работать десятилетиями. Потому что контейнеры пришли надолгоScoffer:Як вирішити проблему в рамках GNU?
![beer :beer:](./images/smilies/beer.gif)
Отправлено спустя 2 минуты 12 секунд:
Да, RHEL не апдейтится мажорно, это правда. Да, перетянуть софт можно только поднятием новых версий инстансов и перетягиванием софта туда. С ямл-файликом и терраформом с ансиблом это делается за пару часов, разве не так?Scoffer:Опенстак від червоношапки, наприклад, ніфіга не інтегрує в себе застарілі версії лінуксів
-
Scoffer
Member
LostBoy
Питання в тому, що агентоси по бекапу і сканери від іт-безпеки не стають і не працюють на непідтримуваних версіях ОС. Це як мінімум. А софт залежний по пакетам і без обнов софта не працює на нових версіях ніксів.
І якщо з бекапами ще можна віртуалку бекапити, що взагалі не феншуйно ні по швидкостям, ні по затратам, то з іт-безпекою дуже, дуже важко домовитись.
Питання в тому, що агентоси по бекапу і сканери від іт-безпеки не стають і не працюють на непідтримуваних версіях ОС. Це як мінімум. А софт залежний по пакетам і без обнов софта не працює на нових версіях ніксів.
І якщо з бекапами ще можна віртуалку бекапити, що взагалі не феншуйно ні по швидкостям, ні по затратам, то з іт-безпекою дуже, дуже важко домовитись.
-
LostBoy
Member
Перенесите на новые машины, старые виртуалки удалите. Даже не верится, что это можно всерьез обсуждать, в чем вообще вопрос? У любого ПО есть lifecycle, даже у лтс.Scoffer:Питання в тому, що агентоси по бекапу і сканери від іт-безпеки не стають і не працюють на непідтримуваних версіях ОС
И если уж мы мусолим вопрос обновления - у кого-то был реально удачный кейс обновления Вин на новую версию? Я не о домашних машинах, а о сервере с чувствительной ролью, например контроллер АД? У меня ни разу, журнал был переполнен ошибками и приходилось заново сетапить новые контроллеры и передавать каталог им. Это если мы говорим о возможностях мажорного обновления. Вин мало чем лучше Центоса в этом. Т.е. само обновление предусмотрено, но лучше этого не делать.
-
Scoffer
Member
Так, якщо софт похапешечка і може бути оновлена до нової версії, а не якась WMS, куплена за 10 мільйонів 5 років тому, і котрій оновлення не світить тому, що це ще 10 мільйонів.LostBoy: Да, перетянуть софт можно только поднятием новых версий инстансов и перетягиванием софта туда. С ямл-файликом и терраформом с ансиблом это делается за пару часов, разве не так?
Відправлено через 4 хвилини 32 секунди:
LostBoy
Ти от походу не розумієш що я кажу. Оновлення самої ОС мене не парить від слова зовсім. Якби окрім ОС там більше нічого не було. Це можна організувати на будь-якому стакі. Взагалі не проблема.
Проблема з софтом. У тебе є софт, куплений за дорого. Оновлень на нього немає і не буде тому, що причин багато, від дорого, до розробник скопитився (теж абсолютно реальний кейс на моїй практиці).
Софт на вінді можна сто раз перевстановити хоч на кожну наступну версію вінди 10 років мінімум, а то і всі 20. Софт на гну залежний по пакетам і ти не можеш простими методами його просто протягувати з осі на ось з новими пакетами. Відчуваєш різницю? І не можеш залишити стару ось тому, що тобі компасує мізки іт-безпека з однієї сторони і служба бекапів з іншої.
З умовним лампом у вас звісно такої проблеми взагалі не водиться, ви там пушите собі до наступної версії і воно вас більше не парить. Але я ж кажу, ця модель не підходить для всіх.
-
LostBoy
Member
Так если чудо-софт за миллиард денег и не будут обновлять, то что мы обсуждаем? Как существующую и не требующую патча инсталляцию перенести на новый сервер/кластер? Мне кажется, что это посильная задача, мягко говоряScoffer: і котрій оновлення не світить тому, що це ще 10 мільйонів
![;) ;)](./images/smilies/wink.gif)
Докер не сильвербуллет, конечно, и косяки у него есть и еще будет. Но обсуждаемый на странице твой кейс с помощью докера будет упрощен до 4х действий (для стэндэлон сервера):
1. Терраформом провизионируем сервер в инфре;
2. Правим dhcp/dns, прописываем куда и шо надо, прибиваем статику, прописываем маршруты, проверяем файр;
3. Ансиблом обновляем, устанавливаем докер и компоуз., применяем другие роли по необходимости;
4. Ранним docker-compose up -d.
И даже волшебное ПО за очень-очень много денег подчинится и заработает. Закрываем богодельню и идем пить пиво
![beer :beer:](./images/smilies/beer.gif)
Отправлено спустя 13 минут 36 секунд:
Может и так, может, я чего-то не понимаюScoffer:Ти от походу не розумієш що я кажу
![;) ;)](./images/smilies/wink.gif)
Я вообще изначально написал, что дорога Вин в нынешнем виде туда, куда она и идет. Если МС еще больше подключится к разработке ядра (я в курсе, что МС чуть ли не больше всех контрибьютит) и выпустит свой дистр., я только обрадуюсь. Конкурентных преимуществ ядра NT очень мало и только ради них тянуть эту ношу я смысла не вижу.
-
Scoffer
Member
LostBoy
Ти багато бачив статично злінкованого софта, котрий можна втупу переносити? Я знаю аж один приклад, і то умовний, бо прям через 3 мажорні версії ОС воно теж не апається. IBM Domino/Notes. Тягне за собою не те що пів лінукса, а мабуть всі два. При тому, що писане на жабі. І жабу теж свою тягне. На всякий випадок.
У тебе софт, як правило, динамічно злінкований з набором зі 100500 пакетів. Тому, що так прийнято в ГНУ. Припустимо версії пакетів від 2010 року. Якщо його пересадити на ті ж пакети від 2020 року, то софт з ймовірністю 146% не злетить. Вичленити всі залежності і переписати оточення? Ну в теорії можна, після цього можна сміливо писати резюме в мейнтейнери якогось лінукс дистрибутиву![laugh :laugh:](./images/smilies/laugh.gif)
Ти багато бачив статично злінкованого софта, котрий можна втупу переносити? Я знаю аж один приклад, і то умовний, бо прям через 3 мажорні версії ОС воно теж не апається. IBM Domino/Notes. Тягне за собою не те що пів лінукса, а мабуть всі два. При тому, що писане на жабі. І жабу теж свою тягне. На всякий випадок.
У тебе софт, як правило, динамічно злінкований з набором зі 100500 пакетів. Тому, що так прийнято в ГНУ. Припустимо версії пакетів від 2010 року. Якщо його пересадити на ті ж пакети від 2020 року, то софт з ймовірністю 146% не злетить. Вичленити всі залежності і переписати оточення? Ну в теорії можна, після цього можна сміливо писати резюме в мейнтейнери якогось лінукс дистрибутиву
![laugh :laugh:](./images/smilies/laugh.gif)
-
Sanьka
Member
LostBoy
Scoffer
Ви базікаєте про якісь дурниці
Scoffer
Ви базікаєте про якісь дурниці
-
Scoffer
Member
Sanьka
Правильно. А тим часом
Правильно. А тим часом
В PlayStation 5 могут запретить запускать вторично купленные диски с играми — пользователи не смогут экономить, перепродавая и обменивая физические копии
-
Феном Феномыч
Member
Черд, уже удалили пост. На 27" , дёшево и сердито, с современными разъёмами, 1440, никто не присматривался?
Отправлено спустя 10 минут :
Заодно новых интересных скворечников не проходило?
Отправлено спустя 36 минут 20 секунд:
Во дела. Плохенький 4к, стоит как и 2к, 27 дюймов. Внезапно
Отправлено спустя 10 минут :
Заодно новых интересных скворечников не проходило?
Отправлено спустя 36 минут 20 секунд:
Во дела. Плохенький 4к, стоит как и 2к, 27 дюймов. Внезапно
-
Sanьka
Member
ахахахахScoffer:В PlayStation 5 могут запретить запускать вторично купленные диски с играми — пользователи не смогут экономить, перепродавая и обменивая физические копии
консольщики должні страдать
-
анти__бот
Member
Феном Феномыч
воскрес![gigi :gigi:](./images/smilies/gigi.gif)
воскрес
![gigi :gigi:](./images/smilies/gigi.gif)
-
Феном Феномыч
Member
анти__бот
Аминь
Да вынырнул немного от дел. Прдсгюобирал чутка, руки чешутся. С картами и ЦП непонятки пока, задумался о мониторе. Правда на носу новогодние распродажи. Думал 1440 Моник, а смотрю 2160 почти за те же. 27 дюймов. На 34 меблю передклывть, муторно, не до того пока.
Аминь
![pray :pray:](./images/smilies/pray.gif)
-
анти__бот
Member
Феном Феномыч
бяри, бяри, чего там.
бяри, бяри, чего там.
-
SergiusTheBest
Member
Розкажіть про архітектуру роботи з файлами, де Linux в 10-100 раз швидше за Windows, або про графічну підсистему GDI32, яка гвіздками прибита до ядра Windows - хіба це хороша архітектура?Scoffer:Якщо ти про мене, то я з цим типом не згоден, я вважаю, що лінукс архітектурно саме гівняне з розповсюджених ядер за увесь час.
-
Феном Феномыч
Member
анти__бот
Да, ща начну кумекатт Там около 8 4к, пусть и герцовка, наверное, слабая. Видел у нас бу, отобранный по засветам, 144грц, за 10. Может посунутся и вопрос доверия посмотреть. Ждать пятницу, не знаю что с курсами и т.д. Думаю можно конечно до 6 что то притянуть, до 90грц.
Да, ща начну кумекатт Там около 8 4к, пусть и герцовка, наверное, слабая. Видел у нас бу, отобранный по засветам, 144грц, за 10. Может посунутся и вопрос доверия посмотреть. Ждать пятницу, не знаю что с курсами и т.д. Думаю можно конечно до 6 что то притянуть, до 90грц.
-
LostBoy
Member
Кто-то может объяснить происхождение слов герцовка, вольтаж и т.д.? Не смысл, а именно происхождение ![tomat :tomat:](./images/smilies/tomat.gif)
![tomat :tomat:](./images/smilies/tomat.gif)