Ювілей легендарної угоди: двадцять років тому компанія AMD оголосила про придбання ATI

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Геральт: 25.07.2026 10:14 розвиток бренду Radeon, який є одним із головних конкурентів NVIDIA на ринку дискретної графіки.

А є ще якісь "головні конкуренти"? Це оті китайські одоробла, чи може інтуль?
Радік - останній бар'єр перед зеленим безумством. Але й він вже потроху здає, бо поціновувачів +5% за 1,7x ціни не проймеш нічим
Конкуренти були раніше. Але вони не витримали конкурентної боротьби з NVIDIA та ATI/AMD.
mertvei
Member

А сіру,амд брати взагалі хоча,в нас в Україні,взагалі гарантії нема,ні в кого,навіть в великих магазинах.

Отправлено спустя 3 минуты 58 секунд:
Амд 5 серія древня взагалі рівних,не було і до ней теж,ну і 7 серія а потім поїхало.На амд можно не міняти карти пару поколінь,нвидия це ,міняти кожне покоління,зате ))) надійно,хоча остання їх 9700xt чесно кажучи за свою ,ціну пісня реально ,була до підвищення.
Vladys77
Member

mertvei: 25.07.2026 17:07 Vladys77
Це розумна стратегія ,брати що краще чи в одного,чи іншого,но в мене страх до амд,ну не хочеться зв'язуватися з нашими гарантіями.
В мене всі картки і всі процесори окрім двох були від ATI та AMD.
І досвід якраз з картками NVIDIA та процесорами Intel вкрай негативний. Може відеокарта поплась не дуже, але постійно були якісь глюки. А через чипсет Intel, який не працював в XMP з жодною пам'яттю, а потім материнка за 2 роки взагалі накрилась, прийшлось поміняти і матенринку і Core Quad на Core i7. Хоча той перший i7 і досі працює, а материнка вже років 7 як глючить і ніхто не може знайти причину :gigi: .

Відправлено через 3 хвилини 6 секунд:
warp37: 25.07.2026 11:18 AMD хороши в среднем сегменте и встроенной графике.

Intel... хороший у них XeSS. Но перспективы сомнительны.

Ну а NVIDIA уже наверху так застоялись, что уже четыре года ремастерят видеокарты по оверпрайсу и просто улучшают технологии.
AMD теж розробляють серверні рішення для ШІ. От лише не знаю чи добре це для геймерів? Бо потім і відеокарт AMD не буде в продажу.
mertvei
Member

Vladys77
От intel це окрема пісня )))
erkins007
Member

Vladys77: 25.07.2026 17:17AMD теж розробляють серверні рішення для ШІ.
Вот именно что тоже. АМД и карты для работы это буквальное олицетворение женской фразы "я тоже зарабатываю"
mertvei
Member

В середньому сегменті крім 9700 xt ,не за всі гроші світу брати нема чого, 5070 ті ,по ціні не конкурент при наймі була.
Tetronga
Member

S0N1C: 25.07.2026 17:01 Alekss
вся ця технічна сторона виглядає красиво на папері, але в реалі воно могло бути не на багато швидшим за Х1900ХТХ :gigi:
Изображение

Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
Alekss: 25.07.2026 16:53

Это важная техническая информация аппаратной части карты, а не простыня. Если вы не интересуетесь архитектурными возможностями или техническими спецификациями, я приложил тесты игр.
в мене цих реалій повна коробка :laugh: але навіть зараз, зі всіма покращеннями дров і т.п., сенсу використовувати ці карти в ретро компах - дуже і дуже небагато, а в 2007 році - тим паче :rolleyes:
Дивлюсь на графіки і так очевидно чисто по стрибках фпс де якого покоління карти... Зараз різниці в пару кадрів у більшості моделей :( А ще роздільна здатність! 1600х1200 ще 20 років назад! В нас в дворі тільки елтшкт були 1280х1024 у всіх ще :super:
Scoffer
Member

username_1: 25.07.2026 14:32В каждом чипе даже игровой видеокарты был набор компонентов для КУДА, которой геймеры не использовали. Больше транзисторов - дороже разработка, тестирование, больше брака, дороже чип, дороже поддержка, больше точек выхода из строя по гарантии.
Які транзистори? Що за нісенітниці? CUDA виконується на універсальному шейдерному конвеєрі. Тому ж самому що і текстури з геметрією.
Більш того, GPGPU юзали задовго до того як винайшли куду, запихуючи данні в графічні текстури. Куда це просто готова зручна програмна обгортка для того щоб не видаляти гланди через задній прохід.
Якщо гроші на щось і витрачались, то це на фінансування розробки бібліотек на куда під будь-який науково-інженерно-обчислювальний чих.
S0N1C
Member

Tetronga: 25.07.2026 17:51
S0N1C: 25.07.2026 17:01 Alekss
вся ця технічна сторона виглядає красиво на папері, але в реалі воно могло бути не на багато швидшим за Х1900ХТХ :gigi:
Изображение

Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
в мене цих реалій повна коробка :laugh: але навіть зараз, зі всіма покращеннями дров і т.п., сенсу використовувати ці карти в ретро компах - дуже і дуже небагато, а в 2007 році - тим паче :rolleyes:
Дивлюсь на графіки і так очевидно чисто по стрибках фпс де якого покоління карти...
:laugh:
спойлер
Изображение
Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
реально, для АТІ HD 2xxx була як FX 5xxx для нвідії - нові технології які на практиці нічого майже не дали :shuffle: не та серія карт за яку треба рвати попу на форумах 20 років потому :laugh:
Scoffer
Member

S0N1C: 25.07.2026 18:02реально, для АТІ HD 2xxx була як FX 5xxx для нвідії
Не зовсім. В той час як FX 5xxx був технологічним тупіком і напрацювання по ним були успішно викинуті в утиль, HD 2xxx архітектурно не відрізняється від HD 3xxx і HD 4xxx, котрі показали себе доволі гарно, особливо остання. А от з драйверами в амд завжди пороблено було. Поки прикрутили нормальні дрова то вже два покоління відях пройшло.
S0N1C
Member

а, ну і вишенка на торті - те що вона зливала в дх10
спойлер
Изображение
https://bit-tech.net/reviews/gaming/pc/ ... ormance/8/

Изображение
https://www.techspot.com/article/73-cry ... page4.html
Відправлено через 14 хвилин 59 секунд:
Scoffer
я скоріш про те як воно вийшло все таке модне і технологічне, шо навіть зараз он у людини взбудження на даташит, а в результаті, не завжди було швидше за попередні карти, вже не кажучі - карти конкурента :gigi:
Scoffer
Member

S0N1C: 25.07.2026 18:32 а в результаті, не завжди було швидше за попередні карти, вже не кажучі - карти конкурента
Це ж амуде. Останнє актуальне покоління відях теж ніфіга не швидше за передостаннє і тим паче конкурента. :dontknow:
S0N1C
Member

HD 3870 - ті же яйки, тільки трохи ужаті, а от вже в HD 4870 збільшили шейдерів в два рази і воно шось почало конкурувати, ну і HD 4890 - це ГГц з"явився і HDMI (по факту стали ставити) але і багато їх померло вже, бо гарячі були страшне :rolleyes:
MSiAventador
Member

Я людина проста, чую згадку АТІ - бачу Adreno Qualcomm :kbd:
Scoffer
Member

S0N1C
Воно все архітектурно ідентичне, все тераскейл 1. Але в хд 2000 якийсь лютий перерозхід транзисторів:
2900 XT - 720 лямів для конфігурації 320:16:16
4870 - 956 лямів для конфігурації 800:40:16
Може з медикаментами переборщили на 2000, я не знаю. Інших пояснень у мене немає. Якби 2000 була з самого початку нормально зроблена і з нормальними драйверами, як це вони ж зробили на 4000, то вона б порвала 8800 як тузик тряпку.
S0N1C
Member

Scoffer
якщо б та каби :-/ по факту не порвала, тому коли я збирав ретро 2006/2007 компік, то туди пішла 8800GTX а не 2900 чи 3870 :shuffle:
ну а потім GTX 285 замість HD 4890, але більше тому шо є вже компік з HD 5870 - як типу остання АТІ карта :super: ну і яка маслає добре відносно нвідії
Vladys77
Member

erkins007: 25.07.2026 17:32
Vladys77: 25.07.2026 17:17AMD теж розробляють серверні рішення для ШІ.
Вот именно что тоже. АМД и карты для работы это буквальное олицетворение женской фразы "я тоже зарабатываю"
Та там все досить серйозно і потужно якраз. І договори з світовимитгігантами заключені на розробку та постачання рішень від AMD.

Ну і я проти дискримінації.
S0N1C
Member

от на що треба фапати а не HD 2900 :)
спойлер
ИзображениеИзображениеИзображение
Scoffer
Member

S0N1C: 25.07.2026 18:56якщо б та каби
Я про то шо архітектура то норм була і пізніше довела що вона норм. Але як завжди у амуде довелось почекати :laugh:
S0N1C
Member

так, змогли в кінці, при чому епічненько так :super:
Изображение
Ответить