Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

ArmagedoonZergs: 03.11.2025 11:53
DDt: 03.11.2025 10:53 Scoffer
шоб було ©
Скоффер правий. xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій.

Відправлено через 29 секунд:
IronWithin: 03.11.2025 11:49

Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды! Арч и федора - 2 опоры багов и поломок, ну ибо повторюсь, так задумывалось, но и с другой стороны инноваций и свежего софта.
На Федору не треба тут. На голову краще убунти.

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
IronWithin: 03.11.2025 11:27

Щоб після оновлення на якійсь федорі чи арчі можна було продовжити роботу швидко, а не півдня займатися сну-сну з грабом та драйверами нвідії
Тобі сам btrfs може створити проблеми з сну-сну.
З btrfs згоден, з ним іноді таке сну-сну трапляється, тому навіть xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій
буде простіше та надійніше.
В мене є Арч і останні років з 4 він став більш дружньою системою для загалу.
Але я в основному використовую MX Linux.
Можє пізніше коли придбаю нову відеокарту спробую щось накшталт Bazzite :D
Scoffer
Member

Z440_User: 03.11.2025 13:16але винувато ПЗ.
Так, винувато пз. По-перше можна зробити червоні літери, як я вже казав. По-друге скрипти сетапу і самі можуть переналаштувати все що треба. У мене поточна вінда 11 безперервно оновлена ще з 7, змінила не пам'ятаю скільки конфігів, і все було методом "далі-далі-готово". А ібм на своїх ОС робить те ж саме з кінця 60х. Значить можна коли хочеться. Кінцевий юзер точно не повинен читати всі ті простирадла чейндж логів кожного пакету, це зашквар максимального левелу.

Відправлено через 3 хвилини 5 секунд:
А тоді чого лінукса 3%, та і ті силами передвстановленого портативу за останні пару років :D

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
По темі, самий стабільний десктопний лінукс це федора. Тільки вона мені не ламала систему при апдейті мажорних версій. Той же мінт ламає з ймовірністю близькою до 100%.
1234waltz
Member

Об'єективно, лінух дуже далекий від спроможності називатись ігровою системою. Платиновий статус Вайн сумісності мають від сили 3000 ігор, я ких половина це щось на RenPY чи рівня 3 Героїв. Навіть ігри з Голд статусом маєть невирішені роками баги рівня крашів при зміні роздільної здатності екрану, працюють або не працюють при "правильних" налаштуваннях графіки (прикол з Дум 2016, який крашиться на деяких конфігах заліза саме при використанні Вулкана в налаштуваннях графіки), дріфти та невидимість/блимання курсорів і купа інших приколів. Звісно можно і так грати.
Але є одне АЛЕ:
Я можу запустити гру на Вінді з ГеймПасс на ноуті з Хуангвідео, на компі з 6000 радіком або Арк В570 - всюди воно буде працювати стабільно, без вилетів і приколів з танцями з бубном. В той час Лінукс як ігрова ОС зараз на рівні десь Win98, прийнанні в мене такі враження, коли довелось шукати, чому тисячу років як стабільні та gold по сумісності HOMM3 запустились без звука на одному ноуті, але працювали на ок компі з тією ж самою Бубунтою.
Scoffer
Member

1234waltz
Саме смішне що в в 2000х з вайном все було сильно краще. Я тоді ставив мандріву з диску :D і без проблем запускав всі цікавлячі мене ігрулі методом підкидування оригінальних ліб з вінди. Можна було пересадити туди мало не всю вінхр. Зараз такий фінт не проканає.
Z440_User
Member

Scoffer, хто вам таке сказав? Все досі канає.
Навіть більше скажу, із запуском віндового ПЗ взагалі проблем кратно менше ніж було
Scoffer
Member

Z440_User
Старі ліби з хр - канає, але більше не актуально, нові з 11 - не дуже.

Відправлено через 34 секунди:
Z440_User: 03.11.2025 13:47із запуском віндового ПЗ взагалі проблем кратно менше ніж було
Та нічого подібного. МС офіс пробував запустити наприклад?
DDt
Member

Scoffer: 03.11.2025 13:48МС офіс пробував запустити наприклад?
там щас новые костыли придумали - winboat
Z440_User
Member

Scoffer: 03.11.2025 13:30 Так, винувато пз. По-перше можна зробити червоні літери, як я вже казав. По-друге скрипти сетапу і самі можуть переналаштувати все що треба. У мене поточна вінда 11 безперервно оновлена ще з 7, змінила не пам'ятаю скільки конфігів, і все було методом "далі-далі-готово". А ібм на своїх ОС робить те ж саме з кінця 60х. Значить можна коли хочеться. Кінцевий юзер точно не повинен читати всі ті простирадла чейндж логів кожного пакету, це зашквар максимального левелу.
# emerge --sync
...отримано всі новинки...
В кінці червоним жирним шрифтом: "please, eselect news read"
Тут ти маєш ввести команду "eselect news read" та прочитати трошки букав що там кардинального змінили в системі, та що треба буде змінити після оновлення (якщо треба буде).
Але ти болта на це клав і одразу:
# emerge --vuDN @world --keep-going
для оновлення всього і вся, а потім дивуєшся що щось відвалилося.

За півроку таких новин може бути пара трійка і це не чтиво на тиждень, суто " ми змінили те і це, тепер у вас підтримуються такі сучасні технології, для збереження ваших поточних налаштувань (або система не має права доступу до ваших налаштувань), просимо вас змінити ці налаштування до ось такого вигляду".

Де тут вина системи та ПЗ? Тебе попередили та пояснили, а ти проігнорив...

Відправлено через 5 хвилин 20 секунд:
Scoffer: 03.11.2025 13:48 Та нічого подібного. МС офіс пробував запустити наприклад?
Навіть не було потреби, LibreOffice повністю задовольняє мої потреби у моєму поточному необхідному рівні використання Word та Excel.

Але ввечері вдома спробую із цікавості.
Mozdev
Member

1234waltz: 03.11.2025 13:35 Об'єективно, лінух дуже далекий від спроможності називатись ігровою системою. Платиновий статус Вайн сумісності мають від сили 3000 ігор, я ких половина це щось на RenPY чи рівня 3 Героїв. Навіть ігри з Голд статусом маєть невирішені роками баги рівня крашів при зміні роздільної здатності екрану, працюють або не працюють при "правильних" налаштуваннях графіки (прикол з Дум 2016, який крашиться на деяких конфігах заліза саме при використанні Вулкана в налаштуваннях графіки), дріфти та невидимість/блимання курсорів і купа інших приколів. Звісно можно і так грати.
Але є одне АЛЕ:
Я можу запустити гру на Вінді з ГеймПасс на ноуті з Хуангвідео, на компі з 6000 радіком або Арк В570 - всюди воно буде працювати стабільно, без вилетів і приколів з танцями з бубном. В той час Лінукс як ігрова ОС зараз на рівні десь Win98, прийнанні в мене такі враження, коли довелось шукати, чому тисячу років як стабільні та gold по сумісності HOMM3 запустились без звука на одному ноуті, але працювали на ок компі з тією ж самою Бубунтою.
Так, пробтеми з іграми на лінукс є, але з цим стало сильно краще після 2020 року, зокрема через розвиток, вайну та стімовського протону, зараз просто встановив стім та переважна більшість грайок з бібліотеки запустится без танців з бубном, в мене їх на аккаунті 200+, протестував десь 50 з них як старі так і сучасні, наприклад героїв 3, готику 1,2, Neverwinter Nights як стару так і нову, doom уся серія праює від 1го до Етернала, із сучасних вся серія дівініті, Baldur's Gate 3, Path of Exile, та багато інших,
також є багато різних лаунчерів для грайок не із стім наприклад з GOG, такі як winetricks(автоматизований конфігуратор-налаштовувач), Bottles, Lutris, та інщі які спрощують використання вайну досить суттєво на наприклад як у лутріс створюють зручну бібліотеку ярликів(з окремими або об'єднанними профілями), для запуску гайок та п.з.
Зовсім стара The Nevehood на в10-11 не працює а на лінукс через вайн працює. :gigi:
Последний раз редактировалось Mozdev 03.11.2025 14:17, всего редактировалось 1 раз.
tablestikus
Member

IronWithin: 03.11.2025 12:23
ArmagedoonZergs: 03.11.2025 12:15

Спробуй колись на днях. Звісно налаштування пропрієтарних драйверів через copr все ще бісяче. Але overall система просто "вилизана" видно що вкладена купа грошей.
Мені федора імпонує, й ідея крута, і «червону шляпу» ми поважаємо :D , але мені треба іноді пропрієтарщина та днф повільний шо капець, нам з ним друзями не бути, й деякий софт мій встановлюється на бубунту легше, і гном я б чесно на кеди поміняв, коротше не моє))
А що є в твоєму розумінні "повільний днф"?
1234waltz
Member

Mozdev: 03.11.2025 14:13 Так, пробтеми з іграми на лінукс є, але з цим стало сильно краще після 2020 року, зокрема черерозвиток, вайну та стімовського протону, зараз просто встановив стім та переважна більшість грайок з бібліотеки запустится без танців з бубном
Та покращення є, хто ж сперечається, того дна що в 10их вже немає.
Mozdev: 03.11.2025 14:13 doom уся серія праює від 1го до Етернала
Я писав про те, що в однієї людини на конкретному залізі та з конкретним ядром+дистрибутивом все працює ідеально, у іншої людини з іншим залізом та дістром через одне місце з глітчами. От. На Шиндоус у всіх все працює однаково (окрім випадків, коли самі виробники драйверів щось не уронять, що бува і в Лізи і в Хуана.
Mozdev: 03.11.2025 14:13 також є багато різних лаунчерів для грайок не із стім наприклад з GOG, такі як winetricks(автоматизований конфігуратор-налаштовувач), Bottles, Lutris, та інщі які спрощують використання вайну досить суттєво на наприклад як у лутріс створюють зручну бібліотеку ярликів(з окремими або об'єднанними профілями), для запуску гайок та п.з.
Ланчери для ланчерів, це звісно добре. Lutris десь років 10 точно вже. Але на шиндоушс не потрібні ланчери для ланчерів, правильне залізо, правильна версія ядра, правильний білд ОС - воно просто працює в один клік. Як казав Жопс It Just Works. Зараз It Just Works в чистому вигляді немає навіть на СтімДек. При тому що Дека еталонний приклад, в якому з дистра викинули усілякий шлак, переписали шматки під себе і в наявності стандартизоване залізо без проблем з дровами.
Mozdev
Member

1234waltz: 03.11.2025 14:23
Mozdev: 03.11.2025 14:13 Так, пробтеми з іграми на лінукс є, але з цим стало сильно краще після 2020 року, зокрема черерозвиток, вайну та стімовського протону, зараз просто встановив стім та переважна більшість грайок з бібліотеки запустится без танців з бубном
Та покращення є, хто ж сперечається, того дна що в 10их вже немає.
Mozdev: 03.11.2025 14:13 doom уся серія праює від 1го до Етернала
Я писав про те, що в однієї людини на конкретному залізі та з конкретним ядром+дистрибутивом все працює ідеально, у іншої людини з іншим залізом та дістром через одне місце з глітчами. От. На Шиндоус у всіх все працює однаково (окрім випадків, коли самі виробники драйверів щось не уронять, що бува і в Лізи і в Хуана.
Mozdev: 03.11.2025 14:13 також є багато різних лаунчерів для грайок не із стім наприклад з GOG, такі як winetricks(автоматизований конфігуратор-налаштовувач), Bottles, Lutris, та інщі які спрощують використання вайну досить суттєво на наприклад як у лутріс створюють зручну бібліотеку ярликів(з окремими або об'єднанними профілями), для запуску гайок та п.з.
Ланчери для ланчерів, це звісно добре. Lutris десь років 10 точно вже. Але на шиндоушс не потрібні ланчери для ланчерів, правильне залізо, правильна версія ядра, правильний білд ОС - воно просто працює в один клік. Як казав Жопс It Just Works. Зараз It Just Works в чистому вигляді немає навіть на СтімДек. При тому що Дека еталонний приклад, в якому з дистра викинули усілякий шлак, переписали шматки під себе і в наявності стандартизоване залізо без проблем з дровами.
Якщо не влаштовують "лаунчери"
Тоді як і на віндовс на Лінукс можна встановити Steam, але от лихо він теж "Лаунчер" навіть на вінді :gigi:
1234waltz
Member

Взагалі, оцей факт ніхто з лінуксойдів визнавати не хоче. Але лінукс-мірок з точки як ігрова система це в букальному сенсі "паразит", що паразитує на кодовій базі Windows NT, реверсячи API та переписуючи підглядуючи бібліотеки (а раніше і втупу використовуючи купу систених dll, які пропонувалось просто ставити в систему). Скільки нативних комерційних ігор за останніх 10 років випустили на лінух? От коли буде бібліотека ігор нативних, хочаб як у MacOS, тоді можно про щось казати. А паразитувати на MS, в сподіванні що Паджит-Нутелі не захочеться завтра завалити розробників судовими справами. Ну таке собі рішення.
Mozdev
Member

1234waltz: 03.11.2025 14:28 Взагалі, оцей факт ніхто з лінуксойдів визнавати не хоче. Але лінукс-мірок з точки як ігрова система це в букальному сенсі "паразит", що паразитує на кодовій базі Windows NT, реверсячи API та переписуючи підглядуючи бібліотеки (а раніше і втупу використовуючи купу систених dll, які пропонувалось просто ставити в систему). Скільки нативних комерційних ігор за останніх 10 років випустили на лінух? От коли буде бібліотека ігор нативних, хочаб як у MacOS, тоді можно про щось казати. А паразитувати на MS, в сподіванні що Паджит-Нутелі не захочеться завтра завалити розробників судовими справами. Ну таке собі рішення.
Всі ці "костилі", робились щоб збільшити кількість грайок у які можна грати та популяризувати лінукс, також у лінукс є нативні грайки і багато, та останнім часом стає ще більше.
1234waltz
Member

Mozdev: 03.11.2025 14:38 Всі ці "костилі", робились щоб збільшити кількість грайок у які можна грати та популяризувати лінукс, також у лінукс є нативні грайки і багато, та останнім часом стає ще більше.
Ніт. Всі ці костилі робились, бо Stable API is nonsece і ніхто в здоровому глузді не хоче підтримувати гру вічно, постійно роблячи безкінечні патчі, бо:
1. Оновили щось в ядрі без зворотної сумісності;
2. Наробили зоопарк wm та композиторів, несумісних, в яких постійно щось ломають;
3. Зробили нову звукову підсистему без зворотньої сумісності та можливості паралельного використання зі старою;
4. Бо Ікси фіксили черепашими темпами, а в Вейланді постійно все ломають, бо там стабільність ат сумісність теж нонсенс, не кажучи вже за те, що на рівні архітектури це абсолютно дегенератський вироб, що має можливості менщі за старі Ікси.
5. Навіть мейнстрім дистрибутиви за рік ломають все і вся.
DDt
Member

Mozdev: 03.11.2025 14:38у лінукс є нативні грайки і багато, та останнім часом стає ще більше
ой чёт я как ни столкнусь с нативной сборкой игры, так вечно она или не работает, или работает хуже, основная проблема - нативный релиз делался под определённую версию системы (как правило Ubuntu) и определённые вtрсии библиотек, и со временем онb устарели или их просто уже нет в системе, и игра тупо неработоспособна :(
Z440_User
Member

1234waltz, DDt, щось ви якісь жахіття пишете, чи то мені якесь всепоглинаюче залізо трапляється на шляху від socket 775 (i915) до socket 2011-3 та від X600Pro через GeForce до RX580, чи то якась незвичайна Gentoo, чи... Але нічого такого не помітив з того що ви пишете.

Так в 2000-х було кратно сумніше ніж сьогодні, але навіть тоді не заважало за допомогою wine бігати у CS1.6 під Free/Open/NetBSD, та навіть у QNX та Solaris бігав. Не кажучі про MacOS X 10.х.х (теж була деякий час).
В 10-х прийшло покращення, а з 20-х взагалі на порядки кратний стрибок відбувся у лінукс desktop сфері.
1. Оновили щось в ядрі без зворотної сумісності;
Цікаво приклад, бо я поки що з таким не стикався.
2. Наробили зоопарк wm та композиторів, несумісних, в яких постійно щось ломають;
Як користувач KDE з 2000-х мав проблеми тільки з падінням зовсім-зовсім свіжого compiz з його кубіком та іншою анімацією, але то було дуже давно, ще в епоху КДЕ-3.
3. Зробили нову звукову підсистему без зворотньої сумісності та можливості паралельного використання зі старою;
Початкова OSS (щось дуже древнє) -> ALSA -> зникання карт з апаратними DSP та мікшерами, зріст десктоп-користувачів, проблеми з одночасним відтворенням декількох звукових потоків від різного ПЗ інтегрованими кодеками мат.плат та інші радощі роботи на низькому рівні із звуковим пристроєм, до того ж поява синьозубих аудіопристроїв та мережевих аудіопристроїв -> поява Pulse, щоб було як у вінді і щоб юзерам було легше, а також додавання синьозубих та іншого нового обладнання, але трошки недогледіли та рушили далі -> Pipewire: найкраще з jack, Alsa, Pulse, OSS. Але треба розуміти що звуковий сервер це надбудова над ALSA, яка безпосередньо працює з залізом.

Як там зміна звукової підсистеми у вінді при переході ХР-7-10 ? Коли за бортом залишилось багато карточек по типу свіжих на той час X-Fi та напівпроф/проф інтерфейсів. То для вінди є норм, а аналогічний прогрес у лінукс - то погано...
4. Бо Ікси фіксили черепашими темпами, а в Вейланді постійно все ломають, бо там стабільність ат сумісність теж нонсенс, не кажучи вже за те, що на рівні архітектури це абсолютно дегенератський вироб, що має можливості менщі за старі Ікси.
Помітив зміну коли про це мені система повідомила перед оновленням "шановний користувач, наступні кєди по дефолту тільки вейланд, якщо хочете залишити Х11, зробіть наступне....", але мені було байдуже, я перейшов на вейланд, різниці не помітив досі, хоча особо і не розглядав. Працює, комфортно, не падає - що ще треба?
DDt
Member

Z440_User: 03.11.2025 15:56DDt, щось ви якісь жахіття пишете
мне попадались игры в ГОГ для которых есть и нативная версия, и виндовая
если при установке через "лаунчер" не обратить внимание - по-умолчанию подсунет нативную версию
то ли Baldurs Gate 1/2, то ли Icewind Dale при установке через Lutris сразу качало нативную версию в которой были зашиты старые либы, после установки при попытке запустить - оно падало, на форуме ГОГ даже есть обсуждение с костылями, виндовая версия через wine работает без проблем
FlatOut 1/2 тоже есть "нативная" версия, запускаешь её - стартует процесс wine и запускает игру )))
это из того что вспомнил
ну и в стиме нередко попадаются обсуждения что разрабам лучше сосредоточится на виндовой версии игры, а совместимость с линуксами пилить через протон.... и это имеет смысл имхо
inquisition
Member

vsx: 03.11.2025 11:46 IronWithin

у меня арч и его производные всегда были самыми стабильными из линуксов
Огласите перечень дистрибутивов. Какой цикл тестирования - сколько в среднем времени уходит у Арча с момента релиза софта до попадания в основной реп с готовностью к установке?
Z440_User
Member

DDt: 03.11.2025 16:09 FlatOut 1/2 тоже есть "нативная" версия, запускаешь её - стартует процесс wine и запускает игру )))
Якраз ці обидва FlatOut стоять, малий катається. Там wine-port чи як воно там називається. То не native linux, то пакет з віндової версії гри та налаштованого під цю гру wine і все це зогорнуто в "пісочницю" для запуску гри наче native.
За таким принципом з кінця 10-х і особливо з 20-х дуже багато іграшок розвелося, в тому числі і для MacOS таких "портів" наробили купу.

Зараз з'являються ігри по типу BeamNG.drive, де в пакунку є декілька native windows файли та декілька native linux файлів + спільні інші файли гри які використовуються обома версіями.
Ответить