1234waltz,
DDt, щось ви якісь жахіття пишете, чи то мені якесь всепоглинаюче залізо трапляється на шляху від socket 775 (i915) до socket 2011-3 та від X600Pro через GeForce до RX580, чи то якась незвичайна Gentoo, чи... Але нічого такого не помітив з того що ви пишете.
Так в 2000-х було кратно сумніше ніж сьогодні, але навіть тоді не заважало за допомогою wine бігати у CS1.6 під Free/Open/NetBSD, та навіть у QNX та Solaris бігав. Не кажучі про MacOS X 10.х.х (теж була деякий час).
В 10-х прийшло покращення, а з 20-х взагалі на порядки кратний стрибок відбувся у лінукс desktop сфері.
1. Оновили щось в ядрі без зворотної сумісності;
Цікаво приклад, бо я поки що з таким не стикався.
2. Наробили зоопарк wm та композиторів, несумісних, в яких постійно щось ломають;
Як користувач KDE з 2000-х мав проблеми тільки з падінням зовсім-зовсім свіжого compiz з його кубіком та іншою анімацією, але то було дуже давно, ще в епоху КДЕ-3.
3. Зробили нову звукову підсистему без зворотньої сумісності та можливості паралельного використання зі старою;
Початкова OSS (щось дуже древнє) -> ALSA -> зникання карт з апаратними DSP та мікшерами, зріст десктоп-користувачів, проблеми з одночасним відтворенням декількох звукових потоків від різного ПЗ інтегрованими кодеками мат.плат та інші радощі роботи на низькому рівні із звуковим пристроєм, до того ж поява синьозубих аудіопристроїв та мережевих аудіопристроїв -> поява Pulse, щоб було як у вінді і щоб юзерам було легше, а також додавання синьозубих та іншого нового обладнання, але трошки недогледіли та рушили далі -> Pipewire: найкраще з jack, Alsa, Pulse, OSS. Але треба розуміти що звуковий сервер це надбудова над ALSA, яка безпосередньо працює з залізом.
Як там зміна звукової підсистеми у вінді при переході ХР-7-10 ? Коли за бортом залишилось багато карточек по типу свіжих на той час X-Fi та напівпроф/проф інтерфейсів. То для вінди є норм, а аналогічний прогрес у лінукс - то погано...
4. Бо Ікси фіксили черепашими темпами, а в Вейланді постійно все ломають, бо там стабільність ат сумісність теж нонсенс, не кажучи вже за те, що на рівні архітектури це абсолютно дегенератський вироб, що має можливості менщі за старі Ікси.
Помітив зміну коли про це мені система повідомила перед оновленням "шановний користувач, наступні кєди по дефолту тільки вейланд, якщо хочете залишити Х11, зробіть наступне....", але мені було байдуже, я перейшов на вейланд, різниці не помітив досі, хоча особо і не розглядав. Працює, комфортно, не падає - що ще треба?