Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

Timedemo: 27.08.2025 10:56 в одній ситуаціі, лопатою насосний кабель на вулиці рубанув, то автомат звичайний не встигло вибить , а саме еару вирубився і інвертор спрацював захист, хоча він на 6200вт налаштований.
Ситуація потребує розшифрування, Що таке еару ? Можна повну назву оригінальну. І який звичайний автомат не вибило марку оригінальну назву латиницею і всі його параметри як то крива спрацювання ( авсd) та ампераж

Відправлено через 9 хвилин 31 секунду:
oversteve Дуже добре що ти знайшов цю криву я хотів її гуглити шукати а ти вже все пояснив. Навіть більше скжу : для С 63 час спрацювання ще більший, і струми кз теж вищі ніж в наприклад С50

Давайте розглянемо більш точно:
1. Автомати з номінальним струмом до 63 А (включно):
Крива C:
Для таких автоматів стандартно, як ти сказав, коефіцієнт 1,13 використовується для струмів, які не повинні спричинити спрацьовування (довготривалий струм).
Тобто для автомату на 10 А (крива C) максимальний струм без спрацьовування буде:
10 А * 1,13 = 11,3 А.
Це означає, що при струмі 11,3 А автомат не спрацює довготривало, але при перевищенні цієї межі почнеться спрацьовування, якщо струм буде постійним.
2. Автомати з номінальним струмом 63 А і більше:
Для автоматів номіналом 63 А і більших, коефіцієнт для струму без спрацьовування буде більший.
У такому випадку, стандартно застосовують коефіцієнт 1,3, тобто:
Для автомату 63 А:
63 А * 1,3 = 81,9 А.
Це означає, що автомат номіналом 63 А з кривою C не спрацює при струмі до 81,9 А.
Загальні коефіцієнти для автоматів з кривою C:
До 63 А — коефіцієнт 1,13.
63 А і більше — коефіцієнт 1,3.
Пояснення для спрацьовування:
Ці коефіцієнти використовуються для визначення довготривалого струму, який автомат може витримати без спрацьовування.
Коли струм перевищує ці межі (залежно від номінального значення), автомат починає реагувати на перенавантаження і може спрацювати.
Тепер, думаю, все стало зрозуміло. Важливий момент — для автоматів 63 А і більше застосовується коефіцієнт 1,3, а для менших номінальних автоматів — 1,13.

Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
Короткочасне спрацьовування (стрімке спрацьовування при короткому замиканні):
1. Автомати з номінальним струмом до 63 А (включно):
Для автоматів з кривою C струм короткого замикання повинен бути в 5-10 разів більше номінального.
Тобто:
Для автомату на 10 А:
Коефіцієнт 5: 10 А × 5 = 50 А.
Коефіцієнт 10: 10 А × 10 = 100 А.
Для автомату на 32 А:
Коефіцієнт 5: 32 А × 5 = 160 А.
Коефіцієнт 10: 32 А × 10 = 320 А.
2. Автомати з номінальним струмом 63 А і більше:
Для автоматів 63 А і більше з кривою C:
Коефіцієнти для спрацьовування при короткому замиканні змінюються і складають від 6 до 12 разів номінального струму.
Для автомату на 63 А:
Коефіцієнт 6: 63 А × 6 = 378 А.
Коефіцієнт 12: 63 А × 12 = 756 А.
Для автомату на 100 А:
Коефіцієнт 6: 100 А × 6 = 600 А.
Коефіцієнт 12: 100 А × 12 = 1200 А.
Резюме:
Автомати до 63 А (крива C):
Струм короткого замикання має бути в межах 5-10 разів від номіналу.
Наприклад:
10 А автомат — від 50 А до 100 А.
32 А автомат — від 160 А до 320 А.
Автомати 63 А і більше (крива C):
Струм короткого замикання має бути в межах 6-12 разів від номіналу.
Наприклад:
63 А автомат — від 378 А до 756 А.
100 А автомат — від 600 А до 1200 А.
Важливі деталі:
Струм короткого замикання (під час короткого замикання) може досягати вищих значень для автоматів з більшими номіналами (63 А і більше) через специфікації захисту.
Це дозволяє автомату зберігати надійний захист від коротких замикань без надмірної чутливості, при цьому не спрацьовуючи при менших струмах.
Це загальні принципи для кривої C. Якщо є ще питання, пиши!

Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
Власне тому для побутових потреб бажано використовувати криву Б .
Щодо великих корпусних промислових автоматів, То до кожного з них виробником додається крива спрацювання, Якщо ми говорим про дорогі промислові автомати то в деяких є можливість регулювати як струм спрацювання теплового розщеплюватися так і дуже рідко струм спрацювання електромагнітного

Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
Smok: 27.08.2025 22:50
Timedemo: 27.08.2025 21:27Саме так. але є ще варік. якщо вже бмс є, то можна куить оранжпі та солар асістант, правда все стане під 100 баксів
солар асістант - 50$
raspberry pi (4b/zero 2w) - $20-30
а комфорт та наглядність такої системи ніяким Deye не снилось)
тимпаче, якщо додати ще дисплей
І ще місяць вичтися та програмувати з нуля то все :shuffle:
oversteve
Member

1985god
чесно кажучи не розумію для чого вся ця простиня? :think:
грубо кажучи суть нашої дискусії в тому, що вайфай автомат з цифровим захистом не може замінити звичайний аналогий автомат
буде кз в пару сотень ампер - звичайний автомат спрацює ок, вайфай автомат може не витримати лихої долі і нормально не спрацювати
буде відносно невелике перевищення по потужності - звичайний автомат не спрацює, вайфай автомат спрацює нормально
як окрекий випадок кз на виході інвертору, де струм чисто фізично не може бути більше, ніж нівертор видає - звичайний автомат не спрацює, вайфай автомат спрацює нормально
Timedemo
Member

1985god: 30.08.2025 14:30 Ситуація потребує розшифрування, Що таке еару ? Можна повну назву оригінальну. І який звичайний автомат не вибило марку оригінальну назву латиницею і всі його параметри як то крива спрацювання ( авсd) та ампераж
який сенс на молекури розбирать. еару я вище кидав посилання на вай фай автомат, автомат звичайний хахер с16

Відправлено через 7 хвилин 44 секунди:
oversteve: 30.08.2025 15:41 1985god
чесно кажучи не розумію для чого вся ця простиня? :think:
грубо кажучи суть нашої дискусії в тому, що вайфай автомат з цифровим захистом не може замінити звичайний аналогий автомат
буде кз в пару сотень ампер - звичайний автомат спрацює ок, вайфай автомат може не витримати лихої долі і нормально не спрацювати
буде відносно невелике перевищення по потужності - звичайний автомат не спрацює, вайфай автомат спрацює нормально
як окрекий випадок кз на виході інвертору, де струм чисто фізично не може бути більше, ніж нівертор видає - звичайний автомат не спрацює, вайфай автомат спрацює нормально
коротче перевірив я свій еару цей. я навіть взяв цікавіше, взяв автомат 16 ампер, і взяв дріт 1кв, зробив просто КЗ, від мережі, не від інвертора, так от вибиває обидва, при чому, еару вай фай автомат я скинув налаштування по захисту. кз відбиває моментально. і саме приємне ( у мене дво полюсний) він працює як діф автомат, взяв лампочку 30вт, на землю і нуль, спрацював захист, землю и фазу, теж спрацював.
Звичайно я не готовий його використовувавать як основний елемент захисту, але то, як він себе поводить, це мене приємно вражає однозначно.
якщо підсумувать, його можна використовувавть з впевніністю де точно все добре з проводкою. якщо є сумніви, то краще послідовно підстрахуватись класичним автоматом.
oversteve
Member

Timedemo: 30.08.2025 22:00 у мене дво полюсний
такий?
https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... in_prod%3A
якщо це воно, то я так підозрюю тут є захисна нутрянка як в звичайного автомата

я такий мав на увазі, коли писав, що не катить як заміна автомату
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 02452786_1
Timedemo: 30.08.2025 22:00 краще послідовно підстрахуватись класичним автоматом.
про це і мова, вайфай для моніторингу і віддаленого керування, а звичайний автомат для підстраховки на випадок кз
Timedemo
Member

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 1802nIZ00o

такий. я думаю там по іншому реалізований захист на кз, відпрацювання по якомусь різкому імпульсу.
oversteve
Member

Timedemo: 31.08.2025 09:34
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 1802nIZ00o

такий. я думаю там по іншому реалізований захист на кз, відпрацювання по якомусь різкому імпульсу.
може бути, там явно складніше схема, ніж в тому 1-полюсному
nochnik89
Member

потихоньку уже перевалил за 3 мегаватта выработки сэс )
спойлер
Изображение
энергии много, некуда девать )
Timedemo
Member

:up: :up: :up:
У меня 7800 в этом году.
Hotspur
Member

nochnik89: 31.08.2025 14:47потихоньку уже перевалил за 3 мегаватта выработки сэс )
олігарх :D
nochnik89
Member

Timedemo
Hotspur
эх пацаны, скоро урожай с полей соберу своих (пшеница и виноград) Дистилляторы на полную катушку запущу и там вообще 1000 кв в месяц брать буду )
Бурбон и коньяк сам себя не сделает :rotate:

Кстати я тут увидел, что инверторы нехило так скинули в цене. У меня сейчас 6 киловатт Сако. Отличный классный инвертор, но в Китае упали неплохо так Гроватты 10-12кв однофазные. От него прям можно вывести мощные розетки и запустить минизавод переработки.
Hotspur
Member

nochnik89: 31.08.2025 16:54эх пацаны, скоро урожай с полей соберу своих (пшеница и виноград) Дистилляторы на полную катушку запущу и там вообще 1000 кв в месяц брать буду )
Бурбон и коньяк сам себя не сделает
я вже займаю чергу :D :super:

Відправлено через 41 секунду:
nochnik89: 31.08.2025 16:54Кстати я тут увидел, что инверторы нехило так скинули в цене. У меня сейчас 6 киловатт Сако. Отличный классный инвертор, но в Китае упали неплохо так Гроватты 10-12кв однофазные. От него прям можно вывести мощные розетки и запустить минизавод переработки.
авральний попит упав. ми ж скупили все :lol: , в ЕС не було інверторів ніяких :lol:
nochnik89
Member

Hotspur
на тао гроваты 10кв - 4500 юаней - до 650 баксов. Но вес большой. Я возил гроваты 5000е с год назад, от 90 баксов за единицу мистом, а если на вес частниками то и 40-45 баксов за единицу кораблем. Эти в два раза тяжелее. Доставка в два раза дороже. 850 баксов, ну 900 баксов за 10 киловатный инвертор мистом, а частниками 750-800 баксов.

Отправлено спустя 25 секунд:
Hotspur: 31.08.2025 16:55в ЕС не було інверторів ніяких :lol:
Испанцы тоже потихоньку берут

Отправлено спустя 1 минуту 2 секунды:
вот обзорчик этой серии инверторов, но тут 12 кв

Отправлено спустя 18 минут 17 секунд:
А это мое поле
спойлер
Изображение
две штуки добавил пару месяцев назад. Работал на жаре, угол - 35 градусов.
Металл разогрелся и я сделал себе огромный ожог на колене. Психанул и жду прохлады добавить еще 2 штуки, чтобы забить уже крышу.
Будет 2 стринга по 7 панелей 580е лонги химо 7 . 8 киловатт на крыше получится.
Я уже видел новые химо 9 разработки, увеличен и кпд и общая эволюция панелей. Мир не стоит на месте и это круто.

Отправлено спустя 3 минуты 4 секунды:
Timedemo: 31.08.2025 15:57У меня 7800 в этом году.
а я помню ты писал пару месяцев назад что у тебя электрокар и система полива газона и сада. Я пока до такого не дошел )
Astar
Junior

В цьому місяці СЄС батьків 12квт Дея 3 фази 1.99 MWh . Ставилась для власного споживання, але в цьому місяці запустили зелений тариф :shuffle:

Ще на почастку місяця добавив 12 панелей до СЄС на західну сторону тріна солар 615вт. Жара, ставив зранку, з 6-ї до 8-ї, зайняло 3 дні.
Для зеленого тарифу напрямок панелей не оптимальний, схід-захід, але трошки станція поверне витрачені на неї кошти.
Smok
Member

Astar: 31.08.2025 19:08 але в цьому місяці запустили зелений тариф :shuffle:
а шо по грошам вийшло?
Astar
Junior

Smok: 31.08.2025 22:05
Astar: 31.08.2025 19:08 але в цьому місяці запустили зелений тариф :shuffle:
а шо по грошам вийшло?
Багато, тут уже не без помогаторів, але з того що треба купити лічильник 23к, розширення потужності 20к+5к проєкт, помогатори, кабель, платежі, стовп+щитки, реле.
Короче за все 100к :-/
Але є плюси, вдень зробив, вночі купив. Ну і ще + це те що тепер не вибиває автомат ввідний :D
Якби я не старався, але дея все одно продавала або споживала в місяць 30-35квт.
Відбивати саме зелений тариф цей рік і наступний, потім 3 роки може поробить в +, точніше в відбивання самого заліза. Але я ж кажу, станція не про відбити, а про те щоб був комфорт батькам, бо там ще акб 21квт і куплене воно більше року назад.
Тепер думаю, що мало панелей :lol:
В планах втулити ще 5квт панелей
Последний раз редактировалось Astar 31.08.2025 23:38, всего редактировалось 1 раз.
Hotspur
Member

Astar: 31.08.2025 23:15100к, багато, тут уже не без помогаторів, але з того що треба купити лічильник 23к, розширення потужності 20к, помогатори, кабель, платежі, стовп, реле, проект.
Короче за все 100к
:weep: :weep: :weep:
Smok
Member

Astar: 31.08.2025 23:15Короче за все 100к :-/
:eek:
та ну його нафіг той зелений тариф, одна надуріловка :-/
заплати грошей і потім чекай, коли борги виплатять по зеленому тарифу...
Timedemo
Member

nochnik89: 31.08.2025 17:39 а я помню ты писал пару месяцев назад что у тебя электрокар и система полива газона и сада. Я пока до такого не дошел )
угу, и жена с дочкой с длинными волосами, бойлер по 6-7 часов в сутки лупит. ну и машина да, самый крутой пылесос излишков из любой системы. Просто для понимания 8квт панелей все же мне не хватает на дом и авто на 100 процентов. 300-350квт еще добираю из сети по ночному тарифу по 1.35 отложенных с отопительного сезона) Правда я езжу дофига 3000-4000км в месяц.

Відправлено через 1 хвилину 48 секунд:
Astar: 31.08.2025 23:15
Smok: 31.08.2025 22:05
а шо по грошам вийшло?
Багато, тут уже не без помогаторів, але з того що треба купити лічильник 23к, розширення потужності 20к+5к проєкт, помогатори, кабель, платежі, стовп+щитки, реле.
Короче за все 100к :-/
Але є плюси, вдень зробив, вночі купив. Ну і ще + це те що тепер не вибиває автомат ввідний :D
Якби я не старався, але дея все одно продавала або споживала в місяць 30-35квт.
Відбивати саме зелений тариф цей рік і наступний, потім 3 роки може поробить в +, точніше в відбивання самого заліза. Але я ж кажу, станція не про відбити, а про те щоб був комфорт батькам, бо там ще акб 21квт і куплене воно більше року назад.
Тепер думаю, що мало панелей :lol:
В планах втулити ще 5квт панелей
дея 12квт пережовуэ спокійно 15-18квт панелей. гловне правильно входи її загрузити. бо там тільки 2 мппт, але 3 входи.

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Smok: 01.09.2025 01:51
Astar: 31.08.2025 23:15Короче за все 100к :-/
:eek:
та ну його нафіг той зелений тариф, одна надуріловка :-/
заплати грошей і потім чекай, коли борги виплатять по зеленому тарифу...
ну там щось явно переплатили. в Черкасах лічильник 15к, і 700 баксів це під ключ зеленка вся. якщо без докупівлі потужності.
всеодно це дешевше, ніж набивать багато акумів. але зараз багато на зеленку добавляю людям акуми, бо вже наставили стільки сонця місцями, що вже реле відбиває ресовське по перевищенню напруги. приходиться з 11 до 14 надлишики закидувать в акуми, а після 17.00 викидувать все в мережу.
Astar
Junior

nochnik89: 31.08.2025 17:39 ну там щось явно переплатили. в Черкасах лічильник 15к, і 700 баксів це під ключ зеленка вся. якщо без докупівлі потужності.
всеодно це дешевше, ніж набивать багато акумів. але зараз багато на зеленку добавляю людям акуми, бо вже наставили стільки сонця місцями, що вже реле відбиває ресовське по перевищенню напруги. приходиться з 11 до 14 надлишики закидувать в акуми, а після 17.00 викидувать все в мережу.
В селах не ставлять слабі модеми. Тому лічильник за 23к з виносною антеною.
Друге кабель 10*4 30+м від нового лічильника до інвертора, кріплення для кабеля.
Бокс для лічильника залізний 3,5к . Бокс для реле, саме реле 4,5к. Заземлення 4к, проект, ще пару платежів обовязкових в рес.

Ну так то да, без кабеля який потягнув під 10 тисяч + розширення потужності 20к+5к проект, помогатори обійшлись в 25 тисяч, сюди входить і монтаж лічильника, кабеля, реле.
Навіть стопв(труба з гаком для кабеля) і той треба зробити, щоб на нього закріпити новий лічильник і реле.
Писав по памяті, може десь щось спутав, але 100к заплатив. Може десь більш лояльний рес, але в нас так.
1985god
Member

Astar
Це за 30 кВт?
Ответить