Qualcomm тестує 18-ядерну платформу Snapdragon X2 Elite із 64 гігабайтами оперативної пам’яті

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

yuriy_dd
Тобі ще раз сказати що справа не в арм? АРМ у квалкома має ті ж 4 кілобайти старінки і ті ж обмеження що і х64. І у медіатека, і у нвідії :horror:
yuriy_dd
Member

Scoffer: 03.06.2025 15:19 Тобі ще раз сказати що справа не в арм? АРМ у квалкома має ті ж 4 кілобайти старінки і ті ж обмеження що і х64. І у медіатека, і у нвідії :horror:
захочуть швидкості - поміняють
це ж не х86
Scoffer
Member

yuriy_dd
Ага, і одразу втратять сумісність з і без того дихаючою на ладан кількістю десктопного софту під арм. План геніальний :up:
tornadox
Member

Scoffer: 03.06.2025 14:49По суті вона витиснула це не з ARM, а з чогось трішки схожого на ARM ... Як приклад відроїд досі адекватно завести на м1 не можуть, хоча вже скільки років пройшло, ядро перетравлює такі сторінки, а обв'язка - не дуже.
Дякую за технічні деталі, не знав. Але тепер все більше зрозуміло чому саме Apple Silicone а не АРМ, і весь маркетинг стратегія побудована саме на цій особливості. Ну подивимося що дальше буде.
1234waltz добре підмітив: Motorola 68000, PowerPC 600, PowerPC G3, Intel Core, ARM (Apple Silicone), що далі Рісква?
yuriy_dd
Member

Scoffer: 03.06.2025 15:36 Ага, і одразу втратять сумісність з і без того дихаючою на ладан кількістю десктопного софту під арм. План геніальний :up:
я взагалі не знаю про що ви кажете
я компілюю свій софт під х86 і під АРМ - і запускаю і на М4 і на Квалком
жодної проблеми з тим що ви озвучили - не маю

може ви перебільшуєте?

Відправлено через 1 хвилину 26 секунд:
tornadox: 03.06.2025 15:38Ну подивимося що дальше буде
а що дивитись? якщо нові х86 - не гірші за попередні - це вже успіх :lol: :lol:

а у АРМ прогрес кожного року - величезний :super:
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 03.06.2025 15:00
нема проблеми з старим софтом, пояснюю на пальцях:
- якщо софт труп і його вже не підтримують - то все одно від нього треба відмовитись
- якщо софт ще підтримується - то поправили і перекомпілювали. Абстракція з розмірами сторінок - дуже низько-рівнева, дуже мало софта працює на тому рівні - це рівень ОС/бібліотек
А в жизни от софта давно потеряли исходники, все правки через изменения БД :) или софтины которые разработали еще в 90-х и никто им замену не делал и делать стоит денег не малых. Покинутый софт может конторами использоваться еще годами и годами, а разработка нового + перетаскивание со старого данных будет стоить очень не мало. Совместимость все же важна
Scoffer
Member

yuriy_dd: 03.06.2025 16:21я взагалі не знаю про що ви кажете
Ну так знай чи що, це твоя робота як розробника.
https://android-developers.googleblog.c ... droid.html
Лише минулого року гугла нарешті розродилась в відроїді на підтримку 16к сторінок для ОС для тестування на кроликах обраних розробниках і пристроях. 100% софта з магазину все ще сидить на 4к. Йшов 5й рік після виходу м1 :D
В вінді ще гірше, ніякого централізованого магазину де є всі фізично не існує, заставити перелізти неможливо. В лінуксі теж не все так радісно, однієї перекомпіляції замало, потрібно щоб всі кінцеві проги вирівняли всі свої структури даних по межі 16к. Файлосистем це також стосується.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 03.06.2025 16:34А в жизни от софта давно потеряли исходники, все правки через изменения БД
ну це дуже високі ризики для бізнесу, хіби дуже бідні таким займаються
Alexsandr: 03.06.2025 16:34или софтины которые разработали еще в 90-х и никто им замену не делал и делать стоит денег не малых
багато програм перестають працювати і на новій версії віндовс
а стару віндовс на нове залізо - не поставиш
так що треба ще понити, що старий хлам вже не випускають
Scoffer: 03.06.2025 16:43потрібно щоб всі кінцеві проги вирівняли всі свої структури даних по межі 16к
навіщо? я дуже часто використовую packed структури, бо мені завжди памяті замало, а ресурс проца - є
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 03.06.2025 17:13 ну це дуже високі ризики для бізнесу, хіби дуже бідні таким займаються
не бедные, софт специфичный и переписать с нуля долго и очень дорого.
yuriy_dd: 03.06.2025 17:13 багато програм перестають працювати і на новій версії віндовс
а стару віндовс на нове залізо - не поставиш
так що треба ще понити, що старий хлам вже не випускають
RDP и/или виртуалки. Реально так делается.
yuriy_dd
Member

Scoffer: 03.06.2025 16:43 Ну так знай чи що, це твоя робота як розробника.
дасте мені приклад коду, який не буде працювати через 16к сторінки кешу?
1234waltz
Member

Сумісність непотрібня, для всього вистачить емуляторів, все якось воно буде працювати незалежно від архітектури проца...
Тим часом купа державних софтверних систем, які написані на Cobol в США, купа софта для диспетчерування в громадянській авіації написаних на сях з асемблерними вставками та прибитими до чогось рівня ранніх версій Windows NT, купа якогось банківського софта великих компаній намертво прибитих до IBM мейнфреймів.
yuriy_dd
Member

1234waltz: 03.06.2025 17:52Тим часом купа державних софтверних систем, які написані на Cobol в США, купа софта для диспетчерування в громадянській авіації
скільки це в % від продаж нових ноутів? 0? :laugh: :laugh:
Scoffer
Member

yuriy_dd: 03.06.2025 17:42дасте мені приклад коду, який не буде працювати через 16к сторінки кешу?
Не дам, бо я не прогер. Можу дати тільки приклад прог, котрі не працюють
https://github.com/telegramdesktop/tdes ... sues/26710
Alligator
Member

1234waltz: 03.06.2025 17:52 Сумісність непотрібня, для всього вистачить емуляторів, все якось воно буде працювати незалежно від архітектури проца...
Тим часом купа державних софтверних систем, які написані на Cobol в США, купа софта для диспетчерування в громадянській авіації написаних на сях з асемблерними вставками та прибитими до чогось рівня ранніх версій Windows NT, купа якогось банківського софта великих компаній намертво прибитих до IBM мейнфреймів.
А нащо витрачати ресурси на емуляцію? І скільки з цієї купи куп актуальна для звичайного користувача? Жодна, бо банально все доісторичне як програмне так і хардварне має стільки відомих дир, що мізерний доступ заінтересованих лиць покладе систему ;)
yuriy_dd
Member

Scoffer: 03.06.2025 20:49Не дам, бо я не прогер. Можу дати тільки приклад прог, котрі не працюють
https://github.com/telegramdesktop/tdes ... sues/26710
ви впевнені що це проблема саме АРМ від Епл?

я ставив Лінукс на віртуалці в М1 - все працювало, досить швидко при чому, проблем не було
Alligator: 03.06.2025 22:10І скільки з цієї купи куп актуальна для звичайного користувача?
дуже часто фанати х86 і противники прогресу - згадують про такого роду софт, але крок далі не роблять
дивно що ще досі не згадали про CAD-и - це ж так всім треба
Alligator
Member

yuriy_dd: 03.06.2025 22:23дуже часто фанати х86 і противники прогресу - згадують про такого роду софт, але крок далі не роблять
Бо вони з ним не працювали і не в курсі як це облазити всі підвали укртелекому у пошуку відповідної PRI плати яка буде сумісна з материнкою і конкретною версією ОС яку не в якому разі неможна оновлювати. Увесь цей згаданий софт з минулого віку зберігається на 100500 бекапах і там змінюються тільки клієнтські дані які додаються у базу, змін у код нуль. І боже благослови прогрес і програмістів за то, що я тепер можу замість безсонних ночей у два кліка розвернути віртуалку серверу телефонії хоч на сучасному Intel XEON, хоч на AMD EPYC, хоч на серверах гугл :)

Відправлено через 7 хвилин 2 секунди:
анекдот згадався:
- тато, тато, пам'ятаєш свого пацієнта якого не міг двадцять років вилікувати?!
- так, а що?
- я його вилікував!
- ЩОЖ Ж ТИ НАРОБИВ! Він ж тобі навчання у університеті та квартиру оплатив!

Це прям документалка про софт госсегменту. :rotate:
Scoffer
Member

yuriy_dd
А хто винен? Хто замутив нестандартну модель пам'яті? :rotate:
В віртуалці, так само як і в розетті, емулюють 4к сторінки методом вимкнення 3/4 кешу з усіма відповідними наслідками для продуктивності.
yuriy_dd
Member

Scoffer: 03.06.2025 23:33 А хто винен? Хто замутив нестандартну модель пам'яті? :rotate:
те що заради прогресу треба придумувати інші рішення? які можуть бути не сумісні з попереднім софтом, це має відмовити від іновацій?
Scoffer: 03.06.2025 23:33 В віртуалці, так само як і в розетті, емулюють 4к сторінки методом вимкнення 3/4 кешу з усіма відповідними наслідками для продуктивності.
я не знаю про таку проблему, і не чув ніколи раніше
маєте більше доказів?
Scoffer
Member

yuriy_dd
Це обмеження VIPT-кешу. Епл не розкриває як саме вони емулюють 4к сторінки, але варіанти у них рівно два: вимкнути 3/4 кешу при використанні 4к сторінок або чотирикратно копіювати дані в кеші щоб аліаси показували ідентичні дані. Другий варіант такий же неефективний щодо робочого розміру кешу як і перший і на додачу очевидно повільніший.

Відправлено через 9 хвилин 23 секунди:
Ну і це не прогрес. Будь-який дурень може викинути все, залити баблом з нуля, і зробити вигляд шо так і треба. Прогресом було б якби вони вигадали як перейти на нове, не порошуючи роботу старого. Хоча б з тої причини що 16к сторінки були оптимальними для софту ще в 2000х, а зараз вже непогано б подумати про 32к чи навіть 64к. І шо епл робитиме через 10 років? Знову все викинути і з нуля писати? Контрпродуктивно.
yuriy_dd
Member

Scoffer: 04.06.2025 02:07Епл не розкриває як саме вони емулюють 4к сторінки, але варіанти у них рівно два: вимкнути 3/4 кешу при використанні 4к сторінок або чотирикратно копіювати дані в кеші щоб аліаси показували ідентичні дані. Другий варіант такий же неефективний щодо робочого розміру кешу як і перший і на додачу очевидно повільніший.
я взагалі не знаю про що ви пишете. Докази у вас є?
Scoffer: 04.06.2025 02:07Хоча б з тої причини що 16к сторінки були оптимальними для софту ще в 2000х, а зараз вже непогано б подумати про 32к чи навіть 64к. І шо епл робитиме через 10 років? Знову все викинути і з нуля писати? Контрпродуктивно.
це на стільки очевидно - не хардкодити константи в коді. Не привязуватись до 4кБ. Можна в run-time взяти розмір сторінки і його використовувати:
https://man7.org/linux/man-pages/man2/g ... ize.2.html

нічого не треба буде міняти, і код буде працювати на різних платформах
Ответить