Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

Gold_Star: 17.09.2025 15:14 Зліва жодна з деталей не переходить одна на одну, кожна хмаринка збережена у деталях. Саме такого результату добиваються ті, хто проводять відеозйомку в HDR (High Definition Range). Справа - невідкаліброване зображення з пересвіченим сонцем. Таке вважається халтурою та банально може нашкодити людині.
Мова ж не про це. Таке трапляється якщо точку білого виставити вище можливостей монітора, тоді можуть яскраві об'єкти злитися в купу. І звісно так не треба робити.

Якщо монік вміє в 1000 ніт, то саме 1000 ніт і треба ставити. Це додасть ефектності різним спалахам, дозволить зробити різницю між яскравим і дуже яскравим, зробить відблиски більш об'ємними. Але це не зробить середній рівень яскравості значно більшим. Тому навіщо обмежувати яскравіть до 400 чи 600? В цьому ж вся фішка.
Striker
Member

Gold_Star: 17.09.2025 14:06в режимі HDR Black 400
Де ви ці режими знаходите? В мене такого ніде немає. :dontknow:
І так, якщо викрутити яскравість HDR на високий рівень, то сонце реально відчувається, трохи сліпить, мені аж гріє прям в Сталкері. B-) Але ніхто не каже, що треба на нього втокмачитися і дивитися постійно, вживу ж ніхто в здоровому глузді не випячується на сонце.
Nutbar
Member

Striker: 17.09.2025 15:36
Gold_Star: 17.09.2025 14:06в режимі HDR Black 400
Де ви ці режими знаходите? В мене такого ніде немає. :dontknow:
У різних виробників по різному воно називається. У самса це Peak Brightness: None (400), Medium (600), High (1000). У Gigabyte не знаю :dontknow:
Gold_Star
Member

Nutbar: 17.09.2025 15:30Якщо монік вміє в 1000 ніт, то саме 1000 ніт і треба ставити.
Це виключно фішка монітора, яка не є обов'язковою для використання. По-перше, ті ефекти можуть і не мати тих 1000 ніт - таким чином просто форсимо яскравість світлих об'єктів та навіть міняємо гамму деяких відтінків - таким чином відходимо від оригінального задуму розробників гри. По-друге, деякі об'єкти можуть зливатися в купу і при недостатній яскравості - часто це і спостерігається в SDR, але там хоча би немає ніяких
FirstTDM: 17.09.2025 14:30 полноценный эффект от, например, прожектора в глаза
walkman3000
Member

Gold_Star: 17.09.2025 14:44ABL у сцені з багатьма світлими об'єктами монітор вам просто не дасть нічому пересвічуватись
FirstTDM: 17.09.2025 14:54Да, пока в виртуальном мире не получается воспроизвести реальный, но как только от 3-4К нит доберутся до 10К нит - всё получится
делли рекомендувати у вас виходить краще
FirstTDM
Member

Gold_Star: 17.09.2025 15:14Вам ніколи не казали, що на сонце довго не можна дивитися? А ви ще й пропонуєте подібний "експірієнс" відчувати в півметрах від себе в темному приміщенні.
Я уважаю оригинальные мнения - именно они двигают прогресс.

Я не буду больше спорить об этом - опыт и десятки профи рядом подтверждают аксиому "Реализм и вау! эффекты - это наше всё! Мы хотим ослепить и оглушить зрителя!" Что интересно, и видео и аудио профи едины в этих вопросах - должно быть громко/ярко как в реальной жизни при солнце или мощном громе над головой - именно для этого и совершенствуются аудио колонки и видео экраны...

Естественно, что каждый имеет полное право (о вкусах не спорят!) настраивать всё и вся под свой вкус - и если кто-то прижимает яркость дабы при взгляде виртуального героя на яркое солнце видеть при этом окружающие предметы - так на здоровье... нравится такая картинка - вот и отлично!

Отправлено спустя 1 минуту 28 секунд:
walkman3000: 17.09.2025 15:43делли рекомендувати у вас виходить краще
Так там всё просто - старшие Dell объективно лучшие/эффективные для офиса, а топовые Dell - это лучшее в IPS...
Nutbar
Member

Gold_Star: 17.09.2025 15:43 По-друге, деякі об'єкти можуть зливатися в купу і при недостатній яскравості - часто це і спостерігається в SDR
Все правильно. Бо в SDR недостатньо яскравості та градацій, щоб їх розділити. Так само відбувається і в HDR, якщо монік налаштований на 400, а гру накалібрували на 1000.
Gold_Star: 17.09.2025 15:43 Це виключно фішка монітора, яка не є обов'язковою для використання.
Я заплатив за 1000 ніт, я ставлю 1000 ніт.
Gold_Star: 17.09.2025 15:43 По-перше, ті ефекти можуть і не мати тих 1000 ніт - таким чином просто форсимо яскравість світлих об'єктів та навіть міняємо гамму деяких відтінків - таким чином відходимо від оригінального задуму розробників гри.
Якщо HDR в грі зроблений правильно, то все там буде. Гра затонмапить все так як ви в ній накалібруєте. Далі монік ще раз затонмапить в рамках своїх можливостей. Якщо калібрування в грі = режиму моніка, то все буде супер.
FirstTDM
Member

Striker: 17.09.2025 15:36І так, якщо викрутити яскравість HDR на високий рівень, то сонце реально відчувається, трохи сліпить, мені аж гріє прям в Сталкері. Але ніхто не каже, що треба на нього втокмачитися і дивитися постійно, вживу ж ніхто в здоровому глузді не випячується на сонце.
Вот правильная мысль - спокойно играем не задирая голову виртуального героя, но если посмотреть на солнце - тут оно прямо "аж греет" :up: , но никто же не бегает по зоне с задранной головой на солнце :)

Отправлено спустя 1 минуту 15 секунд:
Nutbar: 17.09.2025 15:49Я заплатив за 1000 ніт, я ставлю 1000 ніт.
Абсолютно верно! Именно так и видна будет разница между ярким солнцем утром и ослепляющим солнцем днем!
Gold_Star
Member

FirstTDM: 17.09.2025 15:51Вот правильная мысль - спокойно играем не задирая голову виртуального героя, но если посмотреть на солнце - тут оно прямо "аж греет" , но никто же не бегает по зоне с задранной головой на солнце
З тією поправкою, що ігрові елементи не мають значень по яскравості джерел світла як у реальному світі, а тому можна насолоджуватись прожектором навіть від звичайної лампочки у Петровича :gigi:

Отправлено спустя 5 минут 8 секунд:
Nutbar: 17.09.2025 15:49Я заплатив за 1000 ніт, я ставлю 1000 ніт.
Шкода (чи на щастя?) з очами так не працює.
FirstTDM
Member

Gold_Star: 17.09.2025 15:55ігрові елементи не мають значень по яскравості джерел світла як у реальному світі,
Ну зачем ересь откровенную писать? :-/

В хорошей игре (сталкер, киберпанк, ласт оф ас...) прекрасно видна разница между огоньком свечи, слабой лампы, яркой неоновой вывески и т.д . и т.п. - т.е. всё как в РЕАЛЬНОМ мире...

Вы же наверняка видите разницу между лампочкой на 30Вт и 100Вт освещающей небольшую комнату (можно пересчитать на LED лампы) - так и в хороших играх отлично видна разница в освещении - что-то просто светит, а что-то вот прямо бьёт по глазам...
Nutbar
Member

Gold_Star: 17.09.2025 16:00 Шкода (чи на щастя?) з очами так не працює.
Я розумію про що ви. Типу що не можна дивитись на зварювання і т.п. Але там значно значно більше, десь 10000-15000 ніт. У Сонця (з поверхні Землі) 7000-10000. Нема нічого поганого в тому, щоб спалахи від умовних пострілів були 1000, а не 400. Хоча є люди в підвищенною чутливістю, але то вже кожен сам для себе дивиться як краще. Мені норм.
Последний раз редактировалось Nutbar 17.09.2025 16:32, всего редактировалось 1 раз.
Gold_Star
Member

FirstTDM: 17.09.2025 16:02Ну зачем ересь откровенную писать?
спойлер
Ось вам на 05:40 людина прямо показує, що звичайна люмінесцентка в Сталкері може валити за 900 ніт, не освічуючи при цьому саме приміщення, а тому на виході маємо прожектор :)
Nutbar
Member

Gold_Star: 17.09.2025 16:32 звичайна люмінесцентка в Сталкері може валити за 900 ніт
Гарний приклад. Розробники не мали ставити лампу як точку білого. Якщо взяти лампу з типовим світловим потоком, без рефлекторів тощо, то десь 400 ніт мало б бути в піку. Ну от так от зробили)
FirstTDM
Member

Nutbar: 17.09.2025 16:30Нема нічого поганого в тому, щоб спалахи від умовних пострілів були 1000, а не 400.
Прогресс не остановить - требуется еще больше яркости:

Самый яркий WOLED-монитор LG поступил в продажу в США - UltraGear OLED 27GX700A обеспечивать яркость около 335 нит в SDR и пиковую — 1500 нит. По данным LG, это самый яркий WOLED-монитор компании на сегодняшний день.

ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG получил новую Primary Tandem OLED-панель от LG. Она дает те же улучшения — +15% яркости, сертификацию VESA DisplayHDR 500 True Black, 99,5% охват DCI-P3 и заводскую калибровку Delta E<2. В HDR режиме монитор может достигать яркости 1500 нит на малых участках

Samsung Odyssey G9 Neo – игровой монитор с 49-дюймовым изогнутым экраном и разрешением 5120x1440, который может достигать яркости 2000 нит в пиковых моментах благодаря технологии HDR2000. Этот монитор ориентирован на геймеров и любителей мультимедиа.

Отправлено спустя 2 минуты 53 секунды:
Gold_Star: 17.09.2025 16:32звичайна люмінесцентка в Сталкері може валити за 900 ніт, не освічуючи при цьому саме приміщення, а тому на виході маємо прожектор
Отличный пример, который иллюстрирует банальный факт - пока не получается сделать "идеально"... ну и надо ориентироваться на массовые мониторы (OLED никак не массовые мониторы)... а вот "завтра" - уже получится :)
Striker
Member

Vader: 17.09.2025 13:38Сколько часов пишит?
Изображение
Gold_Star
Member

Ох, зараз мінусів нахвачу :gigi:
спойлер
Виявляється, EOTF Boost ще й садить загальну яскравість усієї сцени... Тому і думаю, чому часто в іграх не вдавалося уникати кліппінгу в світлих сценах - алгоритм просто не вміє розділяти яскравість різних світлих об'єктів, що попадається то і підсилює до пікових значень. Зато сонечко жарить в очі... :laugh:
FirstTDM
Member

Gold_Star: 17.09.2025 23:22Ох, зараз мінусів нахвачу
Можно и минус поставить за старые тесты, которым больше года :)

Вот свежее и актуальное про EOTF Boost:

https://www.msi.com/blog/not-sure-which ... eotf-boost
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... rx-qd-oled

Nutbar
Member

FirstTDM
В моєму моніку такої фічі нема, було цікаво подивитись. Але не до кінця зрозумів нашо воно потрібно. Щоб компенсувати ABL? Так наче і добре коли він є, бо не потрібно щоб на весь екран лупило ~700 ніт) так і осліпнути не довго. Але вцілому най буде, якби ще без затримки спрацьовувало і трохи мешн агресивно працювало, про що власне автор відео в кінці і сказав. Поки ще сирувато.
Pekalord
Member

На некоторых моделях мониторов этот EOTF Boost вроде как сломан.
Такого эффекта яркости при увеличении окошка как на видео Monitors Unboxed нет, экран еще больше темнеет чем при Peak 1000.
И при калибровке Windows HDR черный смещен на 0.0150 или около того, то есть черный не 100%.

Как пример коммент под тем видео:
спойлер
Снимок экрана 2025-09-18 071024.png
FirstTDM
Member

Nutbar: 18.09.2025 00:35Поки ще сирувато.
Pekalord: 18.09.2025 07:14На некоторых моделях мониторов этот EOTF Boost вроде как сломан.
Ну да... процесс совершенствования продолжается - там не всё так просто с режимами HDR400 TrueBlack и HDR Peak 1000 - вот MSI и предложили некий компромисс в виде EOTF Boost. Это свежая разработка августа 2025 года - наверняка ещё будут новые прошивки с исправлениями и дополнениями и множество тестирований с интересными результатами...
Ответить