Доброго дня, шановні форумчани!
Постала у мене необхідність заміни монітору, не термінова, але обов'язкова. Прочитавши багато статей і відгуків, оцінивши стан ринку моніторів та визначившись зі своїми суб'єктивними вимогами, я прийшов до висновку, що мені потрібно обирати монітор за наступними критеріями:
- 4К/UltraHD (монтую відео, поки що не професійно, але до того йде, потрібно багато простору на робочому столі, у недалекому майбутньому можливий перехід на роботу з 4К-відео);
- діагональ - не менше 32 дюймів, обирав за власними уподобаннями, орієнтуючись на телевізори у місцевому магазині;
- більш-менш хороша кольоропередача, рівномірність підсвітки, стійкість, якнайменший негативний вплив на зір та інші невеликі нюанси.
Дизайн, вигнутий екран, високі (для моніторів з таким розширенням) частоти оновлення, ігрові технології синхронізації, наявність додаткових надсучасних роз'ємів та подібне - це все не дуже важливо саме для мене.
Погравшись з фільтрами у декількох інтернет-магазинах, я виявив для себе декілька фаворитів, що знаходяться у приблизно потрібній мені ціновій категорії (з урахуванням того, що монітор береться на роки):
- iiyama ProLite X4071UHSU-B1;
- AOC U3277PWQU;
- Philips 328P6VJEB;
- Philips BDM4037UW;
- Philips BDM4350UC/00.
Перша четвірка - це монітори з VA-матрицями або їх варіаціями, п'ятий має IPS, що не дуже добре, не дивлячись на порівняно покращену кольоропередачу, так як при таких діагоналях чітко проявляється glow-ефект (про цей недолік конкретно цієї моделі читав на декількох форумах). Перший та п'ятий монітори досить величенькі, але це не мінус для мене, шрифти не будуть маленькими.
За місяць пошуків інформації я схилявся то до одного, то до іншого варіанту, не міг прийняти однозначного рішення. Вибір ускладнювався тим, ще не маю можливості поглянути на хоча б один з цих моніторів вживу, а оцінювати якість зображення різних типів матриць по фото або відео на власному досить старенькому моніторі - це трошки неправильно, як на мене.
На даний час можу сказати, що мені більш за все подобається перший варіант - iiyama ProLite X4071UHSU-B1. На різних західних форумах його досить хвалять за хорошу кольоропередачу, за хороші можливості калібрування вручну, за швидку матрицю (далеко не ігрові стандарти, але мені вистачить), основний недолік - неможливість нормального регулювання положення монітору (тільки невеличкий нахил вперед і назад) та глянцевість монітору, що спричиняє ефект дзеркала і формує певні вимоги до освітлення. З цими недоліками я готовий (здається) миритися.
Але це все теорія, тож хотілося б почути якісь практичні відгуки від тих, хто має або користувався такими ж або подібними моніторами., дуже сподіваюся, що на форумі такі знайдуться
Попереджуючи деякі питання, трошечки конкретизую свої вимоги до монітора.
Монітор повинен бути: великий, чіткий, яскравий, з гарною кольоропередачею, ціна - в діапазоні 800 у.о., максимум 1000, але то у дуже крайньому випадку.
Монітор буде використовуватися для: обробки відео і фото, повсякденного використання (документи, інтернет-серфінг), інколи - робота з 3D, інколи - перегляд фільмів, рідко - ігри.
Також я розумію, що для забезпечення оптимальної частоти кадрів при роздільній здатності у 3840x2160 пікселів, комп'ютер має бути хороший. Поки що найслабшою ланкою у моєму системнику є відеокарта, яку я планую замінити якраз перед заміною монітору (з кандидатом я поки що не визначився, але це має бути щось не нижче рівня гтх 1070/1080).
Скорш за все купувати монітор буду у якомусь із наших українських магазинів. Знаю, в Польщі дешевше, але так я хочу.
Буду вдячний за конкретні поради.