Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор звуковой карты
-
Z440_User
Member
А коли виробники встигли обманути закони фізики та фізіології?
Бо я щось пропустив це диво.
Коли людство навчилося однаково сприймати баси та цикання високих на гучності 5-20дБ (щось рівня пошепки або цокання годинника) та на гучності 40-50дБ (гучність нормальної бесіди).
Чи ви на тихій гучності рівня шепоту слухаєте без басу та вч?
-
QFlash
Member
MSiAventador точно фізіології людини не вивчав.
Чому в людини саме таке вухо (вушна раковина). Як система взаємодіє зі звуковими коливаннями? Які рецептори є в внутрішньому вусі? Там ще є рецептори що реагують на положення тіла в просторі (схоже до гіроскопа).
Психоакустика це наука. Майте повагу до людей, які вивчали це питання і зараз маєте змогу використовувати ці знання, навіть не знаючи про це.
Чому в людини саме таке вухо (вушна раковина). Як система взаємодіє зі звуковими коливаннями? Які рецептори є в внутрішньому вусі? Там ще є рецептори що реагують на положення тіла в просторі (схоже до гіроскопа).
Психоакустика це наука. Майте повагу до людей, які вивчали це питання і зараз маєте змогу використовувати ці знання, навіть не знаючи про це.
-
Radio Bay
Member
Коли людина з АС "Романтика" у кутку за фікусом, яка стверджує, що розташування АС не має значення, розповідає мені про психоакустику, мені стає смішноQFlash: ↑ 26.09.2026 21:08Психоакустика це наука
-
QFlash
Member
Але Ти почитав. Так.
Значить не даремно це все.
Щодо позиціонування АС.
Саме так. Якщо воно буде співати то чхати на пошуки «чарівного» місця для АС. Воно з під дивана буде співати.
Звісно для комфортного прослуховування розміщують колонки як Ти вказував вище.
Відправлено через 28 хвилин 27 секунд:
Також для побудови Hi-Fi системи всіма способами шукав гіршого місця для АС, найгірше розміщення, під ліжко його, за тумбою, покривало накидав на колонку, знущався як міг.
Оце велика моя помилка що не надавав значення АЧХ. Так, лошара я свісно.
Значить не даремно це все.
Щодо позиціонування АС.
Саме так. Якщо воно буде співати то чхати на пошуки «чарівного» місця для АС. Воно з під дивана буде співати.
Звісно для комфортного прослуховування розміщують колонки як Ти вказував вище.
Відправлено через 28 хвилин 27 секунд:
Також для побудови Hi-Fi системи всіма способами шукав гіршого місця для АС, найгірше розміщення, під ліжко його, за тумбою, покривало накидав на колонку, знущався як міг.
Оце велика моя помилка що не надавав значення АЧХ. Так, лошара я свісно.
-
StTechnik
Member
Вставлю свое нафик не нужное мнение. Позиционирование не будет важно только в одном случае (пардон - в двух). 1 - На открытом воздухе, когда отражение =0. 2. В комнате, полностью оббитой мягким покрытием поглощающим звук. Отражение также =0.QFlash: ↑ 26.09.2026 23:45Щодо позиціонування АС.
Во всех остальных случаях позиционирование имеет значение, т.к. от положений источников звука (колонок) - зависит как он отражается и как доходит до слушателя. Бывают варианты, когда две колонки тупо гасят друг друга. Особенно это все проявляется на низких частотах. Они дольше живут и медленнее затухают.
Это простая банальная физика.
-
Radio Bay
Member
Комфорт тут не при чому — це потрібно для коректної побудови сцени, коли щось зліва, щось справа та щось ближче, щось далі. Наприклад, головний вокал по центру спереду, беквокал зліва у другому ряді, перкусія — у другому ряді справа.QFlash: ↑ 26.09.2026 23:45Звісно для комфортного прослуховування розміщують колонки як Ти вказував вище.
Я фігею, що ти не знаєш базових речей, як взагалі будується звук
Спробуй нормально поставити колонки, не впевнений чи твої АС це вміють, але спробувати не завадить
Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
Отражения - это вообще отдельная темаRadio Bay: ↑ 27.09.2026 01:03отражение
-
Z440_User
Member
- Кімната, розставлено апаратуру;
- пк гонить рожевий шум в апарат;
- смартфон лежить на подушці дивану, де зазвичай моя голова при прослуховуванні музики;
- рівень гучності в кімнаті десь 50-70дБ (десь як жвава бесіда/застілля);
- програма spectroid в режимі raw-даних (в обхід всіх алгоритмів андроїда) знімає звук з мікрофона смартфона і малює графік АЧХ того що чує мікрофон в місці моєї голови:
не вимикаючи нічого, витягаю плити з під АС
Жовта лінія - АС стоять на підлозі в тих самих місцях що і червоний графік.
Це я просто прибрав плити з під АС і поставив їх на дерев'яну підлогу, під якою 1,5метри порожнечі.
А є таки речі як кути кімнати, відстані від стін, фікуси-дендрарії жінки, тощо...
Це я до того що "немає значення де стоїть АС"...
- пк гонить рожевий шум в апарат;
- смартфон лежить на подушці дивану, де зазвичай моя голова при прослуховуванні музики;
- рівень гучності в кімнаті десь 50-70дБ (десь як жвава бесіда/застілля);
- програма spectroid в режимі raw-даних (в обхід всіх алгоритмів андроїда) знімає звук з мікрофона смартфона і малює графік АЧХ того що чує мікрофон в місці моєї голови:
- спойлер
не вимикаючи нічого, витягаю плити з під АС
Жовта лінія - АС стоять на підлозі в тих самих місцях що і червоний графік.
Це я просто прибрав плити з під АС і поставив їх на дерев'яну підлогу, під якою 1,5метри порожнечі.
А є таки речі як кути кімнати, відстані від стін, фікуси-дендрарії жінки, тощо...
Це я до того що "немає значення де стоїть АС"...
-
konb999
Member
Z440_User
Нашо ти графіки малюєш? Це ні про шо! Ти краще скажи "волосся на жопі стає дибки?" Це найвичерпніша характеристика якості звуку, яку я вперше саме від тебе почув! Якщо не встає, - то нема саунду і ніякі плити не допоможуть! Якщо встає то все гуд! Можна слухати і занурюватись у світ музики...
Нашо ти графіки малюєш? Це ні про шо! Ти краще скажи "волосся на жопі стає дибки?" Це найвичерпніша характеристика якості звуку, яку я вперше саме від тебе почув! Якщо не встає, - то нема саунду і ніякі плити не допоможуть! Якщо встає то все гуд! Можна слухати і занурюватись у світ музики...
-
Z440_User
Member
konb999, я таке казав про оточуючий звук в іграх та кіно, в жанрі всяких страшилок.
Ричаня всяких монстрів та шепіт інших демонів по кімнаті під час гри/перегляду кіно - жодним чином до музики не відноситься
Так що за такою характеристикою вражень від музики - то не до мене. Я так музику ніколи не характеризував.
А графік... ну це було найпростіше та наочне пояснення любителю графіків, що розташування АС в купі з властивостями конкретної кімнати мають суттєвий вплив.
Оно як жовта лінія провалилася відносно червоної. Як дерев'яна підлога, простір під нею і кімната взагалі, почали жерти звук, провалюючи характеристику АЧХ.
Хоча воно йому до лампочки...
Ричаня всяких монстрів та шепіт інших демонів по кімнаті під час гри/перегляду кіно - жодним чином до музики не відноситься
Так що за такою характеристикою вражень від музики - то не до мене. Я так музику ніколи не характеризував.
А графік... ну це було найпростіше та наочне пояснення любителю графіків, що розташування АС в купі з властивостями конкретної кімнати мають суттєвий вплив.
Оно як жовта лінія провалилася відносно червоної. Як дерев'яна підлога, простір під нею і кімната взагалі, почали жерти звук, провалюючи характеристику АЧХ.
Хоча воно йому до лампочки...
-
QFlash
Member
Так, це мая акустика і як хочу так розміщую. І кожен розміщує як йому хочеться.
Є правила розміщення АС і це вірно, я нікому не нав'язую свою думку.
Завтра переставлю, після завтра ще перенесу в інше місце, потім знову поміняю... А воно мені треба.
Моя позиція, що тонкомпенсація має колосальне значення. Воно важливіше за роміщення АС.
Є правила розміщення АС і це вірно, я нікому не нав'язую свою думку.
Завтра переставлю, після завтра ще перенесу в інше місце, потім знову поміняю... А воно мені треба.
Моя позиція, що тонкомпенсація має колосальне значення. Воно важливіше за роміщення АС.
-
Radio Bay
Member
Як це не нав'язуєш? Ти пишеш у пабліку, що розташування колонок не має значення. Це твердження, а так розташовуй, як хочеш. Просто дурню не пиши, це люди читають і не усі досвічені, які тобі одразу піддупника видадутьQFlash: ↑ 27.09.2026 11:22я нікому не нав'язую свою думку
-
Z440_User
Member
Radio Bay, ну в його твердженнях є певний сенс.
Але то про споживання музики як:
Воно десь там грає, а я ось тут займаюсь чимось своїм. Можливо навіть в іншій кімнаті. Щось там бухає і можливо навіть цикає, піде!
А ми тут йому про трикутник, стереопанораму, сцену якусь кажемо
Але то про споживання музики як:
Воно десь там грає, а я ось тут займаюсь чимось своїм. Можливо навіть в іншій кімнаті. Щось там бухає і можливо навіть цикає, піде!
А ми тут йому про трикутник, стереопанораму, сцену якусь кажемо
-
QFlash
Member
Radio Bay
Лише хотів підкреслити значення тонкорекції.
Все вірно що Hi-FI це висока вірність відтворення, максимально наближена до оригіналу (що прийшло те вийшло).
Але ще враховується фізіологія. Особисто мені подобається з тонкорекцією, по іншому я не буду слухати музла.
Якщо говорити про звучання "бо так має бути, так всі слухають, по іншому не можна" для чого, себе обманювати?
Але якщо подобається на рівній АЧХ - питань не має.
А що у всіх є нормальна акустика? Вона звісно коштує дорого от і виходжу з положення як можу. Дуже важко зробити якісну акустику відповідно і ціна буде.
Електроніку легше налаштувати.
Ок. А де ти бачив що я критикував розміщення АС згідно правил. Так може я десь помилився і не так висловив думку.Radio Bay: ↑ 27.09.2026 11:30Як це не нав'язуєш? Ти пишеш у пабліку, що розташування колонок не має значення.
Лише хотів підкреслити значення тонкорекції.
Все вірно що Hi-FI це висока вірність відтворення, максимально наближена до оригіналу (що прийшло те вийшло).
Але ще враховується фізіологія. Особисто мені подобається з тонкорекцією, по іншому я не буду слухати музла.
Якщо говорити про звучання "бо так має бути, так всі слухають, по іншому не можна" для чого, себе обманювати?
Але якщо подобається на рівній АЧХ - питань не має.
А що у всіх є нормальна акустика? Вона звісно коштує дорого от і виходжу з положення як можу. Дуже важко зробити якісну акустику відповідно і ціна буде.
Електроніку легше налаштувати.
-
Radio Bay
Member
Розташування АС не має значення, тобто ці правила — лайно. Просто говори о зрозумілих речахQFlash: ↑ 27.09.2026 12:02А де ти бачив що я критикував розміщення АС згідно правил
-
QFlash
Member
Та ладно Тобі. Для стереопанорами так, дійсно важливо. Але не дуже аж так радикально.Radio Bay: ↑ 27.09.2026 12:53Розташування АС не має значення, тобто ці правила — лайно.
Я так не заморочуюсь з цим. Можеш критикувати. Сильно вибачаюсь, якщо що.
-
Z440_User
Member
Ггг, я вгадавQFlash: ↑ 27.09.2026 14:08Для стереопанорами так, дійсно важливо. Але не дуже аж так радикально.
Я так не заморочуюсь з цим.
Z440_User: ↑ 27.09.2026 12:00 Але то про споживання музики як:
-
QFlash
Member
Так ти правий. Я не прислухаюсь так дотошно.Z440_User: ↑ 27.09.2026 14:13Воно десь там грає, а я ось тут займаюсь чимось своїм. Можливо навіть в іншій кімнаті. Щось там бухає і можливо навіть цикає, піде!
Але ні, нічого не цикає і не, не бахає. В мене зі слухом нормально, так не музикальний слух. Що є то є.
Я скоріше вказував яку акустику хочу. Але хотіти одне. Це дорога річ. Я не лімонер, а простий смертний.
-
Radio Bay
Member
Продай підсилювач за пів ціни, мабуть вистачить, щоб взяти колонки, підсилювач та джерело + стійки, або активну акустику та джерело + стійкиQFlash: ↑ 27.09.2026 14:27Я не лімонер, а простий смертний
-
Hotspur
Member
підтримуюRadio Bay: ↑ 27.09.2026 16:03Продай підсилювач за пів ціни, мабуть вистачить, щоб взяти колонки, підсилювач та джерело + стійки, або активну акустику та джерело + стійки