Вже понад 30 тисяч ігор у Steam отримали офіційну сумісність із Steam Deck

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Advanced Member

Пропоную обговорити Вже понад 30 тисяч ігор у Steam отримали офіційну сумісність із Steam Deck

І це дуже хороший тренд! Я з захопленням спостерігаю. Особисто зачекаю ще рік, тоді й перейду на лінукс. Якраз ще більше ігор підтримуватись буде :up:
Rex
Member

alex_sul: 02.09.2026 08:54тоді й перейду на лінукс
Лінукс ніколи не замінить Він і не буде таким самим зручним і стабільним. Фразу "перейти на лінукс" зазвичай пишуть люди, які ним жодного дня в житті не користувалися.
Як рішення "з коробки" на девайсах типу Стім Машини чи Дека, де він виконує роль оболонки - згодиться, але як повноцінна ОС на десктопі - нІколи-нікОли.
Filabatya
Member

alex_sul
Як перейдете, обов'язво про це всім розкажіть :up:
alex_sul
Advanced Member

Rex
Filabatya
Мальчики, канешно перейду. Робочий як був на вінді так і залишится! А на ігровому компі перейду! Подивлюсь що і як, підберу налаштування - це ж цікаво!
І так, я ніколи в житті не мав змоги повноцінно погратись цією ОС - так ще цікавіше!
Ох вже не можна щось гарне і позитивне писати про новину - закостенілі совки ітролі\хайпожери, які не бачать далі носу, зжеруть заживо :D Скільки ж желчі до бажання\думки інших :gigi:
Последний раз редактировалось alex_sul 02.09.2026 09:15, всего редактировалось 3 раза.
Pushkinyan
Junior

Якщо відеокарта amd, протон рулить, rx 580 взагалі + 15-30% профіта
proos
Member

alex_sul
Это ии?
Grava
Member

alex_sul: 02.09.2026 09:08ніколи в житті не мав змоги повноцінно погратись цією ОС
Завжди є можливість встановити віртуалку і пробувати скільки завгодно. Я скільки не намагався - завжди знаходиться якась фігня яка змушує повернутися до віндовс через якийсь час.
alex_sul
Advanced Member

Grava
Дякую, спробую, з урахуванням зазначених вище термінів. Печалько за ваш досвід :(
Rex
Member

alex_sul
Подивлюсь що і як, підберу налаштування - це ж цікаво!
Я поділяв ваш ентузіазм років 10 назад. 2 рази пробував перейти на Лінукс і обидва рази невдало. Перший раз мене вистачило на тиждень, другий раз - на пару днів.
Якщо є бажання здобути досвід і просто "погратися" - будь-ласка, не буду відмовляти.
alex_sul
Advanced Member

Rex
Дякую за уточнення вашої думки. Відплюсив.
KimRomik
Member

alex_sul: 02.09.2026 08:54І це дуже хороший тренд! Я з захопленням спостерігаю. Особисто зачекаю ще рік, тоді й перейду на лінукс. Якраз ще більше ігор підтримуватись буде :up:
так, але деякі розробники відмовляються підтримувати свої ігри на лінуксі, бо ця ОС дозволяє грузити чіти в своїй середовищі, в обхід віртуальної, де є гра
Dolor
Junior

Я задовбався чекати і зробив собі сам взяв iot ltsc 2021 вінду, опимізував, додав іншого користувача і там скриптом замінив шелл на стім з флагами -steamos і -gamepadui , тепер у мене звичайний робочий стіл є і консоль з нативом і по дровах і по софту, ну і в сам стім додав як нонстім гру Notepad++ і Explorer++ тож можу і моди підкидати без світча користувачів, а він доречі теж працює бо ці хоткеї на рівні ядра тож Win+l і перемикайся з консолі на робочий стіл коли заманеться за 10 секунд . PS якщо хтось собі таке надумає головні кослиті це ctfmon.exe додати в запуск ( бо він без рідного шеллу не стартує ) ну і якщо мережа не встигає піднятись до запуску стіму додати 2-3 секунди затримки щоб стім не стартував в офлайн моді
1234waltz
Member

По десятиріччям досвіду роботи з лінуксом серверним та десктопним можу сказати декілька тейків про десктопний.
Позитивні:
1. Останні років 7 десктопний Лінукс це ідеальний вибір "для домогосподарок". Ставиш батькам Убунту ЛТС і забуваєш про мороку. Бо їм нічого окрім браузера, перегляда та зберігання фото, інколи перегляда простих пдф/ексельок не треба.
2. Для невибагливої роботи або якщо кодер під платформи воно теж більш ніж добре (втім, в кого грощі є беруть Мак).
3. Для якоїсь залізячки під ретро-емулятори консолей - саме то. Сам під таке юзав нетбук колись.
4. Домашній сервак-медіацентр / торентокачалка - ідеально.

Негативний:
1. Як тільки тобі треба щось спеціалізоване - краще забудь про цей велосипед з костилів. Навіть якщо ти заставиш в конкретному кейсі якось це працювати, немає ніякої гарантії, що воно не зламається навіть в циклі ЛТС-ки. Завжди дивись на сумісність залізяк, будь-яка екзотика може підкинути сюрпризів. Тут тобі і крива робота охладу на деяких ноутах, і часткова непідтримка функцій сканерів та іншої переферії, яка формально запускається, але криво працює.
2. Забудь про роботу зі звуком і пєрдо-клованів не слухай. В реалі вони або витрачають більше часу на налаштування та розбирання чого воно крашиться/не працює. Не кажучи вже про ноусофт, який не захоче працювати навіть з усіма пєрдо-трюками вайна. І про всі підтримки більшої частини залізяк з оболонками для роботи з фічами DSP різних карт забудь, це для Мака та Шиндоушс. Цей софт впринципі не випускається для лінухса і заставити його працювати під вайном неможливо в 90% випадків.
3. Проф. робота з відео. Якщо ти не якийсь "тирпрайз" де в тебе "воркстейшн під ключ" та "рендер-ферма" - то нащо воно тобі треба? Просто візьми Шиндоушс чи Мак.
4. Робота з CAD. Також не рекомендую слухати пєрдо-клованів, Шиндоушс онлі. Ну звісно можеш пускати той Шиндоушс у віртуалці під улюбленим лінухом, але нащо.
5. Проф робота з фото та малюванням. Фанатів ГІМП шли далеко і за відомою адресою. Фотошопу та Афініті аналогів немає. Про малювання - дивись пункт 1 про залізо, тільки з конкретним залізом. Але виникає питання - НАЩО. Коли вже є iPad. Ах. І робота з дізігеном - Інкскейпом ситий не будет, воно рядом не стояло з Індізігном.
6. Ігри. 30 000 сумісних ігор (частина з яких все одно працює криво, а 15 000 з яких це візуальні новели на РенПі) це дуже круто. Але в Стімі бібліотека 280 000 ігор, якщо хто не знав. Ну так, в якості нагадування.

Відправлено через 3 хвилини 37 секунд:
так, але деякі розробники відмовляються підтримувати свої ігри на лінуксі, бо ця ОС дозволяє грузити чіти в своїй середовищі, в обхід віртуальної, де є гра
[/quote]
Вірніше було б написати 99% розробників відмовляються підтримувати лінукс взагалі. Бо його підтримки не існує, є Протон/Вайн. А нативних білдів на платформу не має і не буде (бо кожен рік щось ломають під корінь).
alex_sul
Advanced Member

1234waltz
Я так розумію адресовано у більшій мірі мені, дякую плюсанув!

По позитивному.
Як на зло: предтечам я взяв ще за 28500 яблучко Neo (MHFE4) яке закрило як раз базові потреби на 1000%, які ви в позитивах описали :D :banan:

По негативу...
Шановний, ви розсипали мій замок з мрій, хотелок і самообману. Очі мої б не бачили те шо ви написали :gamer:
Graveworm
Member

KimRomik: 02.09.2026 09:55ця ОС дозволяє грузити чіти
Я поки розібрався, як хоча б чітенджін запустити в одному контейнері з потрібними іграми, вже хотів вінду на флешку ставити
tornadox
Member

Можу порадити WinBoat https://github.com/winboat-org/winboat і там ще в кінці опису на гітхабі згадуються інші альтернативи. Воно розвертає віртуалку вінди і інтегрує додатки в лінуксове DE.
alex_sul: 02.09.2026 08:54Якраз ще більше ігор підтримуватись буде :up:
Так це сумісність з Декою, не з Протоном. Це в першу чергу відсутність костилів з лончерами, нормальний шрифт на маленькому екрані, підтримка геймпада та робочий античіт. Несумісних ігор з самим протоном зараз одиниці. Тобто якщо в тебе ПК не ери DDR2, то загалом все буде працювати. Та драйвери НВ останнім часом значно підтягнули продуктивність.

З мультиплеєрними іграми вартує дивитися сюди https://areweanticheatyet.com/
_Andrik_
Member

І з цих 30000 жодна ФІФА/ФС нативно не працює :facepalm: . Так , з танцями вийшло запустити через режим робочого столу, але ж :banghead: . Онлайн і задарма мені там не потрібний, алеж грьобані ЕА :mad:
tornadox
Member

Graveworm: 02.09.2026 11:14Я поки розібрався, як хоча б чітенджін запустити в одному контейнері з потрібними іграми, вже хотів вінду на флешку ставити
Ось плагін для Decky https://github.com/sheffeyG/CheatDeck + я б радив WeMod
item2
Member

Ще 10 років тому Лінукс був зовсім інший. Вибухове зростання сумісності ігор (завдяки Valve) відбулось за останні 6 років. З'явились юзер френдлі дистрибутиви, які дозволяють майже не відкривати консоль, усе передвстановлено.

Якщо вже почали ділитись досвідом, тоді я теж. Лінукс для мене зручніший за Вінду, але треба один раз налаштувати і розібратись. Турбуєтесь за максимальну стабільність - обираєте дистрибутиви засновані на Дебіан і під час рідкісних великих апдейтів слідкуєте щоб не було помилок. Все. Ще можна сидіти на LTS ядрі, якщо щось не так.

Сам юзаю для дому, роботи, розробки. В дуал бут не заходжу у Вінду взагалі. Поставив віртуалку на Лінукс для мс офіса, але туди теж не заходжу, вистачає.

Остання статистика StatCounter показує, що в Північній Америці доля Лінукс на десктопі сягнула 16%. +10% за останній рік:

https://gs.statcounter.com/os-market-sh ... th-america
tornadox
Member

item2: 02.09.2026 11:32Остання статистика StatCounter показує, що в Північній Америці доля Лінукс на десктопі сягнула 16%. +10% за останній рік
І вона ще більше зросте. Законодавці виключили відкриті ОС з закону про верифікацію віку.
California lawmakers unanimously pass Linux exemption from age-verification law — software distributed under the GPL, MIT, BSD, and Apache licenses are exempt
https://www.tomshardware.com/software/l ... are-exempt
Ответить