Офіційно: технологія NVIDIA DLSS 5 дебютує цього тижня в NBA 2K27

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Починаю походу вкурювати, чому для мене DLSS 5 виглядає настільки убого. І проблема, схоже, навіть не тільки в самій цій "неймовірній технології майбутнього".
Є базова модель персонажа, її геометрія, анімація обличчя, міміка. Поки вона виглядає відносно умовно, мозок нормально сприймає цю умовність і багато чого сам додумує. Ми ж не очікуємо від ігрової болванки поведінки живої людини.
А тепер поверх тієї самої спрощеної анімації натягуємо майже фотореалістичну шкіру, правильне розсіювання світла, волосся, тіні тощо. Зовні вже майже людина, а під нею залишилась та сама мертва міміка. DLSS 5 не може домалювати емоцію, якої немає у вихідній анімації.
І мозок якраз дуже добре викупає цей дисонанс: виглядає як людина, але поводиться не як людина. Виходить якийсь Фантомас — красива реалістична маска, під якою обличчя практично не живе.
У Лінуса якраз були дуже показові моменти з NPC у Cyberpunk: сидять, щось п'ють, а рожі при цьому однаково мертві. І чим реалістичнішою нейронка робить шкіру та матеріали, тим сильніше особисто мені ця бездушність лізе в очі.
Причому це навіть не чиста вкусовщина — для такого ефекту давно є назва, uncanny valley. Чим ближче намальована морда наближається до справжньої людини, тим сильніше мозок починає ловити найменшу неприродність у міміці та поведінці.
kairo
Member

NST1983: 01.09.2026 23:29І мозок якраз дуже добре викупає цей дисонанс: виглядає як людина, але поводиться не як людина
Таке в усіх іграх, особливо сучасних. Моделька високоякісна, анімація дубова.
NST1983
Member

А тепер самий жир.

У Naughty Dog це взагалі стара й задокументована тема. Ще на Uncharted 2 їхній character artist Richard Hagedorn прямо пояснював, що вони залишали персонажів трохи стилізованими й анімацію обличчя робили вручну, бо це "helps us avoid the biggest issues of the Uncanny Valley". Тобто вони свідомо не гналися за тупим максимальним фотореалізмом, бо знали, що можна отримати "мертву" людиноподібну морду
Ще цікавіше: колишній керівник PlayStation Visual Arts Michael Mumbauer прямо писав, що уникнення uncanny valley було однією з задач, над якою він працював разом із Naughty Dog роками, а The Last of Us Part II назвав одним із результатів цієї роботи.

Death Stranding Кодзіму прямо запитали, як вони роблять настільки реалістичні обличчя і не провалюються в uncanny valley. Він відповів: саме тому вони виходять із реальних облич акторів, performance capture, їхньої міміки та емоцій, записаних датчиками на обличчі. Тобто це була свідома технічна відповідь на цю проблему.

Hellblade ще пряміше. Tameem Antoniades сказав: якщо персонаж потрапляє в uncanny valley, значить у ньому "щось неправильно"; вони порівнювали цифрову Senua з реальною актрисою Melina Juergens і виправляли все, що виглядало хоч трохи неправильно. Він прямо сказав, що якби Senua виглядала "dead-eyed or creepy", гра б просто не спрацювала, тому вони витратили багато сил саме на facial expressions.

І зовсім свіжий приклад — The Sinking City 2. Frogwares у 2025 році буквально сказали про MetaHuman Animator: "we avoided falling into the uncanny valley" завдяки можливості захоплювати тонку міміку й потім її допрацьовувати.

Відправлено через 4 хвилини 58 секунд:
kairo: 01.09.2026 23:31
NST1983: 01.09.2026 23:29І мозок якраз дуже добре викупає цей дисонанс: виглядає як людина, але поводиться не як людина
Таке в усіх іграх, особливо сучасних. Моделька високоякісна, анімація дубова.
Так у тому й прикол. Замість того щоб підтягнути дубову анімацію до рівня моделі, ми ще сильніше підтягуємо фотореалізм самої морди. У підсумку манекен стає не живішим, а просто дорожче намальованим манекеном. :lol:
dead_rat
Member

NST1983
Uncanny valley пофіксять дуже просто: воно буде усюди і в якийсь момент мозок здасться. Це ж не лише в іграх, уяви як можна покращити кіно, ютюб. Можна на льоту міняти обличчя акторів під твій смак.
NST1983
Member

dead_rat: 01.09.2026 23:49 NST1983
Uncanny valley пофіксять дуже просто: воно буде усюди і в якийсь момент мозок здасться. Це ж не лише в іграх, уяви як можна покращити кіно, ютюб. Можна на льоту міняти обличчя акторів під твій смак.
Ми ж не тільки в інтернеті існуємо, є ще живі люди. Принаймні поки що :lol:
dead_rat
Member

NST1983: 01.09.2026 23:51
dead_rat: 01.09.2026 23:49 NST1983
Ми ж не тільки в інтернеті існуємо, є ще живі люди. Принаймні поки що :lol:
Ща нароблять гуманоідних роботів з пластиковим обличчям :laugh:
man1242
Member

Хитра кожанка почала перегони з NR ще задовго до старту від конкурентів. Прочитав публікацію самої нвідіа з розвитку длсс5 за 6 місяців вони збільши продуктивність моделі до 5 разів та покращили якість, у випадку збереження дінаміки розвитку може бути для амд занадто великою на старті. для людей що не бачать та не чуюють нічого, головною фішкою фср5 теж буде нейро-слоп фільтр, як для рдна5 так і для нових консолей.
daesz
Member

hohlid19: 01.09.2026 17:04 А чё это за график такой? Общая сумма ФПС? :think:
Кількість кадрів яку ВК встигає видати до оплавки роз'єму :gigi:
NST1983
Member

man1242: 01.09.2026 23:56 Хитра кожанка почала перегони з NR ще задовго до старту від конкурентів. Прочитав публікацію самої нвідіа з розвитку длсс5 за 6 місяців вони збільши продуктивність моделі до 5 разів та покращили якість, у випадку збереження дінаміки розвитку може бути для амд занадто великою на старті. для людей що не бачать та не чуюють нічого, головною фішкою фср5 теж буде нейро-слоп фільтр, як для рдна5 так і для нових консолей.
Пруфи плиз про амд. :rolleyes:
dead_rat
Member

NST1983: 02.09.2026 00:05
man1242: 01.09.2026 23:56 Хитра кожанка почала перегони з NR ще задовго до старту від конкурентів. Прочитав публікацію самої нвідіа з розвитку длсс5 за 6 місяців вони збільши продуктивність моделі до 5 разів та покращили якість, у випадку збереження дінаміки розвитку може бути для амд занадто великою на старті. для людей що не бачать та не чуюють нічого, головною фішкою фср5 теж буде нейро-слоп фільтр, як для рдна5 так і для нових консолей.
А які в них варіанти?

По стану з сьогодні геймеру таки запропонували щось нове, може крінжове, але явно новіше і цікавіше за RTX.
Я не уявляю який пересічний глянувши рекламу длсс 5 все ще купить амд.

ПС. В мене Амд
NST1983
Member

dead_rat: 02.09.2026 00:08

А які в них варіанти?

По стану з сьогодні геймеру таки запропонували щось нове, може крінжове, але явно новіше і цікавіше за RTX.

ПС. В мене Амд
Після реклами - NVIDIA. Після бенчмарків уже треба рахувати і вмикати мозок :lol:
kairo
Member

NST1983: 01.09.2026 23:48Ще на Uncharted 2 їхній character artist Richard Hagedorn прямо пояснював, що вони залишали персонажів трохи стилізованими й анімацію обличчя робили вручну, бо це "helps us avoid the biggest issues of the Uncanny Valley". Тобто вони свідомо не гналися за тупим максимальним фотореалізмом, бо знали, що можна отримати "мертву" людиноподібну морду
Ще цікавіше: колишній керівник PlayStation Visual Arts Michael Mumbauer прямо писав, що уникнення uncanny valley було однією з задач, над якою він працював разом із Naughty Dog роками, а The Last of Us Part II назвав одним із результатів цієї роботи.
Стилізовані обличчя в Uncharted 2
спойлер
Изображение
Не розумію, про що хто там розповідає, якщо в Ноті Дог одні з найкращих по якості моделей персонажів і ніякої стилізації там немає.
спойлер
Изображение
спойлер
Изображение
Анімації та мокап коштують немалих грошей, тому їх мало хто робить. Хіба чекати DLSS6, який буде малювати міміку на ходу.
warp37
Member

kairo: 02.09.2026 00:24
NST1983: 01.09.2026 23:48Ще на Uncharted 2 їхній character artist Richard Hagedorn прямо пояснював, що вони залишали персонажів трохи стилізованими й анімацію обличчя робили вручну, бо це "helps us avoid the biggest issues of the Uncanny Valley". Тобто вони свідомо не гналися за тупим максимальним фотореалізмом, бо знали, що можна отримати "мертву" людиноподібну морду
Стилізовані обличчя в Uncharted 2
спойлер
Изображение
Не розумію, про що хто там розповідає, якщо в Ноті Дог одні з найкращих по якості моделей персонажів і ніякої стилізації там немає.
спойлер
Изображение
спойлер
Изображение
Анімації та мокап коштують немалих грошей, тому їх мало хто робить. Хіба чекати DLSS6, який буде малювати міміку на ходу.
До речі, Naughty Dog Engine дуже добре "дружить" з NR. The Last of Us i Uncharted з DLSS 5 фантастично виглядають і нормально працюють.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
man1242
Member

спойлер
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... OGkf0UvbM1
Nick45
Junior

А які в них варіанти?

ПС. В мене Амд
Пересічний юзер купить те, що по ціні підходить, а не длсс5 за три дороха!
dead_rat
Member

Nick45: 02.09.2026 07:58
А які в них варіанти?

ПС. В мене Амд
Пересічний юзер купить те, що по ціні підходить, а не длсс5 за три дороха!
Він купить RTX 5050
;)
Геральт
Active Member

dead_rat: 02.09.2026 00:08 Я не уявляю який пересічний глянувши рекламу длсс 5 все ще купить амд.
Знаю як мінімум одного такого пересічного :D
спойлер
Трошки власної статки: на 9070XT (а це вже 3тє покоління АМД і 4те НВ, яке підтримує промені) було пройдено 24 забавки, з них лише 6 мали хардварні промені (на момент проходження), тобто виходить 25%. Пройшло, нагадаю, 8 років з моменту релізу тих променів.
Віддайте НВ технології і фотореалізм, а мені лишіть кращу швидкодію в нативі за 0,5 ціни. А через 8 років глянемо, що там куртка знову придумає, щоб швидкодію просадити
upd. Погуглив, НВ забрала PhysX в 2008, в 2018 релізнула промені. В 2026 презентує DLSS5. В них цикл, виходить, 8-10 років. А далі залізо перетворюється на мотлох :-/
Filabatya
Member

Геральт
Якщо вони такі кончені, чого вони такі дорогі?
І монополісти на ринку, якось не в'яжеться.
Десь прорахувався, але де :D
Нвідіа випускає процесори, чи то був інтел?
Последний раз редактировалось Filabatya 02.09.2026 09:04, всего редактировалось 2 раза.
Геральт
Active Member

Filabatya
Статка стім по процах в поміч ;)
Аціо
Member

dead_rat: 02.09.2026 00:08 Я не уявляю який пересічний глянувши рекламу длсс 5 все ще купить амд.

Уявіть - мені зморшки з брудом та салом не сподобались.
Я обов'язково придбаю і АМД, і Нвідію але та сальна мазанина і дарма не треба, халтура наразі може допрацюють цей Пшизікс через 3-4 поколінь тоді і буде як перевага.
Хоча я вас геронтофілів та поціновувачів бруду з салом не засуджую, то ваша особиста справа грати за 20+ річних дівчат зі зморшками як у 50+, головне щоб ще не вигадали і фігуру моделі зістарювати.
Моя психіка ще не готова до умовної Лари Крофт 70+ рочків та 100кг+ "позитиву".
Чи 2Б андроїд зі зморшками на милицях, збочене задоволення якесь вигадали в Нвідіа.
Ответить