Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Ответить
Автор
Member

feniks_tm: 29.08.2026 19:02І я після цього маю задуматись, що вони щось там шарять і маю змінити свою власну думку ?
та я ж тебе ні в чому не маю наміру переконувати, користуйся на здоров'я чим тобі подобається.
feniks_tm
Member

leif: 29.08.2026 19:08
feniks_tm: 29.08.2026 19:02І я після цього маю задуматись, що вони щось там шарять і маю змінити свою власну думку ?
та я ж тебе ні в чому не маю наміру переконувати, користуйся на здоров'я чим тобі подобається.
Ну так а до чого були ці "механічні авторитети" :rotate: Якщо вони не взмозі зробити глибший ресьорч чи прибрати свої упередження на задній план, то чому ти очікуєш, що їх думка має якусь вагу і на неї можна сліпо спиратись.
leif
Member

feniks_tm: 29.08.2026 19:13Ну так а до чого були ці "механічні авторитети"
до того, що моя думка стостовно цього питання це не якась рідкість чи нітакусічність, є ще ось такий факт, який я навів.

окрім моїх "улюблених" тайпнігів на ютубі (хєхє) ми всі когось слухаємо-дивимось-читаємо і беремо участь в обговореннях, звісно є люди в клавіатурному світі до думки яких я прислуховуюсь.

якщо декілька людей кажуть, що ось клавіатура Х зі світчем А звучить так-то, відрізняється від клавіатури Y зі світчем В за такими критеріями тощо, і потім ти купуєш це все, перевіряш і дивишся, наскільки твоя думка з цим співпадає, наскільки ти бачиш та чуєш інакше. якщо співпадає не один і не два рази, то є підстави прислухатись, еге ж?

скажімо, я ніколи не чув ф1 ОГ на власні вуха, але шукаю активно можливості її придбати спираючись з одного боку на власний досвід з ф1в2, ф2, глейр ткл, які у мене є, а з іншого -- на думку людей, поради яких для мене спрацювали раніше і з якими у мене сходяться оцінки того клавіатурного стафу, який у мене є в колекції. ось десь так це працює. якщо ці люди кажуть, що світч з магнітом в стемі апріорі що б ти не вигадував не може створити той звук, який нам всім (в секті) подобається, а відсутність ліфу сама по собі створює інше відчуття при натисканні, то є всі підстави не витрачати гроші на те, щоб це перевіряти, адже це збігається і з тим що можна почути на тайпінгах (знову ж таки, наскільки на них взагалі хоч щось можна почути) і з тим, що підказує логіка і акустика і з тим, що я побачив зі свого обмеженого досвіду.
Барбарис
Member

feniks_tm, ???
Маю NuPhy Air75. Її свічі де знаходяться в списку?
І з жодного твого посту незрозуміло, що ж такого дає магнітка чи як вона забезпечує приємні відчуття, лише про «оглядачі упереджені». Звичайна механіка, як на мене приємніша, але так як я лінивий та сильно зайнятий, то магнітку не міняю. В синглах її перевага в швидкості взагалі непомітна.
Якщо стверджуєш щось, то аргументуй, а не засирай.
feniks_tm
Member

leif: 29.08.2026 19:42 якщо декілька людей кажуть, що ось клавіатура Х зі світчем А звучить так-то, відрізняється від клавіатури Y зі світчем В за такими критеріями тощо, і потім ти купуєш це все, перевіряш і дивишся, наскільки твоя думка з цим співпадає, наскільки ти бачиш та чуєш інакше. якщо співпадає не один і не два рази, то є підстави прислухатись, еге ж?
Як я уже казав раніше, тут проблема саме у тому, що люди, які "застрягли" у світі механічного кастому дуже рідко в контексті того, що відбуваєтсья у магнітному, відповідно у більшості випадків їм до рук попадається щось або застаріле, або просто нічим не нецікаве. Звісно, що безконтакта актуація і наявність магніту впливає на звук, але ж в кінці кінців є унікальні свічі, які уникають того самого "магнітного звучання" завдяки покриттю магніту пластиком, до прикладу, або як я уже колись згадував нові Wuque Diamond зі штоком. Я можу цілком зрозуміти хейт у сторону "типових" магнітних свічів, де ботомаут магнітом по пластику, бо самому не подобаються. Додай до цього ALU/CF плейт зі стійками і звісно ти отримаєш таке собі. І у 99% випадків ти побачиш "огляди" саме таких варіацій. Але ті ж Unionwell Ice Shine та Huano Sakura HE відчуваються і звучать геть інакше, особливо з різними комбінаціями плейтів.

Відправлено через 4 хвилини 39 секунд:
Барбарис: 29.08.2026 19:49 feniks_tm, ???
Знаходяться у списку лоупрофільних, яких штук 5 всього на ринку, не рахуючи реколорів :rotate:
Якщо стверджуєш щось, то аргументуй, а не засирай.
Ну так, це я засираю, звісно :lol: Я достатньо пощупав магніток і свічів, відповідно мені чужа думка сформована на досвіді посередніх представників, які чомусь намагаються порівнювати з кастомом класом вище.
І з жодного твого посту незрозуміло, що ж такого дає магнітка чи як вона забезпечує приємні відчуття
Я у жодному з сьогоднішніх коментарів ні про які переваги і "класні відчуття" від магніток і не писав, годі виривати з контексту. Мої коментарі були виключно стосовно того, що грамотно зібрана магнітка цілком собі може конкурувати з грамотно зібраною механікою по звуку і не бути повністю дубовою по відчуттям. Порівнювати стокову магнітку, заточену чисто під "продуктивність", з кастомом, який ти очевидно збирав під свої вподобання - ось до чого мій докоп.
Барбарис
Member

feniks_tm: 29.08.2026 20:02
Барбарис: 29.08.2026 19:49 feniks_tm, ???
Знаходяться у списку лоупрофільних, яких штук 5 всього на ринку, не рахуючи реколорів :rotate:
І що це кому дає? Як зрозуміти які вони людині, які на відміну від тебе не перепробувала магніток?

feniks_tm: 29.08.2026 20:02
Я у жодному з сьогоднішніх коментарів ні про які переваги і "класні відчуття" від магніток і не писав, годі виривати з контексту. Мої коментарі були виключно стосовно того, що грамотно зібрана магнітка цілком собі може конкурувати з грамотно зібраною механікою по звуку і не бути повністю дубовою по відчуттям. Порівнювати стокову магнітку, заточену чисто під "продуктивність", з кастомом, який ти очевидно збирав під свої вподобання - ось до чого мій докоп.
Так справа у тому, що не було ось цього "грамотно зібрана магнітка цілком собі може конкурувати з грамотно зібраною механікою по звуку і не бути повністю дубовою по відчуттям". Лише, що всі інші нічого не розуміють.
Чи може я де пропустив якийсь пост? То вкажи його ще.
feniks_tm
Member

Барбарис
Я не маю бажання продовжувати це "засирання".
І що це кому дає? Як зрозуміти які вони людині, які на відміну від тебе не перепробувала магніток?
А що дає це питання? У всіх різні вимоги і вподобання. Мені в принципі нецікавий лоупрофіль (відповідно нема з чим порівнювати, уже не кажучи, що опцій свічів там майже нема, про що я наголосив раніше), я тепер маю всім нав'язувати, щоб брати тільки "нормальні", чи що? Точно так само як і все питання "магнітка VS механіка". З таким же успіхом, як порівнювати умовний FUN60 за <50баксів з кастомом далеко за 200, я можу взяти хатор механічний за 50 і порівняти зі своєю магніткою. Що це дасть? Правильно, нічого. Звісно, що я надам перевагу своїй, бо підбирав начинку під себе і мені загалом набагато краще відчувається металевий кейс за пластиковий. Чи дає мені це право називати всі магнітки кращими за механіку? Очевидно, що ні. Думаю, досить "засирання" на цьому моменті.
Барбарис
Member

feniks_tm, чергові виправдання та виляння. А де все ж таки аргументи? І чому проігнорував далі? Злив зараховано, більше відповідати не буду.
leif
Member

feniks_tm: 29.08.2026 20:02уникають того самого "магнітного звучання" завдяки покриттю магніту пластиком, до прикладу,
нє, друже, це так не працює) хоч як ти магніт обгортай в пластик це все одно буде стем з магнітом з усіма відповідними наслідками: як кажуть американці, можна скільки завгодно ліпити з гівна цукерку, але це все одно буде цукерка з гівна) ти не нейтралізуєш вплив магніту на звук, просто обгорнувши його в пластик, ти його змінюєш.

найголовніший момент, який ти чомусь не сприймаєш, що ані у мене ані у тих людей, на думку яких я посилаюсь, немає упередженості проти магнітних клавіатур як таких, ну добре, за всіх не скажу, але у мене немає) навіть дуже олдові ентузіасти ними цікавляться, зараз трохи менше, але рік-півтора тому доволі активно, пробують різне. у кого є час та натхення -- тестують, діляться враженнями, пишуть відгуки і тд. але ніхто досі не сказав "о, клас, це може виступати на одному рівні з механічними клавіатурами ентузіастського/преміум рівня в тому, що стосується звуку і відчуттів", і це підтверджується тим, що можна послухати на ютубі з усіма обмеженнями таких записів.

мені станом на сьогодні потрібно дві умови, щоб я зацікавився покупкою якихось магнітних конфігів і подумав про те, щоб витратити на це дослідження гроші: відгук людини, яку я сам вважаю в темі достатньо (і уподобання якої близькі до моїх), щоб до її відгуку прислухатись і якесь саунд-демо грамотно записане (це роблять одиниці на весь інтернет). досі такого не трапилось. якщо трапиться -- нема біди, я куплю ту ж геонівську магнітну пцб + плейт до одного з моїх геонів ТКЛ і навіть без божественної пайки принаймні спробую це поюзати. наразі ж той же геон пропонує покупцям магнітних світчів і пцб свій найпростіший бербоун, пропонує напакувати його фоамами і поставити світчі на свій смак, а для "секти" пропонує рішення зовсім іншого калібру. ще один упереджений.

тут питання виключно в тому, що немає нічого, що хотілось би купити, а не в тому що я із принципу не купую, або не хочу вивчити питання.

тепер що стосується клавіатур попростіше і подешевше. так, в цьому сегменті, на мій погляд, магнітні клавіатури можуть звучати плюс мінус на рівні з механічними клавіатурами а-ля зробленими по формулі 5 шарів фоаму + лонгполл світчі, хоча не обов'язково. я сам не те щоб тестував і пробував, але мені видається, що і не треба. це універсально підтверджується і по відгуках і по ютубах, просто немає підстав думати інакше.

відповідно, для пересічного юзера, можна обирати магнітну клавіатуру і не паритись взагалі, все йому сподобається з імовірністю 95%. може не сподобається натискання без ліфу, якщо довго сидів на механіці, але це вже таке, рідко і скоріше звикне ніж ні.

в усьому іншому ж, кожен робить споживчий вибір як сам вважає за потрібне, мені не складно пояснити чому я роблю свій саме таким чином і на що спираюсь в процесі ухвалення рішень, але вкторе повторюсь, що не нав'язую його і авжеж не вважаю єдиноправильним.
feniks_tm
Member

leif
Та я ж тобі нічого і не пропонував, лише сказав, що нема сенсу будувати загальні враження лише по досвіду з тією fun60. Всьо, не лізтиму у ваші «вищі матерії» відчуттів і психоакустики «правильних кастомів». Іпітєсь як хочете.
leif
Member

feniks_tm: 29.08.2026 22:39будувати загальні враження лише по досвіду з тією fun60
а я десь казав, що я побудував своє враження саме на підставі цього досвіду?

ну, нє, мій досвід з фан60 це дай бог щоб 5% з того, як я сформував свою думку відносно магнітних клавіатур в цілому, 95% це відгуки і тайпінги і обговорення з іншими людьми, у яких було більше грошей, яких не шкода часу і натхення щоб в це лізти і вивчати.

звичайно ж, немає сенсу порівнювати збірку за кілька сот чи пару тищ баксів з нещасним фан60, ніхто цього і не робить, ти шо)
feniks_tm: 29.08.2026 22:39Всьо, не лізтиму у ваші «вищі матерії» відчуттів і психоакустики «правильних кастомів». Іпітєсь як хочете.
які питання, тут все добровільно)
aaleksandrenko
Member

Відео як збираються клавіатури на заводі AULA для тих хто любить позалипати
leif
Member

aaleksandrenko
кросівоє)

не розкрита тема змащення світчів і стабів. в одному місці здалось, що їх там змащують (стаби), але передивився і так і не зрозумів точно, чи це воно

Відправлено через 2 хвилини 14 секунд:
прикольно що автоматизували практично повністью процес виготовлення і одягання кейкапів, це не так то просто, наскільки я розумію. але дещо здивувався, що фоами люди вручну укладають. мабуть, з машинами багато помилок в цьому процесі через усю специфіку матеріалів.

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
прикольний момент з тестуванням підключенням usb-c і перемикача режимів)

Відправлено через 18 хвилин :
перечитав тут вчорашнє обговорення, подумав, що треба уточнити оцей момент, що я маю на увазі під цим
leif: 29.08.2026 18:43подібна клавіатура (хоч яким би топчіком в магнітному світі не була) не дотягнеться навіть до слабших дошок в моїй колекції в плані звуку і відчуттів від тайпінгу
нижче я написав що
leif: 29.08.2026 19:01у мене взагалі вся механіка на пайці, абсолютна більшість на халф-плейтах і плейтлес
і як раз подібний відносно недорогий конфіг я і мав на увазі під слабшою дошкою з колекції. скажімо:
neo 65 core plus: brass weight, SS inserts in battery сompartments, solder PCB, dumbbell gasket, foamless, plateless, cherry black MX2A fully modded (lubed with 3204, filmed with TX pc 0.125mm films, spring swapped for TX 16mm 57g spring), cherry clip-in stabs (clipped) with geon wires, gmk black snail l9 alt alphas + L9 mods kit.

потрібно враховувати, що такий конфіг, хоч він і коштує не дуже дорого (знову ж таки відносно), це доволі специфічна система формування sound and feel, яка повною мірою може вважатись "ентузіастською" в моїй власній класифікації клавіатур. пояснювати в чому переваги плейтлес конфігу на фулл-моддед блеках в такому конструктивно і по матеріалах вдалому по клавіатурних мірках кейсі на словах не дуже просто, це в першу чергу треба все пробувати щоб зрозуміти що до чого
Барбарис
Member

Відео про те, як китайці принесли преміум фічі в дешман і заробили на випуск AULA AG75PRO за 299 баксів

leif, мені теж здається там є момент коли змащують. Фоами можливо просто немає адекватного способу брати.
Последний раз редактировалось Барбарис 30.08.2026 14:11, всего редактировалось 1 раз.
leif
Member

Барбарис: 30.08.2026 14:09принесли преміум фічі в дешман
:spy:
жодної преміум фічі на відео не побачив

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
Барбарис: 30.08.2026 14:10 мені теж здається там є момент коли змащують.
таймкод?

Відправлено через 37 секунд:
Барбарис: 30.08.2026 14:10Фоами можливо просто немає адекватного способу брати
а в чому полягає складність брати такі штуки для фабричного обладнання?
Барбарис
Member

leif, гаскет, шумки, змащування тощо лише недавно стали масмаркетом. Ще відносно недавно це було доступно лише для кастомних клав. Ну і це трохи сарказм.
leif: 30.08.2026 14:13 а в чому полягає складність брати такі штуки для фабричного обладнання?
Маніпулятори можуть зім'яти чи пошкодити, вакуум через структуру матеріалу погано піднімає.
leif
Member

Барбарис: 30.08.2026 14:15leif, гаскет, шумки, змащування тощо лише недавно стали масмаркетом
але це все не вважалось преміумом до дого. покращення масс-маркету -- так. в преміумі був хіба що гаскет маунт, але сказати що він звідти перейшов в массмаркет це імхо сильно з натяжкою. це елементарна схема кріплення сендвічу в корпусі, просто раніше взагалі не парились і кріпили як попало

Відправлено через 49 секунд:
Барбарис: 30.08.2026 14:16Маніпулятори можуть зім'яти чи пошкодити, вакуум через структуру матеріалу погано піднімає.
ага, ну так я і розумів для себе, тому і написав вище про "специфіку матеріалів", десь це і мав на увазі
Барбарис
Member

leif: 30.08.2026 14:13
таймкод?
На початку ще - чисто по зовнішньому вигляду та маслянистому блиску.

leif, але ж цього всього не було, а тим більше в клавах за 20 - 30 баксів.
leif
Member

Барбарис: 30.08.2026 14:21чисто по зовнішньому вигляду та маслянистому блиску
мені теж здалось що десь мастило блиснуло, але самого процесу не побачив. може десь в момент вставлення скоб в хаузінги як раз і додають, а це не показали. було б логічно робити десь там

Відправлено через 34 секунди:
Барбарис: 30.08.2026 14:22leif, але ж цього всього не було, а тим більше в клавах за 20 - 30 баксів.
я ж і кажу, що покращення массмаркету відбулось дуже потужне за останні роки. але це не преміум фічі перейшли в массмаркет, імхо

Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
до слова про преміум фічі в массмаркет.

це як раз буквально збірка нео, яку я уточнив на кілька постів вище. оці всі плейтлеси, ridged internals, велика латунна вага, якісний анод, гарна інженерія маунту, це все років 5-6 тому саме по собі затягнуло б як мінімум вдвічі дорожче, а то і втричі :gigi:
Барбарис
Member

leif: 30.08.2026 14:25 я ж і кажу, що покращення массмаркету відбулось дуже потужне за останні роки. але це не преміум фічі перейшли в массмаркет, імхо
Якщо це було доступно не всім, а лише вручну та за немалу доплату, то як ще це назвати? :spy:
Ответить