Я розумію для монтажки наприклад зручно, але грати на відстані витягнутої руки, хай навіть на 32 - це вже не комфортно. Хіба що в гонки. В шутерах переферійка не буде працювати. 27 це саме те що треба
Новости
Последние статьи и обзоры
Gigabyte запропонує монітор Aorus Elite FO27U24GP ICE з панеллю Tandem WOLED та двома режимами роботи
-
Afit
Member
-
Ektalion
Member
Тільки очі дякую не скажуть
Саме так у мене при використанні 27", тому сенсу нема у більшій діагоналі.
-
Filabatya
Member
32 чудовий на відстані витягнутої руки(можливо трішки більше), і з нього, як правило, на 27 вже не вертаються 
але в 27 в 4К буде відчутно більший ррі
80см, на рідній підставці обидва
але в 27 в 4К буде відчутно більший ррі
80см, на рідній підставці обидва
Последний раз редактировалось Filabatya 23.08.2026 21:39, всего редактировалось 3 раза.
-
kairo
Member
60см
Відправлено через 3 хвилини 59 секунд:
Я так прикинув, в мене по ширині поля зору монітор займає десь 50%, по висоті 30%. Як за таких вводних може не працювати периферійка?Afit: ↑ 23.08.2026 20:35Я розумію для монтажки наприклад зручно, але грати на відстані витягнутої руки, хай навіть на 32 - це вже не комфортно. Хіба що в гонки. В шутерах переферійка не буде працювати. 27 це саме те що треба. А якщо сидіти далі ніж 70-80см, то який сенс тоді в більшій діагоналі?
-
daesz
Member
Ви на відстані метра мід монітору?kairo: ↑ 23.08.2026 21:39Я так прикинув, в мене по ширині поля зору монітор займає десь 50%, по висоті 30%. Як за таких вводних може не працювати периферійка?
-
kairo
Member
70см, поміряв лінійкою))daesz: ↑ 23.08.2026 21:41Ви на відстані метра мід монітору?
-
daesz
Member
В мене відстань 40 і по горизонталі десь 50% поля зору займає монітор, по вертикалі 60-70%, діагональ 27". При тмоу переферійка не розрізняє взагалі що відбувається на другому (24") моніторі.kairo: ↑ 23.08.2026 21:4370см, поміряв лінійкою))daesz: ↑ 23.08.2026 21:41Ви на відстані метра мід монітору?
-
kairo
Member
Попросив Джеміні порахувати:
- спойлер
- За умови, що монітор 32 дюйми має стандартне співвідношення сторін 16:9, на відстані 70 см він займає приблизно 53,4° вашого горизонтального поля зору та 31,2° вертикального.
По горизонталі: ~26,7% від усього горизонтального поля зору (53,4° із 200°).
По вертикалі: ~23,1% від усього вертикального поля зору (31,2° із 135°).
-
daesz
Member
Тобто ви стверджуєте, що ваше око по горизонталі бачить 200 градусів (хоча за якоїсь специфічної фізіолої це і можливо, все ж думаю у більшості людей цей показник в районі 180*; те ж саме по вертикалі - 110*, думаю, все ж близче до стандартної фізіології)?kairo: ↑ 23.08.2026 21:4753,4° із 200°.
Це при умові що я дивлюсь рівно посередині монітору (ми ж ніби про периферійне бачення, а не про вертіти очима у всі сторони)daesz: ↑ 23.08.2026 21:45по горизонталі десь 50% поля зору займає монітор, по вертикалі 60-70%
-
kairo
Member
"For both eyes, combined (binocular vision) visual field is approximately 100° vertical and a maximum 214° horizontal, approximately 120° of which makes up the binocular field of view (seen by both eyes) flanked by two uniocular fields (seen by only one eye) of approximately 40 degrees."daesz: ↑ 23.08.2026 21:50Тобто ви стверджуєте, що ваше око по горизонталі бачить 200 градусів?
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_eye
Відправлено через 8 хвилин 25 секунд:
Центральний зір в нас взагалі 1°-2°, тому, який би не був розмір монітора ми все одно будемо вертіти очами.daesz: ↑ 23.08.2026 22:00Це при умові що я дивлюсь рівно посередині монітору (ми ж ніби про периферійне бачення, а не про вертіти очима у всі сторони)
-
daesz
Member
kairo: ↑ 23.08.2026 22:11"For both eyes, combined (binocular vision) visual field is approximately 100° vertical and a maximum 214° horizontal, approximately 120° of which makes up the binocular field of view (seen by both eyes) flanked by two uniocular fields (seen by only one eye) of approximately 40 degrees."
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_eye
- спойлер

До того ж - ваші "combined 200*" виглядаюсь ось так
- спойлер

-
capodin
Junior
як варіант - далекозорість
через це мені більше підходить 32 2k, і шкода, що немає 32 5k для кращого згладжування шрифтів
ну и сижу развалившись %)
-
Filabatya
Member
відкрийте вікно 
-
l-m
Member
На 27" 4к вже з 55+ см не розрізнити - https://tools.rodrigopolo.com/DisplayCalc/zalizo_org: ↑ 23.08.2026 14:44Та камон. РРІ має бути такий щоб монік був формату retina, тобто щоб людина 100% зору не могла розрізнити окремі пікселі зі своєї робочої відстані (діапазону в яких вона перебуває під час роботи з монітором). А це абсолютно конкретні розширення, діагоналі і відстані, які легко порахувати по формулі.
Тобто для більшості підійде та буде чітким як "retina".
Але я вважаю що 27" занадто малий по висоті для роботи, 32" мені набагато зручніший.
Та й для ігор теж - в змагальні шутери не граю, а в інших забавках 32" краще, бо більше перекриває периферійний зір та відповідно кращий ефект "занурення".
-
zalizo_org
Member
В мене монік оптимальний 40-43", відтань від монітора до очей 90-120 см (залежно як сиджу)phobosse: ↑ 23.08.2026 19:40Питаю із цікавості. Кому 27 дюймів мало, який у вас стіл в глибину ?
Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Абсолютно. В мене 43" 4K сиджу природньо теж retinal-m: ↑ 23.08.2026 23:00На 27" 4к вже з 55+ см не розрізнити - https://tools.rodrigopolo.com/DisplayCalc/
Тобто для більшості підійде та буде чітким як "retina".
-
Filabatya
Member
zalizo_org
в вас 104 ррі, ретіна це 220 і відстань теж телевізорна, до моніторів і відповідно роботи це має опосередковане відношення
Afit
27 1080р рідкісна гидота, правильно зробили, нижче 92ррі не можна падати
в вас 104 ррі, ретіна це 220 і відстань теж телевізорна, до моніторів і відповідно роботи це має опосередковане відношення
Afit
27 1080р рідкісна гидота, правильно зробили, нижче 92ррі не можна падати
Последний раз редактировалось Filabatya 23.08.2026 23:47, всего редактировалось 2 раза.
-
Afit
Member
Резюмуюємо:
Всі діагоналі й роздільна здатність знаходять свого користовача
Головне тут що є широкий вибір.
Я от старшому брату настояв і не дав купити більше ніж 24 дюйми монітор у 1080Р. Коротше він розчарований
Йому начхати на піксельну картинку і я пошкодував що зупинив його на більшу діагональ для таночків))
Всі діагоналі й роздільна здатність знаходять свого користовача
Я от старшому брату настояв і не дав купити більше ніж 24 дюйми монітор у 1080Р. Коротше він розчарований
-
zalizo_org
Member
Якщо кутовий розмір одного пікселя на моніторі стає меншим за 1 кутову мінуту, око перестає бачити окремі пікселі, і зображення стає Retina. А далі все по формулах.Filabatya: ↑ 23.08.2026 23:29в вас 104 ррі, ретіна це 220 і відстань теж телевізорна, до моніторів і відповідно роботи це має опосередковане відношення

Тому, 43" 4К відповідає поняттю Retina, якщо відстань від очей до монітора перевищує 85 см. (В мене 90-120)
-
Serg IX
Member
[/quote]
Іноді я жалкую що взяв у 2021р. IPS, а не VA. glow-эфект уночі дуже помітний в темних сценах. А якщо й граю то частіше за все саме вночі. Але у VA кажуть є своя западлянка у вигляді змазування в русі. І тут двояка ситуація.
[/quote]
трохи є , але звик і не турбує. контраст в зрівнянні з IPS руле . я ось дивлюсь і переход рамки моніка в чорний матриці майже не помітний . glow-эфект штука незрозуміла. десь є десь нема . ну мене не харе від слова зовсім
Іноді я жалкую що взяв у 2021р. IPS, а не VA. glow-эфект уночі дуже помітний в темних сценах. А якщо й граю то частіше за все саме вночі. Але у VA кажуть є своя западлянка у вигляді змазування в русі. І тут двояка ситуація.
[/quote]
трохи є , але звик і не турбує. контраст в зрівнянні з IPS руле . я ось дивлюсь і переход рамки моніка в чорний матриці майже не помітний . glow-эфект штука незрозуміла. десь є десь нема . ну мене не харе від слова зовсім
-
+Felix+
Member
З такими ттх є Acer Predator X32X3bmiiphuzx